Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις θέσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για το φορολογικό νομοσχέδιο κατέθεσε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή. Στις παρατηρήσεις της η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το φορολογικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται κατά βάση από τεχνικές και επιμέρους ρυθμίσεις και ελάχιστα αφορά την ουσία του φορολογικού συστήματος. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει άθικτο το ισχύον μεικτό λογιστικό και εξωλογιστικό σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος που καθιερώθηκε με το Ν.2753/99 σε αντικατάσταση των «αντικειμενικών» κριτηρίων.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «με το ισχύον σύστημα φορολόγησης των ΜΜΕ παραβιάζεται κατάφωρα η έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που καθιερώνει το Σύνταγμα, αφού ισχύει η δυσμενέστερη φορολόγηση των υποκείμενων στο φόρο μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την καθιέρωση εξωλογιστικού προσδιορισμού όταν τα λογιστικώς εξαγόμενα κέρδη είναι μικρά, ενώ στη διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αναγνωρίζονται ζημιές. Επιπλέον, επιβάλλεται εξωλογιστικός προσδιορισμός του ΦΠΑ ανά τριετία και αναζητείται ΦΠΑ για μη πραγματοποιηθέντα κύκλο εργασιών».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των προσωπικών εταιριών (ΟΕ και ΕΕ) με το συντελεστή του 25%, παρότι έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αντικίνητρο στη συνένωση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης των αστικών συνεταιρισμών στο 35%, θέτει σοβαρά αντικίνητρα στη συνεταιριστική δράση των Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων. Υπό αυτά, η ΓΣΕΒΕΕ, θεωρεί το όλο σύστημα φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άδικο, ζητεί την άμεση κατάργησή του, και σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από την πιστή τήρηση των βιβλίων με αναγνώριση των εξόδων, της επιχειρηματικής αμοιβής κ.ά. Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει να αρθούν όλα τα φορολογικά αντικίνητρα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το φορολογικό σύστημα εκτός της αναδιανεμητικής λειτουργίας του να παίξει και αναπτυξιακό ρόλο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να επωφεληθούν από φορολογικά, αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά κίνητρα.

Τέλος, την έντονη αντίθεσή της εκφράζει και για την εμβόλιμη τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή για την υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων από πτυχιούχους λογιστές - φοροτεχνικούς, διότι όπως σημειώνεται στο υπόμνημα οι μικρομεσαίοι θα υποβληθούν και σε άλλη οικονομική επιβάρυνση.

Το ΕΒΕΑ

Ενστάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με επιστολή του προέδρου του στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη. Ειδικότερα, οι ενστάσεις εμφανίζονται στη διάταξη του νομοσχεδίου που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ και πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα πλέον των 30 εκατομμυρίων δραχμών, οι φορολογικές τους δηλώσεις και οι δηλώσεις ΦΠΑ να υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτέχνη υπεύθυνο των δηλωνόμενων φορολογικών δεδομένων. Η θέση των εμποροβιομηχάνων είναι, η διάταξη αυτή να ισχύει για ποσά από 100 εκατομμύρια δραχμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση ενάντια στη φορολογική μάστιγα (2012-12-12 00:00:00.0)
Ζητούν μείωση του ΦΠΑ (2005-02-24 00:00:00.0)
Την Τρίτη αρχίζει νέος κύκλος πανελλαδικών κινητοποιήσεων (2002-11-29 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για το φορολογικό (2002-11-15 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εμμένει στην εξόντωση των ΕΒΕ (2002-02-21 00:00:00.0)
Διευρύνεται η φορολογική αδικία (2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ