ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
«Πέταξε» η Κυριακοπούλου

Mε ένα χάλκινο μετάλλιο στις βαλίτσες της, αυτό της Νικόλ Κυριακοπούλου, στο επί κοντώ, επέστρεψε απο το Ελσίνκι η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Παρά την βροχή και τον δυνατό άνεμο που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των 12 φιναλίστ του τελικού, η Ελληνίδα αθλήτρια κατάφερε να περάσει με την τρίτη προσπάθεια το 4.60 κάτι που αποδείχθηκε ικανό για να της δώσει την τρίτη θέση του βάθρου. Μάλιστα σε αυτό το ύψος κρίθηκαν και τα υπόλοιπα δυο μετάλλια αφού η Τσέχα Γιρίνα Πτατσίνκοβα και η Γερμανίδα Μαρτίνα Στρουτνζ, χρυσή και ασημένια αντίστοιχα, το είχαν περάσει με καλύτερη προσπάθεια από την Κυριακοπούλου.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών ο Κώστας Φιλιππίδης κάνοντας ρεκόρ περιόδου στα 5.72μ., βρέθηκε στην 5η θέση του τελικού όπου πρώτευσε ο Γάλλος Λαβινελί (5.97) με δεύτερο τον Γερμανό Οτο (5.92) και τρίτο τον επίσης Γερμανό Χολντζέπε (5.77).

Κατά τα άλλα στον τελικό του τριπλούν ο Δημήτρης Τσιάμης με καλύτερο άλμα το πρώτο στα 16.52μ. κατατάχθηκε στην 9η θέση.

Μία διάταση στον τετρακέφαλο υποχρέωσε την Σοφία Υφαντίδου να εγκαταλείψει την προσπάθειά της στο έπταθλο γυναικών.

Σε αντίθεση με τον ημιτελικό, ο Κώστας Δουβαλίδης δεν μπόρεσε να έχει την ίδια καλή εμφάνιση και στον τελικό των 100μ. εμποδίων και με χρόνο 13.59 κατετάγη στην 8η θέση.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ 4-0
Αρμάδα ... πρωταθλητών

Στην αγκαλιά της ιστορίας αναπαύεται από προχτές το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο πάνθεόν της στρογγυλοκάθισε η Ισπανία. Οι «φούριας ρόχας», στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο «Ολιμπίσκι», συνέτριψαν 4-0 (14' Νταβίντ Σίλβα, 41' Αλμπα, 83' Τόρες, 88' Μάτα) την Ιταλία. Εμφανέστατα ανώτεροι δεν δυσκολεύτηκαν - όπως πιστοποιεί και το τελικό αποτέλεσμα - να υλοποιήσουν το στόχο τους. Κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και άτυχη η Ιταλία που - εκτός των άλλων - έπαιξε με δέκα, γιατί είχαν γίνει επιτρεπόμενες αλλαγές, από το 61' λόγω τραυματισμού του Μότα.

Οι Ισπανοί δεν πανηγύρισαν απλά μια μεγάλη νίκη και μια ακόμα κούπα. Αλλά και την κατάρριψη ή ισοφάριση σημαντικών ρεκόρ του αθλήματος. Εγιναν η πρώτη ομάδα - στην ιστορία του θεσμού - που διατηρεί τον τίτλο της. Η πρώτη ομάδα που κερδίζει με 4 γκολ διαφορά. Και η πρώτη ομάδα στην ιστορία που καταφέρνει να πανηγυρίσει 3 τίτλους σε ισάριθμες συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2008 και 2012, Μουντιάλ το 2010). Παράλληλα έσπασαν μια δυσμενέστατη εναντίον τους παράδοση. Δεν είχαν κερδίσει ποτέ τους Ιταλούς σε 90' λεπτά, από το 1920!

Επιπλέον οι «φούριας ρόχας» έφτασαν τις 3 κατακτήσεις (1964, 2008, 2012) στη διοργάνωση, όσες και οι Γερμανοί (1972, 1980, 1996). Παρέμειναν αήττητοι στα τελευταία τους 12 παιχνίδια σε τελική φάση Euro, ενώ έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους στα τελευταία πέντε παιχνίδια σε τελική φάση. Η τελευταία ήττα της Ισπανίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν από τη Σουηδία με 2-0 το 2006 σε προκριματικό παιχνίδι. Οπερ, σημαίνει αήττητο σερί 26 αγώνων.

Toν τρίτο συνεχόμενο τίτλο τους πανηγύρισαν οι Ισπανοί μετά την κατάκτηση του προηγούμενου ΕURO και του Μουντιάλ

Associated Press

Toν τρίτο συνεχόμενο τίτλο τους πανηγύρισαν οι Ισπανοί μετά την κατάκτηση του προηγούμενου ΕURO και του Μουντιάλ
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (87' Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59' Πέδρο), Φάμπρεγας (75' Τόρες).

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21' Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (57' Μότα), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι, Κασάνο (46' Ντι Νατάλε).

ΕΑΚ ΧΑΝΙΩΝ
Χωρίς ρεύμα λόγω οφειλών

Αλλο ένα περιστατικό που δείχνει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας από την έλλειψη χρηματοδότησης συνέβη χτες με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων να είναι πλέον χωρίς ρεύμα , καθώς η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, λόγω οφειλών της τάξεως των 80.000 ευρώ.

Οπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΑΚ Ιπποκράτης Μανιουδάκης «Υπάρχει μια οφειλή προς τη ΔΕΗ της τάξης των 80.000 ευρώ. Προ ημερών και μετά από τρεις μήνες που είχαν "παγώσει" τα πάντα λόγω εκλογών, μας ήρθε η πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης. Από αυτή δώσαμε ένα αναλογικά μεγάλο ποσό, του ύψους των 18.000, στη ΔΕΗ. Περιμένουμε τις επόμενες εκταμιεύσεις για να εξοφλήσουμε και το υπόλοιπο χρέος, αλλά, παρόλα αυτά, η ΔΕΗ επιμένει να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα».

Η διακοπή είναι προειδοποιητική για 24 ώρες, ωστόσο η διοίκηση του ΕΑΚ αναστέλλει κάθε αθλητική δραστηριότητα στο εθνικό στάδιο, αλλά και στο ναυταθλητικό κέντρο. Σημειώνεται ότι για αύριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί εκεί το διεθνές μίτινγκ στίβου «Βενιζέλεια».

OΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Με 14 κολυμβητές η ελληνική αποστολή

Την πολυπληθέστερη εκπροσώπηση - με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα - θα έχει η κολύμβηση, στη διοργάνωση του Λονδίνου. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία (FINA) γνωστοποίησε στην ελληνική ομοσπονδία (ΚΟΕ) πως ο Κρίστιαν Γκολομέεβ μπορεί να συμπεριληφθεί στην αποστολή. Ετσι έγινε το 14ο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στη κλασική κολύμβηση και στην κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα.

Την αποστολή στελεχώνουν οι: Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά (10 χλμ. Ανοιχτή Θάλασσα), Αρης Γρηγοριάδης (100μ. ύπτιο), Γιάννης Δρυμωνάκος (200μ. πεταλούδα, 400μ. Μικτή Ατομική), Νέρι Νιανγκουάρα (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο, 100μ. ελεύθερο), Παναγιώτης Σαμιλίδης (200μ. πρόσθιο, 100μ. πρόσθιο), Νόρα Δράκου (50μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. ελεύθερο), Κρίστελ Βουρνά (100μ. πεταλούδα, 4Χ100μ. ελεύθερο), Γιάννης Καλάργαρης (50μ. ελεύθερο), Στέφανος Δημητριάδης (200μ. πεταλούδα), Θεοδώρα Γιαρένη (4Χ100μ. ελεύθερο), Μάρθα Μάτσα (4Χ100μ. ελεύθερο), Ανδρέας Βαζαίος (200μ. Μ. Ατομική), Κρίστιαν Γκολομέεβ (100μ. ελεύθερο). Οσοι έχουν Α' όριο μπορούν (Σαμιλίδης 100μ. πρόσθιο και Νιανγκουάρα 100μ. ελεύθερο) να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και σε άλλα αγωνίσματα όπου έχουν το Β' όριο.

Football League 2

Ανατροπή στην κορυφή προκάλεσε η ολοκλήρωση της 4ης αγωνιστικής στα πλέι οφ της Football League 2. Ο Οικονόμος Τσαριτσάνης ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον Πανηλειακό, ενώ η Νίκη Βόλου κέρδισε τη Ζάκυνθο με 3-2. Ετσι οι Βολιώτες ανέβηκαν στην κορυφή και οι Λαρισαίοι υποχώρησαν στη 2η θέση. Η πρωτιά που οδηγεί σε άνοδο λοιπόν θα παιχτεί μεταξύ τους. Αφού οι ελπίδες του Πανηλειακού περιορίστηκαν σημαντικά και της Ζακύνθου εξαφανίστηκαν. Την επόμενη αγωνιστική θα αναμετρηθούν Πανηλειακός - Νίκη Βόλου, Οικονόμος - Ζάκυνθος. Η βαθμολογία: Νίκη Βόλου 9, Οικονόμος Τσαριτσάνης 8, Πανηλειακός 5, Ζάκυνθος 2.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Εθνική Νέων

Με στόχο την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, αρχίζει σήμερα (18.00 EUROSPORT -2) τις υποχρεώσεις της - στον 1ο όμιλο (συμμετέχουν ακόμα Εσθονία, Ισπανία, Πορτογαλία) της τελικής φάσης του EURO U-19 (Ταλίν) - η Εθνική Νέων. Πρώτος αντίπαλός της, το αντίστοιχο συγκρότημα της Ισπανίας. Στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας. Επίσης, οι έξι καλύτερες ομάδες του τουρνουά (οι τρεις πρώτες του κάθε ομίλου) παίρνουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 που θα διεξαχθεί στην Τουρκία το 2013.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Χαλαρή πρεμιέρα

Mε μια... χαλαρή προπόνηση άνοιξε τους αγώνες της για το προολυμπιακό τουρνουά, που διεξάγεται στη Βενεζουέλα και θα καθορίσει τις τρεις τελευταίες θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Εθνική ανδρών. Στην πρεμιέρα του ομίλου της η Ελλάδα επικράτησε άνετα της Ιορδανίας με 107-63. Νίκη που ουσιαστικά της δίνει την πρόκριση για τους 8 του τουρνουά. Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική είναι τα ξημερώματα της Πέμπτης το Πουέρτο Ρίκο, όπου θα κριθεί η πρωτιά του ομίλου.

  • Οπως αναμενόταν, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε χτες τη συμφωνία με τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος θα βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας για τα δύο επόμενα χρόνια. Μετά την ανακοίνωση, ο Ελληνας τεχνικός ζήτησε από τον κόσμο να σταθεί δίπλα στην ομάδα, αναγνωρίζει το βαρύ φορτίο που βάζει στις πλάτες του, πλέκει το εγκώμιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και κάνει λόγο για μεγάλες αλλαγές και «καινούρια πράγματα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ