ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Συνομιλίες και διαπραγματεύσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Και σήμερα επρόκειτο να συνεχιστούν, όπως έγινε γνωστό αργά χτες, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» - τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και τη Γερμανία - για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκατέρωθεν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας οι αντιπροσωπείες των «6», των οποίων ηγείται η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, κατέθεσαν προτάσεις προς την ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία, όπως έλεγαν Ιρανοί διπλωμάτες, κατέθεσε, αργότερα το απόγευμα, την «αντιπρότασή της με βάση τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».

Οι συζητήσεις φέρονται να γίνονται σε «καλό κλίμα» και, όπως διαρρεόταν από την πλευρά των «6», στόχος δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, αλλά η πραγματοποίηση προόδου. Το περιεχόμενο των προτάσεων και των αντιπροτάσεων δε γνωστοποιήθηκε, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αφορά στο ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου.

Σκληρή θέση επιμένει να τηρεί η ισραηλινή ηγεσία, η οποία διά του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, επανέλαβε ότι η «διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω απέναντι στην Τεχεράνη. Θα πρέπει να ζητήσει τον απόλυτο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού και την εξαγωγή από το ιρανικό έδαφος της οποιασδήποτε ποσότητας ήδη εμπλουτισμένου ουρανίου».

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης με επίκεντρο το Ιράν φέρεται, σύμφωνα με το BBC, να συζητά, προκειμένου να καταλήξει και στο ρόλο που θα έχει ή όχι ο βρετανικός στρατός σε αυτήν, και η βρετανική κυβέρνηση. Το δημοσίευμα του BBC δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή.

ΣΥΡΙΑ
Προς απελευθέρωση των Λιβανέζων ομήρων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Πολύ κοντά στην απελευθέρωση» βρίσκονται σύμφωνα με το Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ, οι 13 Λιβανέζοι σιίτες προσκυνητές που απήχθησαν από αγνώστους ενόπλους, επιστρέφοντας από προσκύνημα στο Ιράν την Τρίτη λίγο έξω από το Χαλέπι της βόρειας Συρίας. Ο Μανσούρ δήλωσε ότι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι απαγωγείς είναι κάποια μικρή «ομάδα που έχει σχέσεις με την συριακή αντιπολίτευση». Κατηγορηματική, πάντως, ήταν η χτεσινή διάψευση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ως ένοπλο σκέλος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου») που τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή την οποία και καταδικάζει.

Αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε και το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», όπου συμμετέχουν κυρίως δυνάμεις, προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων και αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια αναστάτωση με το «φίλο λιβανικό λαό».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τα συριακά στρατεύματα κλιμάκωσαν χτες την επιχείρησή του στην πόλη Ραστάν, με συνεχόμενους βομβαρδισμούς, ενώ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει, ήδη, φύγει. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τη συριακή κυβέρνηση.

  • Πραγματοποίηση συνάντησης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και έναρξη διαλόγου αποκλιμάκωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Μόσχα πρότεινε, χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την πρόταση έχει ήδη συμφωνήσει η Δαμασκός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρώτη από τις αναμενόμενες τέσσερις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες οι ανθρακωρύχοι της Ισπανίας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων από 300 εκατομμύρια ευρώ στα 110 εκατομμύρια. Εκπρόσωπος των ανθρακωρύχων ανακοίνωσε πως περίπου 8.000 εργαζόμενοι πήραν μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση.

TOKIO.-- Καρκινογόνα παραμένουν τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε το Μάρτη του 2011 το πυρηνικό δυστύχημα μετά από σεισμό και τσουνάμι, επισημαίνεται σε 124σέλιδη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στην υπόλοιπη χώρα αλλά και στις όμορες με την Ιαπωνία χώρες τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σαφώς χαμηλότερα δίχως να προκαλούν ανησυχίες για την υγεία των ανθρώπων.

KΑΜΠΕΡΑ.-- Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 500 εργαζομένων και το κλείσιμο της μονάδας συντήρησης των αεροσκαφών της στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία «Κουάντας» (Qantas) ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε διαχωρισμό συστήνοντας μια εταιρεία για τις πτήσεις εξωτερικού και μία άλλη για τις πτήσεις εσωτερικού.

TZOYMΠΑ.-- Ομάδα Αμερικανών επενδυτών με επικεφαλής τον Ρούμπαρ Σάντι, της εταιρείας «TSG-Southex», πραγματοποιεί από τη Δευτέρα συναντήσεις με την ηγεσία της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο σχεδιασμών για επενδύσεις στους τομείς πετρελαίου, κατασκευών, οδικών δικτύων, αεροδρομίων και γεωργίας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Τουλάχιστον 35 Νοτιοαφρικανοί εργάτες εγκλωβίστηκαν χτες δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη σε δύο εγκαταλειμμένα ορυχεία, εκ των οποίων το ένα είναι αδαμαντωρυχείο στο Βόρειο Ακρωτήρι και το άλλο χρυσωρυχείο στο Γουέλκομ της πολιτείας Φρι Στέιτ.

ΣΕΟΥΛ.-- Στο χημικό ευνουχισμό 45χρονου παιδεραστή που καταδικάστηκε για τέσσερις βιασμούς ή απόπειρες βιασμού παιδιών κάτω των 13 ετών προχώρησαν χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές βάσει νόμου που ψηφίστηκε το 2010.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί στρατιώτες και μέλη της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ανακατέλαβαν περιοχές στα βορειοδυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, που επί χρόνια έλεγχαν οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Πάνω από 12.000 Κογκολέζοι πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την Ουγκάντα μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο, ανέφεραν χτες αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι καθημερινά δεκάδες άλλοι καταφθάνουν στην περιοχή αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο μετά την ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στη χώρα τους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Στον εμπρησμό των κατοικιών δύο Σέρβων στο χωριό Ντρένοβατς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη άγνωστοι. Οι εμπρησμοί καταδικάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών που ζήτησε από τους πολίτες να συνεργαστούν για τον εντοπισμό των δραστών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις σε σχολεία θηλέων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο κρούσμα μαζικής δηλητηρίασης μαθητριών σημειώθηκε σε σχολείο στην επαρχία Ταχάρ, στο Αφγανιστάν, με θύματα περισσότερα από 120 κορίτσια και τρεις καθηγητές. Η επίθεση, για την οποία χρησιμοποιήθηκε τοξική σκόνη, που μόλυνε τις τάξεις με αποτέλεσμα οι μαθήτριες να χάσουν τις αισθήσεις τους, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ταλιμπάν να κλείσουν τα σχολεία και να τρομοκρατήσουν τις οικογένειες των κοριτσιών, προκειμένου να μην τους επιτρέπουν να πάνε στο σχολείο.

Στο πεδίο των επιθέσεων στο Πακιστάν, τέσσερις άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν σε αμερικανική επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην περιοχή των φυλών.

Επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφοντας εννιά μνημόνια συνεργασίας με το Ισλαμαμπάντ. Μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό ομόλογό του Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι η τελευταία κατοχική δύναμη που θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα δε θα «εγκαταλείψει τα αδέρφια» της στη χώρα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προεδρικές εκλογές

ΚΑΪΡΟ.--

Ουρές σχημάτιζαν έξω από πολλά εκλογικά τμήματα οι Αιγύπτιοι από χτες νωρίς το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες για τη διήμερη εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, την πρώτη μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την ηγεσία της χώρας το Φλεβάρη του 2011, στην οποία, όπως εκτιμούσαν οι αρχές η συμμετοχή αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Στα 13.000 εκλογικά τμήματα καλούνται να προσέλθουν περισσότεροι από 50,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα στις οκτώ το βράδυ.

Σε περίπτωση που κανένας από τους 13 υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι μάλλον αδύνατον, κάλπες θα ξαναστηθούν στις 16-17 Ιούνη μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους ψήφους. Οι κυριότεροι διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ Αχμάντ Σαφίκ, ο πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μουμπάρακ αρκετά χρόνια νωρίτερα Αμρ Μούσα, ο υποψήφιος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μουχάμαντ Μόρσι και ο ανεξάρτητος ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντούλ Μουνάιμ Φούτουχ. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει υποψήφιος που ν' αμφισβητεί την εξουσία της αστικής τάξης, στους κόλπους της οποίας οι διαγκωνισμοί συνεχίζονται, με το στρατό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ