Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ 4-0
Αρμάδα ... πρωταθλητών

Στην αγκαλιά της ιστορίας αναπαύεται από προχτές το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στο πάνθεόν της στρογγυλοκάθισε η Ισπανία. Οι «φούριας ρόχας», στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στο «Ολιμπίσκι», συνέτριψαν 4-0 (14' Νταβίντ Σίλβα, 41' Αλμπα, 83' Τόρες, 88' Μάτα) την Ιταλία. Εμφανέστατα ανώτεροι δεν δυσκολεύτηκαν - όπως πιστοποιεί και το τελικό αποτέλεσμα - να υλοποιήσουν το στόχο τους. Κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και άτυχη η Ιταλία που - εκτός των άλλων - έπαιξε με δέκα, γιατί είχαν γίνει επιτρεπόμενες αλλαγές, από το 61' λόγω τραυματισμού του Μότα.

Οι Ισπανοί δεν πανηγύρισαν απλά μια μεγάλη νίκη και μια ακόμα κούπα. Αλλά και την κατάρριψη ή ισοφάριση σημαντικών ρεκόρ του αθλήματος. Εγιναν η πρώτη ομάδα - στην ιστορία του θεσμού - που διατηρεί τον τίτλο της. Η πρώτη ομάδα που κερδίζει με 4 γκολ διαφορά. Και η πρώτη ομάδα στην ιστορία που καταφέρνει να πανηγυρίσει 3 τίτλους σε ισάριθμες συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2008 και 2012, Μουντιάλ το 2010). Παράλληλα έσπασαν μια δυσμενέστατη εναντίον τους παράδοση. Δεν είχαν κερδίσει ποτέ τους Ιταλούς σε 90' λεπτά, από το 1920!

Επιπλέον οι «φούριας ρόχας» έφτασαν τις 3 κατακτήσεις (1964, 2008, 2012) στη διοργάνωση, όσες και οι Γερμανοί (1972, 1980, 1996). Παρέμειναν αήττητοι στα τελευταία τους 12 παιχνίδια σε τελική φάση Euro, ενώ έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους στα τελευταία πέντε παιχνίδια σε τελική φάση. Η τελευταία ήττα της Ισπανίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν από τη Σουηδία με 2-0 το 2006 σε προκριματικό παιχνίδι. Οπερ, σημαίνει αήττητο σερί 26 αγώνων.

Toν τρίτο συνεχόμενο τίτλο τους πανηγύρισαν οι Ισπανοί μετά την κατάκτηση του προηγούμενου ΕURO και του Μουντιάλ

Associated Press

Toν τρίτο συνεχόμενο τίτλο τους πανηγύρισαν οι Ισπανοί μετά την κατάκτηση του προηγούμενου ΕURO και του Μουντιάλ
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (87' Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59' Πέδρο), Φάμπρεγας (75' Τόρες).

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21' Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (57' Μότα), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι, Κασάνο (46' Ντι Νατάλε).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ