ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Απαίτηση για νέους αγώνες

Η απαίτηση για συνέχιση του αγώνα και απόσυρση όλων των αντεργατικών μέτρων εκφράστηκε σε συνδικαλιστική σύσκεψη χτες

Να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη,την ίδια ημέρα που απεργεί και η ΑΔΕΔΥ,αλλά και σε νέα απεργία την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή, πρότειναν χτες σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στη ΓΣΕΕ, τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη πολλοί συνδικαλιστές απαίτησαν από τη Συνομοσπονδία να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις σύμφωνα με το μήνυμα της απεργίας στις 10 Οκτώβρη, αλλά και τις αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ -παρά την έντονη πίεση που ασκήθηκε- δεν έδειξε να βιάζεται να οργανώσει την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα και συνεχίζει τη γνωστή τακτική των ελιγμών αναμένοντας νέες προτάσεις από το υπουργείο. Γι' αυτό και περιορίστηκε στην επανάληψη της πρότασης για απεργία την πρώτη ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή. Αύριο συνέρχεται η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, ενώ το απόγευμα το ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη συνδικαλιστών στην αίθουσα Λογιστών στις 6 το απόγευμα.

Στο παρασκήνιο όμως -σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από όλες τις πλευρές- υπάρχει έντονη συζήτηση των «κοινωνικών εταίρων» υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου εργασίας, γύρω από ένα αμφιλεγόμενο «39ωρο»..!

«Αποφασιστικά και μαχητικά πρέπει να διεκδικήσουμε τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης» υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος καταθέτοντας την πρόταση για απεργία στις 28 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ και νέα απεργία την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε τους συνδικαλιστές να μην αποπροσανατολιστούν, υπογραμμίζοντας ότι «το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι 35ωρο με 5ήμερο και 7ωρο και όχι ένα θολό και ακαθόριστο "39ωρο". Οτι οι εργαζόμενοι απαιτούν μέτρα για πραγματικό περιορισμό των απολύσεων και όχι "ορθολογισμό" του ορίου» και υπενθύμισε ότι «πάγιο αίτημα είναι η συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια δουλιάς - 10.500 ένσημα, χωρίς προϋποθέσεις».

Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, συνέδεσε την απεργία με το «τρίπτυχο» μείωση του χρόνου εργασίας, απολύσεις και σύνταξη στην 35τία, αλλά με όρους που μπαίνουν υπό συζήτηση. Μια τοποθέτηση βέβαια, που πολύ απέχει από το αίτημα για απόσυρση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών μέτρων, τα οποία δεν μπορούν να μπαίνουν σε κανένα παζάρι ή συμψηφισμό. Σκιαγραφώντας μάλιστα το ύψος αυτών των αιτημάτων κάλεσε τους συνδικαλιστές να επιδιώξουν «εκείνο που μπορεί να γίνει» δηλαδή να μπούνε στην ηττοπαθή λογική του «ό,τι περισώσουμε».

Για να είμαστε ενωμένοι -υπογράμμισε η Μ. Φραγκιαδάκη- πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση «να αποσυρθούν όλα τα μέτρα». Να απορριφθεί η «ευελιξία» με όποιο τρόπο και αν εμφανίζεται, ζήτησε η Χρ. Τσεντούρου, γιατί αυτή είναι η ουσία των μέτρων. Στην ανάγκη κλιμάκωσης αναφέρθηκε ο Α. Ζαζόπουλος, που σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ούτε «περίμενε», ούτε «εάν και εφόσον» και είπε ότι η οικοδόμοι θα βρεθούν και πάλι μπροστά στις κινητοποιήσεις. Το γεγονός ότι μόλις ένας στους τέσσερις συνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ θα πάρουν το «βοήθημα» για τα καύσιμα, κατήγγειλε ο Β. Γεωργαντάς, ανακοινώνοντας ότι οι συνταξιούχοι θα προχωρήσουν σε συλλαλητήρια.

Συγκεντρώσεις κατά των μέτρων

Οι εργαζόμενοι της Πάτρας, της Τρίπολης και της Ζακύνθου διαμαρτύρονται αγωνιστικά κατά της αντεργατικής πολιτικής

Με τρία συλλαλητήρια που διοργανώνονται αύριο Πέμπτη σε Πάτρα, Τρίπολη και Ζάκυνθο κατά των αντεργατικών μέτρων οι εργαζόμενοι απαιτούν να δοθεί συνέχεια στην πάλη να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης.

Στην Πάτρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών, καλούν τους εργαζόμενους μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ. να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και στην πολιτική της ΕΕ. «Η αλήθεια για τα αντεργατικά μέτρα -σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή - είναι ότι μέσα από τις ψευτοθεωρίες του "μονόδρομου της ΟΝΕ", της "ανταγωνιστικότητας", του "μεγάλου εργατικού κόστους", της "ανάπτυξης" προσπαθούν να δικαιολογήσουν ότι προωθείται η κατάργηση του 8ωρου-7ωρου και δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να "διευθετούν" το χρόνο εργασίας απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να καταβάλλουν υπερωρίες. Καταργείται η σταθερή απασχόληση και γενικεύεται η μερική, καθιερώνεται η διακεκομμένη εργασία και η 11ωρη απασχόληση».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της Πάτρας να στήσουν παντού Απεργιακές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα, να μετατρέψουν κάθε χώρο δουλιάς σε φρούριο πάλης, να περιφρουρήσουν δυναμικά και μαχητικά τα δικαιώματά τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 7 το βράδυ πραγματοποιεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλώντας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του νησιού σε κοινή δράση κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία και παιδεία, στις ανατιμήσεις των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης. Την απόσυρση των μέτρων ζητά και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης στις 6μ.μ. γίνεται το συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μετά την πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του ίδιου μήνα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους, σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Νομού Αρκαδίας και καλεί τους εργάτες, τους ανέργους τις νέες και τους νέους σε συνολική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική.

Απολύσεις στο γκέτο της ΕΤΜΑ

Αποφασισμένη να πετάξει στο δρόμο 300 εργαζόμενους είναι η διοίκηση της βιομηχανίας - γκέτο ΕΤΜΑ, που παράγει τεχνητά - συνθετικά νήματα, με σκοπό την αύξηση των υπερκερδών της. Επιστολή του προέδρου της διοίκησης Αλ. Μάσχα που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει την πρόθεση της επιχείρησης να σταματήσει την παραγωγή του νήματος ρεγιόν στο τέλος του 2000!

Το τμήμα ρεγιόν και οι 300 εργαζόμενοι σε αυτό, κατά το... στρατηγικό πρόγραμμα της εταιρίας αποτελούν εμπόδιο για την παραπέρα αύξηση των κερδών της. Οι 300 εργαζόμενοι, αφού γέμισαν τα πνευμόνια τους με χημικά, αφού ξεζουμίστηκαν μέσα σε αυτό το κάτεργο, άλλωστε είναι γνωστές οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, πρέπει τώρα να πεταχτούν στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες, προκειμένου η εταιρία να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στον κλάδο των συνθετικών ινών (νάιλον, πολυεστερικές κλπ)! Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΜΑ, για να αυξηθούν τα κέρδη θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ενδυνάμωση της θυγατρικής εταιρίας της ΕΤΜΑ, ΕΛΛΑΤΕΞ, η οποία παράγει τέτοιου είδους συνθετικά νήματα, τα οποία «περνάνε» στην Ευρώπη.

Η ΕΤΜΑ έχει ιδρυθεί πριν από 75 χρόνια. Στα μηχανήματά της έχουν αφήσει την πνοή του δεκάδες εργαζόμενοι. Ενώ τον τρόπο λειτουργίας της καταδεικνύει η εν ψυχρώ δολοφονία έξω από την πύλη της, από «φορτηγατζή» του εργοστασίου, της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η επιχείρηση αυτή διαθέτει στην Αθήνα ακίνητα επιφάνειας 93.292 τετραγωνικών μέτρων. Το τελευταίο 9μηνο η εταιρία παρήγαγε 2.938,1 τόνους ρεγιόν και ο κύκλος εργασιών από αυτό διαμορφώθηκε περίπου σε 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές, που αντιστοιχεί στο 65,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της!

ΟΤΟΕ
Προεδρείο προγραμματικού χαρακτήρα

Στη συγκρότηση νέου προεδρείου και Γραμματειών Ευθύνης προχώρησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αγωνιστική Συνεργασία και Συσπείρωση να συνεργάζονται στενά. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία τους έθεσαν θέμα τεχνητού διαχωρισμού εργοδοτικών και αντιεργοδοτικών δυνάμεων (αναφερόμενες στην εργοδοτική παράταξη της ΑΣΚΕ). Τη λογική αυτού του ψευτοδιλήμματος αλλά και τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο προεδρείο κατήγγειλε ο Αντώνης Αντύπας εκ μέρους της Παντραπεζικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αντίστασης και Δράσης (συμμετέχει και η ΕΣΑΚ), προτείνοντας τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου.

Στο νέο προεδρείο πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Δ. Κουσελάς, αντιπρόεδρος ο Δ. Τσουκαλάς, Γενικός Γραμματέας ο Α. Μπεκιάρης, Αν. Γραμματέας ο Δ. Φωτόπουλος και Ταμίας ο Ζ. Πεπές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Παντραπεζική καταγγέλλει ότι η προσπάθεια για διαχωρισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων σε εργοδοτικούς - αντιεργοδοτικούς «είναι πλαστή και κρύβει τις τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων που είχαν την ευθύνη της ΟΤΟΕ μέχρι σήμερα. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Η διαχωριστική γραμμή, συνεχίζει, είναι ανάμεσα σε εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν για ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ταξικό και αντιπαλεύουν κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές και σε εκείνες τις δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ, Αγωνιστική Συνεργασία, Συσπείρωση) που βάζουν πλάτη, για να περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας. Είναι ψευτοδίλημμα, να επιχειρείται σήμερα η οριοθέτηση συνδικαλιστικών δυνάμεων, όταν είναι γνωστό ότι ο απολογισμός και προγραμματισμός του 26ου Συνεδρίου πέρασε με ευρύτερες συγκλίσεις από τις προαναφερόμενες παρατάξεις, οι ηγεσίες των οποίων συμφωνούν σε κύρια ζητήματα (ΟΝΕ, "κοινωνικός διάλογος", ευρωπαϊκός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιωτικοποιήσεις) και "διαφωνούν" στα μικρά».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι το προεδρείο κατά δήλωση των δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει και προγραμματικό χαρακτήρα. «Σε ένα τέτοιο προεδρείο η ΕΣΑΚ και η Παντραπεζική Συσπείρωση δεν μπορούσαν να συμμετέχουν. Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα συνδικαλιστικό κίνημα με τους εργαζόμενους στο προσκήνιο που θα αντιπαλεύει και θα αντιστέκεται στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ