ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
Για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Με αφορμή τα όσα ακούγονται και γράφονται για την ορθότητα ή μη της συγκρότησης του ΠΑΜΕ και της δράσης μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι φανερό ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε μερικούς ζητήματα λυμένα. Ο Λένιν δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει «για το δυνάμωμα της επιρροής της σοσιαλδημοκρατίας (Κ.Κ.) πάνω στην εργατική τάξη και για τη σταθεροποίηση του κομμουνιστικού, εργατικού κινήματος».

Το ΣΔΕΚΡ δεν αρνιόταν ποτέ να χρησιμοποιήσει, σε στιγμές μεγαλύτερης ή μικρότερης επαναστατικής ανόδου, ορισμένες εξωκομματικές οργανώσεις «... αρκεί να μην εξασθενίσει η κομματική οργάνωση...» και «... με τον όρο, ότι αυτή η δουλιά θα τοποθετηθεί σε αυστηρή κομματική βάση...» (1).

Εκεί αναφερόταν στα σοβιέτ των εργατών βουλευτών, σήμερα μιλάμε για το ΠΑΜΕ.

Να πώς βλέπει το σοβαρό αυτό ζήτημα ο Λένιν: «... τη συσπείρωση των εργατών σε οργανώσεις μεγάλες, ισχυρές που να λειτουργούν καλά και να είναι σε θέση να λειτουργούν καλά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε οργανώσεις διαποτισμένες από το πνεύμα της ταξικής πάλης, που να έχουν σαφή επίγνωση των σκοπών τους και να διαπαιδαγωγούνται με την πραγματική μαρξιστική κοσμοαντίληψη» (2).

Γιατί όμως υπήρξε η αναγκαιότητα συγκρότησης του ΠΑΜΕ;

α) Επειδή ένα επαναστατικό κόμμα, και τέτοιο είναι το ΚΚΕ, που επιθυμεί να ενισχύσει την επιρροή του, που σέβεται τα οράματα και το ρόλο της εργατικής τάξης απέναντι στην ιστορική εξέλιξη, πρέπει να παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την εδραίωση της ταξικής συνείδησης σ' αυτή την τάξη. Να χαράξει τακτική, να παίρνει μέτρα που θα ενισχύουν με σιγουριά αυτή τη συνείδηση και να μην αρκείται στα «διαγγέλματα», στα «παχιά κούφια λόγια». Κι αν διαπιστωθεί ότι «στράβωσε» η πορεία, πρέπει να τη διορθώσει, να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του συντεχνιασμού και του οικονομισμού, που κράτησαν καθηλωμένο το κίνημα για αρκετά χρόνια.

Αυτό, σύντροφοι, δεν είναι σεχταρισμός, δεν πρόκειται για λάθος κατεύθυνση και σταματήστε να κράζετε, πως δήθεν ενδιαφέρεστε για τα χαρακτηριστικά του Κόμματος. Το Κόμμα είχε, έχει και θα έχει σαν φάρο τη μαρξιστική-λενινιστική σκέψη, με την οποία ορισμένοι έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο. Κι ας σταχυολογούν «τσιτάτα» για να δικαιολογήσουν τα διάτρητα επιχειρήματά τους.

β) Επειδή, κυρίως μετά το 1991 και κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, διαμορφώθηκαν συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, σε επίπεδο ηγεσιών, ιδιαίτερα των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μια απλή ρεφορμιστική κατεύθυνση του κινήματος. Εδώ παρατηρείται ένας ξεδιάντροπος συμβιβασμός με την αστική τάξη, σαφέστατη υποταγή απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές και παράλληλα μια γιγαντιαία επιχείρηση από την πλευρά αυτών των ηγεσιών για μια ταχύτατη αφομοίωση και ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στην τακτική του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα αυτών των ηγεσιών, από άποψη οικονομικών απολαβών, λόγω συμμετοχής σε όργανα και θεσμούς της ΕΕ και του αστικού κράτους, έχει κάθε συμφέρον να ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά της αστικής τάξης.

Προκύπτει επομένως η ανάγκη να ξεσκεπαστεί ο ρόλος αυτών των ηγεσιών για να απεγκλωβιστεί η εργατική τάξη, παράλληλα να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων σε ταξική κατεύθυνση. Προκύπτει η ανάγκη οργάνωσης αυτής της δράσης, ώστε η εργατική τάξη να συνειδητοποιεί το ρόλο της και την αποστολή της για την ολοκληρωτική της χειραφέτηση από την αστική τάξη και παράλληλα να παίρνει πρωτοβουλίες να φτιάχνει τις δικές της συμμαχίες ενάντια στις συμμαχίες της αστικής τάξης.

Πώς φθάσαμε στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ

Το καταστατικό του Κόμματος προβλέπει πανελλαδικά σώματα, συνδιασκέψεις με ορισμένες διαδικασίες. Φαίνεται ότι ορισμένοι «καμώνονται ότι δε θυμούνται» μια ολόκληρη συζήτηση που άνοιξε μέσα στο Κόμμα για τη δουλιά του Κόμματος στην εργατική τάξη. Οι ίδιοι έρχονται σήμερα και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, στην προσπάθειά τους να κάνουν συνδικαλισμό μέσα στο ίδιο το Κόμμα.

Εμείς μιλάμε για τη συγκρότηση του ταξικού-αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και εδώ χωράνε όλοι όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στη δράση των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, με βασική προϋπόθεση τη συμφωνία τους στην κατεύθυνση αντίστασης-σύγκρουσης μαζί τους.

Κάποιος μπορεί να αντιπροτείνει ότι αυτή είναι μια επίπονη, δύσκολη και βασανιστική δουλιά. Και βέβαια είναι. Αλλά είναι παράλληλα και το μοναδικό «αντίδοτο» ενάντια στην υποταγή του Κόμματος στο αυθόρμητο του κινήματος, που θα μας έστελνε κατευθείαν στην αγκαλιά της αστικής τάξης και το βασικό πολιτικό αίτημα του Μπερνστάιν θα γινόταν επιτέλους πράξη, μετά από 100 και πλέον χρόνια. Αντί, λοιπόν, να αποδεχτούμε τη μετατροπή του επαναστατικού κόμματος (ΚΚΕ) σε Δημοκρατικό Κόμμα Κοινωνικών Μεταρρυθμίσεων (Μπερνστάιν), εμείς επιλέξαμε το δρόμο του αγώνα, τον μόνο τίμιο δρόμο που γνωρίζουν οι κομμουνιστές. Τους συμβιβασμούς, τη συναίνεση και την υποταγή την αφήνουμε για κείνους, που τρέφουν για τον εαυτό τους μια μυωπική αυτοϊκανοποίηση για τη δράση μας τις προηγούμενες δεκαετίες, σε διαφορετικές συνθήκες και με βάση τις αποφάσεις του Κόμματος.

Οταν μάλιστα μαζί τους έχουν και το σύνολο των αστικών ΜΜΕ και τους εκπροσώπους των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων, τότε είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι πράττουμε σωστά, προχωρούμε μπροστά και αφήνουμε πίσω μας παλιές προλήψεις και τα οπορτουνιστικά καλούπια, που θέλει να μας επιβάλει η αστική τάξη. Και όπως έλεγε ο Λένιν, «τα λόγια αυτά του Πλεχάνοφ ήταν στην πραγματικότητα χοντροκομμένο αστείο ενός σοσιαλιστή, που γι' αυτόν τρέφουν βαθύ σεβασμό οι φιλελεύθεροι. Και δεν πρέπει ούτε για μια στιγμή να τα πάρει κανείς στα σοβαρά, ούτε θα έπρεπε να παραδεχτεί κανείς ότι στα λόγια του αυτά υπάρχει έστω και δόση αλήθειας» (3).

Εμείς αρνούμαστε κατηγορηματικά το απόφθεγμα του Μπερνστάιν «ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα, το κίνημα είναι το παν».

Το ΜΕΤΩΠΟ δεν μπορεί να είναι μόνο «μέτωπο αντίστασης». Το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει, όσο εξαρτάται από το ίδιο, τη δημιουργία ΜΕΤΩΠΟΥ, στα επίπεδα ενός μεταρρυθμιστικού κινήματος.

«Κλείστε συμφωνίες για να ικανοποιήσετε τους πρακτικούς σκοπούς του κινήματος, μην επιτρέψετε όμως παζαρέματα πάνω σε αρχές, μην κάνετε παραχωρήσεις σε ζητήματα θεωρίας», έλεγε ο Μαρξ και αυτό κάνουμε σήμερα στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ορισμένες ακόμη παρατηρήσεις

Α) Η ΕΣΑΚ εξακολουθεί να λειτουργεί με διακριτή παρουσία σε όλο το Νομό Μαγνησίας, έχει συχνή παρουσία για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα (επίκειται το συνέδριο του ΕΚΒ) έχει γίνει μόνιμος στόχος των άλλων παρατάξεων και ιδιαίτερα του ΣΥΝ!

Β) Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και η συγκρότηση του ΠΑΜΕ επιτάσσουν την ενίσχυση της ποσότητας και της ποιότητας της δράσης των κομμουνιστών στα Σωματεία. Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προσανατολίζονται στη διάσπαση των συνδικάτων αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τη μεγαλύτερη συσπείρωση στα συνδικάτα, για την ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων. Στην απεργία στις 10 του Οκτώβρη δεν ήταν οι κομμουνιστές αλλά οι άλλες δυνάμεις στο Βόλο που επιχείρησαν να διασπάσουν την απεργιακή συγκέντρωση, χωρίς βέβαια να το καταφέρουν. Οι άλλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ύπαρξη 3-4 σωματείων στο μέταλλο (Βόλος), ενώ οι κομμουνιστές εδώ και πολλά χρόνια πρωτοστατούν για τη δημιουργία ΕΝΟΣ σωματείου.

Γ) Οταν πρόσφατα, οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές έβαλαν το ζήτημα της αύξησης της τιμής των καυσίμων στην ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΒ, εισέπραξαν την άρνηση και την αδιαφορία των άλλων παρατάξεων. Κι όμως, τόσο η ΕΣΑΚ όσο και το ΠΑΜΕ πήραν πρωτοβουλίες.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και δε δέχομαι ότι «κάποιοι» δεν τα «γνωρίζουν». Εσκεμμένα τα αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Γιατί «την ανικανότητά τους να δώσουν ένα καθοδηγητικό σύνθημα σε ό,τι αφορά τα νέα καθήκοντα, οι άνθρωποι την καλύπτουν με τις θεωρητικολογίες ότι τα παλιά καθήκοντα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, κορφολογούν μεμονωμένες λεξούλες...» (4).

Και για όσους διαχωρίζουν τον τύπο από την ουσία, τότε πρέπει να τους πούμε ότι η σημερινή πολιτική του Κόμματος κρατάει και τον τύπο και την ουσία.

Βιβλιογραφία: «Απαντα Λένιν»: 1. τόμος 15, σελ. 11 2. τόμος 20, σελ. 70

3. τόμος 16, σελ. 198

4. τόμος 10, σελ. 43-44

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΜΑΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΒΟΛΟΥ

Εμπρός στο δρόμο του μαρξισμού - λενινισμού

Με αφορμή τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.

1. Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες του Κόμματός μας για το διεθνή συντονισμό των ΚΚ σαν αντίπαλο ΔΕΟΣ στη Διεθνή Ενωση του κεφαλαίου. Σημαντική προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό, είναι η πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα των ΚΚ, η ενότητα στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού. Η αποφασιστική διαπάλη με τις οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές απόψεις, με τα κόμματα που αυτοονομάζονται κομμουνιστικά και εργατικά αλλά καμιά σχέση με το Μαρξισμό - Λενινισμό δεν έχουν. Παράλληλα, πιστεύω ότι χρειάζεται η βοήθεια του Κόμματος, ιδεολογική και πολιτική, σ' αυτά τα κόμματα ή σε ομάδες ή πλατφόρμες που κινούνται μέσα σ' αυτά τα κόμματα και έχουν Μαρξιστική - Λενινιστική κατεύθυνση να συμβάλλουν με τη δράση τους στην αλλαγή του χαρακτήρα και του δρόμου που έχουν πάρει. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι σωστή η θέση της ΚΕ ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ο διάλογος και η συνεργασία με το παγκόσμιο Κ.Κ. αλλά και η συζήτηση των σημαντικών ή θεμελιακών διαφορών που έχουν ανακύψει. Ιδιαίτερα μου άρεσε η δήλωση της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα («Ρ», 20-10-2000) προέδρου της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, στη Διεθνή συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο: «Υπάρχουν κομμουνιστές της νοσταλγίας. Μόνο στο όνομα είναι κομμουνιστές. Αλλά τα πραγματικά κομμουνιστικά κόμματα είναι οι κομμουνιστές που υποστηρίζουν σταθερά την ιδεολογική βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού και της έμπρακτης υλοποίησής τους».

2. Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η εκτίμηση της ΚΕ για το χαμηλό ιδεολογικό επίπεδο του Κόμματος που αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην εσωκομματική λειτουργία των ΚΟΒ, αλλά και τη δράση μας στο κίνημα. Δε φτάνει να εξηγούμε στον κόσμο την πρότασή μας, τον άλλο δρόμο, χωρίς να είμαστε ιδεολογικά έτοιμοι εμείς να απαντήσουμε επιστημονικά, γιατί η πρότασή μας είναι εφικτή και ρεαλιστική, το ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει στην επικαιρότητα λόγω των αξεπέραστων αντιθέσεων του ιμπεριαλισμού, την όξυνση της ταξικής πάλης και της δράσης του Κόμματος. Να τονίζουμε και να μην ξεχνάμε ότι άλλο θέμα η ρεαλιστικότητα της πρότασής μας και άλλο θέμα οι δυσκολίες για να πραγματοποιηθεί.

3. Το Κόμμα θα πρέπει να βαθύνει περισσότερο τις επεξεργασίες του για τις αιτίες των ανατροπών του 1989-91 και κυρίως για τη διαβρωτική δράση του ιμπεριαλισμού και του ρεβιζιονισμού. Και πρέπει να διαφωτίζουμε και να διαπαιδαγωγούμε τις λαϊκές μάζες ώστε να συνδυάζουν τον επιμέρους ΤΑΞΙΚΟ αγώνα (ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ) με την απαραίτητη προοπτική της ανατροπής της Αστικής Δικτατορίας. Καλό είναι να μελετούμε και να ξαναμελετούμε τα βιβλία του ΛΕΝΙΝ: α) «ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», β) «Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ», γ) «Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΟΥΤΣΚΙ». Εδώ θέλω να προσθέσω ότι συμφωνώ με τις θέσεις του παλαίμαχου συντρόφου ΝΙΚ. ΚΕΠΕΣΗ («Ρ» 13/10/2000) ότι πρέπει το Κόμμα να καταδικάσει ιδεολογικά το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η Ολομέλεια του Μάρτη του 1956.

4. Για την ΚΝΕ θέλω να πω ότι είναι πολύ θετική η ποσοτική αύξηση που είχε και συνεχίζει να έχει, χρειάζεται όμως ένταση της ιδεολογικής δουλιάς, γιατί η ΚΝΕ είναι η εφεδρεία και το μέλλον του Κόμματος και θα παίξει σημαντικό ρόλο στους σκληρούς ταξικούς αγώνες που έρχονται. Συνεπώς, «μαζική», αλλά και «γερή» ΚΝΕ.

5. Τέλος, θέλω να εκφράσω την ΠΛΗΡΗ διαφωνία μου με τις θέσεις του σ. Θεωνά. Πρέπει οπωσδήποτε να παλεύουμε για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνουν οι Αντιιμπεριαλιστικές - Αντιμονοπωλιακές αλλαγές που θέλει το Κόμμα μας. Οπως έδειξαν και τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία η ΕΕ είναι εξίσου εγκληματική και ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου. Αμεσος στόχος του ΛΑΪΚΟΥ κινήματος είναι να καταφέρει πλήγματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις σαν αυτές του σ. Θεωνά όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην υπόθεση της συγκρότησης του μετώπου και της προοπτικής της Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη χώρα μας, αλλά είναι επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές. Χρέος του Κόμματος θα πρέπει να είναι η επαγρύπνησή του και το αμείλικτο χτύπημα του οπορτουνισμού, απ' όπου και αν προέρχεται.

Εμπρός λοιπόν στο δρόμο των ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ - ΛΕΝΙΝ - ΣΤΑΛΙΝ, ενάντια στον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό για τον επιστημονικό σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΤΑΚΗΣ ΑΥΓΙΚΟΣ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΤΤΙΚΗΣ

Σκέψεις και προβληματισμοί

Αγαπητοί σύντροφοι!

Επειδή ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία μου πάντα είναι ανήσυχη και περίεργη, για κάθε τι που έρχεται στην αντίληψή μου δεν μπορώ να το εκλάβω σαν τελική απόφαση χωρίς να το μελετήσω και να το κρίνω με το φτωχό μου μυαλό και μετά να βγάλω τελικό συμπέρασμα, γι' αυτό και εδώ θα εκφράσω ορισμένες σκέψεις και αν θέλετε και αντιρρήσεις, χωρίς να νομίσει κανείς, ότι μ' αυτό εκφράζω τυχόν κάποια ηττοπάθεια ή και συμβιβασμό με ο,τιδήποτε. Μπούσουλάς μου είναι ο ανοιχτός διάλογος και η έκφραση ελεύθερης σκέψης και συζήτησης χωρίς φόβο και πάθος και υποκρισίες.

Αυτή μου η τακτική αντίληψη εφαρμόστηκε σε όλη μου την κομματική σταδιοδρομία χωρίς φαμφάρες και θριαμβευτικούς αλαλαγμούς και σύμφωνα με την εξέλιξη των γεγονότων (Χρουτσόφ - Γκορμπατσόφ) κλπ. δυστυχώς δικαιώθηκαν όλες μου οι προβλέψεις.

Α. Η δημιουργία Παλλαϊκού Μετώπου ήταν πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του ΚΚΕ. Στο 15ο Συνέδριο τέθηκε ξανά το θέμα ίδρυσης του ΑΑΔΜ. Ωστόσο η ως τώρα πορεία συγκρότησής του, ενδυνάμωσης και εξάπλωσης στα πλατιά λαϊκά στρώματα με τη στενή έννοια προσέγγισης και διείσδυσης και κάποτε αδιάλλακτης πολιτικής μας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ενώ στον τίτλο εκφράζεται σαν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο στην πράξη και στις ομιλίες παρατηρείται ότι βασικός μοχλός στήριξης βρίσκεται στους οπαδούς μας και στις εσωκομματικές δυνάμεις και διάφορες προσωπικότητες όπως λένε.

Δηλαδή θέμα μετώπου χωρίς όμως συμπράξεις με άλλες δυνάμεις και κόμματα εκεί τουλάχιστον που συμφωνούμε. Σκοπός του Μετώπου και άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η πολιτική συσπείρωσης, η ενότητα και συμμαχία όλων των δυνάμεων, των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα για την υπεράσπιση και επίλυση όλων των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού. Στη σημερινή εποχή, κανένα σύνθημα δε συγκινεί πιο πολύ το λαό από το σύνθημα της λιτότητας, ανεργίας, προσπάθειας αφαίρεσης όλων των κατακτήσεων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με σκληρούς αγώνες στο παρελθόν και η παγκοσμιοποίηση.

Β. Σήμερα είναι απαραίτητη η ισχυροποίηση και το ενωτικό δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος ως η άμεση προϋπόθεση για την κινητοποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης που είναι ο κύριος μοχλός πάλης και αγώνα του Μετώπου.

Η εμφάνιση του ΠΑΜΕ ύστερα από το ΑΑΔΜ μπορεί να δημιουργεί στο εργατικό κίνημα και στις λαϊκές μάζες αντιλήψεις κομματικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος;

Στις εκδηλώσεις μας που κάνουμε με το ΠΑΜΕ ακούγονται από τα πεζοδρόμια και τέτοια: «αυτοί είναι όλοι του ΚΚΕ». Και εφόσον αυτοί έχουν αυτόν τον μπαμπούλα δύσκολα μπορούν να πειστούν με τα γεγονότα. Ετσι κατά κάποιο τρόπο βάζουμε διαχωριστική γραμμή και οδηγούμαστε στην απομόνωση κατά κάποιο τρόπο και πολύ φοβάμαι στη διάσπαση του σ.κ.

Αυτή η πολιτική αφορά και όλη την πορεία γενικότερα της πολιτικής μας ζωής. Εμμονή στη θέση αποδέσμευσης από την ΕΕ κλπ. τετελεσμένο γεγονός πια. Η ΕΕ δε θα ανατραπεί εάν είμαστε εμείς μέσα ή έξω απ' αυτήν, αλλά θα ανατραπεί με τον καιρό της από την κοινή προσπάθεια και των αγώνων όλων των λαών της ΕΕ. Μαζί με όλα αυτά ανειρήνευτος αγώνας λοιπόν και ενωτικός ενάντια στον αδυσώπητο καπιταλισμό και στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Γ. Εσωκομματική ζωή. Κατ' αρχήν άρχισαν κιόλας οι επικρίσεις στον προσυνεδριακό διάλογο. Είναι διάλογος και ο καθένας θα πει τις απόψεις του. Τελικά η ΚΕ θα κρίνει.

Στο άρθρο 3 του Καταστατικού μας στη σελ. 9 έκδοσης 1991 σαφώς τονίζεται: «Το μέλος του Κόμματος παίρνει ενεργό μέρος στην πολιτική και διεθνή ζωή λέει ελεύθερα τη γνώμη του». Είναι έτσι; Ασφαλώς όχι. Στις συνελεύσεις των ΚΟΒ τα κομματικά μέλη έχοντας σαν αρχή την ομοφωνία δεν εκφέρουν ελεύθερη γνώμη, αλλά πάντα αρχίζουν κάπως έτσι. «Σύντροφοι εγώ συμφωνώ με τις αποφάσεις και τις θέσεις του Κόμματος» και το λέει αυτό χωρίς να έχει ξεκαθαρισμένο τίποτα με το τι συμβαίνει και με τις αποφάσεις. Γίνεται έτσι χωριό; Για να μην γίνονται λάθη στο Κόμμα πρέπει τα κομματικά μέλη να εκφέρουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς υποκρισίες, να κάνουν γόνιμη κριτική και αυτοκριτική στα λάθη. Ακόμη η γνώμη της μειοψηφίας πάντα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να παίρνονται υπόψη οι απόψεις τους. Δεν μπορούμε να λέμε πάντα ότι η μειοψηφία κάνει λάθη. Είναι άλλο ζήτημα ότι πρέπει να υποτάσσεται στις απόψεις της πλειοψηφίας. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος όσο ψηλά και αν βρίσκεται. Μόνη αλάνθαστη είναι η λαϊκή βάση.

Παρεμπιπτόντως θέλω να υπογραμμίσω ότι η άκριτη αυτή υποταγή άλλαξε το ρουν της ανθρωπότητας εν μία νυκτί με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

Εδώ προστίθεται και η ευθύνη όλων των ΚΚ που υιοθετούσαν όλες τις απατηλές απόψεις και ενέργειες του προδότη Γκορμπατσόφ, μέχρι την τελευταία στιγμή και του έδιναν επαίνους και εύσημα για το ηράκλειο έργο που επιτελούσε, για το καλό της ανθρωπότητας τάχα.

Ανέλαβε κανείς ευθύνες; Οι περισσότεροι λάκισαν. Καλά που βγήκε ο ίδιος ο... Μέτερνιχ και αναγνώρισε «Οτι σκοπός μου ήταν η εξαφάνιση του κομμουνισμού. Σας εξαπάτησα»!

Δ. Ενα άλλο πολύτιμο κεφάλαιο για το Κόμμα είναι οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες. Ουδείς λόγος γι' αυτούς και αγνοούμε τα προβλήματά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αν και έξω από το Κόμμα στάθηκαν στο ύψος τους και πεθαίνοντας αφήνουν παρακαταθήκη στο Κόμμα την πίστη τους, την αφοσίωσή τους, την αγάπη τους σ' αυτό. Πολύ πριν τις εκλογές του 1996 με γράμμα μου στην ΚΕ πρότεινα να γίνει μια Πανελλαδική σύναξη από το Κόμμα, ώστε να εισακουστούν τα προβλήματά τους. Δυστυχώς όχι μόνο δε βρήκα ανταπόκριση, αλλά αναγκάστηκα να απολογηθώ σε μέλος της ΚΕ και να θεωρήσουν τις ενέργειές μου ότι «μυρίζουν απόψεις του Δ. Κατσή».

Ε. Στις αναλύσεις που μας έκαναν για τις απόψεις του σ. Κωστόπουλου ένας σ. παίρνοντας το λόγο εκφράστηκε έτσι: «Για μένα ο Κωστόπουλος δεν είναι σύντροφος αλλά κύριος». Ετσι βοηθάμε το Κόμμα; Αυτός προκατέλαβε ακόμα και την ΚΕ.

Είναι κακιά κληρονομιά να κακοχαρακτηρίζουμε, τόσο εύκολα συντρόφους. Σε κανένα κόμμα δε γίνεται αυτό. Το Κόμμα, το ζήτημα Κωστόπουλου και των άλλων, πρέπει να το αντιμετωπίσει ψύχραιμα με σύνεση και προσοχή και υπομονή, και πέρα από αντικρουόμενα συμφέροντα και αντιζηλίες. Τα στελέχη αυτά ξεπήδησαν μέσα από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπέμπονται για ζητήματα ταχτικής φύσεως. Αλλωστε το Κόμμα δε βγήκε να μας ενημερώσει λεπτομερώς για τις θέσεις του σ. Κωστόπουλου και ειδικά θέσεις του βιβλίου του. Ολα αυτά αναλύθηκαν αποσπασματικά και επιφανειακά χωρίς να μπορεί κανείς να βγάλει σαφή συμπεράσματα. Σήμερα, μετά τον τρομοκρατικό σεισμό του 1991 θα ήταν τραγικό λάθος για το Κόμμα μια νέα κρίση και διάσπαση του Κόμματος. Οι παγκόσμιες και υποκειμενικές συνθήκες συρρίκνωσης των γραμμών του Κόμματος δε μας επιτρέπουν για τέτοιες πολυτέλειες. Η συνύπαρξη αυτών των απόψεων στη ζωή θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί τελικά. Αλλωστε δημιουργούμε μέτωπο με πλατιές μάζες και φορείς δεν αρμόζει να διώχνουμε.

Ζ. Το 16ο συνέδριο να καταδικάσει:

α) τον αντικομμουνιστικό και αντισταλινικό οχετό και τις λανθασμένες θέσεις και αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του Χρουτσόφ και των συνεργατών του.

β) Την εγκληματική «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» του Γκορμπατσόφ αυτού του

πρωτοφανούς Ιούδα σε δολιότητα, υπουλότητα και υποκρισία, υπονομευτή του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

γ) Το Συνέδριο πρέπει να πάρει θέση και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της χρουτσοφικής 6ης Ολομέλειας του ΚΚΕ που διέγραψε χιλιάδες κομματικά μέλη. Καθώς να ξεκαθαριστεί το θέμα Ν. Ζαχαριάδη.

δ) Να αναγνωριστεί επίσημα ο Στάλιν δίπλα στον Λένιν, ως ο μεγάλος ηγέτης του Διεθνούς Επαναστατικού Κινήματος και της Σοβιετικής Ενωσης, ως άξιος εμπνευστής και τιμονιέρης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου ενάντια στο Γερμανικό φασισμό. Τα έργα του και όλα τα συγγράμματά του. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω και να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τις διεθνείς συναντήσεις των ΚΚ στην Αθήνα, με την ευχή δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου καθοδήγησης. Εύχομαι στο 16ο Συνέδριο ευόδωση των εργασιών και καλές επιτυχίες.

Ευχαριστώ


ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΚΗΣ
Λάρισα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ