ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Να διασφαλιστεί τώρα η συνέχισή του

Παράσταση, χτες, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο υπουργείο Εσωτερικών

Την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ζήτησε, χτες, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που, γι' αυτό το σκοπό, πραγματοποίησε παράσταση στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον βουλευτή του Κόμματος Χρ. Κατσώτη και την υποψήφια βουλευτή Βέτα Πανουτσάκου, συναντήθηκε με την Φωτεινή Δαλαβέρη, αρμόδια προϊσταμένη. Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Κόμματος εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει τόσο στους ωφελούμενους όσο και στους εργαζόμενους του εν λόγω προγράμματος καθώς αυτό λήγει στις 30 Ιούνη και αν δεν υπάρξει άμεση απόφαση παράτασής του, περίπου 130.000 ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και 3.800 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα χαρακτηρίζοντας αδιανόητη οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του προγράμματος καθώς και στην υλοποίηση της αρχής ανταποδοτικότητας με επιβολή ειδικής εισφοράς για τη χρηματοδότησή του, όπως προβλέπει να τεθεί σε εφαρμογή, από 1/10/2012, ο νόμος 4052 του 2012. Τόνισε δε ότι αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και να προσφέρονται απολύτως δωρεάν σ' αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αλλωστε, το ΚΚΕ παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρόνοια, με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Εκ μέρους του υπουργείου, η Φ. Δαλαβέρη αναγνώρισε ότι αν δεν υπάρξει άμεση λύση υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος στα τέλη Ιούνη. Σημείωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Αντ. Μανιτάκης, είναι επαρκώς ενημερωμένος για το ζήτημα και αντιμετωπίζει θετικά την εξεύρεση λύσης που θα δώσει συνέχεια στο πρόγραμμα. Η ίδια σημείωσε ότι από νομικής άποψης η συνέχιση του προγράμματος μπορεί να εξασφαλιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως είχε γίνει και στις αρχές του έτους. Για τη χρηματοδότηση της συνέχειας του δεν ήταν σε θέση να δώσει κατηγορηματική απάντηση. Στα χαρτιά, όπως είπε, έχουν εγκριθεί 70 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος (35 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και 35 από το Ταμείο Αλληλεγγύης), για τα οποία όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει ρευστότητα.

Απήργησαν χτες στο Γηροκομείο Αθηνών

Μαζική η συμμετοχή παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η διοίκηση

Μέρος της χτεσινής συγκέντρωσης σε πύλη του Γηροκομείου
Μέρος της χτεσινής συγκέντρωσης σε πύλη του Γηροκομείου
Με μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Αθήνας τα δεδουλευμένα 21 μηνών και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων τους. Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στάθηκαν παλικαρίσια έξω από το Γηροκομείο και διαδήλωσαν αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η διοίκηση με απολύσεις και μηνύσεις σε όσους τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Στο πλευρό τους είχαν συμπαραστάτες τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά στην Ιδιωτική Υγεία, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τις Λαϊκές Επιτροπές 7ου και 3ου - 4ου Διαμερίσματος, εργαζόμενες από το «Βουγιουκλάκειο» Ιδρυμα που είναι απλήρωτες και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, Νίκο Σοφιανό και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη.

Οι απεργοί ενημέρωναν για ώρες τους περαστικούς και τους συγγενείς των ηλικιωμένων για την τραγική απαξίωση με ευθύνη της διοίκησης του Γηροκομείου (σ.σ. είναι «αστική εταιρεία» και οι πόροι του προέρχονται κυρίως από κληροδοτήματα): Σήμερα από τα 9 κτίρια λειτουργούν μόνο τα 3. Από τους 380 ηλικιωμένους που φιλοξενούσε πριν 7 χρόνια, έχουν απομείνει 200 και υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις για εισαγωγή. Πάνω από 50 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και άλλοι τόσοι μηνυθεί επειδή προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εχουν υποβαθμιστεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ξεμένουν κτίρια ακόμη κι από ζεστό νερό. Οι ηλικιωμένοι εξωθούνται στους ιδιωτικού οίκους ευγηρίας και οι εργαζόμενοι στην ανέχεια, ώστε να παραιτηθούν. Για όλα αυτά οι εργαζόμενοι εδώ και 2 χρόνια έχουν απευθυνθεί στα υπουργεία Υγείας κι Εργασίας, στο Δήμο Αθηναίων, στην Περιφέρεια και όλοι κρύβονται πίσω από το «φιλανθρωπικό» χαρακτήρα του Γηροκομείου δηλώνοντας «αναρμόδιοι».

«Το Γηροκομείο, ως υπηρεσία Πρόνοιας, δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο "φιλανθρωπίας"», σημειώνουν οι εργαζόμενοι και τονίζουν πως πρέπει να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική και φιλανθρωπική δράση σε Υγεία - Πρόνοια, ενώ διεκδικούν την ένταξή του στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διεκδικούν δεδουλευμένα και αναβαθμισμένες δομές

Απεργία και κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας

«Εμάς απειλείτε, τα παιδιά», διαδήλωσαν οι μαθητές του Σικιαρίδειου, στο πλευρό των εργαζομένων
«Εμάς απειλείτε, τα παιδιά», διαδήλωσαν οι μαθητές του Σικιαρίδειου, στο πλευρό των εργαζομένων
Σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 2 έως και 14 μηνών και γενναία χρηματοδότηση, για να αναβαθμιστούν τα κέντρα και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρόνοιας. Η απεργία έγινε με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα, όπου μέσα στο Μάη έγιναν 6 απολύσεις και πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση κινδυνεύουν να μείνουν εκτός με τις νέες εγγραφές, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν τα δεδουλευμένα, την ανάκληση των απολύσεων στο Σικιαρίδειο και να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των τμημάτων του. Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου απάντησε πως δεν είναι αρμόδια να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής, αλλά θα φροντίσει να εκταμιευθεί το γρηγορότερο η επόμενη δόση. «Είναι τόσο λίγα τα χρήματα που δίνονται για την Ειδική Αγωγή, που δεν φτάνουν ούτε για τα δεδουλευμένα μας», σημειώνει στον «Ρ» η πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Γ. Κουρή.

Πάντως, σε μια σειρά χώρους (π.χ. «Θεοτόκος», «Μαργαρίτα» κ.ά.) συνδικαλιστές υπονόμευσαν την απεργία και καλούσαν σε απεργοσπασία με το επιχείρημα πως «γίνεται για προεκλογικούς λόγους» λες και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παλέψουν ενάντια στην απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και τη διαρκή συρρίκνωση των ελάχιστων δομών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης και ξεσηκωμού

Συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις εργατικές λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν φάρμακα, γιατρούς, θεραπείες και εξετάσεις, φόρους και χαράτσια, ρεύμα, νερό και δάνεια, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Καλούν το λαό σε οργανωμένη, μαζική, λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της πολιτικής που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Με ανακοίνωσή τους το ΕΚ Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημειώνουν: «Η ανάπτυξη που μας τάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που συμφώνησαν με τα προνόμια βιομηχάνων και εφοπλιστών είναι επικίνδυνη για το λαό, καταστρέφει την εργατική δύναμη και αυξάνει την ανεργία, οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση.

Εμείς λέμε: Δε χρωστάμε δεκάρα σε κανένα. Δεν έχουμε - δε μπορούμε - δε θέλουμε να πληρώσουμε. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν. Δε θυσιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δε φτιασιδώνεται, ανατρέπεται. Δε συμβιβαζόμαστε. Αρνούμαστε τη θανατική μας καταδίκη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε οργανωμένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ