Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Αντιδράσεις για το πραξικόπημα

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Το δεύτερο πραξικόπημα στη Λατινική Αμερική σε διάστημα 3 χρόνων (μετά την Ονδούρα) με κοινοβουλευτικό μανδύα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Παρασκευή στην Παραγουάη με την αποπομπή του Προέδρου Φερνάντο Λούγκο. Η Παραγουάη όπως και η Ονδούρα ήταν «αδύναμοι κρίκοι», δηλαδή χώρες όπου οι Πρόεδροί τους είχαν σχεδόν ανύπαρκτη κοινοβουλευτική στήριξη, ενώ και στις δύο περιπτώσεις, ουδεμία στιγμή απειλήθηκαν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Πρόσχημα της στημένης επιχείρησης υπονόμευσης από τις αντιδραστικές δυνάμεις και την αμερικανική πρεσβεία (όπως καταγγέλλουν το Παραγουανό ΚΚ και λαϊκές οργανώσεις) ήταν οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 16 Ιουνίου στα ΒΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, με θύματα 11 αγρότες και 7 αστυνομικούς σε έκταση που ανήκει στον πλούσιο κτηματία Μπλας Ρικέλμε - στέλεχος του κόμματος Κολοράντο που κυβερνούσε για 61 συναπτά έτη και επί χούντας Αλφρέντο Στρέσνερ «απέκτησε» τις εκτάσεις. Η αιματοχυσία που χρεώθηκε σε «πλημμελή άσκηση καθηκόντων» από τον Πρόεδρο Λούγκο και σε λιγότερο από 24 ώρες η διαδικασία αποπομπής του είχε ολοκληρωθεί και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου της χώρας.

Ο Φ. Λούγκο παρά την αρχική ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αποδέχθηκε την απόφαση αλλά δεν αποδέχθηκε επικοινωνία με τον «νέο πρόεδρο», αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Φρεντερίκο Φράνκο. Είναι ενδεικτικό της υποκρισίας και της ωμότητας των πραξικοπηματιών ότι το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε το «καθεστώς Φράνκο» είναι η αναδιανομή χιλιάδων εκταρίων γης προς τους ακτήμονες αγρότες! (Το ίδιο δηλαδή που απέρριπτε για τέσσερα χρόνια).

Οι αντιδράσεις χωρών της Λ. Αμερικής για την εξέλιξη είναι έντονες. Απέσυραν τους πρεσβευτές τους από την Ασουνσιόν οι: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Περού, Μεξικό και Εκουαδόρ, ενώ σε πλήρη διακοπή σχέσεων και μη αναγνώριση του καθεστώτος Φράνκο έχουν προχωρήσει οι: Βενεζουέλα, Κούβα, Ισημερινός, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ και Βολιβία.

Αξιοσημείωτες είναι οι αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που ακολουθούν την ίδια τακτική με το πραξικόπημα στην Ονδούρα, δεν κατήγγειλαν ούτε όμως αναγνώρισαν το καθεστώς Φράνκο.

Aργότερα χτες βράδυ διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν πως ο Λούγκο προχώρησε στο σχηματισμό παράλληλης κυβέρνησης λέγοντας ότι θα θέσει το ζήτημα ανατροπής του στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Μερκοσούρ, ενώ κάλεσε το λαό να αντισταθεί μέχρι να επανέλθει στον προεδρικό θώκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ