Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Απαιτούν απολύσεις και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις

Χωρίς περιστροφές, τα  διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη της Εθνικής και της Εμπορικής, προωθούν τις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου

Οι αθρόες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και η προώθηση αντιασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών στα πλαίσια της ζώνης του εύρω. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρα, στο καθιερωμένο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με μεγάλη δόση ευκρίνειας ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και νυν τραπεζίτης, διατύπωσε τα βασικά αιτήματα των τραπεζιτών, στα νέα πλαίσια της ζώνης του Εύρω. Ο Γ. Στουρνάρας, εκδηλώνοντας τις προθέσεις του σύνολου των τραπεζιτών, ανέφερε επίσης ότι τα επιτοκία καταθέσεων ταμιευτηρίου θα συρρικνωθούν το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε σχέση με τα επιτοκία χορηγήσεων. Κοινή ήταν η θέση όλων των ομιλητών, ότι επενδυτική και επιχειρηματική διέξοδος για το ελληνικό κεφάλαιο είναι οι αγορές των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης, καθώς και η εκτίμηση ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος - σε λογιστική μορφή από 1/1/2001 - θα δώσει νέες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που θα στραφούν προς τις αγορές αυτές. Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι θέσεις, ότι, αφού το ελληνικό κεφάλαιο δεν μπόρεσε να σταθεί με αξιώσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει σήμερα να εδραιωθεί με... ηγεμονικούς όρους στις λεηλατημένες αγορές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες... ανταγωνιστικές προκλήσεις ο Γ. Στουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες «θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό του λειτουργικού τους κόστους στο λειτουργικό τους εισόδημα» και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, κίνητρα για εθελούσια έξοδο συντελούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας». θέμα πρώτο, δηλαδή, απολύσεις προσωπικού. Αλλά και για το ασφαλιστικό ανέφερε: «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ταμείων κυρίας και επικουρικής ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο της επίλυσης του γενικότερου ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας. Η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη και συμμετρική για όλες τις τράπεζες, δε θα πρέπει δηλαδή να δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα». Στην προκειμένη περίπτωση, όπως γίνεται κατανοητό, ο Γ. Στουρνάρας εξειδικεύει τη θέση των τραπεζών «όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι στο ΙΚΑ». Οσο για το πώς βλέπει την εξέλιξη των επιτοκίων στις συνθήκες του εύρω, ο ομιλητής προσφεύγει σε αναλυτές σύμφωνα με τους οποίους «... τα επιτοκία των στοιχείων του παθητικού και ιδιαίτερα τα επιτοκία των καταθέσεων ταμιευτηρίου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής προς τα κάτω απ' ό,τι τα επιτοκία των στοιχείων του ενεργητικού και ιδιαίτερα τα επιτοκία των κρατικών ομολόγων και τα επιτοκία δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων». Με απλά λόγια αναφέρει ότι η κερδοφορία των τραπεζών στις συνθήκες του Εύρω θα στηριχτεί στην καταβαράθρωση των επιτοκιών καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Στη διέξοδο του ελληνικού κεφαλαίου προς τις χώρες της Βαλκανικής, σαν λύση στον εντεινόμενο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί στη ζώνη του εύρω, αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Α. Βρανάς. Οπως ανέφερε στην ομιλία του «η ενοποίηση των εγχώριων χρηματοοικονομικών αγορών με τις χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης, αυξάνει την κλίμακα του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «με την είσοδο της χώρας στην τελική φάση της ΟΝΕ θεμελιώνουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε ένα αναβαθμισμένο ρολό στην περιοχή της Βαλκανικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ