ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ - G20
Ενδοϊμπεριαλιστικοί «σκυλοκαυγάδες»

Από την συνεδρίαση του ΔΝΤ. Στιγμιότυπο με την διευθύντριά του Κ. Λαγκάρντ και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στελέχη του διεθνούς κεφαλαίου
Από την συνεδρίαση του ΔΝΤ. Στιγμιότυπο με την διευθύντριά του Κ. Λαγκάρντ και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στελέχη του διεθνούς κεφαλαίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», όπως βαπτίζουν την καπιταλιστική κρίση οι ιθύνοντες στην ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πάντως αν και αυτό είναι το βασικό θέμα της Συνόδου, η Αργεντινή και η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής ΥPF - Repsol θα απασχολήσει επίσης τη Σύνοδο όπως και τη Σύνοδο της G20.

Πρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 316 δισ. δολαρίων έχει εξασφαλίσει ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από χώρες-μέλη του ενώ αναζητά τουλάχιστον 400 τα οποία έχει στη διάθεσή του, στην προσπάθεια να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του και να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο παρά τη βεβαιότητα της Λαγκάρντ ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί, το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων όσον αφορά την διάθεση των κεφαλαίων είναι μεγάλο και αφορά τις κλιμακούμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Το πλέον σημαντικό στοιχείο αυτών των διαβουλεύσεων είναι οι «όροι» που φέρεται να θέτουν οι αναδυόμενες οικονομίες, και ειδικότερα οι χώρες της αποκαλούμενης ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για τη συνδρομή τους. Οροι που δεν είναι άλλοι από την αύξηση της επιρροής τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε ένα ποσό, επειδή υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί - αν θα υπάρξει συμμόρφωση με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών που συμφωνήθηκε το 2010», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου της ομάδας των G20 στην Ουάσιγκτον και ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι έτοιμη να δεσμεύσει κεφάλαια ικανά και αναμένεται να προσφέρει 10 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Αντίστοιχο ποσό φέρεται έτοιμη να δεσμεύσει η Κίνα, ίσως και πολύ παραπάνω, αλλά η Βραζιλία φέρεται να επιμένει να θέτει ως όρο για να διαθέσει τα κεφάλαια την αναγνώριση της αύξησης του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών γραπτώς, στην τελική ανακοίνωση της G20. Στο μεταξύ, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να παράσχουν 320 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στη Λαγκάρντ αλλά και η θέση του Καναδά - που αρχικά είχε και τη στήριξη των ΗΠΑ οι οποίες όμως υποχώρησαν κατά το σύνηθες - να πιέζει να μειωθεί η κυριαρχία της ΕΕ στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Ζητεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες όταν το Ταμείο αποφασίσει για το πώς θα χρησιμοποιήσει τους νέους πόρους του - μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και μια από τις υπόλοιπες.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΕ
Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις για την «YPF - Repsol»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δηλώνει «ότι δεν ανησυχεί και δεν την απασχολούν» οι διεθνείς αντιδράσεις, που συνεχώς κλιμακώνονται, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει το πλειοψηφικό πακέτο 51% της «Repsol - YPF Sa», που ανήκει στον ομώνυμο ισπανικό πετρελαϊκό κολοσσό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου Χουάν Μανουέλ Αμπάλ Μεδίνα.

Ειδικά για τις αντιδράσεις της Ισπανίας, ο Μεδίνα ήταν καυστικός, καθώς τόνισε ότι τις θεωρεί «πολύ φυσιολογικές», καθώς η Ισπανία, δεδομένης της βαθύτατης κρίσης που διέρχεται, αναζητεί αποδιοπομπαίο τράγο... πέραν του Ατλαντικού. Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής θυμίζουμε ότι γίνεται μετά την πληροφορία ότι η ισπανική εταιρεία διαπραγματευόταν με αντίστοιχη κινέζικη πετρελαϊκή, και εκφράζει την προσπάθεια της αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, για να μπορέσει ο ενεργειακός πλούτος να μπει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας, δεν αρκεί η «μετοχοποίηση» ή η εθνικοποίησή του, αλλά αυτός να γίνει λαϊκή περιουσία, που σημαίνει σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Πάντως, ενδεικτικό της αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται είναι το γεγονός ότι προχτές το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε, με πλειοψηφία, καταδικαστική μη-δεσμευτική απόφαση εναντίον της Αργεντινής, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «μονομερή και εχθρική», που δεν προωθεί το διάλογο, ενώ αναφέρει ότι θα εξετάσει «μια πιθανή μερική ακύρωση των μονομερών δασμολογικών προτιμήσεων», ως μέσον για την τιμωρία όποιας χώρας αποπειραθεί να απαλλοτριώσει την περιουσία ευρωπαϊκής εταιρείας. Η Ισπανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να καταθέσει προσφυγή κατά της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν πώς θα χειριστούν την αντιπαράθεση Αργεντινής - Ισπανίας στη σύνοδό τους, τη Δευτέρα.

Επιπλέον, χτες η Ισπανία αναμενόταν να ανακοινώσει τα δικά της αντίμετρα εναντίον της Αργεντινής μετά τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι όλες οι κινήσεις της Ισπανίας και της ΕΕ δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα, αφού «η Αργεντινή έχει τεθεί εκτός των παγκόσμιων αγορών και έχει αψηφήσει διεθνή πρόστιμα σε προηγούμενες διαμάχες».

Πολλοί οι «μνηστήρες» του πλούτου της Αργεντινής

Το θέμα της Αργεντινής και του φυσικού πλούτου της απασχόλησε τη Σύνοδο της «G-20» και αυτή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κρατούν σχετικά ήπια στάση, στηρίζουν όμως πλήρως μέχρι στιγμής το αίτημα της ΕΕ «η Αργεντινή να καταθέσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία για να αξιολογηθούν από το ΔΝΤ». «Ως λάθος κίνηση» χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης της Αργεντινής ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ στήριξε τις ενέργειες της ΕΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισπανία και τόνισε «ότι δεν μπορεί να υπάρχει απαλλοτρίωση χωρίς τη σωστή αποζημίωση». Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία της γαλλικής πολυεθνικής Total με την Αργεντινή «για την έναρξη συνομιλιών για την επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στους δύο τομείς στους οποίους συνδέονται οι εταιρείες» δηλαδή στην επαρχία Νεουκέν.

Επίσης, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το «Russia Today» ότι στη «G-20» οι χώρες της BRICS εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Αργεντινή και ειδικότερα στην YPF.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπροστά σε νέες διεργασίες

Ο ρωσικός στόλος στο «παζάρι» του φυσικού αερίου

Η παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας στην Κριμαία και κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του στόλου, την εκμετάλλευση των προκυμαίων της Σεβαστούπολης, καθώς και της φορολόγηση των εμπορευμάτων, που προέρχονται από τη Ρωσία για τις ανάγκες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ρωσο-ουκρανικής σύσκεψης σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών Ρωσίας κι Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απρίλη στη Μόσχα.

Να σημειωθεί, πως μετά τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας (07/02/2010), η συμφωνία για την παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη βάση της Σεβαστούπολης της Κριμαίας παρατάθηκε έως το 2042. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με φθηνότερο κατά το 30% πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τον τελευταίο καιρό η Ουκρανία εγείρει ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας, ζητώντας περαιτέρω μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. Προσπαθώντας να πετύχει το στόχο της η ουκρανική πλευρά θέτει το ζήτημα αποζημιώσεων σχετικά με την εκμετάλλευση των 38 προκυμαίων στην πόλη Σεβαστούπολη, που, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, δε συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για τους όρους του ενοικίου της ρωσικής βάσης.

Η Ρωσία, από την πλευρά της πιέζει για να έχει τον πρώτο ρόλο, έναντι της ΕΕ, στην εταιρεία που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό (και τη διαχείριση) του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία, όπως και για την πρόσδεση της τελευταίας στο λεγόμενο «Ενιαίο οικονομικό χώρο», της διακρατικής καπιταλιστικής ενοποίησης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, που προωθεί η ρωσική αστική τάξη. Σχέδια που συναντούν τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ και τμήματος της ουκρανικής ολιγαρχίας.

Να σημειωθεί πως την επόμενη βδομάδα επίκειται συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον Β. Πούτιν.


Ι.Π.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητούν άρση της συνθήκης Σένγκεν

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τρισέλιδη επιστολή απεύθηναν από κοινού, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών και γαλλικών ΜΜΕ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν Κλοντ Γκεάν και Χανς Πέτερ Φρίντριχ, προς τη δανική προεδρία της ΕΕ ζητώντας να δοθεί το δικαίωμα σε εθνικές κυβερνήσεις να έχουν τη δυνατότητα «για επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων για διάστημα 30 ημερών», δηλαδή για, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, άρση της συνθήκης Σένγκεν. Ως πιθανοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μια εθνική κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο αναφέρονται «περιπτώσεις που δεν είναι αρκετά ασφαλή τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα στα ανατολικά και στα νότια της ΕΕ»!

Η πρόταση αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση την επόμενη Πέμπτη στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπου δεν πρόκειται, όμως, να υπάρξει τελική απόφαση, η οποία μάλλον παραπέμπεται για τον Ιούνιο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας είχε θέσει το ζήτημα και κατά το παρελθόν ενώ έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκες Σένγκεν. Επί της ουσίας, με την επιστολή αυτή, η γαλλική και γερμανική κυβέρνηση απορρίπτουν τις προτάσεις που κατά διαστήματα έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υιοθέτηση «επιπλέον μηχανισμών διασυνοριακών ελέγχων», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν μπορεί ν' ασχολούνται οι Βρυξέλλες αλλά «οι εθνικές κυβερνήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ