Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«ΔΕΘ Αναγέννηση» με εργασιακό μεσαίωνα

Ηταν μόνο εκθεσιακός χώρος, τώρα θα γίνει και γκέτο
Ηταν μόνο εκθεσιακός χώρος, τώρα θα γίνει και γκέτο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας που θα διεκδικήσει το 30% της ΔΕΘ στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησής της. Βαφτίστηκε «ΔΕΘ Αναγέννηση» και προβλέπει πως από το 30% που θα διεκδικήσει, το 51% θα διατηρήσει ο Δήμος και το υπόλοιπο ποσοστό, μαζί με το μάνατζμεντ, θα δοθεί σε εταίρο επενδυτή ο οποίος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, καταψήφισε τη μελέτη, επιμένοντας στη θέση πως, εφόσον η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδέψει με τη ΔΕΘ, τότε ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει να του παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς μία δραχμή. Παράλληλα, κάλεσε τη Διοίκηση να μην μπει στη λογική του διαγωνισμού, συνηγορώντας έτσι στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθείται από την κυβέρνηση και ήδη έχει εκφραστεί σε άλλες ΔΕΚΟ, και επιχειρήσεις όπως για το λιμάνι, την ΕΛΒΟ κλπ. Μάλιστα κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται για να ενώσει την πόλη. Να καλέσει το λαό της Θεσσαλονίκης, τους φορείς, και όλοι μαζί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για την πόλη, σε όφελος του τόπου και των εργαζομένων, που θα βασίζεται στην παραγωγική ανάπτυξη. «Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο Μέτωπο αντίστασης της πόλης», είπε ο Α. Σαχίνης, που θα πει ΟΧΙ στο μοντέλο ανάπτυξης που ετοιμάζεται και στο πλαίσιο του οποίου της έχουν αναθέσει στη Θεσσαλονίκη το ρόλο του κέντρου για άλλου είδους διεισδύσεις στα Βαλκάνια, με πρωταγωνιστές τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και επί του περιεχομένου όμως καταψήφισε τη μελέτη αφού διαπιστώνει ως πρώτη αιτία επιχειρηματικής αδυναμίας τους εργαζόμενους και τις σχέσεις απασχόλησής τους. Ετσι λοιπόν προβλέπει πως η ΔΕΘ θα πρέπει να λειτουργήσει με ένα μικρό πυρήνα μόνιμων εργαζομένων (κυρίως διοικητικούς και στελέχη), πως για τη διοργάνωση των κλαδικών εκθέσεων θα ενισχυθεί το υφιστάμενο καθεστώς των εργολαβιών και για τις υπόλοιπες ανάγκες οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Υιοθετεί δηλαδή πλήρως την ουσία των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η παράταξη του Σ. Βούγια επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, αρνούμενη έτσι να πάρει θέση στο θέμα, ενώ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης καταψήφισε καταγγέλλοντας τη Διοίκηση για ολιγωρία, αδιαφάνεια, προχειρότητα και πρακτική εξαπάτησης του λαού, σημειώνοντας πως σκόπιμα οδηγεί την προσπάθεια σε ναυάγιο, φέρνοντας το θέμα στο παραπέντε. Αποκαλυπτική όμως των πραγματικών προθέσεων της παράταξης ήταν η δήλωση του επικεφαλής Θ. Λαζαρίδη: «Εμείς τη θέλουμε τη ΔΕΘ, αλλά όχι για να την καταστρέψουμε. Γιατί ποια επιχείρηση του Δήμου λειτουργεί με κέρδη;». Αρα, συμπεραίνουμε πως είναι καλύτερα να περάσει σε χέρια έμπειρων «αετονύχηδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ