ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΚΝΕ
«Κρατάμε τη φλόγα της εξέγερσης αναμμένη»

«Tο Πολυτεχνείο σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο. Ο αγώνας που δόθηκε τότε ενάντια στη χούντα και την αμερικανοκρατία δίνει εφόδια σήμερα στη νεολαία, στο λαό μας για τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ με την ανακοίνωσή της για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και εξηγεί ότι η σημασία και η επικαιρότητα των αιτημάτων και των μηνυμάτων του Νοέμβρη έγκειται στο ότι «γκρέμισε τη μοιρολατρία του "δε γίνεται τίποτα", τη θεωρία της παντοκρατορίας της χούντας, τις φωνές των συμβιβασμένων της εποχής, που καλούσαν να "προσαρμοστούμε". Εδειξε τη σημασία της οργάνωσης των φορέων του κινήματος της νέας γενιάς, τη δυναμική που μπορεί να αποκτιέται όταν το νεολαιίστικο κίνημα συνενώνει το βηματισμό του με το εργατικό κίνημα».

Και απευθυνόμενη σε κάθε νέα και νέο η ΚΝΕ τονίζει ότι η εξέγερση του Νοέμβρη του '73 αποτελεί κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, που κλόνισε το ανίκητο του ιμπεριαλισμού, απέδειξε ότι ο λαός που επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης μπορεί να βγει νικητής. Το Πολυτεχνείο δηλαδή αποτελεί ένα σύμβολο που φωτίζει το δρόμο της νίκης, δρόμο συνάντησης του λαού και της νεολαίας στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στη βάση αυτή η ΚΝΕ διακηρύσσει: Συνεχίζουμε για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία». Συνεχίζουμε ενάντια στις μέρες των «χρυσών κουταλιών» της ΟΝΕ, που τελικά αποδείχτηκαν απομιμήσεις, ενάντια στις νέες μορφές «απασχόλησης», που επιβάλλει η ΕΕ κατ' εντολή των πολυεθνικών και επιστρέφουν την εργατική τάξη της χώρας στο μεσαίωνα. Συνεχίζουμε ενάντια «στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση των βιομηχάνων, που θέλουν αμόρφωτη τη νεολαία, πλαστελίνη στα χέρια τους, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον πλούτο τους. Ενάντια στο νέο αιματοκύλισμα των λαών του κόσμου, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, για να ανοίξουν οι δρόμοι του πετρελαίου χαραγμένοι με το αίμα των λαών από τους Ευρωαμερικάνους συμμάχους».

Ο αγώνας εντείνεται, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΝΕ, «κρατάμε τη φλόγα της εξέγερσης αναμμένη» κι αυτό αποδεικνύεται από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», στην ωμή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, με την αγωνιστική «υποδοχή» στον αρχιδολοφόνο Κλίντον πέρσι, με τους καθημερινούς αγώνες για μόρφωση και δουλιά.

Οπως τότε έτσι και τώρα «οι κυβερνώντες και οι Ευρωπαίοι προϊστάμενοί τους φοβούνται ότι σημαντικά τμήματα του λαού και της νεολαίας, γνωρίζοντας τις επιδιώξεις τους, αμφισβητούν αυτή την πολιτική. Αντιμετωπίζουν κάθε διεκδίκηση, κάθε αγωνιστική κινητοποίηση με τα ΜΑΤ, με τους εισαγγελείς». Ιδιαίτερα σήμερα, «τους κυριεύει ο φόβος μπροστά στην προοπτική του συντονισμού και της κοινής δράσης της νεολαίας με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα τμήματα του λαού, στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός πανίσχυρου λαϊκού μετώπου. Οπως τότε έτσι και τώρα όμως, όταν ένας λαός θέλει μπορεί».

Υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας έχει προοπτική, η ΚΝΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας του και συνεχίζει: «Ο δικός μας αγώνας μπορεί να νικήσει! Διέξοδος υπάρχει! Με ισχυρό ΚΚΕ, δυνατό μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για μια κυβέρνηση των λαϊκών δυνάμεων. Με ΚΝΕ πιο γερή, πιο μαζική, να γίνει η ψυχή της λαϊκής αντεπίθεσης! Το Πολυτεχνείο μάς καλεί στην πρώτη γραμμή, ανυπότακτους! Πάρε κι εσύ τη θέση σου που σου αξίζει στην οργανωμένη πάλη, στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού. Ελα μαζί μας, οργανώσου στην ΚΝΕ», καλεί η πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ
Να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη

Την Παρασκευή στις 4.00  μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη  πρεσβεία

«Οι αγώνες και τα οράματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, οι θυσίες και τα θύματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δίνουν βροντερό "παρών" και αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις συνέπειες που υφίσταται η πατρίδα μας στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε εγκλήματα πολέμου και καταπατήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων λαών και χωρών που αντιστέκονται στη νέα ολιγαρχία, ενάντια στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην υποβάθμιση της παιδείας, στον ευτελισμό των αξιών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση», είναι μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που διατυπώνονται στο κείμενο διακήρυξης της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη 1973.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού που αποτελείται από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, Φοιτητικές Παρατάξεις της ΕΦΕΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και τη ΔΟΕ κατέληξε στο εξής πρόγραμμα του τριήμερου γιορτασμού:

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων θα είναι ανοιχτό για το κοινό σήμερα και αύριο, από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε και θα κλείνουν οι πόρτες.

Την Παρασκευή, οι πόρτες θα κλείσουν με την έναρξη της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, δηλαδή στις 4 μ.μ.

Ο ΣΦΕΑ

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τη νεολαία και το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό και την πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία «σύμβολο της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Ζητά επίσης απ' όλους να υπερασπίσουν το χαρακτήρα, τη μορφή και την αισθητική του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973. «Το σύνθημα "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία" δίνει σήμερα το μήνυμα της συνέχειας. Οι νέοι που δολοφονήθηκαν γιατί αντιστάθηκαν στη βία, την εξαθλίωση και την υποτέλεια δείχνουν τον δρόμο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ
Τιμάμε την εξέγερση συνεχίζοντας τους ταξικούς αγώνες

Ως γνήσιος εκφραστής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τιμάμε με αγώνες την ηρωική εξέγερση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου του 1973, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ.

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στις σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που εξαπολύει το παγκοσμιοποιημένο νεοταξικό κεφάλαιο με την κυβέρνηση και τα διάφορα πολιτικοκοινωνικά ενεργούμενά του, ενάντια στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, οργανώνει την αντεπίθεσή τους. Μέσα στους μετωπικούς ταξικούς διεκδικητικούς αγώνες του λαϊκού κινήματος θα πάρουν σάρκα και οστά τα οράματα και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, στις 5:30 το απόγευμα, από την πλατεία Κάνιγγος, μαζί με ταξικά σωματεία της Αθήνας, για να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Την Παρασκευή θα συμμετάσχει με τα πανό και τα συνθήματά του στη λαϊκή πορεία προς στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν αύριο Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου «σε εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα» με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος - εργασιακές σχέσεις και οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στην πρόσκληση των συνδικάτων τονίζεται ότι η εκδήλωση δεν έχει μόνο τιμητικό χαρακτήρα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά αποτελεί και κάλεσμα πάλης για «ΨΩΜΙ -ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ», όπως αυτά εκφράζονται στις σημερινές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, την εγκληματική ένταξη της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που βρίσκει αγωνιστικά αντίθετο το λαό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παλλαϊκά συλλαλητήρια παντού

Για τον παλλαϊκό αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 του μήνα, προετοιμάζονται η νεολαία και οι εργαζόμενοι της Μακεδονίας και της Θράκης. Εργατικά Συνδικάτα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Σωματεία, και δεκάδες άλλοι φορείς, συντονίζονται και καλούν σε συμμετοχή στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώνονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Ηδη έχει αποφασιστεί ο γιορτασμός σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Φλώρινα και Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται συσκέψεις και σε άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Στη Θεσσαλονίκη με απόφαση της ΦΕΑΠΘ και με τη συμμετοχή μαζικών και εργατικών φορέων της πόλης, προετοιμάζεται η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη, από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με κατεύθυνση το Αμερικάνικο Προξενείο. Την προηγούμενη μέρα θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με εγκύκλιό του προς τα Σωματεία - μέλη του καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία και ταυτόχρονα να οργανώσουν εκδηλώσεις και στους χώρους δουλιάς.

Στο μεταξύ αποφάσεις συμμετοχής παίρνουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Σύλλογοι Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Νηπιαγωγών, Οικονομικού της ΝΟΕ, Παιδαγωγικού, Νομικής, Γαλλικού, Τοπογράφων, Γεωλογικού, Πληροφορικής, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, του ΑΠΘ και Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η ΦΕΑΠΘ καλεί όλους τους νέους, τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης, να συμμετέχουν στη μεγάλη πορεία, σημειώνοντας πως «το Πολυτεχνείο η κορύφωση του παλλαϊκού αγώνα με τον ανατρεπτικό χαρακτήρα και τα αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά - δημοκρατικά αιτήματά του καλεί σε ανυποχώρητο διεκδικητικό αγώνα».

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, τιμώντας την παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, που 27 χρόνια μετά συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς και ολόκληρου του ελληνικού λαού, οργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια. Εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία την Παρασκευή 17 του μήνα, η οποία θα ξεκινήσει στις 6μμ από την Πολυτεχνική Σχολή. Η οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ συμμετέχει στην προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στις 5μμ στην Πλατεία Χημείου.

Η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ για την πορεία είναι στις 4.30 μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, η ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα στις 10μμ, στη Γεωπονική Σχολή εκδήλωση - αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη.

Αύριο Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στη 1.30μμ, στο Φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής, οργανώνεται ομιλία και συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ.

Σε άλλες πόλεις την Παρασκευή

Στην Κοζάνη με πρωτοβουλία των συλλόγων σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ, αλλά και φορέων του νομού, οργανώνεται συγκέντρωση στις 8μμ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Στη Φλώρινα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης και την οργανώνουν το Συντονιστικό των μαθητών και φορείς του νομού.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας και διοργανώνεται από τους Συλλόγους σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ.

Στην Καβάλα φορείς του νομού, ανάμεσα στους οποίους, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΠΚΣ και οι «Ανεξάρτητοι» του ΤΕΙ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η ΠΕΑΕΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 5μμ στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Στην Ξάνθη η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 5μμ από την Κεντρική Πλατεία και θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο της πόλης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο αμφιθέατρο της σχολής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικός γιορτασμός

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Θεσσαλία, τιμώντας αγωνιστικά τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στα πλαίσια του αγωνιστικού γιορτασμού θα γίνουν συγκεντρώσεις, πορείες και άλλες εκδηλώσεις σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα η επέτειος της λαϊκής εξέγερσης του 1973 θα τιμηθεί με συγκέντρωση που θα γίνει την Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και θ' ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. Τις αγωνιστικές εκδηλώσεις διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Επιτροπή Ειρήνης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών κ.ά.

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε να κηρύξει στους εργασιακούς χώρους ωριαία στάση εργασίας για αύριο και την Παρασκευή, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργατοϋπαλλήλους να τιμήσουν την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διήμερος θα είναι ο γιορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στο Βόλο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, της Πρωτοβουλίας «Πράγα 2000», του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο και το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ιστορικού ντοκουμέντου, συζήτηση για την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα στο αμφιθέατρο Κορδάτου του κτιρίου Παπαστράτου. Την Παρασκευή θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο Μνημείο των Ηρώων.

Στην Καρδίτσα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνονται από το Δήμο Καρδίτσας και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς του νομού, όπως η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, σπουδαστικοί και φοιτητικές σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών κ.ά. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων την Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Το βράδυ, στο «Παυσίλυπον», με πρωτοβουλία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, του Δήμου Καρδίτσας και άλλων φορέων θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Μεταξύ των άλλων, θα μιλήσει ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης και θα γίνει αφιέρωμα στον ποιητή της Ειρήνης Γιάννη Ρίτσο.

Στα Τρίκαλα με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ και με τη συμμετοχή άλλων 9 μαζικών φορέων θα γίνουν οι εκδηλώσεις. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί πορεία την Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους των Τρικάλων.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Τιμούν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες θα τιμήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και την επιτυχία τους, πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι τοπικές επιτροπές Ειρήνης, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στη Φωκίδα η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί με εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία. Η διοργάνωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ Φωκίδας και του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αμφισσας, ενώ σήμερα θα συγκληθεί το γενικό συμβούλιο του Εργατικό Κέντρο για τον ίδιο σκοπό.

Στην Λαμία, η Επιτροπή Ειρήνης έχει καλέσει για σήμερα στις 7μ.μ. στην αίθουσα της «Κίνησης Κοινωνικών Δικαιωμάτων» σε σύσκεψη προετοιμασίας της εκδήλωσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Εργατικό Κέντρο, την κίνηση για κοινωνικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς. Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή από την πλατεία Πάρκου.

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και της Επιτροπής Ειρήνης, θα τιμηθεί η εξέγερση του '73 στη Λιβαδειά. Στο πλαίσιο αυτο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της πόλης και θα ακολουθήσει πορεία.

Αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζόμενους, τη νεολαία, σε σπουδαστές και μαθητές, σε όλο το λαό, με αφορμή τον εορτασμό της 27ης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας και τους καλούν να συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Παρασκευή στις 7 μ.μ., στα Φανάρια της Νεάπολης και στην πορεία που θα ακολουθήσει γιατί «η πάλη για εθνική ανεξαρτησία, απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που κατεδαφίζει όλα τα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, για υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, αποτελεί καλύτερη συνέχιση του αγώνα του Πολυτεχνείου».

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παλαιστίνη

Ο δίκαιος αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι το θέμα της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου. Στο πάνελ της εκδήλωσης θα συμμετέχουν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Οργανωτικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης κι ακόμα ένας εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.

Η προσυγκέντρωση της ΚΝΕ για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή στις 3 μ.μ. μπροστά από το Μινιόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ