Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Εξαγορές σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία

Νέες εξαγορές τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια που εγείρουν πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά τους προωθεί η διοίκηση του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 51% του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της ΠΓΔΜ (Mak Tel), που βγαίνει στο «σφυρί» μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη. Πιθανότερος ανταγωνιστής του είναι η ουγγρική Matav, (θυγατρική της Deutsche Telecom), η οποία φέρεται να συνέστησε κοινοπραξία με εταιρία του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά.

Σε χτεσινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» - επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους και εμπειρογνώμονες της αντιπολίτευσης - υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να πωληθεί στον ΟΤΕ το 51% της Mac Tel. Αναφέρει ως επιχείρημα ότι ο ΟΤΕ προκάλεσε ζημιά στη Ρουμανία, αγοράζοντας τον αντίστοιχο οργανισμό και ότι σε ελάχιστο διάστημα αύξησε τις τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών κατά 100%.

Εξάλλου, ο ΟΤΕ μεθοδεύει τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό που διοργανώνει στις 15 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για άδεια κινητής τηλεφωνίας.

Η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ σε αγορές, όπου κανείς άλλος μεγάλος ευρωπαϊκός οργανισμός τηλεπικοινωνιών δε δραστηριοποιήθηκε από μόνος του, προβληματίζει ακόμα και τους υπέρμαχους αυτής της μικροϊμπεριαλιστικής τακτικής. Ο Οργανισμός επενδύει σε αγορές καταναλωτών με χαμηλό εισόδημα (π.χ.. Αλβανία), έντονων αντιπαραθέσεων (π.χ.. Σερβία) και με παλιά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που χρήζουν αντικατάστασης (π.χ. Αρμενία).

Θυμίζουμε ότι το 1999 ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη κατά των διοικήσεων του ΟΤΕ και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ προέβη σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό, με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθούν οι προμηθευτές του.

Ερωτηματικά γεννώνται και για τον τρόπο που επιτυγχάνονται οι εξαγορές. Με πρόσφατη απόφαση της ρουμανικής Γερουσίας, θα επανεξεταστούν οι όροι εξαγοράς του 35% του ρουμάνικου οργανισμού τηλεπικοινωνιών (Romtelecom) από τον ΟΤΕ. Προηγούμενα, επιτροπή της Γερουσίας συνέταξε πόρισμα, όπου κατηγορούσε τον ΟΤΕ ότι «λάδωσε» το 1998 κυβερνητικά στελέχη της Ρουμανίας για να προχωρήσει η αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ