Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρόεδρος από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»

ΚΑΪΡΟ.--

Σε νέα φάση τήρησης λεπτών ισορροπιών εξουσίας εισέρχεται η Αίγυπτος μετά την ανακοίνωση, με καθυστέρηση, των αποτελεσμάτων του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», ο οποίος θα έχει περιορισμένες εξουσίες λόγω των πρόσφατων συνταγματικών παρεμβάσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο 60χρονος Μοχάμεντ Μούρσι εξασφάλισε 51,7% των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, κέρδισε 48,3%. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε πανηγυρίζοντας την πλατεία Ταχρίρ αμέσως μετά την αναγγελία.

Ο Μ. Μούρσι, με σπουδές στις ΗΠΑ, στο πρώτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ως Πρόεδρος, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους αλλά και το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για «την αποτελεσματική προστασία της», δήλωσε ότι θα γίνει «Πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων», ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει «κυβέρνηση συνεργασίας» και με μη ισλαμιστές και ότι «θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας», μια αναφορά που κυρίως σχετίζεται με τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, στο Καμπ Ντέιβιντ το 1979. Ο Μ. Μούρσι φέρεται, ήδη, να κάλεσε τον κοσμικό Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές, να εξετάσει το ενδεχόμενο ν' αναλάβει την πρωθυπουργία.

Την εκλογή Μούρσι χαιρέτισαν σειρά ηγεσιών και οργανισμών (Τουρκία, αραβικές χώρες, ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά.). Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της Τεχεράνης που συνεχάρη τον Μούρσι (παρά τις δογματικές διαφορές, καθώς το Ιράν είναι σιιτικό και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» σουνίτες), μίλησε για «ισλαμική αφύπνιση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε μόνο ότι είναι σεβαστές οι επιλογές του αιγυπτιακού λαού και ευελπιστεί σε συνέχιση της ίδιας συνεργασίας. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής στη συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ θα προκαλέσει έκρηξη στην περιοχή ενώ ο αιγυπτιακός στρατός θα απολέσει και 1,3 δισ. δολάρια που λαμβάνει ετησίως από τις ΗΠΑ για την τήρησή της, στοιχεία που καθιστούν μάλλον απίθανη την όποια κίνηση σε αυτήν την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ