Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Μέτρα προσωρινού χαρακτήρα

Τη «γενική και προσωρινή» απαγόρευση στην εισαγωγή και τη χρήση ζωικών αλεύρων στις ζωοτροφές, ανακοίνωσε χτες η Γαλλία, όπως ήταν αναμενόμενο. Η απαγόρευση αφορά περίπου ένα εκατομμύριο τόνους ζωικών αλεύρων από τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική κυβέρνηση, οι 130.000 τόνοι έχουν ήδη αποτεφρωθεί και οι υπόλοιποι θα αποθηκευτούν και θα καταστραφούν στο προσεχές μέλλον.

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν οι μπριζόλες με κόκαλο, γιατί κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και πως θα αυξηθούν οι έλεγχοι των ζώων που μπαίνουν στην αλυσίδα διατροφής για τον εντοπισμό της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών. Ο ίδιος ανήγγειλε και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, όπως η απόσυρση των ζωικών ιστών που θεωρούνται επικίνδυνοι, η ενίσχυση των ελέγχων και των μέτρων πρόληψης, αλλά και η σταδιακή απόσυρση από την αλυσίδα διατροφής ορισμένων κατηγοριών βοοειδών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμα προσωρινή «λύση της τελευταίας στιγμής» και υποδηλώνει πως η μόνη έννοια της γαλλικής κυβέρνησης είναι το πώς θα διασωθεί το... όνομα του γαλλικού βοδινού κρέατος και θα πειστεί το καταναλωτικό κοινό πως στο μέλλον αυτό θα είναι καθαρό και ακίνδυνο. Αυτό, άλλωστε, φανερώνουν και τα λεγόμενα του Γάλλου πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να σταματήσει ο πανικός που έχει εκδηλωθεί εξαιτίας της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ στη λήψη ανάλογων μέτρων προσανατολίζονται και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Νορβηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ