ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Ενδιαφέρον από Ιταλούς και Ισπανούς

Σε δύο φαίνεται να περιορίζονται οι ξένοι που ενδιαφέρονται για να γίνουν «στρατηγικοί σύμμαχοι» του ΟΤΕ. Οι ξένες δηλαδή εταιρίες, που θα τους παραχωρηθεί το 20% του Οργανισμού και θέσεις στο ΔΣ του. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο μύλος με τη δραστηριοποίηση ή μη της ΔΕΗ στην τηλεφωνία.

Χθες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιβεβαιώθηκε ότι ενδιαφέρον έδειξαν η TELECOM ITALIA και η TELEFONIKA Ισπανίας. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αρχικά επιστολές σε 11 εταιρίες του εξωτερικού και τους πρότεινε να τους ξεπουλήσει κομμάτι του ΟΤΕ. Απάντηση έδωσαν τέσσερις, αλλά ουσιαστικότερες απαντήσεις έδωσαν οι προαναφερόμενες. Σε αυτές αποστέλλονται σήμερα τα ενημερωτικά δελτία του ΟΤΕ.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται φραστικά την παραχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού, αλλά παράγοντες του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν ότι οι ξένοι θα το διεκδικήσουν. Πριν μερικές ημέρες, πάλι από το ΥΠΕΘΟ, διέρρεαν φήμες ότι χωρίς την παραχώρηση του μάνατζμεντ, οι ξένοι δεν έρχονται. Προετοιμάζουν έδαφος;

Εξάλλου, συνεχίζεται το σίριαλ για το αν θα συμμετέχει, τελικά, η ΔΕΗ στη δημοπρασία για τις άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Η Επιχείρηση ζητά μία ή δύο από τις επτά άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας που δημοπρατεί το ΥΜΕ (δύο έλαβε ήδη ο ΟΤΕ). Οι κανόνες δημοπρασίας που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων την αποκλείουν από τη δημοπρασία, καθώς δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση και δεύτερου οργανισμού που ελέγχεται από το δημόσιο σε ποσοστό άνω του 15%.

Υπουργείο Ανάπτυξης και ΔΕΗ επιμένουν στην αδειοδότηση της επιχείρησης, έχοντας επενδύσει στην ενασχόλησή της με τα τηλεπικοινωνιακά, ενόψει της μετοχοποίησής της. Το ΥΜΕ αρνείται, καθώς η ΔΕΗ θα προβάλει ως ισχυρός ανταγωνιστής του ΟΤΕ. Το ίδιο φοβούνται και ιδιώτες που ήδη ασχολούνται με τα τηλεπικοινωνιακά ή συνεργάζονται με τον ΟΤΕ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει το ζήτημα και ενδέχεται να αποφανθεί υπέρ της Επιχείρησης. Ωστόσο, υπουργείο Μεταφορών και ΕΕΤΤ δεν αλλάζουν τον όρο του 15%, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε το κύρος της διαδικασίας.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, απλά διέρρευσε ανεπιβεβαίωτη φήμη ότι ο Χρ. Βερελής δέχτηκε πρόταση του Γ. Παπαντωνίου να μεταθέσει κατά ένα μήνα το διαγωνισμό (κανονικά ξεκινά 20 Νοέμβρη), προκειμένου η ΔΕΗ να βρει ξένη εταιρία και να κατέλθουν ως κοινοπραξία, όπου θα κατέχει μικρό ποσοστό.

Βέβαια, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη σκιαμαχούν για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, δεν έχουν κανένα πρόβλημα για την ανάπτυξη ιδιωτικών ολιγοπωλίων στην τηλεφωνία. Ετσι, στη δημοπρασία για την ασύρματη, επιτρέπουν τη συμμετοχή των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ, όπως και προμηθευτών του δημοσίου ή ιδιοκτητών ΜΜΕ (π.χ. ΕΡΙΚΣΟΝ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ - Κόκκαλης). Δηλαδή, δεν έχουν πρόβλημα να προωθήσουν την περαιτέρω ισχυροποίηση εταιριών, που έχουν ήδη αναπτύξει εμπορικό δίκτυο και πελατολόγιο και θησαυρίζουν χρόνια από το ολιγοπώλιο της κινητής ή από τις εμπορικές σχέσεις τους με το δημόσιο.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Προωθούν την πτώχευση

Με τα πιο δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (πτώχευση) και των εργαζομένων (απόλυση) προετοιμάζει η κυβέρνηση το έδαφος για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει «κοινωνική αποδοχή» για το καταστροφικό της σχέδιο, να εμφανίσει σαν κατόρθωμα την εκποίηση της εταιρίας όσο όσο, αλλά και να αποφύγει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τα τελευταία σενάρια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χτες, εμφανίζουν την ΟΑ να είναι μια «ανάσα» από την πτώχευση, με ορατό τον κίνδυνο κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων, αν δεν καταβάλει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 4 δισ. δρχ., μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, ουδείς ενδιαφέρεται να αγοράσει την ΟΑ με το σύνολο του μόνιμου προσωπικού και ότι οι μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρίες δεν είναι διατεθειμένες να μετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΑ. Επίσης, ότι ορισμένοι από τους Ελληνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα οικονομικά της εταιρίας και να προχωρήσουν οι δαπανηρές διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, ενώ θέτουν ως απαραίτητο όρο τη μείωση του προσωπικού κατά 2.500-3.000.

Στο μεταξύ χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή για την ΟΑ, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινωθεί ούτε τι ακριβώς απασχόλησε τους δύο υπουργούς, ούτε, φυσικά, τι αποφάσισαν.

Σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες για το ξεπούλημα της ΟΑ αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση που θα έχει ο Χρ. Βερελής στις 20 Δεκέμβρη με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Λογιόλα ντε Παλάθιο.

Διαμαρτύρονται οι εργολάβοι

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πλειοψηφία των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση, στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προωθεί τη μονοπώληση του 90% των δημοσίων έργων από 5-10 ομίλους.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει οι γνωστές προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις συγχωνεύσεις των τεχνικών εταιριών και την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, οι οποίες θα συμπυκνωθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ (ΣΑΤΕ). Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, «πραγματικός στόχος των προτάσεων δεν είναι η διακηρυσσόμενη με στόμφο ανάπτυξη του κλάδου, αλλά η ανάπτυξη μερικών εταιριών και η δημιουργία ελάχιστων ομίλων με εξωγενή (κυρίως) επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο στόχο αυτό θυσιάζονται ενσυνειδήτως από την πολιτεία σωρηδόν όλες οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, υγιείς και μη, τη στιγμή μάλιστα που αναγνωρίζεται πανηγυρικά η ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχή απορρόφηση του δεύτερου ΚΠΣ. Για το λόγο αυτό τα προτεινόμενα μέτρα είναι κατ' επίφαση αναπτυξιακά».

Οι εργολήπτες του ΣΑΤΕ, κάνοντας κριτική στις προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με βάση τους κανόνες της «ελεύθερης οικονομίας», δηλώνουν την αντίθεσή τους σ' αυτές επί της αρχής, επισημαίνοντας ότι η επανάκριση των επιχειρήσεων με τα κριτήρια αυτά: «Καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα αυτοδύναμης συνέχισης της επαγγελματικής δραστηριότητας. Υποχρεώνει σε καταναγκαστικές και άρα θνησιγενείς συγχωνεύσεις. Προωθεί τη δημιουργία πανίσχυρων ολιγοπωλίων και την ποδηγέτηση όλου του κλάδου σ' αυτά».

Αντίθετη με τη φιλοσοφία και με τις συγκεκριμένες βασικές προτάσεις του νομοσχεδίου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), όπως αποδείχτηκε κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου που έγινε στις 24 Οκτώβρη, όσο και της Αντιπροσωπείας της Οργάνωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έντονα προβληματίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη και των 55 μεγάλων εταιριών που απαρτίζουν τον ΣΤΕΗΤ.

Καρκινοβατεί η ανάπλαση του Ελαιώνα

Η ανάπλαση του Ελαιώνα έχει βαλτώσει, καθώς ούτε κι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1994 και το οποίο εντάσσει την περιοχή στο σχέδιο πόλης - υποτίθεται για να την προστατεύσει - παραμένει ανενεργό, δίνοντας το δικαίωμα ακόμη και σε κρατικές επιχειρήσεις να προβαίνουν σε κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες.

Αυτό προκύπτει όχι μόνο από την πρόσφατη καταγγελία του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με την οποία κατηγορούσε την Εθνική Τράπεζα ότι σκοπεύει να πωλήσει έκταση 58 στρεμμάτων που προορίζεται για πράσινο, αλλά ακόμη και από χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης στο ραδιοσταθμό «Σκάι». «Αυτό που πρέπει να γίνει και από εμάς και από τους δήμους - δήλωσε ο υπουργός - είναι να συγκροτήσουμε το διαχειριστικό φορέα που έχουμε συμφωνήσει. Σ' αυτό θεωρώ ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χαλαρώσει». Επίσης πρόσθεσε ότι μίλησε με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι χρήσεις, οι περιορισμοί και οι όροι δόμησης.

Πάντως, η Εθνική Τράπεζα με χτεσινή ανακοίνωση αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το ακίνητο των 58 στρεμμάτων, αναφέροντας ότι «για την τύχη του εν λόγω ακινήτου ουδεμία συζήτηση έγινε, αλλά και ούτε θα μπορούσε να γίνει με οποιονδήποτε πριν από την αποχώρηση από αυτό της Αττικό Μετρό Α.Ε.». Οσον αφορά το άλλο ακίνητο των 11 στρεμμάτων που βγήκε σε πλειστηριασμό, διευκρινίζει ότι δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυριότητά της, ότι ουδέποτε γι' αυτό έγινε πρόταση από κανέναν φορέα αξιοποίησής του και ότι η χρήση γης για το οικόπεδο αυτό περιγράφεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο...

Νέα λεωφορειολωρίδα στο Περιστέρι

Μια νέα λεωφορειολωρίδα παραδίδεται στην κυκλοφορία από μεθαύριο Δευτέρα στο Περιστέρι, στην οδό Εθν. Μακαρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την οδό Γούναρη μέχρι τη Λεωφ. Κηφισσού. Υπενθυμίζεται ότι στις λεωφορειολωρίδες απαγορεύεται η κυκλοφορία των ΙΧ καθημερινά από τις 6 π.μ. μέχρι 9 μ.μ. και το Σάββατο από τις 6 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 50.000 δρχ., ενώ χρεώνονται και τρεις βαθμούς ποινής («πόιντ σίστεμ»). Στάθμευση σε λεωφορειολωρίδα επισύρει πρόστιμο 20.000 δρχ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Παρέλαση επιχειρηματιών

Συνεχίζεται η «παρέλαση» των επιχειρηματιών στην «Αθήνα 2004», για να γνωρίσουν από κοντά το «προϊόν» για το οποίο θα επενδύσουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά την επίσκεψη Αμερικανών την περασμένη Πέμπτη, μεθαύριο Δευτέρα σειρά παίρνουν 21 Ούγγροι επιχειρηματίες. Την ενημέρωση των επιχειρηματιών που θα επισκεφτούν την έδρα της «Αθήνα 2004». θα αναλάβουν ο εντεταλμένος σύμβουλος Μ. Σίμιτσεκ και στελέχη της «Αθήνα 2004», που θα ενημερώσουν τους επιχειρηματίες για τα Ολυμπιακά έργα, τις μεταφορές και το μάρκετινγκ.

Στο μεταξύ, προεπιλέχθηκαν οι χορηγοί της «Αθήνα 2004» για την κατηγορία των τραπεζών. Υποψήφιοι, από τους οποίους θα επιλεγεί ένας εθνικός χορηγός, είναι οι: «Alpha Bank Α.Ε.», «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», «Εμπορική Τράπεζα Α.Ε.», «EFG Eurobank Ergasias A.E.» και «Τράπεζα Κύπρου A.E.». Οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους θα γίνουν την Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000 και θα ολοκληρωθούν το Γενάρη του 2001.

  • Ημερίδα, με θέμα «Ολυμπιακή Εκπαίδευση», διοργανώνει σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ