ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Αύριο το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ όλοι αυτοί είναι τρομοκράτες. Η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τα της δίωξής τους
Σύμφωνα με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ όλοι αυτοί είναι τρομοκράτες. Η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τα της δίωξής τους
Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην επαναφορά από το παράθυρο του «τρομονόμου» και αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να δοθεί «το πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο στα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ επιδιώκεται να χαρακτηριστούν ως έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου μορφές της πολιτικής δράσης. Επίσης, στους πολίτες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, θα κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της υποψίας από την κρατική εξουσία, ενώ το κράτος θα επιβραβεύει το χαφιεδισμό και θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι «ανανήψαντες» και αυτοί που «καρφώνουν» συμπολίτες τους.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση επιφέρει δυσμενέστατες αλλαγές στο δικαιικό μας σύστημα (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) που περιορίζουν τα στοιχειώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, και είναι πολύ χειρότερες και από εκείνες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-'93.

Ειδικότερα, με τις «δίκες εξπρές» μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι οι εξής:

  • Η κατάργηση των ενόρκων και η εκδίκαση των υποθέσεων για θέματα τρομοκρατίας από δικαστήρια ειδικής σύνθεσης, τα οποία θα συγκροτούνται μόνο από τακτικούς δικαστές - εφέτες.
  • Καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις για όσους κατηγορούνται ή ακόμη και θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία. Κατά παράβαση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας, θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό υλικό ακόμη και στοιχεία που έχουν συλλεγεί παράνομα, η μαρτυρία συγκατηγορουμένων, η βιντεοσκοπημένη ή ηχογραφημένη κατάθεση κλπ. (Οι ισχύουσες ρυθμίσεις περί «συστάσεως και συμμορίας» πάνε περίπατο, ως αναχρονιστικές και ανεπαρκείς).
  • Η ποινή για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας θα μπορεί να είναι ακόμη και ισόβια, ενώ θα επιτρέπεται και η κατ' οίκον έρευνα για ύποπτους για τρομοκρατική δράση.
  • Η λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τους μάρτυρες και τους κρατικούς λειτουργούς (δικαστές, αστυνομικούς κ.ά.), που χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας.
  • Την παροχή... κινήτρων για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν για υποθέσεις τρομοκρατίας. Παραμένει ακόμη και ατιμώρητος όποιος δίδει πληροφορίες στις αρχές και διευκολύνει τη σύλληψη τρομοκρατών, έστω και αν έχει και ο ίδιος συμμετοχή σ' αυτές.
  • Με άδεια του Δικαστικού Συμβουλίου (το οποίο μπορεί να είναι το Συμβούλιο των Εφετών) υποχρεώνονται οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις σε αποδείξεις που συμβάλλουν στη δικαστική έρευνα, όπως για παράδειγμα σε διασταύρωση του γενετικού υλικού (DNA).

Εκτός από την τρομοκρατία, στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων και των Μονομελών Πρωτοδικείων. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσει και το πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (2.000 κατά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και 2.400 σύμφωνα με τους ίδιους τους δικαστικούς υπαλλήλους). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, θα ζητήσει να καλυφθούν οι κενές θέσεις με το διορισμό υπαλλήλων, αλλά και την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης.

Τέλος, θα συζητηθεί και η στέγαση των κρατουμένων, καθώς σήμερα είναι έντονο το κτιριολογικό πρόβλημα με τις φυλακές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσουν σε συνολική χωροταξική μελέτη για την κατασκευή φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλόκαρε» την ίδρυση φυλακών στην Αρκαδία και Ανδρίτσαινα, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε συνολικό χωροταξιακό σχεδιασμό.

ΑΡΘΡΟ 24
Κατηγορηματικό όχι στην αναθεώρηση

Πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές της Δασολογίας και οικολογικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, με αίτημα τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.

Το ψήφισμα, αφού υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, τονίζει: «Η αναθεώρηση αυτή... θα δίνει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για χωροταξιακούς, πολεοδομικούς και οικιστικούς σχεδιασμούς. Με απλά λόγια, στο όνομα του χρήματος, της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής και του κοινωνικού συμφέροντος ισοπεδώνονται και καταπατούνται τα πάντα».

Οι φοιτητές δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «είναι ενάντια στον αποχαρακτηρισμό και την οικοπεδοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων και σημείωσαν πως «η προστασία των δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής και πως με, κυρίως, αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνικό συμφέρον».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σύσκεψη Συλλόγων Γυναικών

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αναγκαιότητα ανάπτυξης των αγώνων για την επίλυσή τους, ήταν το θέματα της πανθεσσαλικής σύσκεψης εκπροσώπων των Συλλόγων Γυναικών, μελών της ΟΓΕ, που έγινε στη Λάρισα. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι Σύλλογοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο στην κατεύθυνση ενημέρωσης των γυναικών του χωριού και της πόλης, ενώ συζητήθηκε και ο καλύτερος συντονισμός της δράσης των Συλλόγων της Θεσσαλίας, εν όψει και του 8ου Συνεδρίου της ΟΓΕ που θα γίνει τον Μάρτη στην Αθήνα.

Οι γυναικείες οργανώσεις ΕΓΕ, ΟΓΕ και Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της Γυναίκας, διοργανώνουν εκδήλωση στη Λάρισα την Τρίτη 28 Νοέμβρη με θέμα "Το κοινωνικό φαινόμενο του ρατσισμού: Η περίπτωση του σεξισμού (ο ρατσισμός σε βάρος των γυναικών)". Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ομιλητής θα είναι ο Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Σε διαθεσιμότητα για τη δωροδοκία

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε υπάλληλος του ΙΚΑ, η Σωτηρία Διονυσοπούλου, καθώς συνελήφθη επ' αυτοφώρω να παίρνει χρήματα από υποψήφιο γιατρό για το διορισμό του, όπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σ. Διονυσοπούλου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ, ζήτησε από τον υποψήφιο για τη θέση του ορθοπεδικού σε μονάδα του ΙΚΑ στην Κόρινθο, Μάριο Σταματάκη, χρηματικό ποσό για το διορισμό του. Ο Μ. Σταματάκης κατήγγειλε το γεγονός στη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία και συνέλαβε στις 4 του Νοέμβρη επ' αυτοφώρω την Σ. Διονυσοπούλου να δέχεται φάκελο με ένα εκατομμύριο δραχμές. Η Σ. Διονυσοπούλου αρνείται την κατηγορία της δωροδοκίας, δηλώνοντας πως πρόκειται για σκευωρία. Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει θέσει σε διαθεσιμότητα την υπάλληλο, ενώ θα γίνει και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Πρωτοβουλίες της ΕΣΚ ΑμΕΑ

Σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη συσπείρωση και ενεργοποίηση του κινήματος ατόμων με ειδικές ανάγκες έχει προγραμματίσει η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ).

Σήμερα γονείς και κηδεμόνες θα δώσουν το «παρών» στην πλατεία Κάνιγγος, στις 4.30 μ.μ για να πορευτούν προς το Πολυτεχνείο, ούτως ώστε να τιμήσουν αγωνιστικά τους αγώνες του ελληνικού λαού. Θα ακολουθήσει πικετοφορία.

Στις 22-11-2000 καλεί σε σύσκεψη φορείς, συνδικαλιστές, παράγοντες του αναπηρικού κινήματος στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΚ ΑμΕΑ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) προκειμένου να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα στο χώρο των ΑμΕΑ.

Εξωθούν τους τυφλούς στην επαιτεία

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε δυνατό τρόπο, διατράνωσαν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι τυφλοί μικροπωλητές, οι οποίοι δεν έχουν πάγκους, για να δουλέψουν εδώ και πέντε μήνες.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά, τόνισε ο Ι. Λεωτσάκος γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, οι τυφλοί εξωθούνται στην επαιτεία και συνέχισε: «Εμείς θα αγωνιστούμε για να πάρουμε τις άδειές μας για να μην καταλήξουμε ξανά στην επαιτεία όπως ήταν οι τυφλοί στα τέλη της δεκαετίας του '70». Από την πλευρά του ο Αν. Λιάκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών, επισήμανε ότι «εκείνο που ουσιαστικά επιθυμεί η δημοτική αρχή είναι να διώξει τους τυφλούς από το κέντρο της πρωτεύουσας».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών, Π. Καραβασίλης, τόνισε: «οι τυφλοί μικροπωλητές, μετά από την άρνηση του Δήμου Αθηναίων να δώσει λύση στο πρόβλημά μας και τις ανεύθυνες δηλώσεις του Ν. Απέργη για χορήγηση υψηλού κοινωνικού μισθού, χωρίς όμως προηγουμένως ο Δήμος Αθηναίων να έχει εξασφαλίσει την έγκριση και τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους».

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους τυφλούς σε απόγνωση, αφού δεν έχουν πόρους για να ζήσουν, εφόσον το επίδομα που τους δίνει η πολιτεία είναι ελάχιστο. Οπως μάλιστα είπε και η 75χρονη Χάιδω Δούκα, τυφλή, «δεν έχω ούτε ψωμί να φάω. Είμαι στο πεζοδρόμιο πέντε μήνες. Εγώ πώς θα ζήσω; Εμένα με ρώτησαν;», ήταν τα αμείλικτα ερωτήματά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ