ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σαν να «έπαιζε σε δικό του γήπεδο» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Σαν να έπαιζε «μονότερμα σε δικό του γήπεδο» έκανε και χτες ο Ε. Γιαννόπουλος μέσα στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, όπου συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η δίκη του με τον υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά, Θεόδωρο Κατριβάνο.

Λοιδορούσε τον κατηγορούμενο και τους συνηγόρους του, παρενέβαινε αντιδικονομικά όποτε ήθελε και διέκοπτε τη διαδικασία, απαγόρευε τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, υπαγόρευε έμμεσα τις απαντήσεις στους μάρτυρες, είχε διαρκώς «το ζωνάρι του λυμένο» για καυγά με τον εισαγγελέα της έδρας, Μιχ. Δέτση, ο οποίος επέμενε, στα πλαίσια των καθηκόντων του, να ζητά αποδείξεις για το αληθές των ισχυρισμών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης περί συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση. Τέτοια ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο εισαγγελέας από τον Ε. Γιαννόπουλο, ώστε κάποια στιγμή ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου! Εντονο επεισόδιο σημειώθηκε όμως και μεταξύ του κατηγορουμένου Θεόδ. Κατριβάνου και του μάρτυρα του κατηγορητηρίου ΝίκουΚαρρά (Νικηφόρου), όταν ο δεύτερος αποκάλεσε ανιστόρητα τον πρώτο «υπερνομάρχη του βρώμικου '89».

Ο Τάσος Ζόμπολας, ΕΠΟΝίτης την περίοδο της Κατοχής, εξετάστηκε ως μάρτυρας με την έναρξη της χτεσινής διαδικασίας. Εν κατακλείδι, απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο (που αμφισβήτησε με τις γνωστές δηλώσεις του την αντιστασιακή δράση του Ε. Γιαννόπουλου), λέγοντας πως «ήξερε ότι όσα είπε ήταν ψευδή και συκοφαντικά».

Ακολούθως, κάτω από συνεχείς παρεμβάσεις του μηνυτή, κατέθεσε ο Νίκος Καρράς , καπετάνιος του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ το Φλεβάρη-Μάρτη 1944. Είπε ότι βρήκε το 1944 τον Ε. Γιαννόπουλο διοικητή λόχου, ο οποίος «προφανώς θα υπήρχε από το 1942».

Γιαννόπουλος: «Ναι, κ. πρόεδρε. Τα λέει όλα ο Νέστορας στο βιβλίο του. Από τον Μάη του '42 είχε οργανωθεί το ΕΑΜ με εντολή του ΚΚΕ».

Μάρτυρας: «Από τη στιγμή που είπα εγώ ότι ήταν μαζί μου ο Γιαννόπουλος στον ΕΛΑΣ, δεν έπρεπε ο Κατριβάνος να το αμφισβητήσει».

Αγγ. Συρίγος (συνήγορος υπεράσπισης): «Υπήρχαν φρουραρχεία στα Μελίσσια ή στην Π. Πεντέλη;».

Μάρτ.: «Υπήρχαν».

Αγγ. Συρίγος : «Εγινε κάποια σύγκρουση στη γέφυρα μεταξύ Μελισσίων-Αμαρουσίου;».

Μάρτ.: «Ναι. Υπήρχαν τραυματίες».

Αγγ. Συρίγος: «Στις 22.6.44 έγινε μπλόκο με νεκρούς;».

Μάρτ.: «Απ' ό,τι θυμάμαι δεν είχε νεκρούς. Είχαν γίνει συλλήψεις».

Αγγ. Συρίγος: «Ο κ. Γιαννόπουλος αγνοούσε όλα αυτά τα περιστατικά, αν και ήταν, όπως λέει, διοικητής Τάγματος. Είπε ότι δεν έγιναν συμπλοκές στην περιοχή του. Τον Αύγουστο του '44 έγινε μπλόκο στα Μελίσσια;».

Μάρτ.: «Συγκρούσεις και μπλόκα γίνονταν».

Αγγ. Συρίγος: «Την Πρωτομαγιά του '44 εκτελέστηκαν 18 Μελισσιώτες στην Καισαριανή. Ο κ. Γιαννόπουλος θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτοί οι 18 είχαν συλληφθεί και να το αναφέρει. Μπορούσε κάποιος να είναι διοικητής Τάγματος του ΕΛΑΣ και ταυτόχρονα σιτιστής στο σανατόριο των Μελισσίων, μιας που ακούστηκε ότι δεν πάταγε το πόδι του στο νοσοκομείο;».

Μάρτ.: «Ηταν δυνατόν».

Ειρ. Βένιου (συνήγορος υπεράσπισης): «Οι μόνιμοι αξιωματικοί του στρατού έπρεπε ή όχι να μπουν στην υπηρεσία της κυβέρνησης Τσολάκογλου;».

Μάρτ.: «Αν τους έχω αυτούς τους αξιωματικούς στην παράνομη οργάνωση του ΕΛΑΣ, δεν μπορείτε να μου πείτε ότι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Ηταν με μας».

Ειρ. Βένιου: «Βλέπω τη λέξη "απελύθη" στο στρατολογικό μητρώο του κ. Γιαννόπουλου και μια αίτηση το '42 για να εισέλθει στο Σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών Πεζικού. Αυτό, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να σημαίνει συνεργασία με τον κατακτητή;».

Μάρτ.: «Τη λαϊκή έκφραση ότι τους δικηγόρους και τους γιατρούς πρέπει να τους κρεμάσουν, την ξέρετε;».

Τ. Παππάς (συνήγορος υπεράσπισης): «Δε θα καταφέρετε να αποφύγετε την ερώτηση κ. Γιαννόπουλε».

Γιαννόπουλος: «Δε μ' ενδιαφέρει! Είστε στο ίδιο βιολί».

Πρόεδρος (Ζ. Κώττας): «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ».

Μάρτ.: «Αυτό κρίνονταν με το πώς οι οργανώσεις αποφάσιζαν».

Κατριβάνος (έντονα): «Λέει ότι είχε πάρει ειδική εντολή από την οργάνωση!».

Γιαν. (ωρυόμενος): «Ποιος συνεργάζεται με τον κατακτητή; Να φέρει βεβαιωμένο γεγονός ότι συνεργάστηκα με τον κατακτητή. Επιτρέπονται τέτοιες ερωτήσεις; Απαγορεύονται βεβαίως».

Πρόεδρος (προς τον μάρτυρα): «Τι έκανε τον κ. Γιαννόπουλο να πάει τον Μάιο του '44 στον ΕΛΑΣ; Φοβόταν;».

Γιαν. (εκτός εαυτού): «Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι πήγα στα Τάγματα;».

Πρ.: «Θέλουμε να το ερευνήσουμε».

Μάρτ.: «Προφανώς ήταν οργανωμένος από πριν».

Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε το προαναφερόμενο επεισόδιο, όταν ο Θεόδ. Κατριβάνος άφησε υπονοούμενα για επηρεασμό του μάρτυρα επειδή, όπως είπε, η σύζυγός του Μαρία «είναι στενή συνεργάτιδα του κ. Γιαννόπουλου». Το δικαστήριο διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλο επεισόδιο όταν ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «επίσημο υποψήφιο της ΝΔ στις νομαρχιακές εκλογές». Ο Θ. Κατριβάνος αντέδρασε και ο Ε. Γιαννόπουλος του είπε: «Θα το βουλώσεις;». Ο Θ. Κατριβάνος παρατήρησε ότι «μετά την Κατοχή, όταν και οι γάτες των αριστερών καταδιώκονταν, ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ελεύθερος».

Τ. Παππάς (προς τον μάρτυρα): «Δε γνωρίζατε τίποτα για το παρελθόν του κ. Γιαννόπουλου πριν το '44;».

Μάρτ.: «Δε μου χρειαζόταν! Οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην παρανομία είναι ισχυρότεροι από τα χαρτιά σας!».

Ακολούθησε η κατάθεση του αρχηγού του ΕΛΑΣ στην Ευρυτανία Βασ. Πριόβολου (Ερμή). «Είναι μια υπόθεση - είπε - που δεν προστατεύει ούτε την τιμή ούτε την αξιοπρέπεια των "μονομάχων", που δεν είναι μόνο φίλοι μου αλλά και συναγωνιστές μου. Να σταματήσει κάποτε αυτός ο διασυρμός της Εθνικής μας Αντίστασης».

Πρόεδρος: «Ξέρετε για την αντιστασιακή δράση του κ. Γιαννόπουλου;».

Μάρτυρας: «Απ' ό,τι διάβασα και από τις επισκέψεις διαφόρων στο Βουκουρέστι, όπου ήμουν πολιτικός πρόσφυγας, άκουσα για την αντιστασιακή του δράση και συγκεκριμένα από τον Αλέκο Ζωγράφο, που τον υπερασπίστηκε ως δικηγόρος χωρίς αμοιβή και τον έσωσε από βέβαιο θάνατο».

Πρ.: «Ηταν οργανωμένος τότε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;».

Μάρτ.: «Αυτά προκύπτουν από τα γραπτά και εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία».

Πρ.: «Υπήρξαν εκείνη την εποχή άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης για να μπορέσουν να ζήσουν;».

Μάρτ.: «Ηταν οι εξαιρέσεις του κανόνα».

Πρ.: «Ηταν κακό που πήγε ο κ. Γιαννόπουλος μετά τον πόλεμο της Αλβανίας και έκανε αίτηση να μονιμοποιηθεί στο στρατό για να ζήσει;».

Μάρτ.: «Καθόλου. Αποδείχτηκε σε όλη του τη ζωή ένθερμος πατριώτης».

Πρ.: «Αυτή την ενέργεια πώς την έβλεπε το ΕΑΜ;».

Μάρτ.: «Με συμπάθεια, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ανοίγαμε και πυρ».

Γιαννόπουλος (ζωηρά): «Δεν έκανε ο Γιαννόπουλος αίτηση για ένα κομμάτι ψωμί! Ημουν μόνιμος αξιωματικός. Μείναμε με το βαθμό μας. Αντε μη σηκωθώ και αποχωρήσω».

Πρ.: «Δε σας υποτίμησε κανείς».

Μάρτ.: «Ολα αυτά που λέει ο φίλος μου ο Κατριβάνος για τον Γιαννόπουλο είναι συκοφαντίες».

Εισαγγελέας : «Εχετε συναντήσει συναγωνιστές του κ. Γιαννόπουλου; Μέσα στη δικογραφία δεν είδα ούτε ένα, που να υπηρέτησε το '42-'44 υπό τις διαταγές του».

Γιαν.: «Είναι ερώτηση αυτή; Ο υπέρ (εννοούσε προφανώς τον Ν. Καρρά) δε σας κάνει;».

Εισ.: «Είμαι υπό την κρίση του κ. Γιαννόπουλου για να ερωτώ;».

Γιαν.: «Δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος».

Εισ.: «Σας παρακαλώ. Προστατέψτε με, κ. πρόεδρε! (προς τον μάρτυρα) Συναντήσατε κανένα στρατιώτη του κ. Γιαννόπουλου, που να υπηρέτησε υπό τις διαταγές του;».

Μάρτ.: «Οχι».

Εισ.: «Σας είπε για κανένα;».

Μάρτ.:. «Οχι. Δεν έτυχε να συζητήσει μαζί μου αυτό το ζήτημα».

Εισ.: «Γιατί, λοιπόν, έχετε την πεποίθηση ότι τα πράγματα συνέβησαν όπως τα λέει ο κ. Γιαννόπουλος και όχι όπως τα λέει ο κ. Κατριβάνος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μέχρι το '44 δεν είχε καμιά ανάμειξη στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;».

Μάρτ.: «Είναι αυθαίρετη αυτή η συκοφαντία του κ. Κατριβάνου».

Εισ.: «Από ποια στοιχεία το συμπεραίνετε αυτό;».

Μάρτ.: «Δεν έχω στοιχεία, παρά ό,τι ακούω και διαβάζω. Πέρασε από δω ο κ. Καρράς, έγραψε ο Σπ. Κωτσάκης...».

Εισ.: «Μα μόνο αυτοί οι δύο είναι και ο ένας από αυτούς (ο Κωτσάκης) δεν έχει ιδία αντίληψη. Αρα, μόνο λόγω της γνωριμίας σας με τον κ. Γιαννόπουλο έχετε καταλήξει στην πεποίθηση αυτή».

Μάρτ.: «Και είναι λίγο αυτό;».

Γιαννόπουλος (προς τον μάρτυρα): «Οταν το '81 ήμουν υπουργός Συγκοινωνιών σε τοποθέτησα κάπου;».

Μάρτ.: «Ναι, στις αστικές συγκοινωνίες».

Γιαν.: «Βλέπεις ότι εγώ τίμησα τους συναγωνιστές μου»!

Αγγ. Συρίγος (συνήγ. υπερ.): «Συνάδει με το ήθος του αντάρτη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να πάει ένας έφεδρος να καταταγεί στο σώμα των Μόνιμων Υπαξιωματικών Πεζικού, στο στρατό του Τσολάκογλου;».

Γιαν.: «Κύριε πρόεδρε, μπορεί να υποβάλει τέτοια ερώτηση υποβολιμαία;».

Πρ.: «Καθίστε κ. Γιαννόπουλε».

Γιαν.: «Υπάρχει βεβαιωμένο γεγονός ότι εγώ ήμουν έφεδρος;».

Κατρ.: «Δε σε πιάνει τότε η περίπτωση αυτή».

Αγγ. Συρίγος: «Η ερώτηση έχει σχέση με το στρατιωτικό μητρώο του μηνυτή».

Γιαν.: «Τότε η συζήτηση σταματά εδώ και θα τα βρούμε μετά».

Ι. Μαντζουράνης (συνήγορος Γιαννόπουλου): «Αυτό σηκώνει μήνυση για εξύβριση».

Εισ.: «Να απαγορεύσετε την ερώτηση, κ. πρόεδρε, γιατί δεν αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά».

Πρ.: «Οχι, η ερώτηση επιτρέπεται γιατί συνδυάζεται με τα περιστατικά που ερευνούμε».

Μάρτ.: «Οχι μόνο έφεδρος υπαξιωματικός αλλά ούτε απλός πολίτης δεν υπήρξε που να μην πρόσφερε στον αντιφασιστικό αγώνα».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

ΕΣΗΕΑ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ

Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να συζητηθεί μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνει η ΕΣΗΕΑ, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στο άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ. Η ΕΣΗΕΑ σε κείμενο που απέστειλε χτες προς τη Βουλή, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επισημαίνει τις θέσεις και τις προτάσεις της για το νομοσχέδιο για το ΕΣΡ που συζητείται στη Βουλή. Θεωρεί αντιδεοντολογικό ή τουλάχιστον «πρωθύστερο να εισάγεται προς συζήτηση το παρόν νομοσχέδιο» με το οποίο προβλέπεται η «ίδρυση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής», όταν μεταξύ των προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος υπάρχουν άρθρα τα οποία αφορούν το χώρο των ΜΜΕ και την ίδρυση των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Από το νομοσχέδιο, επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, απουσιάζουν παντελώς οι διατάξεις για τον έλεγχο και την υποβολή κυρώσεων για τα φαινόμενα της υπερσυγκέντρωσης και της διαπλοκής «που διαπιστώνονται στο χώρο των ΜΜΕ». Η ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο και ζητά την τροποποίηση του άρθρου. Τα κόμματα, τονίζεται στην επιστολή, «αποτελούν θεσμούς της δημοκρατίας και δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται». Εξάλλου, οι συχνότητες είναι εθνικές και επομένως για την παροχή των αδειών χρήσεών τους αρμόδια είναι η εθνική αντιπροσωπεία. Η Ενωση Συντακτών προτείνει τα μέλη του ΕΣΡ να εκλέγονται από το Κοινοβουλευτικό Σώμα με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 από κατάλογο υποψηφίων που θα υποβάλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τα κόμματα και οι «σχετικοί με τα ζητήματα της ενημέρωσης φορείς, των οποίων τα μέλη του ΔΣ είναι αιρετά». Εκφράζει την αντίθεσή της στη μη ύπαρξη αναπληρωματικών μελών, θεωρώντας ότι αυτό οδηγεί το ΕΣΡ σε συρρίκνωση, καθυστερήσεις και δυστοκία, δεδομένου ότι ο όγκος της δουλιάς είναι πολύ μεγάλος.

Η ΕΣΗΕΑ ζητά να καταργηθεί το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, με το οποίο το υπουργείο Τύπου αναγορεύεται σε ρυθμιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και υπονομεύεται η ίδια η ανεξαρτησία του ΕΣΡ, δεδομένου ότι το υπουργείο Τύπου μπορεί ν' απευθύνει στο ΕΣΡ «οδηγίες καθώς και ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή των οικείων διατάξεων». Κατάργηση διάταξης που αφορά στις αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου προτείνει η ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διάταξη του άρθρου 5, με την οποία ο υπουργός Τύπου «καθίσταται διάδικος», αφού προβλέπεται ότι ο υπουργός μπορεί ν' ασκεί «ένδικα βοηθήματα κατά των αποφάσεων του ΕΣΡ». Τέλος, σε σχέση με διατάξεις που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία των οργάνων αυτοδέσμευσης και ελέγχου από τους ίδιους τους ελεγχόμενους, η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι είναι γενικές και αόριστες και μπορούν να οδηγήσουν στην «ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου, ενώ συγχρόνως αποδυναμώνουν την ελεγκτική αρμοδιότητα του ΕΣΡ»

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής

Δεκτό επί της αρχής έγινε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 265 παρόντων βουλευτών υπέρ τάχθηκαν 142 και κατά 123 βουλευτές. Ολα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν την αρχή του προτεινόμενου νόμου.

Παράλληλα χτες στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε για πολλοστή φορά την κυβέρνηση για διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση θέλησε να προκαταλάβει τη συνταγματική αναθεώρηση και να διατηρήσει την αιχμαλωσία των ΜΜΕ. Στο δεύτερο αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στο πρώτο συνεχίζει να επιμένει». Επίσης, τόνισε αναφορικά με τη σύσταση του συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι η ΝΔ διαφωνεί, αφού το συγκεκριμένο όργανο όχι απλώς έχει διαφορετικές αρμοδιότητες, αλλά παράλληλα «μπορεί να επιβάλλει μονοκομματική επιλογή».

Συνολικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο προτεινόμενος νόμος «δεν επαρκεί για τη θωράκιση της πολιτείας» και «δεν περιέχει επαρκής εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ» και ζήτησε να παραχωρηθεί στο ΕΣΡ η δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις που να φθάνουν μέχρι τη δυνατότητα άρσης της άδειας του ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς της διαπλοκής και της ασυδοσίας» με «ισχυρούς και ανθεκτικούς στο χρόνο θεσμούς».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για διαστρέβλωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ.

ΕΚΟΦΙΝ
«Γκρίζο» το κλίμα για τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Την «ανησυχία» για τις εξελίξεις σχετικά με την πτώση του Ευρώ και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), χαρακτηρίζοντας τον Οκτώβρη ένα «δύσκολο μήνα» για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε να εμφανιστεί «συγκρατημένα αισιόδοξος», αλλά απέφυγε να κάνει προβλέψεις, αφού «ουδείς είναι προφήτης». Αρκέστηκε μόνο να εκφράσει «την αίσθηση ότι το χειρότερο είναι πίσω μας και η κατάσταση ομαλοποιείται».

Στην πραγματικότητα το κλίμα που επικράτησε στο ΕΚΟΦΙΝ ήταν ιδιαίτερα «γκρίζο», αφού ακόμη και η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης δεν προβλέπεται να ανατρέψει τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις για την ΕΕ. Για τον πληθωρισμό οι αρνητικές επιπτώσεις θεωρούνται «διαδομένες» και το 2000 θα κλείσει με μέσο δείκτη πληθωρισμού στην ΕΕ περί το 2,3%, ενώ σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου ο ελληνικός πληθωρισμός υπολογίζεται να εκτιναχτεί στο «2,8%».

Δυστυχώς για τους εργαζόμενους, το ΕΚΟΦΙΝ εκτιμά ότι πρέπει να «μετακυλίσει» τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις του κεφαλαίου στις λεγόμενες «δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού»,δηλαδή στις λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, φορολογικά). Το ΕΚΟΦΙΝ συζήτησε στη βάση μιας σχετικής έκθεσης της Κομισιόν για τις «δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού» στην ΕΕ και για τις «προβολές» των επιπτώσεων «για το 2010, το 2020, ακόμη και το 2050» (Γ. Παπαντωνίου).

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν και οι λεγόμενοι «δείκτες διαρθρωτικής απόδοσης», δηλαδή για το πώς θα «μετριέται» η απόδοση των ευρωπαϊκών οικονομιών σε σχέση με τους «κοινωνικούς δείκτες προόδου» που έχει θέσει η Λισαβόνα για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού. Γι' αυτά τα ζητήματα θα υπάρξουν αποφάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7/9 Δεκέμβρη). Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «η ΕΕ υστερεί σημαντικά σε σχέση με το αμερικανικό υπόδειγμα που απέδωσε καρπούς την τελευταία δεκαετία, αλλά αρχίζει να το προσεγγίζει».


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μηχανισμός ξένης επέμβασης σε μια ευαίσθητη περιοχή

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη σε σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παροχή κοινοτικής βοήθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε τα εξής:

Καταγγέλλω και πάλι, όπως είχα κάνει και σε προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα, αυτές τις χρηματοδοτήσεις ως έναν ακόμα μηχανισμό ξένης επέμβασης στην άκρως ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης, ως συνέχεια της επέμβασης που, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οδήγησε στο διαμελισμό της ΟΔΓ, σε απανωτούς εμφυλίους πολέμους, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τεράστιες καταστροφές στην υλική υποδομή και την οικονομία, ανυπολόγιστη ζημιά για το περιβάλλον.

Ο διεθνής ιμπεριαλισμός τόσο ο ευρωπαϊκός, όσο και ο αμερικανικός ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί την τακτική τού μαστιγίου και του καρότου, να εναλλάσσει τις βομβιστικές επιδρομές με την «ανθρωπιστική βοήθεια», την καταστροφή με την «ανασυγκρότηση». Τελικός του στόχος είναι η υποταγή των λαών στη νέα τάξη πραγμάτων, η εξάλειψη και της τελευταίας γωνιάς αντίστασης.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Γιουγκοσλαβία πριν λίγες εβδομάδες, η υποτιθέμενη λαϊκή εξέγερση, είχε πίσω της τα εκατό (τουλάχιστον) εκατομμύρια δολάρια της ξένης συνδρομής προς τη λεγόμενη αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας. Μπορεί, σαν αποτέλεσμα, να δημιουργήθηκε κλίμα ευφορίας στους ηγετικούς κύκλους του ιμπεριαλισμού, όμως και οι ίδιοι ξέρουν καλά ότι δεν έχουν υποτάξει το φρόνημα αντίστασης του γιουγκοσλάβικου και των άλλων λαών. Εξάλλου, για το λόγο αυτό ετοιμάζουν ευκίνητες στρατιωτικές δυνάμεις και αστυνομία.

Οι προθέσεις είναι φανερές και στις προτάσεις κανονισμών που εξετάζουμε. Για παράδειγμα το άρθρο 2 του κανονισμού για την κοινοτική βοήθεια λέει ότι αυτή αποσκοπεί ιδίως:

α) στην ανασυγκρότηση, στην επιστροφή των προσφύγων και στη σταθεροποίηση της περιοχής

β) στη δημιουργία θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για τη στήριξη της δημοκρατίας του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων

γ) στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προσανατολίζονται προς την οικονομία της αγοράς.

Και αναρωτιέμαι, πώς μπορούν να μιλάνε για ανασυγκρότηση της περιοχής που οι ίδιοι κατέστρεψαν με τους βομβαρδισμούς; Από πού αντλούν οι δολοφόνοι μικρών παιδιών και αμάχων το θράσος να κάνουν στα θύματά τους μαθήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που οι ίδιοι τόσο βάναυσα καταπάτησαν; Να θέλουν να καθορίσουν τους προσανατολισμούς της ανάπτυξης και της οικονομίας που προφανώς αποτελούσε έναν από τους κύριους στόχους που οδήγησαν στη δυναμική επιβολή του δικού τους μοντέλου...

Και η τροπολογία 8 προσθέτει: «στην αποκατάσταση της κοινωνίας των πολιτών, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

Θέτω λοιπόν το ερώτημα: πώς μπορούμε να μιλάμε για «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» στη Γιουγκοσλαβία, όταν ξέρουμε πολύ καλά και έχει ήδη αποδειχθεί, ότι τα ελεγχόμενα από το μεγάλο κεφάλαιο δυτικά ΜΜΕ διαστρέβλωναν κατάφωρα την πραγματικότητα για το τι συνέβαινε στη Γιουγκοσλαβία.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
Κανένα ενδιαφέρον από την κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Στο δρόμο βρίσκονται 120 εργαζόμενοι εδώ και έξι χρόνια αφού απολύθηκαν όταν έκλεισε η αμερικάνικη βάση στις Γούρνες του Ηρακλείου της Κρήτης.

Την υπόθεσή τους έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ζητώντας από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους και να τους μετατάξει σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι οι τότε αμερικανικές διοικήσεις της βάσης αρνούνταν να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονταν για τις αμοιβές των εργαζομένων στη βάση. Στις αποφάσεις των δικαστηρίων έγινε αναίρεση στον Αρειο Πάγο και όπως είπε ο Γ. Δρυς οι πριν το 1993 υποθέσεις έχουν παραγραφεί. Για δε τις υπόλοιπες είπε ότι το υπουργείο δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποζημίωσης των εργαζομένων λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής στενότητας.

Η Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι εάν ρυθμιζόταν το συνταξιοδοτικό των απολυμένων, τότε από τους 120 θα έμεναν μόνο οι 70 για ρύθμιση. Ανέφερε ότι ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εκδώσει αποφάσεις δικαίωσης των απολυμένων, ενώ η χώρα μας κινδυνεύει και από αντίστοιχη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ζήτησε δε να ρυθμίσει τα θέματά τους η κυβέρνηση χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ