ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αρχισε η καταμέτρηση των υπογραφών

Η Ιεραρχία άρχισε την καταμέτρηση των υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Για το σκοπό αυτό χτες συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη, η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ο αριθμός των υπογραφών, που έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί, έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Η Επιτροπή συνεδρίασε ενόψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα αρχίσει τη Δευτέρα.

«Η διαδικασία της συλλογής των υπογραφών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα σε όλες τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέρχονται να υπογράψουν άνθρωποι από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους». Ωστόσο η Επιτροπή εκτιμά ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των υπογραφών πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές ελέγχου κατά μητροπόλεις, προκειμένου να ελέγξουν από νομικής πλευράς την εγκυρότητα των στοιχείων.

Νέα κρίση με το Πατριαρχείο

Νέα προβλήματα όμως εκδηλώνονται στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδας και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τη συμμετοχή των μητροπολιτών από τις αποκαλούμενες «Νέες Χώρες» (Δωδεκάνησα, Κρήτη) στην κληρολαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι στις 25 Νοέμβρη. Πρόκειται για πέντε ιεράρχες και επτά λαϊκούς, η συμμετοχή των οποίων, εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι χρησιμοποιείται από το Πατριαρχείο για να επιβεβαιώσει ότι η διοίκηση των «Νέων Χωρών» ασκείται και από αυτό.

Από την επίσημη Εκκλησία δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά το συνδικαλιστικό όργανο των ιερέων, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας εξέδωσε χτες σκληρή ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί το Πατριαρχείο ότι με την ενέργεια αυτή αποβλέπει στην άσκηση και διοικητικής εξουσίας, πέρα από την πνευματική, στις αντίστοιχες μητροπόλεις. Και χαρακτηρίζει ως νέο ατόπημα και νέα πρόκληση εκ μέρους του πατριάρχη προς την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Σύνδεσμος των κληρικών ζητά να μη σταλούν εκπρόσωποι στη σύνοδο του Πατριαρχείου.

Αποκατάσταση των ΕΑΜιτών μητροπολιτών

Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που αρχίζει τη Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πρόταση για την αποκατάσταση της μνήμης των μητροπολιτών Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντωνίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και για το λόγο αυτό είχαν κηρυχτεί έκπτωτοι από το αξίωμά τους.

Η ενέργεια αυτό γίνεται ενόψει της εκδήλωσης που οργανώνει στις 26 Νοέμβρη η Ιεράς Σύνοδος στο Μέγαρο Μουσικής για να βραβευτούν «οι ιερείς, οίτινες ηγωνίσθησαν ψυχή τε και σώματι διά την προάσπιση των υψηλών ιδεωδών της δικαιοσύνης και της ελευθερίας». Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιασθεί ο αφιερωματικός τόμος με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από τα χρόνια της Κατοχής» που αναφέρεται «εις το μείζον εθνικόν έργον και την προσφορά του Ιερού Κλήρου εις τον αγώνα του Εθνους κατά την περίοδον εκείνην 1940-1944». Ανάμεσα στους τιμηθέντες αναμένεται, εκτός από τους δύο παραπάνω μητροπολίτες, να είναι και οι αρχιεπίσκοποι Χρύσανθος και Δαμασκηνός.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Να ενταχθεί η σχολή στο υπουργείο Παιδείας

Στην Ακαδημία περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαίδευση των σπουδαστών στις σχολές εμπορικού ναυτικού και τα προβλήματα που υπάρχουν με την πρακτική τους εξάσκηση στα πλοία προέκυψαν στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Μηχανιώνας.

Κοινό αίτημα σπουδαστών και καθηγητών είναι να ενταχθεί η σχολή από το υπουργείο Ναυτιλίας, που υπάγεται σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και να εγκαταλειφθεί ο αναχρονιστικός χαρακτήρας και ο τύπου στρατιωτικής σχολής εσωτερικός κανονισμός. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες από σπουδαστές που έχουν κάνει την εξάμηνη πρακτική τους εκπαίδευση στα καράβια ότι, αντί της 4ωρης ημερήσιας απασχόλησης τους, υποχρεούνται να δουλεύουν πολλές φορές μέχρι και 12 ώρες.

Οπως τονίζουν οι ίδιοι σπουδαστές, όχι μόνο πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, αλλά ελάχιστος χρόνος τους μένει για διάβασμα στο διάστημα που ταξιδεύουν έτσι που είναι ανέτοιμοι να δώσουν εξετάσεις όταν επιστρέφουν. Γενικότερα οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν στα καράβια αποτελεί για πολλούς από αυτούς μια αρνητική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδαστές που εγκαταλείπουν τη σχολή αποφασίζουν να το πράξουν αυτό μετά τα εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια. Οπως τονίστηκε, το υπουργείο Ναυτιλίας δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους κι έτσι υπάρχει μια γενικότερη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη ναυτιλία μας. Αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει κι όσους νέους θα επιθυμούσαν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της ναυτιλίας. Οπως σημείωσε ο διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας, υπάρχει απροθυμία προσέλευσης στις σχολές και ανέφερε για παράδειγμα ότι από τις 140 θέσεις της σχολής Μηχανιώνας καλύφθηκαν μόνο οι 105.

Τη θέση του Κόμματος για την υπαγωγή των σχολών αυτών στο υπουργείο Παιδείας, ανέπτυξε ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ βουλευτής Αγγελος Τζέκης. Οπως επισήμανε, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εκδημοκρατισμού στις σχολές αυτές, δεν πρέπει να δίνουν την εικόνα ότι είναι αποκομμένες από την κοινωνία και χρειάζεται να ενθαρρύνονται οι σπουδαστές να συζητούν οργανωμένα τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα. Επίσης για την κατάσταση που υπάρχει στη ναυτιλία τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από το υπουργείο τόσο για την ασφάλεια των ταξιδιών, όσο και για τον περιορισμό των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από τους εφοπλιστές.

Τέλος, τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος που επισκέφθηκαν τη σχολή πληροφορήθηκαν ότι πολλοί απόφοιτοι αναγκάζονται να φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές για να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους, καθώς ορισμένες απαραίτητες δεξιότητες δεν τις αποκτούν στη διάρκεια των σπουδών τους. Ετσι, όταν οι εταιρίες ζητούν από τους απόφοιτους να γνωρίζουν το νέο παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να τους προσλάβουν, αυτοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτική σχολή του Πειραιά πληρώνοντας 1.100 δολάρια για 35 μέρες εκπαίδευσης.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΣΚΟΤΗΣ
Ολη η ηρωική του ζωή δεμένη με το Κόμμα...

Αύριο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνό του

Ο Κώστας Μαυρισκότης, τραυματίας του Αλβανικού Μετώπου, με κρυοπαγήματα
Ο Κώστας Μαυρισκότης, τραυματίας του Αλβανικού Μετώπου, με κρυοπαγήματα
Πέρασαν, ήδη, 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου, του δημοσιογράφου Κώστα Μαυροσκότη, και αύριο γίνεται μνημόσυνο στη γενέτειρά του, το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και κηδεύτηκε.

Ο Κώστας Μαυροσκότης σπούδασε Παιδαγωγικά στη Μαράσλειο Ακαδημία και από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο προοδευτικό-κομμουνιστικό κίνημα.

Για τη συμμετοχή του στον αγώνα για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, στην περίοδο της Κατοχής, πιάστηκε απ' την Ασφάλεια, βασανίστηκε (με «φάλαγγα», σιδερένιες γροθιές στον αυχένα, σαρδέλες, αλατόνερο κλπ.), φυλακίστηκε σε Βούρλα και Ιτζεδίν και εξορίστηκε στην Ικαρία. Από κει απέδρασε με εντολή του Κόμματος μαζί με άλλους επτά συντρόφους, για να συνεχίσει τη δράση του στον παράνομο εκδοτικό μηχανισμό της ΚΟ Πειραιά, ως υπεύθυνος της παράνομης πολυγραφημένης εφημερίδας «Ο Προλετάριος».

Στη διάρκεια της Κατοχής καταδικάστηκε από ιταλικό στρατοδικείο σε θάνατο, ενώ την ίδια ποινή τού επέβαλε, το 1951, ελληνικό στρατοδικείο...

Δίπλα στον Κώστα Μαυροσκότη στάθηκε άξια η Ευγενία, η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, που σφράγισε τη ζωή της με πράξεις προσωπικής παλικαριάς και αυτοθυσίας.

Ο Κώστας Μαυροσκότης μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε ακλόνητος κομμουνιστής, υπερασπιστής των ιδανικών και των αρχών του ΚΚΕ, πιστός στο όραμα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, έδωσε μάχες για τη διατήρηση του χαρακτήρα του Κόμματος ως επαναστατικού κόμματος Νέου Τύπου.

«...Κατά το δεκάμηνο βασανισμό μου, 7 μήνες σε απομόνωση στην Ασφάλεια Πειραιά και 3 μήνες στην Ασφάλεια της Αθήνας, υπεράσπισα το κόμμα μου και την αγωνιστική μου ιστορία, μέσα απ' τις συμπληγάδες του χαφιεδισμού, που ήταν ο κύριος αντίπαλός μου. Δεν έχω τίποτε που να με κάνει να ντρέπομαι το κόμμα μου. Πάντοτε στεκόμουνα, το έβλεπα και το βλέπω όρθιος. Ούτε μια στιγμή δεν ένιωσα τον εαυτό μου έξω απ' τις γραμμές του. Παντού και πάντοτε έκανα το κομματικό μου χρέος. Ολη μου η ζωή είναι δεμένη με το κόμμα μου και τους αγώνες του».

Είναι ένα μικρό απόσπασμα, λίγα λόγια, σταράτα, γραμμένα από τον ίδιο τον Κώστα Μαυροσκότη στο βιογραφικό του και αφορά στα 64 χρόνια της κομματικής του ζωής, της οργανωμένης ζωής του ως μέλους του ΚΚΕ, μέχρι τη στιγμή του θανάτου του. Είναι ένα «απόσπασμα» τιμής του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Μαυροσκότη. Ενώ χαρακτηριστικό για τη ζωή, τη δράση και τη στάση του κομμουνιστή Κώστα Μαυροσκότη είναι και τούτο το απόσπασμα από γραπτή του έκθεση στην καθοδήγηση του κόμματός μας, του ΚΚΕ. Εγραφε:

«...Θέλουμε ένα ΚΚΕ που θα γράφει στη σημαία του πεντακάθαρα το στρατηγικό του στόχο και τη θεωρία που το καθοδηγεί, το μαρξισμό-λενινισμό. Το ΚΚΕ ήταν και πρέπει να παραμείνει το κόμμα της εργατικής τάξης, του προλεταριακού διεθνισμού, το κόμμα της ταξικής, αντικειμενικής ελληνικής πραγματικότητας...».

  • Στη μνήμη του Κώστα Μαυροσκότη και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, εκτός από την οικονομική προσφορά απ' την Οργάνωση Δημοσιογράφων, ο γιος του Διονύσης Μαυροσκότης, γεωπόνος, προσφέρει μέσω της ΚΟ Δημοσιογράφων το ποσό των 20.000 δραχμών.
«Ας μην τους επιτρέψουμε να κρύβονται υποκριτικά πίσω από τις σημαίες και τα λάβαρα»

Να σας πω ένα ποίημα;

«Της πατρίδας μου η σημαία

Εχει χρώμα γαλανό

Και δε θέλω να τη δώσω

στο μικρό μου Αλβανό»

Λοιπόν θα κάνω και γω μια παρέλαση και μη με ρωτήσετε τι σημαία θα κρατάω:

«Γλώσσα μου έδωσαν την ελληνική που σημαίνει μυαλό ρωμαίικο και καρδιά που μπορεί να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο» - έτσι όπως ταιριάζει σ' έναν Ελληνα δάσκαλο.

Με παρέσυραν δύο πράγματα: η σημαιομανία ή καλύτερα η σημαιολαγνεία των ημερών, αλλά και η «θεατρολογία» των ημερών και η θεατρολογία - μάθημα που την έχουμε επωμιστεί εμείς οι φιλόλογοι στα λύκεια με τη μίζερη εμφάνισή της (μισή ώρα το δεκαπενθήμερο), άρα είμαι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ποιήματα και τέτοια παρόμοια!

Ετσι έχουν τα πράγματα. Αφήσαμε τις ταυτότητες και πιάσαμε τις σημαίες, από λάβαρα του '21 μέχρι και τη γαλανόλευκη.

Στο θέμα μας, όμως.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το Αλβανάκι που θέλει να κρατήσει τη σημαία μας και λέει ότι αγαπάει την Ελλάδα. Κι αρχίζουν όλοι τους, και οι υποστηρικτές του και οι επικριτές του, μια σημαιολογία απερίγραπτη. Κι όλα αυτά στη βιτρίνα. Λοιπόν τραβάω την κουρτίνα, ή μάλλον τον μπερντέ του Καραγκιόζη και ρωτάω: Η εθνικότητα είναι ζήτημα γονιδίων; Ε, τότε τι το θέλουμε το μάθημα της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών; Ας κάνουμε μόνο βιολογία και πάνω στον πανικό μας μη χαθεί η ράτσα μας, αφού έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας με την εισροή προσφύγων και μεταναστών, ας προβούμε και σε κλωνοποιήσεις.

Αν βέβαια είναι θέμα συνείδησης, δε ρωτάω τι συνείδηση έχει ο συγκεκριμένος Αλβανός: Μας το 'πε με αναμφισβήτητη καθαρότητα στα μάτια. «Αγαπώ την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα».

Αλλο θα ρωτήσω: Πόσο καλά ξέρουν τα Ελληνόπουλα ελληνική ιστορία; Κι ας μη βαθύνω την ερώτηση πιο πολύ κι αρχίσω να ρωτάω - αν την ξέρουν - πόση αλήθεια κρύβεται μέσα σ' αυτήν την ιστορία. Ας μην ανοίξω τους ασκούς του Αιόλου. Ας μείνω στην πρώτη ερώτηση. Πόσο καλά ξέρουν τα Ελληνόπουλα την ιστορία μας, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εμείς οι δάσκαλοί τους, καθημερινά διαπιστώνουμε πως μέσα στο κεφαλάκι τους έχουν μια ατελείωτη εθνική ιστορική θολούρα. Ε, τότε, αντί να ιδρώνουμε για το ποιος θα πάρει τη σημαία μας, ας δούμε επιτέλους ποιο σχολείο είναι αυτό που παράγει τέτοιο αξιοθρήνητο έργο.

Κι αφού τις μέρες αυτές, με αφορμή τη σημαία ακούστηκαν - και καλώς ακούστηκαν - και κάποιες φωνές να μιλούν για ρατσισμό, εθνικισμό και μετανάστες, εγώ θα σας μιλήσω για Ελληνες μετανάστες - δασκάλους και για Ελληνες μετανάστες - μαθητές, που μεταναστεύουν από το ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο άλλο και παντού νιώθουν πρόσφυγες.

Και το πρόβλημα είναι πιο βαθύ: Αλήθεια, τι σχολείο θέλουμε; Το τι θέλουμε κάθε φορά έχει να κάνει με τις ανάγκες που δημιουργούνται κάθε φορά. Θέλουμε σχολείο που του φορέσαμε «καρούλια», ειδικά το ενιαίο λύκειο, λες και το σχολείο είναι δρόμος ταχύτητας πότε στη συχνότητα των 14 και πότε στη συχνότητα των 9 μαθημάτων; Θέλουμε σχολείο που ξεφορτώνει τους «άχρηστους» σε ΤΕΕ της εγκατάλειψης; Θέλουμε σχολείο της λειψής ενισχυτικής διδασκαλίας;

Αν ονειρευόμαστε άλλο σχολείο, σχολείο της εποικοδομητικής γνώσης, σχολείο δωδεκάχρονο και το τονίζω αυτό, σχολείο που εντάσσει την ενισχυτική διδασκαλία μέσα στην ολοήμερη λειτουργία του, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να την παρακολουθούν και να κλείσει η πληγή που λέγεται φροντιστήριο και παραπαιδεία, τότε ας το παλέψουμε δυναμικά κι ας μην τους επιτρέψουμε να κρύβονται υποκριτικά πίσω από τις σημαίες και τα λάβαρα.

Αυτό το σχολείο να 'μαστε σίγουροι πως μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Με δασκάλους όχι μίζερους δημόσιους υπάλληλους ή ιδρωμένους γραφικούς δρομείς, που συμπιέζουν τα όνειρά τους στις τριακόσιες και κάτι χιλιάδες. Αυτό το σχολείο θα δώσει μαθητές καλύτερους από μας, γιατί ο καλός ο δάσκαλος πάντα βγάζει στον κόσμο μαθητές καλύτερους από τον ίδιο. Θα δώσει μαθητές με συνείδηση, μαθητές δημοκράτες, που αγαπούν την πατρίδα τους, που ξέρουν την ιστορία και τον πολιτισμό της, που μπορούν να νιώθουν και Ελληνες και Ευρωπαίοι και οικουμενικοί πολίτες ταυτόχρονα, όχι να λένε ευχαριστούμε τους Αμερικανούς (βλ. Ιμια) και να επιτρέπουν στους Ευρωπαίους στρατιώτες να περνούν από την πατρίδα μας για να βομβαρδίσουν μια άλλη χώρα (βλ. Σερβία).

Υπήρχε παλιά μια διαφήμιση που έλεγε (για τη φοροδιαφυγή) «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!» κι εγώ συμπληρώνω: «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη πως σ' αγαπάει κι εκείνη». Κι εγώ σας ρωτάω: Σε ποιους χώρους ερχόμαστε να χτίσουμε τις πατριωτικές συνειδήσεις των μαθητών μας; Δείτε τα σχολεία μας: Τα περισσότερα είναι κτίρια μίζερα, ακατάλληλα και ανεπαρκή, καθώς οι ανάγκες προβάλλουν αμείλικτες. Ελάτε μια βόλτα από το Λύκειο Βελεστίνου. Περιγράφω: Χώρος γραφείου καθηγητών: διάδρομος τρόλεϊ. Οταν κάνουμε παιδαγωγική συνεδρίαση, οι όρθιοι κρατιούνται από τις χειρολαβές. Αίθουσες φτωχές, άσχημες, αίθουσες που χωρίστηκαν στα δυο και στοιβάζονται 25 και 25 οι μαθητές από τις δυο πλευρές του τοίχου, ενώ όλος ο χώρος πριν χωρούσε 35, αίθουσες που παλιά ήταν τουαλέτες κι αν πούμε για το γυμναστήριο, θα πούμε για κτίριο μισογκρεμισμένο κι επικίνδυνο, σε περίπτωση σεισμού. Πέστε μου είναι ντροπή να κρατάει ο Αλβανός τη σημαία ή είναι ντροπή να κυματίζει η ίδια σημαία σ' αυτό το κτίριο;

Κι αν ο λόγος αυτές τις μέρες έγινε για τη σημαία και για το φόβο των μεταναστών, ο λόγος ας γίνει για πιο ζωτικά θέματα. Π.χ. την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Ας μη μερεμετίζεται άλλο, αλλά ας ξανασυζητηθεί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι μετανάστης. Ξέρω όμως πόσο τραγικό είναι να νιώθεις μετανάστης στη χώρα σου και ειδικά στο χώρο σου.

Και επιλογικά κλείνω με το γνωστό πια ποίημα μόνο που τώρα είναι κατηγορίας μινόρε:

«Του σχολείου μου η σημαία

Εχει χρώμα γαλανό

Με ξεχνάει, με ξοφλάει

Και με παίρνει γι' "Αλβανό".

Της Ελλάδος μου η σημαία

Εχει χρώμα γαλανό

Σαν το νόθο με πετάει

Και με κάνει να πονώ»

(Σ.σ. Το κείμενο αποτέλεσε ομιλία της εκπαιδευτικού σε συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας την Παρασκευή 3 Νοέμβρη)


Μαργαρίτα ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Φιλόλογος στο Λύκειο Βελεστίνου Μαγνησίας

«Συνήθης αγωγή» Γιαννόπουλου κατά Κεδίκογλου

Τού ζητά 2,5 δισ., επειδή αρνείται να τον αναγνωρίσει ως αντιστασιακό!

Με αγωγή 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών (!) «απάντησε» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλος στη μήνυση, που κατέθεσε την Πέμπτη εναντίον του ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας Βασ. Κεδίκογλου για «εθνική αναξιότητα» και «απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου κατ' εξακολούθηση». Την αγωγή κατέθεσε ο ίδιος χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του Ναούμ Τζίφρα, ο οποίος ζήτησε την εκδίκασή της στις 8-2-2001.

Στην πολυσέλιδη αγωγή του, ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος αποκαλεί τον Βασ. Κεδίκογλου «παλιάνθρωπο», «παρανοϊκό», «σχιζοφρενή», «ψυχοπαθή» και ισχυρίζεται ότι «είναι παραμύθια» όλα όσα έχει κατά καιρούς υποστηρίξει με ντοκουμέντα για το πρόσωπό του, όσον αφορά τη συμμετοχή του την περίοδο της Κατοχής στα Ανεξάρτητα Ευζωνικά Τάγματα (πράξη, για την οποία ο Βασ. Κεδίκογλου τού προσάπτει την κατηγορία της «εθνικής αναξιότητας» στη μήνυσή του) και την είσπραξη πολεμικής σύνταξης 228.000 δρχ., παρότι είχε απολυθεί οριστικά από το στρατό στις 12-3-1952. Οι καταγγελίες αυτές συνιστούν για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης «απρόκλητη συκοφαντική συμπεριφορά, επειδή είχε επιτιμήσει τον κ. Κεδίκογλου στη Βουλή για την τραμπούκικη στάση του εναντίον του εισαγγελέα Χαλκίδας Ιω. Αγγελή».

Ετσι, ζητά να υποχρεωθεί από το δικαστήριο ο Βασ. Κεδίκογλου να του καταβάλει το ποσό των 2,5 δισ. δρχ., για πέντε «επιλήψιμες συμπεριφορές» του (500 εκατ. δρχ. για την καθεμιά) κατά το χρονικό διάστημα από 14-10-1999 μέχρι 29-4-2000. Σημειώνεται πως το ίδιο αυτό διάστημα και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήμερο του περσινού Δεκέμβρη και το πρώτο πενθήμερο του Γενάρη είχε γίνει η δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου, στην οποία είχε καταθέσει ως μάρτυρας ο Βασ. Κεδίκογλου και είχε επαναλάβει και εκεί όσα είχε καταγγείλει στη Βουλή για «απουσία του Ευάγγ. Γιαννόπουλου από την Εθνική Αντίσταση και εθελούσια είσοδό του στο στρατό του Τσολάκογλου και άρα στο στρατό κατοχής».

Δικάζεται ξανά ο Θεόδ. Κατριβάνος

Τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει στο Β` Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η εκδίκαση της έφεσης του προέδρου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς Θεόδ. Κατριβάνου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία του είχε επιβληθεί στις 5-1-2000 ποινή φυλάκισης 15 μηνών για «συκοφαντική δυσφήμιση κατ' εξακολούθηση» και «απλή δυσφήμιση» εις βάρος του Ευάγγ. Γιαννόπουλου. Ο κ. Κατριβάνος είχε μηνυθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης γιατί είχε δηλώσει ότι αυτός δεν υπηρέτησε στην Εθνική Αντίσταση, αλλά στα τάγματα ασφαλείας.

Στη δίκη θα προσκομιστούν από την πλευρά του Θεόδ. Κατριβάνου αποκαλυπτικά έγγραφα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, ενώ οι μάρτυρες υπεράσπισης, που θα καταθέσουν, θα υπερβούν τους είκοσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ