ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαντοχή για τους εργαζόμενους το ισχυρό ΚΚΕ

«Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και προϋποθέσεις όχι απλά να χρησιμοποιηθεί αυτή η ψήφος σαν ασπίδα για να μην πάρουν πίσω κι άλλες εργατικές κατακτήσεις, αλλά να χρησιμοποιηθεί και σαν δόρυ για νέα επίθεση που θα κερδίσει νέες κατακτήσεις για να δημιουργηθούν άλλοι όροι ανάπτυξης του τόπου». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας, μιλώντας στους εργάτες του εργοστασίου υαλουργίας «ΓΙΟΥΛΑ» στο Αιγάλεω. Ο Σπ. Χαλβατζής περιόδευσε στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου και μίλησε με εργάτες που βιώνουν και στο χώρο εργασίας, αλλά και στα σπίτια και τις οικογένειές τους τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής. Απάντησε σε ερωτήσεις και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ. Μιλώντας ειδικότερα σε συγκέντρωση εργαζομένων στο χώρο του μηχανουργείου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται θύελλα. Και όλα αυτά που ήρθαν ήταν αποτέλεσμα και συνέπεια της πολιτικής της αστικής τάξης, της ΕΕ, των μονοπωλίων, που συναποφασίζεται από όλα τα κόμματα του δικομματισμού».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, επισήμανε: «Εμείς παλεύουμε για εργατική λαϊκή εξουσία. Για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μια εργατική λαϊκή εξουσία, με οικονομικό σχεδιασμό, με εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορεί να βάλει σε κίνηση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να βοηθήσει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού κ.ά.».

Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να πάνε στην κάλπη άφοβα, να αξιολογήσουν, να κρίνουν ποιος πάλεψε στο πλευρό τους και στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους. «Εμείς, σημείωσε, δεν υποσχόμαστε ότι την επόμενη θα λύσουμε προβλήματα, αλλά όπως χτες, όπως σήμερα, έτσι και αύριο ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή και στο λαό θα είναι η απαντοχή για τους εργαζόμενους, θα είναι αυτή η γραμμή άμυνας και ταυτόχρονα και επίθεσης για να μην κυριαρχήσει η λογική της υποταγής και του συμβιβασμού».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
«Τρομοκρατήστε τους εσείς με κόκκινη ψήφο»

«Τρομοκρατήστε τους εσείς και μία είναι η απάντηση: Κόκκινη ψήφος στην κάλπη», τόνισε χτες ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Β' Αθήνας, μιλώντας στην πλατεία του Μενιδίου. Τη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαρνών άνοιξε με χαιρετισμό ο υποψήφιος βουλευτής στην Αττική Βασίλης Τοπαλλιανίδης.

Ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να κουραστούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, πριν και μετά τις εκλογές, και μεταξύ άλλων απάντησε σε τρομοκρατικά διλήμματα που βάζουν στο λαό οι κυρίαρχες δυνάμεις. Σημείωσε ότι το χάος το φέρνουν η αναρχία στην παραγωγή, η εκμετάλλευση, η πείνα, η φτώχεια, οι μισθοί των 200 και 400 ευρώ. Το μεγαλύτερο χάος θα το φέρουν τα νέα μέτρα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε κάθε τρομοκρατικό δίλημμα μπροστά στις εκλογές να απαντήσουν με ψήφο στο ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους με την εργατική, λαϊκή εξουσία. «Ούτε παντοδύναμοι είναι, ούτε ανίκητοι», είπε ο Γ. Πέρρος, και επισήμανε ένα ακόμα τρομοκρατικό δίλημμα: «Λένε ότι αν δε βγει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θα δοθούν τα χρήματα, η δόση από τους δανειστές. Αυτό που δε λένε είναι ότι τα χρήματα δε θα πάνε στο λαό, στους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα «έργα και τις ημέρες» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και στα πεπραγμένα των διαφόρων αναχωμάτων. Υπογράμμισε ότι «οι παντιέρες του κάθε κόμματος δεν είναι απόδειξη για την πολιτική του. Στην πράξη αποδεικνύεται ποια θέση παίρνουν στο δίλημμα με το λαό ή με τα μονοπώλια». Ανέλυσε γιατί είναι πλαστή η διαχωριστική γραμμή μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η αλλαγή και το νέο θα έρθουν από την ενίσχυση του ΚΚΕ που οργανώνει την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για την ανατροπή τους.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Να τους στείλει στα τάρταρα ο λαός με την ψήφο του

«Τα χτεσινά, τα σημερινά και τα αυριανά κυβερνητικά μέτρα δεν είναι προσωρινά. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι εντάξει, δύο - τρία χρόνια είναι, κούτσα κούτσα θα περάσουν. Οι βαθύπλουτοι και μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων και τα κόμματα που τους στηρίζουν έχουν οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική: Να στοιχίζει δραστικά ακόμα λιγότερο ο εργαζόμενος, είτε αυτό αφορά το μισθό του, είτε τη σύνταξή του ή τις ανάγκες του σε Υγεία - Πρόνοια. Δε θα κάνουν πίσω εύκολα, γι' αυτό κι εμείς πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, μιλώντας χτες σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», οι οποίοι εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για μία σειρά ζητήματα όπως: Συγχώνευση με το «Σωτηρία», νέες μειώσεις μισθών, υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, εξαντλητικά ωράρια εργασίας - λόγω έλλειψης προσωπικού - που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και των ασθενών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, με την έλευση των αυτοαποκαλούμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων, δε θα αλλάξουν την κατάσταση. Μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, σκοπεύουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο υπηρεσίες και προσωπικό, να κάνουν ειδική λαβή στο μισθολόγιο προς τα κάτω, μέχρι και μία σειρά τμήματα να εκχωρηθούν σε ιδιώτες, όπως έγινε με τον ιματισμό, τους τραπεζοκόμους, την καθαριότητα, κ.λπ. Το 65% των εξοικονομήσεων στα κρατικά νοσοκομεία, τα τελευταία 2,5 χρόνια, προέρχονται από περικοπές μισθολογικών δαπανών. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει το λαό, και επιμένει να το κάνει, για όσα ετοιμάζουν. Γι' αυτό το λόγο τον καλούμε να μην εγκλωβιστεί, να μην απογοητευθεί, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, για να μην παγιδευτεί και κάνει διασπορά της θέλησης για τη ζωή του σε επιζήμια σχήματα. Να στείλει στα τάρταρα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα αναχώματά τους».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
«Δαγκωτό ΚΚΕ για να μη μας δαγκώσουν οι λύκοι»

Motion Team

Να πουν «Οχι» στα ψεύτικα και τρομολαγνικά διλήμματα και να ψηφίσουν «δαγκωτό ΚΚΕ, για να μη μας δαγκώσουν οι λύκοι», κάλεσε χτες βράδυ η υποψηφία βουλευτής Α' Αθηνών του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους, στην προεκλογική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής.

«Κουραστήκαμε να ακούμε ότι είμαστε κοινωνικοί εταίροι», τόνισε η Λ. Κανέλλη. «Είμαστε λαός αποφασισμένος να τους αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο. Είμαστε σε πόλεμο. Ομως, ποιος είναι ο εχθρός; Μόνο το μνημόνιο; Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Το κεφάλαιο που επιτίθεται στην εργασία». Αναφερόμενη στην προεκλογική περίοδο τόνισε ότι «ο αγώνας δεν είναι καθαρός», μιλώντας για ψεύτικα διλήμματα που τίθενται από πολλές πλευρές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Λ. Κανέλλη στις αυταπάτες περί συνεργασίας της «αριστεράς», τονίζοντας πως «το ΚΚΕ δε θα υποχωρήσει και δε θα συνεργαστεί με κόμματα που μιλάνε για μια "ήπια", "νηφάλια" και "γλυκιά αριστερά", η οποία θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το δήμιο για να διαπραγματευτεί τη φτώχεια και το συσσίτιο». Οσον αφορά τις λεγόμενες «αντιμνημονιακές» συμμαχίες η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι «το μνημόνιο είναι μία σύμβαση ανάμεσα στην εγχώρια πλουτοκρατία και την άρχουσα τάξη της ΕΕ», τονίζοντας ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι «καθρεφτάκια πολιτικά και εξαπατήσεις πολιτικής ενότητας».

Οσον αφορά την περίφημη «ανάπτυξη», στο πλαίσιο της ΕΕ, που επικαλούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανέφερε: «Αρκετά πια με το δίλημμα αν θα είμαστε θύματα ή θύματα με χορηγό», τονίζοντας πως «η ανάπτυξη είμαστε εμείς». Σχολιάζοντας την εμφάνιση των Ε. Βενιζέλου και Α. Σαμαρά ως ... ανανεωμένους επισήμανε πως «δεν μπορεί ο λαός να κρεμάει την τύχη του σε φάτσες, πρέπει να την κρεμάει σε ιδέες», προσθέτοντας ότι και οι δύο λένε «άφησέ με να σε θάψω με το ίδιο φτυάρι που σου έσκαψα το λάκκο».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Αγωνιστικά δίνουμε τη μάχη του ψηφοδελτίου

«Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, τη φωνή της εργατικής τάξης, για να φτάσει σε όλες τις φτωχογειτονιές, τα πλοία και τα συνεργεία της Ζώνης, γιατί ξέρουμε, ό,τι κατακτήσαμε, με αγώνες και πάλη το πήραμε, δεν μας το χάρισε κανείς», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στη β' Πειραιά, στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της εργατούπολης του Περάματος. Μία συγκέντρωση της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η μαζικότητα, η μαχητικότητα, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο.

«Τα ψέματα των κομμάτων της αντιδραστικής συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αυταπάτες και οι κοροϊδίες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου δυναμώνουν» είπε. «Εχουν στόχο να τρομοκρατήσουν για να μην ψηφίσει ο καθένας με το μυαλό και την καρδιά του. Θέλουν να μην εκφράσει την οργή, αγανάκτηση και αντίστασή του συνειδητά ενάντια στην πολιτική βαρβαρότητα και την αγριότητα των μέτρων τους», για να καταθέσουν έτσι όλοι αυτοί στη συνέχεια τη λαϊκή ψήφο και τα διαπιστευτήριά τους, στην ΕΕ, την τρόικα και τα μονοπώλια «ότι δεν υπάρχει ανησυχία αμφισβήτησής τους για την κόλαση που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους μετά τον Ιούνη».

Απέναντι στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα πυροτεχνήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής συνεργασίας κατέθεσε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και λαϊκή οικονομία με εργατικό λαϊκό έλεγχο, δείχνοντας την άβυσσο που χωρίζει το ΚΚΕ από αυτά τα κόμματα επισημαίνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί στα ίδια αντιλαϊκά μέτρα από άλλο δρόμο».

«Εμπρός - επισήμανε - να δώσουμε αγωνιστικά και τη μάχη του ψηφοδελτίου. Να πείσουμε να εκφραστεί, να μετατραπεί η οργή, η αγανάκτηση σε αποτελεσματική τιμωρία αυτής της πολιτικής αγριότητας. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τους αγώνες διεκδικώντας πιο αποτελεσματικά το δίκιο του λαού, βάζουμε θεμέλια για μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ανατρέπει το απάνθρωπο σύστημα

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ανατρέπει τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων σε βάρος της ίδιας της ζωής των ανθρώπων, σημείωσε ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στην προεκλογική συγκέντρωση στην Κατερίνη. Στη συγκέντρωση, μίλησε επίσης ο Νίκος Σαλπιστής, υποψήφιος βουλευτής Πιερίας.

Ο Γ. Μαργαρίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα με πολλές δυνατότητες και αγαθά. Εχει επίσης μορφωμένους ανθρώπους, εμπειρία στην παραγωγή, δημιουργική διάθεση. Ευλογημένη θα λέγαμε χώρα, τόσο από το γεωγραφικό της περιβάλλον, όσο και από την ιστορική συγκυρία και την ποιότητα των ανθρώπων της. Μα εδώ προβάλλει η μεγάλη αντίφαση που ο καπιταλισμός δημιουργεί και η κρίση του την οδηγεί ως τις έσχατες συνέπειες. Σε αυτήν τη γεμάτη δυνατότητες χώρα, η παραγωγή απαξιώνεται, συρρικνώνεται, εκμηδενίζεται. Οι άνθρωποι δε που την κατοικούν - στη μεγάλη τους πλειονότητα - φτωχαίνουν καθημερινά και εξαθλιώνονται. Βλέπουν να χάνουν ακόμα και εκείνα τα βασικά και απαραίτητα που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει πολιτισμένα: Το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση, στη σύνταξη και τη φροντίδα στα γεράματα, την πρόνοια για τα παιδιά, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για όσους χρειάζονται αρωγή. Το δικαίωμα στην εργασία και στην εκπορευόμενη από αυτήν αξιοπρέπεια επίσης. Για την ακρίβεια, ακόμα και τα πλέον στοιχειώδη απ' όσα δημιουργούσαν - ακόμα και στο αστικό πλαίσιο - ένα δίχτυ πρόνοιας δηλαδή, μετατρέπονται σε "εμπορεύματα" που πρέπει να αγοραστούν, παύουν να είναι κοινωνική υποχρέωση, και τα δικαιούνται μόνο όσοι μπορούν να τα αγοράσουν.

Αυτήν τη βασική αντίφαση έρχεται να λύσει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία. Η πρόταση ανατρέπει το απάνθρωπο πλαίσιο στο οποίο μάς έχουν οδηγήσει οι καπιταλιστικές προοπτικές, τα μεγαλεπήβολα πολιτικά σχέδια τύπου Μάαστριχτ και ΕΕ και οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις - τα κόμματα - που προωθούν σχεδιασμούς και πρακτικές στην υπηρεσία του κέρδους των μονοπωλίων σε βάρος της ίδιας της ζωής των ανθρώπων. Υπερβάλλουμε; Τι δηλαδή λιγότερο σημαίνει να μην έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση σε περίθαλψη και φάρμακα!»

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Χάβρα...

Ούτε μια ολοκληρωμένη απάντηση δεν άφησαν να ακουστεί οι Λυριτζής και Οικονόμου, που είχαν χτες καλεσμένη στην εκπομπή τους στο ΣΚΑΪ την Αλέκα Παπαρήγα. Μέσα σε συνθήκες πραγματικής χάβρας, ο ένας έκανε ερώτηση και πριν προλάβει να πει μια φράση η ΓΓ της ΚΕ, ακολουθούσε η επόμενη ερώτηση, πολλές φορές και για άσχετο θέμα. Πεταγόταν ο ένας, πεταγόταν ο άλλος και αυτό πήγε σχοινί - κορδόνι από την αρχή μέχρι το τέλος. «Θα υπάρχουν άλλα κόμματα αν πάρετε την εξουσία;», ρώταγε ο ένας. Πριν πάρει απάντηση και μόλις ακούγονταν οι πρώτες λέξεις από την Αλ. Παπαρήγα, ρωτούσε ο άλλος: «Δηλαδή (σ.σ. λες και είχε ακούσει απάντηση και ζητούσε εξήγηση) θα γίνονται εκλογές;». Ετσι κύλησε η χτεσινή συνέντευξη. Οπως και πολλές άλλες σε αστικά ΜΜΕ, που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να παρουσιάσουν έστω και ένα μικρό μέρος από την πρόταση του ΚΚΕ, ακόμα και τώρα που υποχρεώνονται λόγω των εκλογών να παραχωρήσουν λίγο τηλεοπτικό χρόνο στο Κόμμα. Προσπαθούν μάταια να βάλουν εμπόδια στο λαό να προσεγγίσει ολοκληρωμένα την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Η στάση των αστικών ΜΜΕ απέναντι στο Κόμμα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο ψήφου για τα λαϊκά στρώματα που προβληματίζονται και αγανακτούν με την αποσιώπηση ή τη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ.

***

«Είμαστε αντίθετοι με το παράδειγμα της "Χαλυβουργίας". Λέμε ότι αν ο εργοδότης ζητήσει ορισμένες θυσίες από τους εργαζόμενους προκειμένου να μείνει ζωντανή η επιχείρηση και να συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να το αποδεχθούν. Το ΚΚΕ λέει όχι...». Αυτό είπε πριν μερικές μέρες δημοσιογράφος του ΒΗΜΑ FM στην καλεσμένη του Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, καλώντας ουσιαστικά το ΚΚΕ να απολογηθεί γιατί οι εργαζόμενοι δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς και πιέσεις και βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε ένα μεγαλειώδη αγώνα που αφορά όλη την εργατική τάξη. Τα αστικά ΜΜΕ φέρνουν σαν «κακό παράδειγμα» τον αγώνα στη «Χαλυβουργία», όπου το αφεντικό ζήτησε απ' τους εργάτες να δουλεύουν για 500 ευρώ το μήνα μέσα στα καμίνια, που ήδη έχει απολύσει 105 από τους 400 εργάτες και έχει κόψει το ψωμί σε αυτές τις οικογένειες. Είναι πασιφανές γιατί το λένε «κακό παράδειγμα». Δουλεύουν για τα αφεντικά, για τους καπιταλιστές και την κυβέρνησή τους. Γι' αυτούς είναι «κακό παράδειγμα» οι χαλυβουργοί. Θέλουν τους εργάτες υποταγμένους, να μην αντιδρούν, να μη διεκδικούν, να μην παλεύουν και, κυρίως, να μη συγκρούονται με την εργοδοσία και το κράτος της. Μόνο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και «902» να εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι και ο λαός για την ενημέρωσή τους.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Να πάρει ο λαός τον πλούτο στα χέρια του

Μιλώντας στο χωριό Πηγή, ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στα Τρίκαλα, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Προκαλούν κυριολεκτικά την νοημοσύνη μας αυτοί που εκβιάζουν το λαό με το δίλημμα μνημόνιο ή χάος. Ποιος μιλά για χάος; Αυτοί που με την πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ ξεκλήρισαν τη φτωχή αγροτιά, που ξεπάτωσαν καλλιέργειες, που έκλεισαν εργοστάσια (ζάχαρης), που σας οδήγησαν να μην μπορείτε να καλλιεργήσετε και τα χωράφια σας να χορταριάζουν; Αυτοί που σας επέβαλαν δυσβάσταχτα χαράτσια για το σπίτι, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τις γεωτρήσεις, τη ΔΕΗ, αυξάνοντας συνεχώς το κόστος παραγωγής και μειώνοντας τις τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα σας;

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν στους κτηνοτρόφους 60 εκατομμύρια ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση την ώρα που έδωσαν στις τράπεζες 130 δισ. Εκβιάζουν και απειλούν γιατί θέλουν να γονατίσει ο λαός να του φορέσουν τις αλυσίδες. Η κρίση αυτή δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Ετσι θα μας σέρνουν από το κακό στο χειρότερο για 30 και πάνω χρόνια.

Για το λαό ένα είναι το πραγματικό δίλημμα: 'Η ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση και κόλαση ή ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Δε μιλάμε απλά για αλλαγή κυβέρνησης αλλά για αλλαγή της τάξης που έχει την εξουσία. Για να πάρει ο λαός τον πλούτο στα χέρια του και να οργανώσει την παραγωγή με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Τώρα ξέρετε ότι το ΚΚΕ σας έλεγε την αλήθεια για την ΚΑΠ, την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ, την κρίση και τα μνημόνια. Ψήφο, λοιπόν, στο ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πως από καλύτερες θέσεις οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα οργανωθούν και θα αντεπιτεθούν στη νέα θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασίσει».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Να πιάσει τόπο η λαϊκή οργή και αγανάκτηση

Να πιάσει τόπο η λαϊκή οργή και αγανάκτηση απέναντι στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που τα κόμματα και οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας εφάρμοσαν και είναι αποφασισμένες την επόμενη μέρα των εκλογών να επεκτείνουν, ενισχύοντας το ΚΚΕ, τη δυνατότητα η εργατική τάξη και ο λαός να φέρει τα πάνω κάτω, για να ανοίξει με την οργανωμένη λαϊκή πάλη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, παντού, ο δρόμος για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, να καρπωθεί τον πλούτο που παράγει.

Αυτήν την προτροπή - κάλεσμα απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία Νίκος Μωραΐτης στους εργαζόμενους του συσκευαστηρίου ψαριών «Ανδρομέδα», όπου δουλεύουν συνολικά μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες πάνω από 300 άτομα, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έκδηλη και δικαιολογημένη ανησυχία τους για την κατάργηση των ΣΣΕ που οδηγεί στη δραστική μείωση των μισθών, διαμορφώνοντας συνθήκες ληστρικής εκμετάλλευσης.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε «ότι η κατάργηση των ΣΣΕ είναι μέρος μιας επίθεσης που ξεδιπλώνεται εδώ και χρόνια, πάντα με τους ίδιους πρωταγωνιστές: το κεφαλαίο, τις κυβερνήσεις του και τα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλουν να ρίξουν, είπε, στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης, να διαμορφωθούν εργάτες ακόμη πιο φθηνοί, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να τονωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την πολιτική, που δίνει αέρα στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, που οξύνει τον ανταγωνισμό με μόνα θύματα τους εργαζόμενους ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε πως το ΚΚΕ αποτελούσε και αποτελεί τον μόνο πραγματικό αντίπαλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ