Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θα μείνουν μόνο όσοι έχουν έγκριση από εργοδότη

Στην παρανομία ή την απέλαση «καταδικάζει» η κυβέρνηση τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απόκτησης της πράσινης ή της λευκής κάρτας. Με το «επιχείρημα» πως οι περισσότεροι από τους περίπου 500.000 αλλοδαπούς μετανάστες, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, είναι εποχιακοί εργάτες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, τουλάχιστον όχι όλων.

Σε σύσκεψη που είχαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης όλων των οικονομικών μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα, η τύχη των οποίων δεν προσδιορίζεται στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Εξετάστηκε, απλά η δυνατότητα να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αλλοδαπούς μένουν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους, αριθμός που υπολογίζεται σε 120.000 με 150.000. Η πρόταση αυτή είναι και το επικρατέστερο υλοποιήσιμο σενάριο και προβλέπεται να περιληφθεί ως μεταβατική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστεί και η νομιμοποίηση όσων διαμένουν στη χώρα περίπου τρία χρόνια και δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν κάρτα εργασίας.

Οι υπόλοιποι αλλοδαποί - κυρίως Αλβανοί, κατά την κυβέρνηση - θεωρήθηκε ότι είναι εποχιακοί και σημειώθηκε πως εφόσον εξέλθουν από τη χώρα, για να ξαναμπούν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο. Δηλαδή, οι αλλοδαποί θα εισέρχονται στη χώρα με βάση τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό της χώρας που θα καταγράφονται σε λίστες του ΟΑΕΔ. Οι λίστες θα δίνονται κάθε χρόνο στα κατά τόπους Προξενεία, όπου θα απευθύνονται οι αλλοδαποί. Οι κάρτες εργασίας θα δίνονται από τη Νομαρχία και οι άδειες παραμονής από την Περιφέρεια.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η μεταναστευτική πολιτική

Οι σχετικές, πάντως, προτάσεις και όχι δεσμεύσεις, καθώς και το σύνολο του νέου νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή. Ουσιαστικά το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει την πολιτική που αποφάσισαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κύρια στη Σύνοδο των «15», στο Τάμπερε της Φινλανδίας, για ελεγχόμενη είσοδο αυτών των αλλοδαπών που θα προεπιλέγονται από τους εργοδότες στις χώρες προέλευσής τους και με αυστηρό έλεγχο κατά την παραμονή τους στα όρια της ΕΕ.

Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θέλουν την έλευση των αλλοδαπών μεταναστών στη χώρα μας να εξαρτάται από τις ανάγκες της εργοδοσίας, η οποία ουσιαστικά θα προσδιορίζει ποιοι και πόσοι θα περνούν τα σύνορα. Παράλληλα, κατοχυρώνονται και... ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι οικονομικοί μετανάστες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι μειωμένων δικαιωμάτων και όχι ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, που ζουν κι εργάζονται, αφού - για παράδειγμα -το νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, καταργεί τις διατάξεις του αρχικού σχετικού νομοσχεδίου (που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη του 1999) για απαγόρευση φυλετικών, εθνικών ή θρησκευτικών διακρίσεων και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ