ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Συνεχίζουν αλύγιστοι

Νέα Γενική Συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο

Από εκδήλωση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που έγινε στο Λονδίνο έξω από την ελληνική πρεσβεία
Από εκδήλωση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που έγινε στο Λονδίνο έξω από την ελληνική πρεσβεία
Αποφασισμένοι, με ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη να δυναμώνει καθημερινά, οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου συνεχίζουν τον περήφανο αγώνα τους. Ανυποχώρητοι στην προκλητική αδιαλλαξία της εργοδοσίας επιμένουν και διεκδικούν επαναπρόσληψη των 93 απολυμένων και εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς.

Ετσι, χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μετά από συνεδρίαση αποφάσισε τους επόμενους σταθμούς δράσης, με πρώτο και κύριο τη συμμετοχή των χαλυβουργών στην αυριανή 24ωρη παναττική απεργία στους χώρους εργασίας του μετάλλου και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 11 π.μ., κάτω απ' τα πανό του ταξικού κινήματος. Την Παρασκευή, 16 Μάρτη, το Σωματείο και η Επιτροπή των απολυμένων θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον υπουργό Εργασίας. Θα απαιτήσουν την κάλυψη των ενσήμων από το υπουργείο Εργασίας για όλες τις μέρες της απεργίας και θα θέσουν το ζήτημα που προέκυψε των πρόσφατα 13 απολυμένων με τον ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός τους ενημέρωσε ότι δικαιούνται το επίδομα μόνο για 8 μήνες καθώς, αν και απολύθηκαν το Μάρτη, υποστηρίζει ότι η τελευταία ημέρα εργασίας είναι η 31 Οκτώβρη οπότε και ξεκίνησε η πολυήμερη απεργία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που δικαιούνται. Τέλος, το Σάββατο 17 Μάρτη, αποφασίστηκε να γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 12 το μεσημέρι ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της απεργίας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να εκφράζεται από παντού και με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Στο πλαίσιο αυτό στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο Ηλίας Σιώρας, από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αφού τους ενημέρωσε για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας, τους τόνισε ότι το σωματείο, ως έκφραση αλληλεγγύης, θα βοηθήσει στην πράξη όποια οικογένεια απεργού αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οι εργαζόμενοι της WIND στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου τους συγκέντρωσαν 220 ευρώ ως αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς.

Δυναμώνει η διεθνής αλληλεγγύη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως η δράση για τη Βδομάδα Διεθνούς Αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς απεργούς, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης Μετάλλου.

Ειδικότερα:

  • Προχτές, 12 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο από το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές RMT, το ΚΚ Βρετανίας και Ελληνες που ζουν στο Λονδίνο.
  • Η ΠΕΟ Κύπρου και η κλαδική οργάνωση Μετάλλου ΣΕΜΜΗΚ προχωρούν σε Συνελεύσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, στον κλάδο του Μετάλλου, όπου θα γίνει ενημέρωση για τον αγώνα των χαλυβουργών.
  • Από την Ιταλία, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, στέλνει οικονομική ενίσχυση.
  • Η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Σαρδηνίας (Confederazione Sindacale Sarda) εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των χαλυβουργών, «που τους διδάσκει και τους δίνει κουράγιο».
  • Από τις ΗΠΑ, η οργάνωση Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των χαλυβουργών.
  • Οι οργανώσεις του Μετάλλου από την Ουρουγουάη (UNTMRA) και τον Αγιο Δομίνικο (Federacion Obrera Metalurgica) στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης.

Τη συμμετοχή της στη Βδομάδα Διεθνούς Αλληλεγγύης δηλώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Τουρισμού και καλεί όλα τα Συνδικάτα Τουρισμού να εκφράσουν έμπρακτη αλληλεγγύη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Σήμερα και αύριο οι εκλογές

Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις

Εκλογές γίνονται σήμερα και αύριο στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Μεταφορών και το ΕΚΑ.

Χαρακτηριστικό των εκλογών αποτελεί ο μεγάλος αριθμός παρατάξεων. Εκτός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που κατεβαίνουν με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, ψηφοδέλτια κατεβάζουν ακόμα δέκα παρατάξεις! Τρεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, τρεις από τη ΝΔ, δύο από την ακροδεξιά και δύο από τη λεγόμενη «αριστερά». Και σχεδόν όλες εμφανίζονται με το μανδύα του δήθεν ανεξάρτητου!

Η κατάσταση αυτή, σημειώνει η ΔΑΣ, έχει βασικό στόχο να συσκοτίσει την ουσία πίσω από τους διάφορους σκυλοκαυγάδες. Θέλουν, δηλαδή, να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να ασχοληθούν με το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους για να βάλουν φραγμό στην αντεργατική πολιτική. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε αυτό που σημειώνει η ΔΑΣ όχι σε αυτήν την ανακοίνωσή της, αλλά στη Διακήρυξή της για τις εκλογές: «Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση κανείς δεν είναι "ανεξάρτητος". Εμείς δηλώνουμε εξαρτημένοι από τα δίκαια της εργατικής τάξης και με βάση αυτά ζητάμε την ψήφο σας καθαρά, με παστρικές κουβέντες και ταξική αγωνιστική διάθεση, γιατί θέλουμε Συνδικάτο που θα συμβάλει στο συντονισμό της δράσης με τις άλλες αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Τέλος, η ΔΑΣ, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και τα όργανά του ετοιμάζονται να πάρουν νέα αντεργατικά μέτρα η ΔΑΣ υπογραμμίζει την ανάγκη «να αντιτάξουμε την ενιαία δράση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ, τα αστικά κόμματα, την τρόικα».

ΑΤΤΙΚΗ
Αύριο η απεργία στο Μέταλλο

Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια η απεργιακή συγκέντρωση

Σε απεργία καλούν αύριο, Πέμπτη, όλους τους μεταλλεργάτες της Αττικής οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του μετάλλου. Οι μεταλλεργάτες με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ., με τα πανό του ταξικού κινήματος, έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ηχηρό μήνυμα στο μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας ότι δε θα δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματά τους. Με αυτόν τον τρόπο οι ταξικές δυνάμεις κάνουν πράξη την απόφαση που πήραν τα Σωματεία Μετάλλου στην Πανελλαδική Σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Χτες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν την τρομοκρατία, το φόβο και την απογοήτευση και να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στην αυριανή απεργία. Στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην αλουμινοβιομηχανία ΛΟΥΚΙΣΑΣ στο Περιστέρι, όπως ξεκαθάρισαν στους αντιπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Η απεργία προκηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) μόνο για τη ναυπηγική βιομηχανία (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά).

«ΜΑΣΟΥΤΗΣ»
Διεκδικούν ανάκληση των απολύσεων

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης ΑΕ» και οι Λαϊκές Επιτροπές απαιτούν από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις συναδέλφων τους και να σταματήσει κάθε προσπάθεια για μείωση μισθών και νέες απολύσεις.

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποίησαν αποκλεισμό των «Grand ΜΑΣΟΥΤΗ» σε Καλαμαριά και Σταυρούπολη και χτες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του «Μασούτη» στην οδό Αρτάκης στην Τούμπα.

Η επιχείρηση, την περασμένη βδομάδα απέλυσε τον Γ. Ταϊτζόγλου, και λίγους μήνες πριν είχε απολύσει τον Ν. Παπαδάκη ο οποίος διεκδικεί δικαστικά την επιστροφή του στην εργασία. Και οι δύο εργαζόμενοι ήταν δραστήρια μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων που πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της Επιτροπής των εργαζομένων στην επιχείρηση και συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Επίσης, ήταν μάρτυρες στην υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος με θύμα το συνάδελφό τους Σπύρο Μαρτσίδη και με βάση τις μαρτυρίες τους καταδικάστηκε η επιχείρηση.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ότι στο πρόσωπο των δύο εργαζομένων, η εταιρία θέλει να χτυπήσει την οργάνωση και τον αγώνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Αύξηση των δυνάμεών της σε ψήφους και ποσοστά σημείωσε η παράταξη «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις πρόσφατες εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 27 ψήφους (από 23 το 2009), ποσοστό 26,21% (από 18,85%) και κατέλαβε 4 έδρες στο ΔΣ (από 3). Για τη ΓΣΕΕ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (είχε 1). Η ΠΑΣΚΕ-Σ έλαβε 63 ψήφους (από 85), ποσοστό 61,16% (από 69,67%) και κατέλαβε 10 έδρες στο ΔΣ (είχε 10). Εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (είχε 3). Τέλος η ΔΑΚΕ πήρε 13 ψήφους (από 14) και μια έδρα στο ΔΣ (από 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ