Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συρία και Ιράν στην ατζέντα των επαφών Πούτιν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με την παρουσία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες Σοβιετικούς στρατιώτες στις μάχες κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Νετάνια, άρχισε την 24ωρη επίσκεψή του στο Ισραήλ, την πρώτη μετά από επτά χρόνια, ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Πέρες, αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αργά το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έναν από τους περίπου ένα εκατομμύριο Ρωσο-εβραίους που έχουν εγκατασταθεί στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, έγιναν σύντομες δηλώσεις κατά τις οποίες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως ο Πούτιν συμμερίζεται ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα αποτελεί «εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επέμεινε ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των θεμάτων είναι ο διάλογος. Σήμερα, ο Πούτιν θα επισκεφτεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα. Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, βασικός στόχος του ταξιδιού αυτού είναι η «βολιδοσκόπηση» των ισραηλινών, παλαιστινιακών και ιορδανικών απόψεων, κυρίως ως προς το συριακό ζήτημα.

  • Την τελική έγκρισή της για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου έδωσε, χτες, η ΕΕ, απορρίπτοντας τις ελληνικές εκκλήσεις για εξαίρεση της Ελλάδας. Από την άλλη, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται ότι βρήκε έναν τρόπο «μερικού υπερσκελισμού» των κυρώσεων που προκύπτουν από το εμπάργκο, καθώς συμφώνησε με την Τεχεράνη να αναλάβει η δεύτερη τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης του πετρελαίου που λαμβάνει η Ινδία, τα οποία εμπίπτουν στις κυρώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ