ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Απαιτούν απολύσεις και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

Χωρίς περιστροφές, τα  διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη της Εθνικής και της Εμπορικής, προωθούν τις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου

Οι αθρόες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και η προώθηση αντιασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών στα πλαίσια της ζώνης του εύρω. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρα, στο καθιερωμένο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με μεγάλη δόση ευκρίνειας ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και νυν τραπεζίτης, διατύπωσε τα βασικά αιτήματα των τραπεζιτών, στα νέα πλαίσια της ζώνης του Εύρω. Ο Γ. Στουρνάρας, εκδηλώνοντας τις προθέσεις του σύνολου των τραπεζιτών, ανέφερε επίσης ότι τα επιτοκία καταθέσεων ταμιευτηρίου θα συρρικνωθούν το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε σχέση με τα επιτοκία χορηγήσεων. Κοινή ήταν η θέση όλων των ομιλητών, ότι επενδυτική και επιχειρηματική διέξοδος για το ελληνικό κεφάλαιο είναι οι αγορές των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης, καθώς και η εκτίμηση ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος - σε λογιστική μορφή από 1/1/2001 - θα δώσει νέες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που θα στραφούν προς τις αγορές αυτές. Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι θέσεις, ότι, αφού το ελληνικό κεφάλαιο δεν μπόρεσε να σταθεί με αξιώσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει σήμερα να εδραιωθεί με... ηγεμονικούς όρους στις λεηλατημένες αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες... ανταγωνιστικές προκλήσεις ο Γ. Στουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες «θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό του λειτουργικού τους κόστους στο λειτουργικό τους εισόδημα» και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, κίνητρα για εθελούσια έξοδο συντελούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας». θέμα πρώτο, δηλαδή, απολύσεις προσωπικού. Αλλά και για το ασφαλιστικό ανέφερε: «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ταμείων κυρίας και επικουρικής ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο της επίλυσης του γενικότερου ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας. Η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη και συμμετρική για όλες τις τράπεζες, δε θα πρέπει δηλαδή να δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα». Στην προκειμένη περίπτωση, όπως γίνεται κατανοητό, ο Γ. Στουρνάρας εξειδικεύει τη θέση των τραπεζών «όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι στο ΙΚΑ». Οσο για το πώς βλέπει την εξέλιξη των επιτοκίων στις συνθήκες του εύρω, ο ομιλητής προσφεύγει σε αναλυτές σύμφωνα με τους οποίους «... τα επιτοκία των στοιχείων του παθητικού και ιδιαίτερα τα επιτοκία των καταθέσεων ταμιευτηρίου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής προς τα κάτω απ' ό,τι τα επιτοκία των στοιχείων του ενεργητικού και ιδιαίτερα τα επιτοκία των κρατικών ομολόγων και τα επιτοκία δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων». Με απλά λόγια αναφέρει ότι η κερδοφορία των τραπεζών στις συνθήκες του Εύρω θα στηριχτεί στην καταβαράθρωση των επιτοκιών καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Στη διέξοδο του ελληνικού κεφαλαίου προς τις χώρες της Βαλκανικής, σαν λύση στον εντεινόμενο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί στη ζώνη του εύρω, αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Α. Βρανάς. Οπως ανέφερε στην ομιλία του «η ενοποίηση των εγχώριων χρηματοοικονομικών αγορών με τις χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης, αυξάνει την κλίμακα του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «με την είσοδο της χώρας στην τελική φάση της ΟΝΕ θεμελιώνουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε ένα αναβαθμισμένο ρολό στην περιοχή της Βαλκανικής».

ΓΣΕΒΕΕ
Ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις θέσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για το φορολογικό νομοσχέδιο κατέθεσε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή. Στις παρατηρήσεις της η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το φορολογικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται κατά βάση από τεχνικές και επιμέρους ρυθμίσεις και ελάχιστα αφορά την ουσία του φορολογικού συστήματος. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει άθικτο το ισχύον μεικτό λογιστικό και εξωλογιστικό σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος που καθιερώθηκε με το Ν.2753/99 σε αντικατάσταση των «αντικειμενικών» κριτηρίων.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «με το ισχύον σύστημα φορολόγησης των ΜΜΕ παραβιάζεται κατάφωρα η έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που καθιερώνει το Σύνταγμα, αφού ισχύει η δυσμενέστερη φορολόγηση των υποκείμενων στο φόρο μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την καθιέρωση εξωλογιστικού προσδιορισμού όταν τα λογιστικώς εξαγόμενα κέρδη είναι μικρά, ενώ στη διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αναγνωρίζονται ζημιές. Επιπλέον, επιβάλλεται εξωλογιστικός προσδιορισμός του ΦΠΑ ανά τριετία και αναζητείται ΦΠΑ για μη πραγματοποιηθέντα κύκλο εργασιών».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των προσωπικών εταιριών (ΟΕ και ΕΕ) με το συντελεστή του 25%, παρότι έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αντικίνητρο στη συνένωση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης των αστικών συνεταιρισμών στο 35%, θέτει σοβαρά αντικίνητρα στη συνεταιριστική δράση των Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων. Υπό αυτά, η ΓΣΕΒΕΕ, θεωρεί το όλο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άδικο, ζητεί την άμεση κατάργησή του, και σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από την πιστή τήρηση των βιβλίων με αναγνώριση των εξόδων, της επιχειρηματικής αμοιβής κ.ά. Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει να αρθούν όλα τα φορολογικά αντικίνητρα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το φορολογικό σύστημα εκτός της αναδιανεμητικής λειτουργίας του να παίξει και αναπτυξιακό ρόλο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να επωφεληθούν από φορολογικά, αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά κίνητρα.

Τέλος, την έντονη αντίθεσή της εκφράζει και για την εμβόλιμη τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή για την υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων από πτυχιούχους λογιστές - φοροτεχνικούς, διότι όπως σημειώνεται στο υπόμνημα οι μικρομεσαίοι θα υποβληθούν και σε άλλη οικονομική επιβάρυνση.

Το ΕΒΕΑ

Ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με επιστολή του προέδρου του στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη. Ειδικότερα, οι ενστάσεις εμφανίζονται στη διάταξη του νομοσχεδίου που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ και πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα πλέον των 30 εκατομμυρίων δραχμών, οι φορολογικές τους δηλώσεις και οι δηλώσεις ΦΠΑ να υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτέχνη υπεύθυνο των δηλωνόμενων φορολογικών δεδομένων. Η θέση των εμποροβιομηχάνων είναι, η διάταξη αυτή να ισχύει για ποσά από 100 εκατομμύρια δραχμές.

Ανεπαίσθητη μείωση των επιτοκίων κρατικού δανεισμού

Ελληνικές και ξένες τράπεζες έσπευσαν χτες να καρπωθούν τα πολύ δελεαστικά επιτόκια που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Παρά το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα 20ετή ομόλογα που δημοπρατήθηκαν χτες, τα επιτόκια του κρατικού δανεισμού δε σημείωσαν κάποια ουσιώδη αποκλιμάκωση. Μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν σε 6,33% από 6,35% το Σεπτέμβρη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 252 δισ. δραχμές. Η σπουδή των τραπεζών να τοποθετηθούν σε κρατικά χρεόγραφα εξηγείται και από το γεγονός ότι το πρόγραμμα των δημοπρασιών πολυετών ομολόγων του 2000 πλησιάζει στο τέλος του, καθώς απομένει μία ακόμη έκδοση 10ετών τίτλων.

Καταγγελίες των αρτοποιών

Την έντονη διαμαρτυρία, άλλα και την ανησυχία της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών και Προαστίων, προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη διακίνηση του ψωμιού, αλλά και η εμφάνιση ψευδεπίγραφων «φούρνων» που ξεπηδούν σε γειτονιές. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, από το 1992 οπότε και απελευθερώθηκε η αγορά, επικρατεί ένα αλαλούμ, που θυμίζει παζάρι της... Ανατολής, αφού ψωμί μπορεί να προμηθευτεί κανείς, ακόμα και στη... λαϊκή. Ειδικά όμως οι αρτοποιοί ανησυχούν για το γεγονός της αθρόας εμφάνισης πρατηρίων άρτου που ελέγχονται από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, που διατηρούν πρατήρια, στα οποία βάζουν και ταμπέλες «φούρνος».

Τέτοια περίπτωση, επισημαίνουν οι αρτοποιοί, αποτελεί η βιομηχανία «Βενέτη» και τα πρατήρια που έχει «σπείρει» σε πολλά σημεία,, με την επωνυμία «Φούρνος Βενέτη», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για εξαπάτηση του κοινού, διότι, φούρνος δε σημαίνει πρατήριο». Στην προκειμένη περίπτωση, οι αρτοποιοί έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη απαιτώντας να γράφεται στις προμετωπίδες των εν λόγω πρατηρίων, «πρατήρια φούρνου Βενέτη» και όχι «φούρνος Βενέτη» που γράφουν τώρα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μείωση επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Μείωση επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα αποφάσισε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας και το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 7% (από 7,50%). Η διεργασία σύγκλισης με τα ισχύοντα στην ΟΝΕ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πάρει σχετικά γρήγορους ρυθμούς, καθώς τα δραχμικά επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν ακόμη 2,25 μονάδες προκειμένου να ταυτιστούν με τα επιτόκια του ευρώ που βρίσκονται σήμερα στο 4,75%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το σκεπτικό της Τράπεζας της Ελλάδας εδράζεται αποκλειστικά και μόνον στην «αναγκαιότητα» της σύγκλισης. Ετσι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας, μιας και η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη, δε δίνει την αναγκαία αιτιολογική βάση.

Η ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ ενδέχεται να εξαναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες, ενδεχόμενο που θα περιόριζε αντίστοιχα την απόσταση των επιτοκίων της δραχμής και του ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ