Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Το... έφαγαν τα κοινοτικά κονδύλια

Να συνεχιστούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει στο ρέμα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερις μήνες από τότε που οι κάτοικοι και οι δημοτικές παρατάξεις της Ηλιούπολης διατύπωσαν το σχετικό αίτημα, για να συζητηθεί - μόλις προχτές - στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το ζήτημα του ρέματος Πικροδάφνης. Χρόνος «πολύτιμος» για να προβληθεί ως... αναπόφευκτη η λύση που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή για την τύχη του ρέματος: Το τσιμεντάρισμα, δηλαδή, της κοίτης του ρέματος και μεγάλου μέρους των πρανών του, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής την εξαφάνιση 100 ευκαλύπτων και πεύκων και των βατραχιών που ζούσαν εκεί!

Λύση, που - όπως σημείωσαν εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων της περιοχής στην προχτεσινή συνεδρίαση - θα επιδεινώσει το αντιπλημμυρικό πρόβλημα, λόγω ταχύτητας της ροής του νερού, με κίνδυνο πλημμυρών σε Μπραχάμι και Φάληρο, όπου εκβάλλει το ρέμα. Λύση που αποτελεί ταυτόχρονα και «οικολογικό έγκλημα» - όπως υπογράμμισαν οι κάτοικοι - καθώς καταστρέφει το βιότοπο του ρέματος. Στο σημείο αυτό, βέβαια, ο δήμαρχος της πόλης, Θ. Γεωργάκης, ...καθησύχασε τους δημότες, λέγοντας πως θα φροντίσει, μόλις τελειώσει το έργο, να βάλει και μερικά βατράχια στο ρέμα!

Αμφότεροι, δημοτική αρχή από τη μια πλευρά και δημοτικές παρατάξεις, κάτοικοι και φορείς, από την άλλη, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη να γίνουν έργα στο ρέμα της Πικροδάφνης. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η Δημοτική Αρχή επέλεξε να προωθήσει τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, που προβλέπει το τσιμεντάρισμα της κοίτης του ρέματος. Αντίθετα, κάτοικοι και φορείς ζητούν την εφαρμογή της μελέτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που εστιάζει στη διατήρηση της φυσικής κοίτης του ρέματος, στη στήριξη των πρανών, στον καθαρισμό και το φωτισμό της περιοχής του ρέματος.

Αμφιβολίες...

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά, κατά πλειοψηφία, τη συνέχιση της διευθέτησης του ρέματος, αποδεχόμενο το σκεπτικό του δημάρχου πως το έργο έχει ήδη υλοποιηθεί κατά τα 3/5 και πως ενδεχόμενη επανεξέταση θα σημάνει την απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων που το χρηματοδοτούν. Πάντως, χαρακτηριστικό, της έλλειψης σιγουριάς για την ορθότητα αυτής της επιλογής, είναι το γεγονός πως στη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής, αφού προτεινόταν η συνέχιση του έργου, καλούνταν το ΥΠΕΧΩΔΕ να επανεξετάσει την ενδεδειγμένη λύση.

Την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταψήφισαν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), ο Σπ. Λυκούδης (ΣΥΝ), ενώ απείχε η Η. Βαλσαμάκη από τη συμπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε την ανάγκη το έργο να μη συνεχιστεί και να μελετηθεί στο σύνολό του. Τόνισε επίσης πως πολλές φορές οι δήμαρχοι τυχαίνει να βιάζονται να αξιοποιήσουν κάποια κονδύλια, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αποσπασματικά έργα, με αρνητικές συνέπειες. «Κάπως έτσι - υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής - ξεκίνησαν τα έργα για το ρέμα Ποδονίφτη από το Χαλάνδρι και έπνιξαν τη Ν. Ιωνία».

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ κατέληξε λέγοντας πως κάθε ρέμα εμπεριέχει έναν βιότοπο και αυτός δεν πρέπει να καταστρέφεται, ενώ σημείωσε πως έπρεπε να είχαν φτάσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όλες οι σχετικές μελέτες πολύ νωρίτερα, ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ