Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια επικίνδυνη μεθόδευση

Η εξέλιξη με τις αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ πάει να δημιουργήσει στην ουσία δεδικασμένο για τα νομικά δεδομένα, ανοίγοντας έναν ολισθηρό δρόμο επεμβάσεων συνολικότερα στο μαζικό κίνημα

Ενας άκρως επικίνδυνος δρόμος για τη χειραγώγηση συνδικαλιστικών συλλόγων και σωματείων επιχειρείται να ανοίξει τον τελευταίο καιρό, μέσω της ενασχόλησης της Δικαιοσύνης με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΠΟ, με αφορμή τις εκλογές που έγιναν εκεί στις 22 του Γενάρη για την ανάδειξη νέου ΔΣ, σε Γενική Συνέλευση. Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία οδήγησε σε μια δικαστική διαμάχη, που συνεχίζεται ακόμη με σωρεία παρεμβάσεων και, ανεξάρτητα από το γιατί αυτή η εκλογική διαδικασία έγινε όπως έγινε και ποιον εξυπηρετεί, μπορεί να γίνει απαρχή για ωμές παρεμβάσεις στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να ελεγχθεί είτε από τον κυβερνητικό είτε από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Εξάλλου, κυβέρνηση και εργοδότες έχουν χρησιμοποιήσει και τη Δικαιοσύνη (νόμους, νομολογίες, δικαστήρια) - και συνεχίζουν να το κάνουν όταν τους χρειαστεί - προκειμένου να υποτάξουν το λαϊκό κίνημα. Δεν παρουσιάζεται μόνο η τάση ποινικοποίησης των αγώνων που κάνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μαθητές. Με δεδομένη την εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης στην ΕΠΟ και το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διοίκησή της, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ελέγχου συνδικαλιστικών σωματείων και συλλόγων μέσω ενός δεδικασμένου που πάει να δημιουργηθεί, ώστε να γίνονται αρχαιρεσίες χωρίς τακτικές Γενικές Συνελεύσεις με διοικητικούς και οικονομικούς απολογισμούς. Αυτό ακριβώς έγινε στην ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση στην Ομοσπονδία μετά τις εκλογές κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι διενήργησε αρχαιρεσίες εκλογής νέας διοίκησης χωρίς να κάνει διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και να εγκριθεί από τη ΓΣ. Στη συνέχεια η μειοψηφία υπέβαλε αγωγή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της ΓΣ για αρχαιρεσίες, η οποία θα συζητηθεί στις 16 του Νοέμβρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η μειοψηφία όμως στην ΕΠΟ στις 2 του Ιούνη προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο, το οποίο δήλωσε αναρμοδιότητα. Ετσι τα ασφαλιστικά εκδικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 16 του Ιούνη. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, που εκδόθηκε στις 21 του Σεπτέμβρη, ανέστειλε τις αποφάσεις της ΓΣ μέχρι να τελεσιδικήσει στο Πρωτοδικείο, με αποτέλεσμα να θέσει έκπτωτο το νέο ΔΣ και να χρειάζεται διορισμός προσωρινής διοίκησης.

Από εδώ αρχίζουν οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, με δηλώσεις στον Τύπο ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη και ότι δε θα δεχτούν την απόφαση του Ειρηνοδικείου, καταθέτοντας αίτηση ανάκλησης της απόφασης την αμέσως επόμενη μέρα, στις 22 του Σεπτέμβρη. Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά δόθηκε προσωρινή διαταγή από ειρηνοδίκη υπηρεσίας(;) να μην εκτελεστεί η απόφαση, κάτι το οποίο είναι νομικά απαράδεκτο. Ετσι, μετά από λίγες μέρες (αν και τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται αμέσως) στις 27 του Σεπτέμβρη και πάλι στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ο ειρηνοδίκης αποφασίζει να ανακαλέσει την πρώτη απόφαση κρίνοντάς τη μάλιστα ως Εφετείο. Το δε σκεπτικό της απόφασής του ήταν ότι δε χρειαζόταν να γίνει απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, αφού ήταν σε έκτακτη ΓΣ, χωρίς όμως να αναφέρεται αν είναι νόμιμο να γίνουν αρχαιρεσίες.

Η εκδίκαση της αγωγής γίνεται στις 16 του Νοέμβρη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η υπόθεση να πάρει αναβολή για κάποιους μήνες, κάτι που μπορεί να συνεχίζεται μέχρι το... 2004. Μέχρι τότε η παράνομη, βάσει καταστατικού, διοίκηση της ΕΠΟ αλλά νόμιμη κατά τα δικαστήρια θα λειτουργεί και θα παίρνει αποφάσεις.

Η όλη αυτή εξέλιξη με τις αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ πάει να δημιουργήσει στην ουσία δεδικασμένο για τα νομικά δεδομένα. Αποτέλεσμα θα είναι οποιαδήποτε διοίκηση σωματείου θελήσει να μεθοδεύσει την επανεκλογή της μέσω της συγκεκριμένης νομικής οδού, δηλαδή χωρίς Γενική Συνέλευση και απολογισμό, να προχωρεί σε αρχαιρεσίες. Στη συνέχεια και όταν η αντιπολίτευση θελήσει να αντιδράσει ζητώντας τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, αυτή με βάση το δεδικασμένο που δημιουργείται αφήνει τη νέα διοίκηση στη θέση της χωρίς να δέχεται καμία επίπτωση από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και την παραβίαση του καταστατικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ