ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Περιοδεύων κυβερνητικός «θίασος»...
  • Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στο νομό
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ 

Ανέξοδες υποσχέσεις και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» επιχείρησε να πουλήσει πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το Νομό Μαγνησίας, προσπαθώντας ν' αντιστρέψει το άσχημο κλίμα που έχει «εδραιωθεί», πλέον, στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με τις διάφορες επισκέψεις που έκανε στη Νομαρχία, σε δήμους κ.α., αναμάσησε τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για τις δήθεν προοπτικές που ανοίγονται με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θέλοντας να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφερόμενη στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νομό, τονίζει: «οι περιοδεύοντες θίασοι, ήδη άρχισαν να δίνουν τις παραστάσεις τους ανά την Ελλάδα», προσθέτοντας πως τα εκρηκτικά προβλήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων και της νεολαίας παραμένουν. Συγκεκριμένα η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρεται στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, στην τραγική κατάσταση της υγείας και της παιδείας που έχουν μετατραπεί σε ακριβά «προϊόντα», στους μικρομεσαίους αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής, στη συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα λεγόμενα μεγάλα έργα (Νοσοκομείο, Περιφερειακός, Λιμάνι, Κάρλα κ.ά.), στην έλλειψη κυβερνητικής βούλησης ν' αποκαταστήσει τις πληγείσες, από φυσικές καταστροφές, περιοχές και να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες κατοίκους, στα προβλήματα των ΕΒΕ κ.α.

Και συνεχίζει: «Οσους "λαγούς" και αν βγάλουν απ' το "καπέλο" τους, λύσεις για τα πραγματικά, μικρά και μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο δεν πρόκειται να βρεθούν, αλλά η κατάσταση ολοένα και θα χειροτερεύει.

Ο προϋπολογισμός του 2001 και η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου - καρμανιόλα για τις εργασιακές σχέσεις, οι αναμενόμενες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση, είναι ελάχιστα δείγματα γραφής του τι εννοεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση όταν λέει: "Εμείς πάμε μπροστά. Μπροστά και όχι πίσω". Και επειδή γνωρίζουν ότι το μόνο που πάει μπροστά είναι η πολιτική που σχεδιάζει το μεγάλο κεφάλαιο, επειδή γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού, έχουν "αμολήσει" τους "διαφωτιστές" ανά την Ελλάδα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου από τ' αδιέξοδα που η πολιτική τους δημιουργεί».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Βεβαίως, λύσεις υπάρχουν και για τα μικρά και για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, λύσεις υπάρχουν και για τη Μαγνησία και τους κατοίκους της. Μόνο που οι λύσεις δεν μπορούν ν' αναζητηθούν στις υποκριτικές κορόνες του κυβερνητικού κλιμακίου, ούτε στις αντιπολιτευτικές υποσχέσεις της ΝΔ και των άλλων ευρωλάγνων κομμάτων, που δηλώνουν λάτρεις της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης. Οι λύσεις βρίσκονται στους αγώνες του λαού, στην αντίσταση και στη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, που θα φτάσει μέχρι την ανατροπή της».

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
Παραμένει ο εισαγγελέας με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών

Κανονικά, εκτός αν προκύψει πάλι κάτι απρόοπτο, συνεχίζεται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά, ΘεόδωρουΚατριβάνου, για την αμφισβήτηση της αντιστασιακής δράσης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε.Γιαννόπουλου. Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών έκρινε με βούλευμά του χτες αργά το μεσημέρι, ύστερα από πολύωρη διάσκεψη, ότι «δε συντρέχει λόγος αποχής του εισαγγελέα από τα καθήκοντά του».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές Δευτέρα ο εισαγγελέας της έδρας, Μιχ. Δέτσης, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει το έργο του γιατί τέθηκε σε αμφιβολία η αντικειμενική του κρίση μετά την ερώτηση, που του απηύθυνε ο πρόεδρος, ΖήσηςΚώττας, «αν είναι συνήγορος του κατηγορουμένου». Αφορμή του ατυχούς περιστατικού υπήρξε το αίτημα του εισαγγελέα να εξεταστεί ως μάρτυρας ο Παν. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος φέρεται να είπε στον μάρτυρα ΦώτηΤσέκερη, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, πως ο Σπ. Κωτσάκης (Νέστορας) δε γνώρισε τον Ε. Γιαννόπουλο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά πολύ αργότερα. Ο Σπ. Κωτσάκης είχε χορηγήσει στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης πιστοποιητικό, βάσει του οποίου τού αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αντιστασιακού αγωνιστή. Γι' αυτό θεωρήθηκε αναγκαία από τον εισαγγελέα η κατάθεση του Παν. Θεοδωρόπουλου. Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου. Δεν είναι όμως βέβαιο αν το δικαστήριο θα το κάνει δεκτό στη φάση αυτή ή στη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νικ. Αθανασόπουλος, το όνομα του οποίου είχε εκφωνηθεί από τη Δευτέρα. Κλείνει έτσι ο κύκλος των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ»
Παραπομπή Ναξάκη σε δίκη, ζητά η εισαγγελέας

Απαλλακτική πρόταση για όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους στην «υπόθεση Οτσαλάν» διατύπωσε χτες προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η εισαγγελέας Πρωτοδικών ΧρύσαΜυλωνά - Βακροπούλου. Η εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη μόνο του απόστρατου αρχιπλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκη και των δύο συνοδών του Κούρδου ηγέτη, ΚαγιάΑϊφερ (Ροζερίν) και ΓιακάρΤζενγκίζ για «μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν παράνομα από το εξωτερικό στην Ελλάδα με αεροπλάνο στις 29-1-99, προώθηση αυτού στο εσωτερικό της χώρας, εξασφάλιση σ' αυτόν καταλύματος, για απόκρυψη και συμμετοχή στις πράξεις αυτές». Τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Για την κακουργηματική πράξη της «προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας σ' αυτήν», που είχε αποδοθεί στους ίδιους κατηγορουμένους με βάση την ποινική δίωξη, η εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή τους, σημειώνοντας ότι ο Αντ. Ναξάκης είχε αγνές προθέσεις είτε γνώριζε τον παραπάνω κίνδυνο είτε τον αγνοούσε όταν μετέφερε και φιλοξένησε τον Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Η εισαγγελέας ζητά να απαλλαγούν οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι ο ίδιος ο Α.Οτσαλάν για ««παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου», καθώς και η συγγραφέας ΒούλαΔαμιανάκου για «διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού και δυσχέρανση της έρευνας των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό του». Με την εισαγγελική πρόταση, τέλος, επιρρίπτονται ευθύνες στον τότε διοικητή της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, αν και είχε ενημερωθεί 13 μέρες νωρίτερα για την άφιξη του Α. Οτσαλάν, δεν την απέτρεψε. Ωστόσο, η εισαγγελέας αναγνωρίζει το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι αρχές ασφαλείας, «από τη μια να μην εμπλέξουν τη χώρα και από την άλλη να βοηθήσουν τον Κούρδο ηγέτη, προς τον οποίον έτρεφαν συμπάθεια».

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη έχει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 τον αγγλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τσέλσι - Λιντς.
  • Στις 18.10, στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», ένα αφιέρωμα στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ενός λαού που χρόνια ζητά να του αναγνωριστεί το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει το δικό του ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος. Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφθηκε πρόσφατα τον τόπο, που ο παλαιστινιακός λαός με μόνο όπλο τις πέτρες, συγκρούεται με έναν πάνοπλο ισραηλινό στρατό. Είναι ο τόπος που 15χρονα παιδιά πυροβολούνται αδίστακτα. Ενα αφιέρωμα με αποκαλυπτικές εικόνες που παραχωρήθηκαν στον «902» από την κρατική τηλεόραση της Παλαιστίνης, φωτογραφίες και μαρτυρίες της αποστολής του ΚΚΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00, στα πλαίσια συζητήσεων του 16ου Συνεδρίου και της εκπομπής «Προεκτάσεις», ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τον Γιάννη Σφυρή - υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Γιάννη Πατάκη βουλευτή του Κόμματος με θέμα: «Οι θέσεις του 16ου Συνεδρίου για τους αγρότες».
  • Στις 23.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας», με τον συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα. «Ενα κομμάτι ουρανού» είναι το βιβλίο που φιλοξενείται στη σημερινή εκπομπή. Την παρουσίαση κάνει η συγγραφέας του Κατερίνα Ζαροκώστα, η οποία απαντά και σε ερωτήσεις αναγνώστη που συμμετέχει στη συζήτηση.
«Στέρεες βάσεις φιλίας»...

Αν κάτι προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες που είχαν χτες στην Πράγα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο ομόλογός του της Τσεχίας Β. Χάβελ, ήταν οι κοινές αξίες τους, με κυρίαρχη την εχθρική στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τον αντικομμουνισμό. Ο Κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι «οι μακρόχρονες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας δε διεκόπησαν ούτε όταν σε δυσμενείς ιστορικές συγκυρίες δεν επέτρεπαν την ελεύθερη έκφραση και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», αναφερόμενος προφανώς στην εποχή που η Τσεχοσλοβακία βρισκόταν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Τσεχίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του Κ. Στεφανόπουλου στη χώρα είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα Προέδρου «κατά τη διάρκεια της πραγματικής ειρήνης της δημοκρατίας», αν και το 1988 ο τότε πρόεδρός της Χρήστος Σαρτζετάκης είχε επισκεφθεί την Τσεχοσλοβακία.

Επιπλέον, ο Χάβελ διαπίστωσε ότι «η ελληνική αρχαιότητα υπέστη τη διαστρεβλωμένη ιστορική ερμηνεία της κομμουνιστικής ιδεολογίας», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι αρχές της δημοκρατίας και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διοίκηση της πόλης -κράτους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της περί δικαίου αντίληψης των ευρωπαϊκών κρατών και έγιναν το δημοκρατικό πρότυπο του δημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης»(!). Πραγματικά, πολύ στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και λαών έθεσαν οι δύο πρόεδροι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ