ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ «ΑΦΩΝ ΛΕΜΟΝΙΑ» - ΒΟΛΟΣ
Απεργούν εδώ και 37 μέρες

Το Εφετείο της Λάρισας απέρριψε την αίτηση της εργοδοσίας να βγει παράνομη η απεργία

Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν έχει λυγίσει τους εργάτες που παλεύουν για το δίκιο τους (φωτ. από την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στα εργοστάσια)
Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν έχει λυγίσει τους εργάτες που παλεύουν για το δίκιο τους (φωτ. από την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στα εργοστάσια)
Στην ολοκληρωτική απόρριψη της δικαστικής αγωγής που είχε καταθέσει η εργοδοσία κατά της απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Αφών Λεμονιά, στο Βόλο - διαρκεί, ήδη, 37 μέρες και συνεχίζεται - διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, προχώρησε το Εφετείο Λάρισας.

Με την αγωγή της η εργοδοσία ζητούσε:

  • Να αναγνωριστεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.
  • Να αναγνωριστεί ότι ο αποκλεισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας από τους απεργούς - δηλαδή η απεργιακή περιφρούρηση - είναι παράνομος.
  • Να απαγορευτεί η συνέχιση της απεργίας και να απαγορευτεί η συνέχιση του αποκλεισμού με την απειλή ποινών άμεσης εκτέλεσης.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, με την υπ. αριθμ. 30/2012 απόφασή του, είχε δεχτεί, κατά ένα μέρος, την αγωγή, αποφασίζοντας ότι η απεργία είναι καταχρηστική κι απορρίπτοντας τα άλλα δυο αιτήματα. Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» έκανε έφεση, προσβάλλοντας την πρωτόδικη απόφαση κατά το μέρος που έγινε δεκτή η αγωγή της εταιρείας και το Εφετείο της Λάρισας, με την υπ' αριθμ. 1/2012 απόφασή του στις 9/4/ 2012, έκανε δεκτή την έφεση, απορρίπτοντας την αγωγή καθ' ολοκληρίαν.

Ενδιαφέρον έχουν κάποια σημεία της απόφασης του δικαστηρίου, όχι μόνο γιατί δεν είναι σύνηθες η Δικαιοσύνη ν' απορρίπτει «αιτήματα - απαιτήσεις» της εργοδοσίας - το αντίθετο είναι ο κανόνας και ελάχιστες οι εξαιρέσεις - αλλά και γιατί, αυτό το διάστημα, και λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, γινόμαστε, για πολλοστή φορά, μάρτυρες μιας σφοδρής, γενικευμένης και πολυμέτωπης επίθεσης στο δικαίωμα της απεργίας, με «επιχειρήματα» ότι τα απεργιακά αιτήματα είναι καταχρηστικά και υπερβολικά, οι μορφές πάλης των εργαζομένων παράνομες, από την απεργία πλήττονται συμφέροντα κλπ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου «τα αιτήματά της (σ.σ. της απεργίας των εργαζομένων στα εργοστάσια των Αφών Λεμονιά), που συνίστανται αποκλειστικά και μόνο στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως προδήλως παράλογα ή παράνομα, ούτε καν αδικαιολόγητα ή απλώς υπερβολικά. Ο μισθός είναι το ελάχιστο δικαίωμα του εργαζόμενου και αν δεν ικανοποιηθεί κινδυνεύει κι αυτή η διαβίωσή του».

Σε άλλο σημείο η απόφαση αναφέρει: «Βέβαια, η ένδικη απεργία σαφώς και προκαλεί δυσχέρεια και δυσλειτουργία στην επιχείρησή της (σ.σ. της ενάγουσας εταιρείας), πλην όμως το γεγονός αυτό δεν καθιστά κατά νόμο καταχρηστική μια απεργία, διότι κάθε απεργία έχει εκ φύσεώς της ως συνέπεια την οικονομική δυσχέρανση του εργοδότη, αφού αυτός είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου».

Βεβαίως, ρόλο γι' αυτή τη θετική απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου έπαιξε και η αποφασιστική στάση των απεργών στα εργοστάσια των Αφών Λεμονιά, οι οποίοι απέναντι στην επιτιθέμενη εργοδοσία, που δρα «αγκαλιά» με την Αστυνομία, καταφεύγοντας σε πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και τρομοκρατία, προτάσσουν την ταξική ενότητα και την οργανωμένη πάλη, υπερασπιζόμενοι με αποφασιστικότητα και σθένος τον αγώνα τους, αλλά και το Συνδικάτο τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου - σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήστος Παπαρήγας» - φανερώνει ότι «μπορούμε με την ανυποχώρητη πάλη μας, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, να κερδίζουμε και θετικές αποφάσεις».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παράνομη θέλει την απεργία η εργοδοσία

Συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. έξω από τα δικαστήρια

Στο μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου οδηγεί σήμερα το πρωί, η εταιρεία ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα) τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που κάνουν εδώ και 13 μέρες.

Να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να επιβάλλει μειώσεις μισθών κατά 22% και να προχωρήσει στην απόλυση τριών συναδέλφων τους.

Η εταιρεία με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων ζητάει να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική με βασικό επιχείρημα ότι οι μειώσεις μισθών κατά 22% είναι νόμιμες με βάση το νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αφορά τις μειώσεις των μισθών και ημερομισθίων, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 6/28-2-2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Επικαλείται δηλαδή το έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης που έπραξαν η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δώρο στα μονοπώλια και την καπιταλιστική κερδοφορία, αναγορεύοντάς το ξεδιάντροπα και σε γενικό συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ξεκάθαρα, ότι δεν θα τους λυγίσουν ούτε οι απειλές, ούτε οι εκφοβισμοί της εργοδοσίας, θα δώσουν τη μάχη μέχρι τη νίκη γιατί ακριβώς δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν. Στη δουλειά για 400 και 500 ευρώ δε γυρίζουν!!

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου τονίζει πως όταν οι εκφοβισμοί και οι απειλές της εργοδοσίας (ελιγμός «είτε δέχεστε μειώσεις 10% είτε παίρνω την εταιρεία και φεύγω»...) έπεσαν στο κενό, τότε προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια για να πετύχει τους σκοπούς της. Τέλος καλεί όλους τους εργάτες και τις εργάτριες, τα σωματεία και τους φορείς του νομού, όλους όσους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απεργών στην Ανακύκλωση ΕΠΑΝΑ, να δώσουν το «παρών» σήμερα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, σε κινητοποίηση συμπαράστασης που διοργανώνει το σωματείο και το ΠΑΜΕ, όσο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αύξηση καρδιακών επεισοδίων

Οι επιστήμονες τη συνδέουν με την οικονομική κρίση

Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών περίθαλψης καθιστά ανέτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση των θανάτων από οξέα καρδιακά περιστατικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου καρδιολόγοι με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 19-21 Απρίλη, στην Αθήνα. Οπως υπογράμμισαν οι καρδιολόγοι τα διαθέσιμα, μέχρι στιγμής, ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ήδη αυξημένη συχνότητα οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί «στατιστικά σημαντική».

Οι καρδιολόγοι διευκρίνισαν ότι σε όλες τις χώρες με οικονομική κρίση, επιδεινώνεται η ποιότητα της διατροφής των πολιτών, αυξάνεται το άγχος, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τη θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ανέφεραν τα εξής στοιχεία:

  • Η οικονομική κρίση του 1929 - 1937 στις ΗΠΑ, οδήγησε σε αύξηση κατά 20% των θανάτων από στεφανιαία νόσο.
  • Μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ οι άνδρες των περιοχών όπου γίνονταν μαζικές απολύσεις, εμφάνιζαν αύξηση της θνησιμότητας κατά 13% για τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Στην Αργεντινή, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 6,9%, έναντι 2,9% πριν την κρίση. Αύξηση είχε καταγραφεί και στη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια (16% έναντι 11%).
  • Στην ιρλανδική κρίση καταγράφηκε αύξηση 52% στα καρδιαγγειακά επεισόδια.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Την εμπιστοσύνη τους στην Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) έδειξαν οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 2 έως τις 10 Απρίλη.

Παρά τη δραματική συρρίκνωση του κλάδου, με τη μαζική εγκατάλειψη, τον επαναπατρισμό χιλιάδων μεταναστών, αλλά και τη μετανάστευση πολλών Ελλήνων εργαζομένων στις κατασκευές, στις εκλογές του Συνδικάτου συμμετείχαν 1.192 οικοδόμοι (πέρσι είχαν ψηφίσει 2.640).

Η Ταξική Ενότητα πήρε 1.167 ψήφους και το σύνολο των εδρών (17) στο ΔΣ και εξέλεξε 15 αντιπροσώπους για το ΕΚΘ και 12 για την Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η Συνδικαλιστική Ενότητα (ΠΑΣΚΕ) πήρε 25 ψήφους και καμία έδρα στο ΔΣ.

Με ανακοίνωσή της, η Ταξική Ενότητα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να βάλουμε το λιθαράκι μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να συσπειρώσουμε ιδιαίτερα τους νέους εργαζομένους, τους ανέργους του κλάδου, ώστε να συνεχιστεί η αγωνιστική ταξική πορεία του συνδικάτου μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ