ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία

Από  μαζική και μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήρθε η απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης

Μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης...

Avaton

Μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης...
Την ώρα που ο πρωθυπουργός διακήρυσσε από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, που έγινε στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, πως η κυβέρνηση δε θα χαριστεί σε καμία «συντεχνία», υποδεικνύοντας σαφέστατα τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και όσους άλλους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, μια μαχητική διαδήλωση διαμαρτυρίας εξελισσόταν στο κέντρο της αστυνομοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. «Είμαστε για την εξουσία της κοινωνίας, απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης και την ίδια σχεδόν στιγμή οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων, διαδήλωναν «Οι φοιτητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Ομως ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της «αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού», της «αριστεράς» δεν άκουσε την κραυγή αγωνίας και καταγγελίας των φοιτητών, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και των συνταξιούχων. Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί καταστολής είχαν φροντίσει να μην προσεγγίσει η μεγάλη διαδήλωση, αποκλείοντας με δυνάμεις των ΜΑΤ όλη τη γύρω περιοχή.

«ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, αποκαλύπτοντας το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο επιβολής των επιλογών της.

...και καθιστική διαμαρτυρία

Avaton

...και καθιστική διαμαρτυρία
Με πρωταγωνιστές τους φοιτητές Ιατρικής, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ντυθεί με τις άσπρες ιατρικές μπλούζες, τους φοιτητές άλλων συλλόγων, τους ειδικευόμενους γιατρούς, εργαζόμενους σε τομείς της υγείας και τους συνταξιούχους, χτες ακούστηκε δυνατά η αντίθεση στις ανθυγιεινές επιλογές της κυβέρνησης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και επί 3,5 ώρες εξελισσόταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας. «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν υγεία», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα. Και ακολουθούσε το σύνθημα - καταγγελία: «Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Από την πλατεία Χημείου, συνοδεία πάντα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που τους είχαν κυκλώσει απ' όλες τις μεριές, οι φοιτητές προχώρησαν στην Εγνατία, την οδό Αγ. Σοφίας, μέχρι την Παραλιακή Λεωφόρο στο ύψος του παλιού αμερικάνικου προξενείου.

Εκεί, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το χώρο που πραγματοποιούνταν η συνδιάσκεψη - ήταν το πλησιέστερο σημείο στο οποίο επιτράπηκε να φτάσουν - πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Η πορεία συνεχίστηκε για τις επόμενες δύο ώρες, μέσα από διάφορες διαδρομές και λίγο πριν τις 1.30 το μεσημέρι έφτασε στη συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία, όπου οι φοιτητές απέκλεισαν το δρόμο. Η χτεσινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε, την πλατεία Χημείου. Και εκεί οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Δευτέρα, στη ΓΣ που θα πραγματοποιήσουν, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Οι φοιτητές απαιτούν δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Υγεία του Πολίτη» και καταγγέλλουν πως ανοίγει το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καταπατά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, συρρικνώνει και υποβαθμίζει το υπάρχον σύστημα υγείας, καταργεί τη δωρεάν περίθαλψη. Επίσης καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών, αφού προβλέπει πως πέρα από τις σπουδές τους θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν αλλοιώνεται η λογική της μεταρρύθμισης

  Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας, για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το λεγόμενο διάλογο

«Είναι σε όλους γνωστά τα μέτρα και οι αλλαγές που προτείνουμε, οι νέοι θεσμοί και οι καινούριοι μηχανισμοί που εισάγουμε στο σύστημα γι' αυτό και δε χρειάζεται να μπω σε εκτενείς αναφορές και σε λεπτομέρειες», είπε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απ' το βήμα της Συνδιάσκεψης.

Ομως ήταν αποκαλυπτικές οι αναφορές του υπουργού στο λεγόμενο διάλογο, πώς τον εννοεί η κυβέρνηση και πώς τον εντάσσει στην προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδίων. «Εχω πει, συνέχισε ο υπουργός, ότι θέλουμε το διάλογο, ακούμε τον αντίλογο, δεν είμαστε δογματικοί και συζητάμε εναλλακτικές προτάσεις.Σε καμιά περίπτωση όμως, δε θα κάνουμε εκπτώσεις που ενδεχομένως θα αλλοίωναν τη λογική της μεταρρύθμισης. Δε θα παζαρέψουμε βασικές αρχές και μέτρα πολιτικής που ίσως θα έθεταν σε κίνδυνο τις προϋποθέσεις και τους στόχους που έχουμε θέσει».

Επίσης προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Κάναμε διάλογο, ακούσαμε προτάσεις, υιοθετήσαμε αρκετές από αυτές, αλλά συγχρόνως αφουγκραζόμαστε και τη βουβή απαίτηση της κοινωνίας ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται, ούτε παλινδρομήσεις, ούτε πισωγυρίσματα».

Δήθεν παραχωρήσεις

Ωστόσο ο Αλ. Παπαδόπουλος για να κατευνάσει τις αντιδράσεις -κυρίως των εργαζομένων - προσπάθησε με φραστικές «ντρίμπλες» να αμβλύνει τις επικίνδυνες για τα εργασιακά δικαιώματα επιλογές της κυβέρνησης.

  • Ετσι αναφερόμενος στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (Πε ΣΥ) είπε ότι «μπορούν να συστήνουν μονομετοχικές κρατικές επιχειρήσεις, κατά τα επιτυχημένα πρότυπα των δημοτικών επιχειρήσεων, για την ανάληψη υποστηρικτικών και μόνο δραστηριοτήτων των νοσοκομείων».

Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών για το σκοπό αυτό.

Επίσης ο Αλ. Παπαδόπουλος αυτή τη φορά είπε ότι «στα όργανα διοίκησης του ΠεΣΥ θα υπάρχει ευρεία κοινωνική εκπροσώπηση και το Διοικητικό του Συμβούλιο θα υποστηρίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Νοσηλευτικό Συμβούλιο».

Στο σχέδιο υπήρχε μόνο η λογική των διορισμών απ' το υπουργείο ενώ τώρα προστέθηκε και το Νοσηλευτικό Συμβούλιο.

  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) είπε ο υπουργός, θα «είναι ένας καθαρά κρατικός οργανισμός», ενώ στο σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι ΝΠΙΔ.
  • Αναφερόμενος στη «νέα οργάνωση των νοσοκομείων», ο Αλ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Τα νοσοκομεία εντάσσονται στα ΠεΣΥ, λειτουργούν με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς ως ανεξάρτητες, αυτοτελείς και αποκεντρωμένες μονάδες».

Το «ιδιότυπο καθεστώς» ήρθε να αντικαταστήσει την παράγραφο εκείνη του σχεδίου που προβλέπει: «Τα νοσοκομεία παύουν να αποτελούν νομικά πρόσωπα και είναι αυτοτελείς αποκεντρωμένες μονάδες του ΕΣΥ».

Για να αμβλύνει το φόβο των εργαζομένων για την τύχη τους, ο υπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι «οι υπάλληλοι κατατάσσονται κατά κλάδο και θέση στις μονάδες υγείας, αποκλείοντας διαχρονικά τυχόν αυθαιρεσίες από οποιονδήποτε».

  • Ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει ως... τιμή «τη δυνατότητα στους υψηλόβαθμους γιατρούς του ΕΣΥ και στους πανεπιστημιακούς, να προσφέρουν εφόσον το επιθυμούν εντός του νοσοκομείου και κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υπηρεσία κατά τις απογευματινές ώρες».
  • Εντελώς επιδερμική ήταν η αναφορά του Αλ. Παπαδόπουλου: «Για το μεγάλο θέμα της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την οργάνωση και λειτουργία του Ιδιωτικού Τομέα, που πρέπει να παίξει με όρους και κανόνες το συμπληρωματικό του ρόλο δίπλα στο δημόσιο σύστημα, προβλέπεται η εκπόνηση νέου θεσμικού πλαισίου».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κοινωνικό αγαθό η υγεία

Δεν μπορεί να υπακούει στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  και χρειάζεται η   αύξηση των δημοσίων δαπανών

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί οι ρυθμίσεις που την αφορούν να υπακούουν μόνο σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του σχετικά με το σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, ώστε να μη μετατεθούν πρόσθετα οικονομικά βάρη στους πολίτες. Παράλληλα, δηλώνει ότι τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων και της αυτοτέλειάς τους, ενώ διαφωνεί με τη δημιουργία ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και με τον τρόπο που θεσπίζονται τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία.

Τη διαφωνία του εκφράζει ο ΠΙΣ και στην κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών και την προβλεπόμενη σύνθεση των Επιστημονικών Συμβουλίων που δε θα είναι αιρετά και τονίζει ότι πρέπει στην πλειοψηφία τους τα μέλη της διοίκησης των νοσοκομείων και των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) να εκλέγονται.

Ο ΠΙΣ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πολλές θεσμοθετούμενες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού και την κατάργηση οργανικών θέσεων, καθώς και επιφυλάξεις σχετικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία των Επιτροπών Κρίσεων και του Εθνικού Συμβουλίου Κρίσης Διευθυντών του ΕΣΥ.

Τέλος, ο ΠΙΣ διακηρύσσει την αντίθεσή του για την πρόθεση του υπουργείου να «σπάσει» το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως πολιτικό ελιγμό που δείχνει ότι τα σοβαρά ζητήματα της υγείας του ελληνικού λαού δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα.

Η κοινωνική πολιτική σε αριθμούς

Για την αρχή της επικεντρωμένης εισοδηματικής ενίσχυσης με το ΕΚΑΣ και τις προσωπικές υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», μίλησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική επιδομάτων στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ιδού όμως ποια είναι η αλήθεια.

«Βοήθεια στο σπίτι»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1988 από τον Ερυθρό Σταυρό.

Ακριβώς οχτώ χρόνια αργότερα (18.6.1996) εμφανίστηκε σε ένα ΚΑΠΗ του Περιστερίου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με κουστωδία υπουργών, για να εγκαινιάσει και πάλι - σε πιλοτική βάση - το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ακολούθησαν και τα εγκαίνια έναρξης της λειτουργίας στις 27.11.1996 από τον τότε υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα.

Μετά την πιλοτική λειτουργία στο Περιστέρι το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε το 1997 σε 102 δήμους - και σε δυο φάσεις. Την εφαρμογή του ανέλαβαν οι δημοτικές επιχειρήσεις, που κάνουν και τις προσλήψεις προσωπικού.

Μέχρι το 2001 θα χρηματοδοτείται κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά 50% από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Μετά το 2001 η χρηματοδότηση του προγράμματος θα περάσει εξ ολοκλήρου στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά και στην περίοδο της συγχρηματοδότησης από τα δύο υπουργεία, οι πόροι που διατίθενται αφαιρούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους Δήμων και Κοινοτήτων (υπουργείο Εσωτερικών) και την «Επιχορήγηση σε λοιπούς οργανισμούς και σχολές κοινωνικής πρόνοιας» (υπουργείο Υγείας).

To ΕΚΑΣ άρχισε να εφαρμόζεται το 1996 και το η κλιμάκωσή του ήταν η εξής: 11.4400 δραχμές, 8.550, 5.700 και 2.850.Για το 2001 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί κατά 30%. Με άλλα λόγια θα διαμορφωθεί σε 27.150 δρχ το ανώτερο ΕΚΑΣ και σε 6.790 το κατώτερο.
To ΕΚΑΣ άρχισε να εφαρμόζεται το 1996 και το η κλιμάκωσή του ήταν η εξής: 11.4400 δραχμές, 8.550, 5.700 και 2.850.Για το 2001 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί κατά 30%. Με άλλα λόγια θα διαμορφωθεί σε 27.150 δρχ το ανώτερο ΕΚΑΣ και σε 6.790 το κατώτερο.
Η λειτουργία αυτών των προγραμμάτων έχει περιορισμένα αποτελέσματα, όταν αναγορεύονται σε κύριο μοχλό άσκησης της κοινωνικής πολιτικής για τους ηλικιωμένους.

Τα προγράμματα στους 102 δήμους της χώρας - σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων - δεν προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερους από 4.500 ηλικιωμένους, καθώς υπολογίζουν ότι κάθε πρόγραμμα υποστηρίζει 40-45 άτομα.

Υπέρ αυτής της έκτασης συνηγορούν και τα στοιχεία που έδωσε στις 3.6.1999 - ενόψει ευρωεκλογών - και ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης, για τους 54 δήμους στους οποίους προσφερόταν βοήθεια σε 2.949 άτομα...

Επιπλέον, 300 εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα είναι με ημερομηνία λήξης.

Ο υφυπουργός Δ. Θάνος ανακοίνωσε στις 7.9.2000 ένα νέο πρόγραμμα - παραπλήσιο με το «Βοήθεια στο Σπίτι» - που θα εφαρμοστεί στις Περιφέρειες στα πλαίσια της κατάρτισης και της απασχόλησης, με την επωνυμία «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Θα έχει διάρκεια τριών χρόνων με συνολικό κόστος 25 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί από τις Περιφέρειες. Σε κάθε Περιφέρεια θα αντιστοιχούν 52 εκατ. δραχμές για τα τρία χρόνια.

Το ΕΚΑΣ

Το ΕΚΑΣ (βλέπε και σχετικό πίνακα) το παίρνουν κοντά στις 280.000 συνταξιούχους - δηλαδή το ένα όγδοο απ' τα 2.000.000 συνταξιούχους.

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, το σύνολο των συνταξιούχων το Δεκέμβρη του '98 ήταν 820.000, από τους οποίους στα κατώτερα όρια και στις τρεις κατηγορίες (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) εντάσσονται 529.713 συνταξιούχοι, δηλαδή το 70% του συνόλου των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι δικαιούχοι του ΙΚΑ για ολόκληρο το ποσό του ΕΚΑΣ, δηλαδή τις 20.885 δρχ., είναι 160.000 και οι οποίοι παίρνουν συνολικά το μήνα 3.341.600.000 δρχ. Επίσης οι δικαιούχοι των ενδιάμεσων κλιμακίων του ΕΚΑΣ είναι 20.600.

Απ' τα άλλα Ταμεία, εκεί που υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι το ΤΕΒΕ - ξεπερνούν τις 55.000 - και στο ΤΣΑ - κοντά στις 17.000 συνταξιούχους.

Οσον αφορά την πολιτική για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) η κυριότερη έκφρασή της είναι οι αυξήσεις στα επιδόματα (Βλέπε και σχετικό Πίνακα).

Επιπλέον, οι αυξήσεις που δίνονται τις παίρνουν με μεγάλη καθυστέρηση οι δικαιούχοι.

  • Ετσι οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και δόθηκαν το Μάρτη του 1998.
  • Οι αυξήσεις του 1998 ήταν 10% και δόθηκαν στις αρχές του 1999.
  • Η απόφαση για τις αυξήσεις του 1999 δημοσιεύτηκε τον Ιούλη του 1999 και η καταβολή άρχισε πολύ αργότερα.

Υπάρχουν όμως και ΑμΕΑ χωρίς επιδόματα, όπως οι κωφοί από 18 έως 65 χρόνων, ενώ οι νεφροπαθείς, εκτός από το επίδομα διατροφής (ύψους 14.000 δρχ.), έμειναν τελικά με τις υποσχέσεις για τα άλλα επιδόματα που ζητούν.

Σοβαρή, τέλος, είναι και η κατάσταση όσον αφορά το επίπεδο των παροχών για διάφορα τεχνικά είδη, απαραίτητα για τους αναπήρους (τυφλούς, κωφούς, παραπληγικούς). Για τους τυφλούς δεν υπάρχει καμία πίστωση για προμήθεια των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με την προμήθεια των βοηθημάτων για τους παραπληγικούς και τους κινητικά ανάπηρους. Μόνο το ΙΚΑ καλύπτει κάποια τέτοια είδη, ενώ τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν ελάχιστα ή και καθόλου βοηθήματα.

Εντατικά... φροντιστήρια για τη «μεταρρύθμιση»

Χτες άρχισε η 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη.

Από προχτές όμως, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης παρακολουθούν εντατικό τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα (9 - 11 του Νοέμβρη) με θέμα «Τα οικονομικά της Υγείας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων» που πραγματοποιείται από το Τμήμα Υγείας του London School of Economics, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Οπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εκδήλωση «στα πλαίσια της συνεργασίας με την πολιτεία και προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα».

Το σεμινάριο παρακολουθούν 70 υψηλόβαθμα στελέχη, εκ των οποίων 40 προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση (υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΕΟΦ, ΙΚΑ κλπ.) και 30 από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μέλη του Συνδέσμου.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει η υφυπουργός Υγείας Χριστίνα Σπυράκη, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις Συστημάτων Υγείας στις χώρες της ΕΕ και η αποτελεσματικότητά τους».

Μ' άλλα λόγια, γίνονται εντατικά «φροντιστήρια» για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», σε εκείνους που θα αναλάβουν τη διαχείριση.

Αλίμονο σε εκείνους που θα πληρώσουν: Δηλαδή, οι χρήστες και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας.

Και κατ' άλλα, ο «διάλογος» καλά κρατεί...

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας

«Οι φοιτητές Ιατρικής θα συνεχίσουν να παίρνουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αποφάσεις κλιμάκωσης, συντονισμού, συνέχισης και μαζικοποίησης του αγώνα τους», δηλώνει η γραμματεία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Ιατρικής Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τη μεγάλη χτεσινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με τη συμπαράσταση των συνταξιούχων, Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ και φοιτητών από Ιατρικές Σχολές όλης της Ελλάδας.

«Οι φοιτητές απορρίπτουν συνολικά το νομοσχέδιο για την Υγεία. Θεωρούν πως χτυπάει το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, κάνει την υγεία εμπόρευμα. Είναι αποτέλεσμα - έκφραση του αντιλαϊκού - αντινεολαιίστικου μονόδρομου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις επιταγές Βρυξελλών - «καρχαριών» στο χώρο της υγείας. Μέσα από αυτή την αντίληψη θίγεται και το δικαίωμά τους στη λήψη ειδικότητας, με μόνο προαπαιτούμενο το πτυχίο τους. Καταδικάζουν τη στάση των δυνάμεων καταστολής, που, με εντολές της κυβέρνησης, τους αντιμετώπισαν σαν κοινούς τρομοκράτες.

Η ΠΚΣ Ιατρικής θεωρεί πως με το συντονισμένο αγώνα φοιτητών, γιατρών, εργαζομένων στα νοσοκομεία, όλων των χρηστών υγείας δηλαδή, τον αγώνα όλου του λαού, τα ανθυγιεινά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να αποκρουστούν. Μπορεί να διεκδικηθεί διεύρυνση των δικαιωμάτων μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΚΣ, η οποία προς αυτή την κατεύθυνση καλεί σε Μέτωπο Υγείας, όλες τις παραπάνω δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ