Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύξηση καρδιακών επεισοδίων

Οι επιστήμονες τη συνδέουν με την οικονομική κρίση

Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών περίθαλψης καθιστά ανέτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναμένεται αύξηση των θανάτων από οξέα καρδιακά περιστατικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου καρδιολόγοι με αφορμή το 27ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 19-21 Απρίλη, στην Αθήνα. Οπως υπογράμμισαν οι καρδιολόγοι τα διαθέσιμα, μέχρι στιγμής, ελληνικά επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ήδη αυξημένη συχνότητα οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί «στατιστικά σημαντική».

Οι καρδιολόγοι διευκρίνισαν ότι σε όλες τις χώρες με οικονομική κρίση, επιδεινώνεται η ποιότητα της διατροφής των πολιτών, αυξάνεται το άγχος, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τη θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Ανέφεραν τα εξής στοιχεία:

  • Η οικονομική κρίση του 1929 - 1937 στις ΗΠΑ, οδήγησε σε αύξηση κατά 20% των θανάτων από στεφανιαία νόσο.
  • Μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ οι άνδρες των περιοχών όπου γίνονταν μαζικές απολύσεις, εμφάνιζαν αύξηση της θνησιμότητας κατά 13% για τα επόμενα δύο χρόνια.
  • Στην Αργεντινή, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 6,9%, έναντι 2,9% πριν την κρίση. Αύξηση είχε καταγραφεί και στη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια (16% έναντι 11%).
  • Στην ιρλανδική κρίση καταγράφηκε αύξηση 52% στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ