ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απόλυτη ταύτιση θέσεων» στην εξωτερική πολιτική

Ο υπουργός Τύπου κάλυψε πλήρως τον Γ. Παπανδρέου για το «ρίσκο» του 

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απόλυτη ταύτιση θέσεων» υπάρχει στην κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό υποστήριξε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» υποστήριξε ότι ο ίδιος «μπορεί να έχει πάρει ρίσκο αν έχει ταυτιστεί με ένα στοίχημα ότι πιθανώς η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, μπορεί αυτό να μη βγει, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ρίσκο».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Να προχωρήσει στην ΕΕ και να βρει πρακτικούς τρόπους να λύσει τα προβλήματα και με την Ελλάδα, ή να μην προχωρήσει, οπότε η Ελλάδα έχει ανοίξει το δρόμο δημιουργώντας μια θετική εικόνα».

Η διατύπωση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε δυσμενή σχόλια της αντιπολίτευσης και ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χτες προσπάθησε να «ανασκευάσει» την εικόνα. Ποτέ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, δεν ισχυρίστηκα ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δε βοηθά.

Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπήκε στον κόπο στη συνέντευξή του να εξηγήσει ποιο θα είναι το κέρδος για την Ελλάδα από τη «θετική εικόνα» μιας πολιτικής άνευ όρων και προϋποθέσεων στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ούτε φαίνεται να ανησυχεί για την επιμέλεια με την οποία η Αγκυρα συντηρεί «ανοιχτά» τα ζητήματα του Αιγαίου. Για τα θέματα αυτά ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι έχουν παραπεμφθεί στο ΝΑΤΟ. «Οι προτάσεις (για τα ΜΟΕ), είπε ο υπουργός, δεν έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αρχίζουμε διμερώς να συζητάμε τα θέματα. Υπάρχει, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, η διαδικασία του ΝΑΤΟ. Εκεί οι δυο πλευρές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και θα τις δούμε».

Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ότι η Ελλάδα προχωρά σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ!

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προδιαγράφει και μια θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, έδωσε απόλυτη κάλυψη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει απόκλιση, υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων. Γιατί η Ελλάδα, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, είναι ωφελημένη. Και είναι ωφελημένη γιατί στη μια περίπτωση η Τουρκία θα εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο, θα ενταχθεί στους δυτικούς θεσμούς και θα αποκτήσει μια πολιτική κουλτούρα συμπεριφοράς ανάλογης με αυτή των άλλων χωρών της ΕΕ και έτσι θα συμβάλει, πιστεύουμε, στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Είναι ωφελημένη, επίσης, η Ελλάδα και στην περίπτωση εκείνη που η Τουρκία δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και δε θα κερδίσει το στοίχημα, το οποίο καλείται να κερδίσει. Γιατί τότε, η διεθνής κοινότητα θα έχει αντιληφθεί ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, η Τουρκία έχει άλλους προσανατολισμούς, είναι άλλες οι επιλογές της. Αρα, η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών. Η Τουρκία θα είναι αυτή που για μια ακόμη φορά δε θα αξιοποιήσει μια ευκαιρία που της προσφέρεται».

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ρίσκο που θεωρεί ότι ανέλαβε με την πολιτική του έναντι της Τουρκίας ο Γ. Παπανδρέου, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ωφελημένη. Αυτό είπε και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει μια νέα σελίδα, μεταξύ των άλλων, και στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι τολμηρή η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να αναπροσανατολίσει την ελληνική πολιτική σε έναν τρόπο, που θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο "επιθετικός" σε σχέση με το παρελθόν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι «αναλαμβάνονται από την Ελλάδα πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες με "επιθετικό" τρόπο, προκειμένου να αναδειχτούν τα θέματα. Και αυτό, πιστεύω, οφείλεται και στον κ. Παπανδρέου. Εχει αποδώσει καρπούς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει φωνή τόσο ισχυρή στη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου, καθώς καθοδηγεί αυτή την πολιτική, έχει κάθε λόγο να επισημαίνει ότι βεβαίως ουδείς μπορεί, εκ των προτέρων, να γνωρίζει αν και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που ουδείς εκ των προτέρων μπορεί να το πει».

ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Επεσαν 9 πιλότοι μέσα στο 2000
  •  F-16 πήρε χτες μαζί του, στο βυθό του Παγασητικού, τον πιλότο Κ.Κακκαβά στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ένατος, κατά σειρά, νεκρός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας για το έτος 2000 είναι ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Κακκαβάς, 30 ετών, που χτες βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος του τύπου F-16 συνετρίβη στον Παγασητικό Κόλπο, έξω από τη Ν.Αγχίαλο. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της δεκαετίας για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς στη διάρκειά της έχουν πέσει 7 αεροσκάφη, παρασύροντας στο θάνατο 9 πιλότους 2 μαχητικά «Φάντομ», 2 βομβαρδιστικά Α7 (Corsair), 1 πυροσβεστικό «Canadair», 1 πυροσβεστικό «PZL» και το χτεσινό F-16). Είναι το πέμπτο στη σειρά F-16 που πέφτει μετά την ένταξή τους το 1989 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το μοιραίο F-16 είχε απογειωθεί χθες από την 111 ΠΜ, μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου της 330 Μοίρας Παντός Καιρού, για εκπαιδευτική πτήση που πρόβλεπε την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αγχιάλου, για να συντριβεί στις 11:45 στη θάλασσα λίγο μετά την εκτέλεση των βολών. Η πτώση συνέβη, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στη φάση της απαγκίστρωσης, δηλαδή όταν ο πιλότος επιχειρούσε να το ανεβάσει μετά την εκτέλεση της βολής από το ύψος 300 μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο πιλότος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης και να σωθεί, γιατί ακριβώς αυτό που συνέβη ήταν ακαριαίο, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα αίτια της συντριβής δεν πρέπει να αναζητηθούν στο ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης. Ετσι, διατυπώνονται δύο εκδοχές είτε ότι ο πιλότος έχασε τις αισθήσεις του, λόγω της μεγάλης επιτάχυνσης, είτε ότι έχασε τον προσανατολισμό του, συγχέοντας τον ουρανό με τη θάλασσα. Ο άτυχος υποσμηναγός Κ.Κακκαβάς καταγόταν από την Πάτρα, δεν είχε μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου, αφού τις 540 συνολικά ώρες πτήσης που είχε στο ενεργητικό του μόνο οι 120 ήταν στα F-16.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τη νέα τραγωδία, η οποία έπληξε την Πολεμική Αεροπορία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλυπείται την οικογένεια του άτυχου υποσμηναγού Κ.Κακκαβά και επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση.

«Αλλοτε, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την επίκληση της "απώλειας ορίζοντα" και άλλοτε με την επίκληση άλλων υπαρκτών ή και ανύπαρκτων λόγων, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Αμυνας, επιχειρεί κάθε φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να πείσει για τις συνεχείς πτώσεις αεροσκαφών και τον τραγικό θάνατο τόσων πιλότων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει και έρχεται να υπογραμμιστεί και πάλι με τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Κ.Κακκαβά, ως συνέπεια της πτώσης ενός ακόμα F-16: Ποιες είναι οι συνθήκες εκπαίδευσης των πιλότων; Ποιο είναι το επίπεδο συντήρησης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας; Ποιες είναι γενικά οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας;

Σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση είναι υπόλογη και δικαίως θεωρούνται η ίδια και η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου ηθικοί αυτουργοί των δραματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε. Εχουν εγκληματικές ευθύνες».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το Κυπριακό διολισθαίνει σε Συνομοσπονδία

Σπ. Κυπριανού: Υπάρχει απροθυμία της διεθνούς δυνάμεως, να αντιμετωπίσει  τον τούρκικο επεκτατισμό και την τούρκικη αδιαλλαξία 

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης, αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μελετώντας και παρατηρώντας τα πράγματα από την Ελλάδα, παρακολουθώντας τις διαδικασίες, είτε αυτές ξετυλίγονται στην Ουάσιγκτον, είτε στη Γενεύη, είτε στις Βρυξέλες με την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας, είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, παρατηρούμε ότι το Κυπριακό γλιστράει κυριολεκτικά προς τη Συνομοσπονδία, με εξαίρεση ορισμένες φραστικές αλλαγές που γίνονται στα κείμενα, έτσι ώστε να πάρει κανείς ένα εύπεπτο προϊόν! Προς τα εκεί δυστυχώς βαδίζουν τα πράγματα.

Εμείς θεωρούμε ότι η υπόθεση της Κύπρου, να προσθέσω εγώ και το Παλαιστινιακό, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά στενά τους λαούς των χωρών αυτών, ούτε και μόνο τον ελληνικό λαό. Γιατί πρόκειται για "λύσεις" που ολοκληρώνουν αυτό που λέμε, το νέο άδικο και απάνθρωπο διεθνές δίκαιο. Και θα χτυπήσει καμπανάκι και για άλλες περιοχές της Ευρώπης και άλλες περιοχές της Γης.

Επομένως ο αγώνας για να επιλυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως επίσης και το Παλαιστινιακό, δεν είναι ένας αγώνας ντεμοντέ, με ξεπερασμένα αιτήματα και συνθήματα. Είναι ένας αγώνας που έχει εξαντλήσει τα όρια του αναγκαίου συμβιβασμού, ας το πω κι έτσι, είναι όμως ένας αγώνας για μια δίκαιη λύση. Και με τη λύση που προωθείται, θα υπάρχουν τραγικές συνέπειες και στην περιοχή και γενικότερα».

Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Κυπριανού τόνισε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με την κ. Παπαρήγα, η οποία δεν ήταν αποκλειστικά για το Κυπριακό, μιλήσαμε γενικά για την περιοχή, με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Παπαρήγα, που πήγε εκεί, τις εντυπώσεις, τα συμπεράσματα και την εκτίμησή της, γιατί σίγουρα η κατάσταση στην περιοχή αφορά και την Κύπρο. Καμιά φορά λέμε αν υπάρχουν κάποιες ελπίδες εν μέρει οφείλονται στην πιθανότητα βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή, εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή, όταν δε θα έχει η Τουρκία το μονοπώλιο.

Ομως μιλήσαμε βασικά για το Κυπριακό. Ενημέρωσα την κ. Παπαρήγα για τα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη τώρα πρόσφατα. Δεν ήμουν βέβαια στη Γενεύη αλλά έχω ενημερωθεί. Ανταλλάξαμε απόψεις. Το θέμα είναι ξανά το ίδιο: Η τούρκικη αδιαλλαξία, ο τούρκικος επεκτατισμός και δυστυχώς η απροθυμία της διεθνούς δυνάμεως να αντιμετωπίσει αυτόν τον τούρκικο επεκτατισμό και την τούρκικη αδιαλλαξία. Και δεν είναι μόνο απροθυμία. Αλλά είναι και η προώθηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, βασικά των όσων επηρεάζουν τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, να προωθήσουν θέσεις που πλησιάζουν πολύ τις τουρκικές επιδιώξεις υπό κάποια μορφή συνομοσπονδίας.

Χρειάζεται από δικής μας πλευράς αντοχή, σταθερότητα στις θέσεις μας και πρέπει να προβληματίσουμε τον τρίτο παράγοντα, κατά τρόπο που θα πρέπει να συναποφασιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και της Ελλάδας και της Κύπρου. Χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση γύρω από το Κυπριακό. Πάντα το πίστευα και τώρα το επαναλαμβάνω. Χρειάζεται αντοχή και διεκδίκηση. Πειστική διεκδίκηση.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνομιλία που είχα σήμερα με την κ. Παπαρήγα».

Συναντήσεις με Γλαύκο Κληρίδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, αλλά και η δημοσιοποίηση του κειμένου της εταιρικής σχέσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου, γιατί το αρχικό κείμενο, που παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να κατανοήσει η κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις και ότι πρέπει να απαιτήσει τα αυτονόητα».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Διαβεβαίωσα την απόλυτη συμπαράσταση, που προσφέρουμε στην Κύπρο. Δεν είμαστε απλώς δίπλα, αλλά είμαστε ένα με τον Κυπριακό Ελληνισμό. Απορρίπτουμε κάθε λύση, που έχει τη μορφή Συνομοσπονδίας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Κύπρος θα είναι όμηρος, αιχμάλωτος της Τουρκίας».

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά γίνονται σοβαρές συζητήσεις και από την άλλη, την Τουρκική πλευρά», στη λακωνική αυτή δήλωση προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης που είχε και αυτός με τη σειρά με τον Γλ. Κληρίδη, κάνοντας μια εκτίμηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, ανέφερε: «Δε θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν είμαι και απαισιόδοξος».

Συνάντηση Σημίτη - Κυπριανού

Με τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι «αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε σχέση με την εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Σπ. Κυπριανού, συνεχίζοντας τις δηλώσεις τους ανέφερε ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γενεύη, αποδείχτηκε ότι η τουρκική πλευρά με τίποτα δεν ικανοποιείται». «Είναι εντελώς αδιάλλακτη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν έχει εγκαταλείψει ποσώς την επεκτατική πολιτική της, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι περιέχονται πάρα πολλά στοιχεία αρνητικά για μας, στα κείμενα που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών». Εν τούτοις, συνέχισε, «και αυτά ακόμη τα απορρίπτει η τουρκική πλευρά ή εμφανίζεται δυσαρεστημένη, διότι θέλει να πάρει όσα μπορεί περισσότερα για να φτάσουμε στη λύση που η ίδια επιδιώκει και που είναι η συνομοσπονδία, δηλαδή η χειρότερη μορφή διχοτόμησης για την Κύπρο». Ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε με τις δηλώσεις του ότι «ήδη με διάφορες κινήσεις ο ΓΓ των Η.Ε. έχει προσεγγίσει τη συνομοσπονδία», πράγμα, όμως πρόσθεσε, που έχει υποδειχτεί στο Γ.Γ. από δικής μας πλευράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ