Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Αύριο το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ όλοι αυτοί είναι τρομοκράτες. Η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τα της δίωξής τους
Σύμφωνα με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ όλοι αυτοί είναι τρομοκράτες. Η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τα της δίωξής τους
Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην επαναφορά από το παράθυρο του «τρομονόμου» και αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να δοθεί «το πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο στα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε λίγο ούτε πολύ επιδιώκεται να χαρακτηριστούν ως έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου μορφές της πολιτικής δράσης. Επίσης, στους πολίτες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, θα κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της υποψίας από την κρατική εξουσία, ενώ το κράτος θα επιβραβεύει το χαφιεδισμό και θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης οι «ανανήψαντες» και αυτοί που «καρφώνουν» συμπολίτες τους.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση επιφέρει δυσμενέστατες αλλαγές στο δικαιικό μας σύστημα (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) που περιορίζουν τα στοιχειώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, και είναι πολύ χειρότερες και από εκείνες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-'93.

Ειδικότερα, με τις «δίκες εξπρές» μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι οι εξής:

  • Η κατάργηση των ενόρκων και η εκδίκαση των υποθέσεων για θέματα τρομοκρατίας από δικαστήρια ειδικής σύνθεσης, τα οποία θα συγκροτούνται μόνο από τακτικούς δικαστές - εφέτες.
  • Καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις για όσους κατηγορούνται ή ακόμη και θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία. Κατά παράβαση της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας, θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό υλικό ακόμη και στοιχεία που έχουν συλλεγεί παράνομα, η μαρτυρία συγκατηγορουμένων, η βιντεοσκοπημένη ή ηχογραφημένη κατάθεση κλπ. (Οι ισχύουσες ρυθμίσεις περί «συστάσεως και συμμορίας» πάνε περίπατο, ως αναχρονιστικές και ανεπαρκείς).
  • Η ποινή για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας θα μπορεί να είναι ακόμη και ισόβια, ενώ θα επιτρέπεται και η κατ' οίκον έρευνα για ύποπτους για τρομοκρατική δράση.
  • Η λήψη ειδικών μέτρων προστασίας για τους μάρτυρες και τους κρατικούς λειτουργούς (δικαστές, αστυνομικούς κ.ά.), που χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας.
  • Την παροχή... κινήτρων για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν για υποθέσεις τρομοκρατίας. Παραμένει ακόμη και ατιμώρητος όποιος δίδει πληροφορίες στις αρχές και διευκολύνει τη σύλληψη τρομοκρατών, έστω και αν έχει και ο ίδιος συμμετοχή σ' αυτές.
  • Με άδεια του Δικαστικού Συμβουλίου (το οποίο μπορεί να είναι το Συμβούλιο των Εφετών) υποχρεώνονται οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις σε αποδείξεις που συμβάλλουν στη δικαστική έρευνα, όπως για παράδειγμα σε διασταύρωση του γενετικού υλικού (DNA).

Εκτός από την τρομοκρατία, στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνεται η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων και των Μονομελών Πρωτοδικείων. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσει και το πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (2.000 κατά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και 2.400 σύμφωνα με τους ίδιους τους δικαστικούς υπαλλήλους). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, θα ζητήσει να καλυφθούν οι κενές θέσεις με το διορισμό υπαλλήλων, αλλά και την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης.

Τέλος, θα συζητηθεί και η στέγαση των κρατουμένων, καθώς σήμερα είναι έντονο το κτιριολογικό πρόβλημα με τις φυλακές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσουν σε συνολική χωροταξική μελέτη για την κατασκευή φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλόκαρε» την ίδρυση φυλακών στην Αρκαδία και Ανδρίτσαινα, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε συνολικό χωροταξιακό σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ