ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες διευρύνουν την κινεζική διείσδυση

Οι πρόεδροι Κίνας και Αργεντινής
Οι πρόεδροι Κίνας και Αργεντινής
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Εμπόριο, ενέργεια, θαλάσσιοι και εμπορικοί οδοί ήταν τα βασικά σημεία της ατζέντας του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, που, προωθώντας τα συμφέροντα των ομιλών της χώρας του, πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική από την περασμένη Δευτέρα, ξεκινώντας από το Μεξικό, όπου και έλαβε μέρος στη Σύνοδο της G20.

Στη συνέχεια ακολούθησε τετραήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ Ρίο+20, ενώ μεταξύ άλλων υπέγραψε και συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος (currency swap), συνολικής αξίας 60 δισ. ρεάλ ή 190 δισ. γουάν (περίπου 30 δισ. δολάρια). Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα, δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες διακρατικές συμφωνίες με Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική, δηλαδή τις χώρες της BRICS.

Η Αργεντινή ήταν χτες ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του όπου κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες συνομίλησαν για το διμερές εμπόριο - η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος - αλλά και ενδεχόμενες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ειδικά υπό το πρίσμα της εθνικοποίησης της πετρελαϊκής YPF και για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Μπελγκράνο. Παράλληλα, ο Τζιαμπάο συνομίλησε με την Κριστίνα Φερνάντες για το «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Κίνας και «Mercosur».

Σήμερα ο Τζιαμπάο αναμένεται να επισκεφτεί τη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψή του και στην Ουρουγουάη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα και μεταξύ άλλων υπήρξε και προκαταρκτική συμφωνία για επένδυση εκ μέρους της Κίνας σε κατασκευή λιμανιού βαθέος ύδατος.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Αντιδράσεις για το πραξικόπημα

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Το δεύτερο πραξικόπημα στη Λατινική Αμερική σε διάστημα 3 χρόνων (μετά την Ονδούρα) με κοινοβουλευτικό μανδύα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Παρασκευή στην Παραγουάη με την αποπομπή του Προέδρου Φερνάντο Λούγκο. Η Παραγουάη όπως και η Ονδούρα ήταν «αδύναμοι κρίκοι», δηλαδή χώρες όπου οι Πρόεδροί τους είχαν σχεδόν ανύπαρκτη κοινοβουλευτική στήριξη, ενώ και στις δύο περιπτώσεις, ουδεμία στιγμή απειλήθηκαν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Πρόσχημα της στημένης επιχείρησης υπονόμευσης από τις αντιδραστικές δυνάμεις και την αμερικανική πρεσβεία (όπως καταγγέλλουν το Παραγουανό ΚΚ και λαϊκές οργανώσεις) ήταν οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 16 Ιουνίου στα ΒΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, με θύματα 11 αγρότες και 7 αστυνομικούς σε έκταση που ανήκει στον πλούσιο κτηματία Μπλας Ρικέλμε - στέλεχος του κόμματος Κολοράντο που κυβερνούσε για 61 συναπτά έτη και επί χούντας Αλφρέντο Στρέσνερ «απέκτησε» τις εκτάσεις. Η αιματοχυσία που χρεώθηκε σε «πλημμελή άσκηση καθηκόντων» από τον Πρόεδρο Λούγκο και σε λιγότερο από 24 ώρες η διαδικασία αποπομπής του είχε ολοκληρωθεί και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου της χώρας.

Ο Φ. Λούγκο παρά την αρχική ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αποδέχθηκε την απόφαση αλλά δεν αποδέχθηκε επικοινωνία με τον «νέο πρόεδρο», αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Φρεντερίκο Φράνκο. Είναι ενδεικτικό της υποκρισίας και της ωμότητας των πραξικοπηματιών ότι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε το «καθεστώς Φράνκο» είναι η αναδιανομή χιλιάδων εκταρίων γης προς τους ακτήμονες αγρότες! (Το ίδιο δηλαδή που απέρριπτε για τέσσερα χρόνια).

Οι αντιδράσεις χωρών της Λ. Αμερικής για την εξέλιξη είναι έντονες. Απέσυραν τους πρεσβευτές τους από την Ασουνσιόν οι: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Περού, Μεξικό και Εκουαδόρ, ενώ σε πλήρη διακοπή σχέσεων και μη αναγνώριση του καθεστώτος Φράνκο έχουν προχωρήσει οι: Βενεζουέλα, Κούβα, Ισημερινός, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ και Βολιβία.

Αξιοσημείωτες είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που ακολουθούν την ίδια τακτική με το πραξικόπημα στην Ονδούρα, δεν κατήγγειλαν ούτε όμως αναγνώρισαν το καθεστώς Φράνκο.

Aργότερα χτες βράδυ διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν πως ο Λούγκο προχώρησε στο σχηματισμό παράλληλης κυβέρνησης λέγοντας ότι θα θέσει το ζήτημα ανατροπής του στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Μερκοσούρ, ενώ κάλεσε το λαό να αντισταθεί μέχρι να επανέλθει στον προεδρικό θώκο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
«Σενάριο πραξικοπήματος» σε εξέλιξη;

ΛΑ ΠΑΣ.-

«Απόπειρα πραξικοπήματος» χαρακτήρισε η κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες τη στάση των αστυνομικών (ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη), κυρίως χαμηλόβαθμων, η οποία παρά τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του συνδικάτου των αστυνομικών συνεχίστηκε χτες για πέμπτη μέρα. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν για «προδοσία» τη συνδικαλιστική τους ηγεσία, ενώ σύμφωνα με το «Bolpress» οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει, χτες προχώρησαν και σε καταστολή της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μουρίγιο από λαϊκές οργανώσεις, συγκέντρωσης στήριξης της κυβέρνησης Μοράλες!

Την Κυριακή το συνδικάτο των αστυνομικών και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία όπου περιλαμβάνει εκτός των άλλων και αύξηση των αποδοχών τους κατά 220 μπολιβιάνος (32 δολάρια) σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι απεργοί αστυνομικοί δηλώνουν ότι εμμένουν στην απαίτηση για κατώτατο μισθό 2.000 μπολιβιάνος (περίπου 287 δολάρια, αύξηση 70% από το σημερινό που είναι 195), να συνταξιοδοτούνται με βάση τον ανώτατο μισθό τους και να ανακληθεί ένας νόμος που τους απαγορεύει να διαδηλώνουν.

Ο στρατός, που είχε αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης με εντολή του προέδρου Μοράλες, έχει επιστρέψει στους στρατώνες από την Κυριακή το πρωί, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Επικοινωνίας Αμάντα Νταβίλα σε συνέντευξή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Erbol» κάνει λόγο για «σενάριο πραξικοπήματος», αναφερόμενη στις ταραχές, τις επιθέσεις και τα επεισόδια και τονίζοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι απεργοί αστυνομικοί μεταφέρουν όπλα «στις πόλεις Κοτσαμπάμπα και Ταρίχα», στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Βολιβίας.

ΚΟΥΒΑ
Πέθανε ο αδερφός του Ρενέ

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Ρομπέρτο Γκονζάλες, μέλος της ομάδας υπεράσπισης των πέντε Κουβανών αγωνιστών, διακεκριμένος νομικός και αδερφός του ενός εκ των «5», του Ρενέ, πέθανε την περασμένη Πέμπτη 21 Ιούνη στην Κούβα από καρκίνο. Προηγούμενα, το Μάρτη, ο αδερφός του Ρενέ, είχε καταφέρει να λάβει ειδική άδεια δύο βδομάδων από τις αμερικανικές αρχές για να τον επισκεφθεί, καθώς παρόλο που εξέτισε τα 15 χρόνια κάθειρξης είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στις ΗΠΑ υπό το καθεστώς της «περιορισμένης ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται πως οι «5» έχουν καταδικαστεί άδικα στις ΗΠΑ επειδή κατάφεραν να διεισδύσουν σε αντικουβανικές οργανώσεις που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της Κούβας, να συλλέξουν πληροφορίες που στη συνέχεια μετέφεραν στις κουβανικές αρχές αποτρέποντάς τες.

Συλλυπητήρια επιστολή από το ΚΚΕ

Με χτεσινή επιστολή του προς την πρεσβεία της Κούβας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του Ρομπέρτο Γκονζάλες, αδερφού του Κουβανού πατριώτη Ρενέ Γκονζάλες και διακεκριμένου νομικού και μέλους της υπερασπιστικής ομάδας των 5.

Το θλιβερό αυτό συμβάν φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το δίκαιο και επίκαιρο αίτημα για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών και την ασφαλή τους επιστροφή στην Κούβα. Αμεσα πρέπει να αρθούν οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον Ρενέ Γκονζάλες που βγήκε από τη φυλακή τον Οκτώβρη του 2011 ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα και τους οικείους του.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την τελική έγκρισή της για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιούλη έδωσε, χτες, η ΕΕ, απορρίπτοντας τις ελληνικές εκκλήσεις για εξαίρεση της Ελλάδας. Από την άλλη, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν τρόπο «μερικού υπερσκελισμού» των κυρώσεων που προκύπτουν από το εμπάργκο καθώς συμφώνησε με την Τεχεράνη να αναλάβει η δεύτερη τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης του πετρελαίου που λαμβάνει η Ινδία, τα οποία εμπίπτουν στις κυρώσεις.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Νέα πύρινη κόλαση απειλεί το Κολοράντο καθώς πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα και την ξηρασία έχουν κατακάψει τεράστιες δασικές εκτάσεις, ενώ απειλούνται ακόμη και οικισμοί στο Κολοράντο Σπρινγκς. Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξαν το Κολοράντο οι αρχές της πολιτείας. Περίπου 20 πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή στις ΗΠΑ, κυρίως στα δυτικά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων.

ΑΒΑΝΑ.-- Στην Κούβα έφθασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, και χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο, πριν αναχωρήσει για τη Βενεζουέλα. Ο Λουκασένκο αναμενόταν να υπογράψει σειρά συμφωνιών.

ΣΟΥΔΑΝ
Λαϊκές αντιδράσεις για την λιτότητα

XAΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εντεινόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας που λανσάρει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Οπως είπε οι κινητοποιήσεις που σημειώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες μεγάλες πόλεις του (βόρειου) Σουδάν από τις 17 Ιούνη «είναι φούσκες και υποκινούνται ή συμμετέχουν αλλοδαποί».

Το τελευταίο δεκαήμερο χιλιάδες Σουδανοί φοιτητές και πολίτες αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης Μπασίρ που προβλέπουν μεταξύ άλλων περικοπές μισθών, επιδομάτων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και άρση της επιδότησης στα καύσιμα, συμμετέχουν μαζικά σε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Χτες το απόγευμα, αστυνομικοί αντιμετώπισαν με γκλομπς και βροχή δακρυγόνων χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην ανατολική μεθοριακή πόλη Γκεντάρεφ που φώναζαν «Οχι άλλες ανατιμήσεις» και «Κάτω η κυβέρνηση Μπασίρ».

Ο πληθωρισμός στο Σουδάν βρισκόταν στο 30% πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ