ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ξεπούλημα με μείωση του προσωπικού

Στη δραστική μείωση του προσωπικού, ώστε να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικό το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή πήραν σε χτεσινή τους σύσκεψη οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, παρουσία των εκπροσώπων της «Γκρέτιτ Σουίς Φερστ Μπόστον», που είναι ο «σύμβουλος» της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, οι δύο υπουργοί ενέκριναν την πρόταση των «συμβούλων» για μείωση του προσωπικού, τουλάχιστον, κατά 1.000 άτομα, με μετάταξη, εθελούσια έξοδο, αλλά και απολύσεις αν χρειαστεί. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τις επόμενες δύο βδομάδες θα οριστικοποιηθεί το προς εκποίηση ποσοστό μετοχών της ΟΑ και στη συνέχεια, αφού καθοριστούν και οι υπόλοιπες νομικές λεπτομέρειες, θα προχωρήσει μέσα στο Δεκέμβρη η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές του εθνικού αερομεταφορέα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου εταιριών της ΟΑ, μαζί με τη διοίκηση της εταιρίας. Το σχέδιο που επεξεργάζεται είναι η παράδοση στους ιδιώτες μιας οικονομικά υγιούς εταιρίας, που θα προκύψει από το λογιστικό διαχωρισμό του εθνικού αερομεταφορέα σε δύο εταιρίες. Η μια θα «φορτωθεί» τα ελλείμματα και τις άλλες υποχρεώσεις και η άλλη θα εκχωρηθεί «καθαρή» στους ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι στις 20 του Νοέμβρη ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, θα συναντηθεί με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λογιόλα ντε Παλάθιο, αρμόδια για τις αερομεταφορές.

ΟΤΕ
Εξαγορές σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία

Νέες εξαγορές τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια που εγείρουν πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά τους προωθεί η διοίκηση του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 51% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της ΠΓΔΜ (Mak Tel), που βγαίνει στο «σφυρί» μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη. Πιθανότερος ανταγωνιστής του είναι η ουγγρική Matav, (θυγατρική της Deutsche Telecom), η οποία φέρεται να συνέστησε κοινοπραξία με εταιρία του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά.

Σε χτεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» - επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους και εμπειρογνώμονες της αντιπολίτευσης - υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να πωληθεί στον ΟΤΕ το 51% της Mac Tel. Αναφέρει ως επιχείρημα ότι ο ΟΤΕ προκάλεσε ζημιά στη Ρουμανία, αγοράζοντας τον αντίστοιχο οργανισμό και ότι σε ελάχιστο διάστημα αύξησε τις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών κατά 100%.

Εξάλλου, ο ΟΤΕ μεθοδεύει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό που διοργανώνει στις 15 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για άδεια κινητής τηλεφωνίας.

Η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ σε αγορές, όπου κανείς άλλος μεγάλος ευρωπαϊκός οργανισμός τηλεπικοινωνιών δε δραστηριοποιήθηκε από μόνος του, προβληματίζει ακόμα και τους υπέρμαχους αυτής της μικροϊμπεριαλιστικής τακτικής. Ο Οργανισμός επενδύει σε αγορές καταναλωτών με χαμηλό εισόδημα (π.χ.. Αλβανία), έντονων αντιπαραθέσεων (π.χ.. Σερβία) και με παλιά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που χρήζουν αντικατάστασης (π.χ. Αρμενία).

Θυμίζουμε ότι το 1999 ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη κατά των διοικήσεων του ΟΤΕ και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ προέβη σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό, με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθούν οι προμηθευτές του.

Ερωτηματικά γεννώνται και για τον τρόπο που επιτυγχάνονται οι εξαγορές. Με πρόσφατη απόφαση της ρουμανικής Γερουσίας, θα επανεξεταστούν οι όροι εξαγοράς του 35% του ρουμάνικου οργανισμού τηλεπικοινωνιών (Romtelecom) από τον ΟΤΕ. Προηγούμενα, επιτροπή της Γερουσίας συνέταξε πόρισμα, όπου κατηγορούσε τον ΟΤΕ ότι «λάδωσε» το 1998 κυβερνητικά στελέχη της Ρουμανίας για να προχωρήσει η αγορά.

Θεατρική παράσταση

Συνεχίζοντας τις πολιτιστικές της δραστηριότητες, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καλεί τα μέλη της αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, στην θεατρική παράσταση «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» (Στουρνάρη και Πατησίων). Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΟΓΕ, Ιπποκράτους 120 (τηλ.: 3629460 και 3618951) καθώς επίσης και από τους Γυναικείους Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά της Οργάνωσης.

Κλεισμένο παιδί σε δωμάτιο

Τη Δευτέρα θα γίνει η δίκη των γονέων του 15χρονου αγοριού που είχε διανοητική αναπηρία και το είχαν κλεισμένο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους στην περιοχή Αρχάγγελος της Ρόδου. Οι γονείς αντιμετωπίζουν την κατηγορία για παραμέληση ανηλίκου, ενώ ο εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους αφού όρισε δικάσιμο. Συγκεκριμένα, το αγόρι έπασχε από μογγολισμό και οι γονείς του - όπως μας είπαν από την Αστυνομική Διεύθυνση της Ρόδου - το είχαν περιστασιακά απομονωμένο σε ένα δωμάτιο για να μην τους ενοχλεί όταν είχαν δουλιά.

Αλλάζoυν δρομολόγια λεωφορείων

Τη λειτουργία νέων λεωφορειακών γραμμών και την αναδιάρθρωση πολλών δρομολογίων από την ερχόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ενόψει της λειτουργίας της γραμμής του μετρό «Σύνταγμα - Δάφνη».

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Τετάρτη τίθενται σε λειτουργία οι εξής νέες γραμμές: Καλαμάκι - Σταθμός Δάφνης - Κατεχάκη (141). Αμαξοστάσιο Αγ.Δημητρίου - Σταθμός Δάφνης (131). Σταθμός Δάφνης - Ανω Καλαμάκι (109). Σταθμός Δάφνης - Αγ.Δημήτριος (112). Ακαδημία - Ανω Καλαμάκι (108) και Ακαδημία - Αγ.Δημήτριος (111). Ζάππειο - Τροκαντερό (132). Δάφνη - Ανω Γλυφάδα και Δάφνη - Βάρκιζα.

Παράλληλα, καταργούνται οι γραμμές:Ομόνοια - Δάφνη και Ακαδημία - Αργυρούπολη - νεκροταφείο Γλυφάδας, ενώ τροποποιείται η γραμμή εξπρές Ομόνοια - Ανατολικός Αερολιμένας (Ε91), η οποία μετονομάζεται σε Ανατ.Αερολιμένας - Σταθμός Δάφνης και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με εισιτήριο 150 δρχ., αντί των 300 δρχ. που ισχύει σήμερα. Επίσης τροποποιούνται και οι εξής γραμμές: Πειραιάς - Αγ.Δημήτριος - Δάφνη, Πειραιάς - Υμηττός - Ηλιούπολη, Πειραιάς - Υμηττός - Βύρωνας, Πειραιάς - Αγ.Δημήτριος - Δάφνη, Δέλτα Φαλήρου - Φιξ, Ανατ.Αερολιμένας - Δάφνη, Κυνοσάργους - Τρεις Γέφυρες - Αγ.Ανάργυροι, Δάφνη - Σκουζέ, Ακαδημία - Καλαμάκι, Ακαδημία - Ανω Καλαμάκι και Ακαδημία - Αγ.Δημήτριος.

Νεκρή μαθήτρια στις ράγες

Αφύλακτη διάβαση, από τις εκατοντάδες που έχει το απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο, έγινε χτες παγίδα θανάτου για 15χρονη μαθήτρια. Στις 8.05 το πρωί η υπ' αριθμ. 31 αμαξοστοιχία που οδηγούσε ο Γεώργιος Μούντριζας, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα την πεζή Αθηνά Παπαχριστοπούλου, λίγο πριν περάσει από αφύλακτη διάβαση στον Αγ. Βασίλειο Αχαΐας. Η άτυχη μαθήτρια είχε χάσει το λεωφορείο με το οποίο θα πήγαινε στο σχολείο της και μετέβαινε σε ραντεβού που είχε με συμμαθήτριά της προκειμένου να πάνε μαζί στο σχολείο.

Επίσης, προχτές στις 4.30 τα ξημερώματα, εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στο σταθμό της Καλλιπεύκης που βρίσκεται ανάμεσα στον Δομοκό και στο Λειανοκλάδι. Πριν το σταθμό, για τρία χιλιόμετρα, το τρένο κινούνταν με τον ένα τροχό έξω από τις ράγες. Ο συρμός κατευθυνόταν από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα και είχε επιβατάμαξες, αφού ήταν μεικτού φόρτου. Τρία βαγόνια εκτροχιάστηκαν, ενώ η ταχύτητα του τρένου ήταν 50 χιλιόμετρα. Από το ατύχημα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας κόπηκε στη μέση. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά από 14 ώρες.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν καταγραφεί 140 εκτροχιασμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που αναδεικνύουν το πρόβλημα της παλαιότητας των σιδηροτροχιών, της συντήρησής του, αλλά και της κατάστασης του τροχαίου υλικού. Το τμήμα που έγινε το προχτεσινό ατύχημα δόθηκε πριν ένα μήνυμα στην κυκλοφορία, μετά την ανακαίνισή του.

Εκδήλωση για το άρθρο 24

Εκδήλωση με θέμα «προβλήματα και δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το περιβαλλοντικό κίνημα από την αναθεώρηση των άρθρων 24, 95 και 96 του Συντάγματος», διόργανώνουν ο περιβαλλοντικός και φυσιολατρικός Σύλλογος Διόνυσου και ο σύλλογος «Νέες Δρυάδες». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Διονύσου, στην οδό Πλαστήρα 5.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εμπαιγμός η λήξη της απεργίας

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της περιοχής Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλίων, Ερυθρών, Μεγάρων, Ν. Περάμου, Μαγούλας και Οινόης, την απόφαση της Ομοσπονδίας τους να λήξει την απεργία που είχε προαναγγείλει για χτες και προχτές, πριν καν αρχίσει.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στους ΟΤΑ - συγκεκριμένα τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) - γιατί «ξεπούλησαν για μια ακόμη φορά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους». Θυμίζουμε πως το βράδυ πριν τη 48ωρη απεργία, η διοίκηση της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Καΐσερλη και παρότι δεν απέσπασε ουσιαστικές δεσμεύσεις στα αιτήματά της, έληξε την απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ