Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Μεσίτης» για μπίζνες στα Βαλκάνια

Τον υπουργό συνοδεύουν σε Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ και 43 μεγαλοεπιχειρηματίες

«Δουλιές» για λογαριασμό μεγαλοεπιχειρηματιών σε 3 γειτονικές βαλκανικές χώρες παζαρεύει η ελληνική κυβέρνηση, με... «μεσίτη» τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος - συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ι. Ζαφειρόπουλο, τους βουλευτές Γ. Μαγκριώτη, Γ. Τσακλίδη, Θ. Κασσίμη και εκπροσώπους 43 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Βαλκανίων - πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

Του λόγου το αληθές, σχετικά με τις «μπίζνες» που προσπαθεί να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών, βεβαιώνουν και τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), τα οποία, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας στις παραπάνω 3 βαλκανικές χώρες, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, ζήτησε και απέσπασε - για λογαριασμό των Ελλήνων επιχειρηματιών - εγγυήσεις ότι δε θα θιγούνοι μέχρι σήμερα συμφωνίες που αφορούν τις ελληνικές επενδύσεις και ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν θα γίνουν σεβαστές και δεν πρόκειται να τροποποιηθούν και να αναθεωρηθούν.
  • Στις επαφές που είχε στη Σόφια με τον Πρόεδρο και άλλα στελέχη της βουλγάρικης κυβέρνησης, συζήτησαν και για την επένδυση 60 εκατ. δολαρίων από την Ελλάδα σε αναπτυξιακά σχέδια της Βουλγαρίας, στα πλαίσια του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Προσβλέποντας στις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη χώρα του, ο Πρόεδρος τη Βουλγαρίας Π. Στογιάνοφ, δήλωσε πως τα κοινά αναπτυξιακά σχέδια αναβάθμισης της υποδομής είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί για την εξυγίανση της κατάστασης στην ευαίσθητη περιοχή μας. Και απευθυνόμενος στον Γ. Παπαντωνίου, υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσετε να πείσετε τη Δυτική Ευρώπη πως η γρήγορη ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Ας ελπίσουμε, ότι θα θυμηθούνε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στα πλαίσια της επίσκεψης Παπαντωνίου στη Σόφια, Ελληνες και Βούλγαροι εμπειρογνώμονες συνέχισαν και χτες τη συζήτηση των συγκεκριμένων αναπτυξιακών σχεδίων στη Βουλγαρία, τα οποία η Ελλάδα θα υποστηρίξει με 62 εκατομμύρια δολάρια. Στην προοπτική αναβάθμισης της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του, ότι με την επικείμενη σύσταση της μεικτής εταιρίας «Διαβαλκανικός πετρελαιαγωγός» έχει μπει στην τελική ευθεία το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και δήλωσε επίσης πως ο ΟΤΕ θα λάβει μέρος στο διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την άδεια ανάπτυξης δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM στη Βουλγαρία σε ένα μήνα από τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ