ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
Ολες οι γενιές τιμούν την εξέγερση

Συγκινητικές στιγμές στην πύλη του Πολυτεχνείου. Τα οράματα του Νοέμβρη του '73 ζωντανά και επίκαιρα, βρίσκουν συνεχιστές στους σημερινούς δημοκρατικούς, αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες   

Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν προχτές. Ηταν εκείνοι που πίσω από ένα μικρόφωνο ή γράφοντας λίγες γραμμές, έσπευσαν να μιλήσουν για «υποτονικό κλίμα της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και την απουσία του κόσμου». Αυτή η... διαπίστωση ήταν το «κερασάκι στην τούρτα», ήταν επιστέγασμα των προσπαθειών από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποσιωπηθεί και να σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού ο 27χρονος γιορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ομως, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας πέρασαν χτες τη σιδερένια πύλη του Πολυτεχνείου. Νέοι, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και η πιο «καλοδουλεμένη» προπαγάνδα είναι αδύνατο να φέρει τη λήθη. Ο λαός δεν ξεχνά.

Και αυτό είναι κάτι που το ακούσαμε από δεκάδες στόματα. Το είδαμε σε δεκάδες βλέμματα που δάκρυσαν μπροστά στο μνημείο. Το απέδειξαν τα κόκκινα γαρίφαλα που «έπνιξαν» το Πολυτεχνείο. Τα παιδιά από νηπιαγωγεία, σχολεία που επισκέφτηκαν χτες τον ιστορικό τόπο εξέγερσης, χαρίζοντας στους «ήρωες τις ζωγραφιές τους». Τα δεκάδες στεφάνια που κατέθεσαν εργατικά σωματεία, παραρτήματα αντιστασιακών οργανώσεων και διάφοροι φορείς.

Εκεί συναντήσαμε και τον 23χρονο Αργύρη Κουτρούπα, ο οποίος είναι πωλητής σε ένα από τα εμπορικά καταστήματα της οδού Πατησίων. «Ηρθα στο διάλειμμα της δουλιάς μου, να καταθέσω ένα λουλούδι και να καθίσω κάποιες ώρες, όπως κάνω κάθε χρόνο. Η 17η Νοέμβρη είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας, στην οποία οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να μην επιτρέπουν σε αυτούς που τους συμφέρει να σβήσουν τη μνήμη τους».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνους που σκοτώθηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους χαρίσουμε ένα γαρίφαλο και να μην ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους. Ισα ίσα, που πρέπει να τη συνεχίσουμε. Να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά τους για ψωμί - παιδεία - ελευθερία στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας», υπογράμμισε η Μαρία Φαλκίτση.

«Ακου παιδί μου, ετούτη η ιστορία είναι αληθινή», ήταν η πρώτη κουβέντα που είπε ο Νώντας Σιδέρης στον τετράχρονο εγγονό του, όταν του ζήτησε μπροστά στο μνημείο, να του πει άλλο ένα παραμύθι.

Και φυσικά δεν του μίλησε για τίποτε άλλο, εκτός από εκείνα «τα παλικάρια που είχαν κρεμαστεί σε αυτά εδώ τα κάγκελα φωνάζοντας για δημοκρατία και ελευθερία. Για τον κόσμο που ήταν έξω και τους έφερνε τσιγάρα και τροφή, φωνάζοντας μαζί τους». Του μίλησε για τα τανκ και για το θάνατο που σκόρπισαν. Ενα θάνατο «για τον οποίο αξίζει να πεθαίνεις. Ενας θάνατος για μια καλύτερη ζωή».

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Εκδήλωση εργατικών σωματείων χτες στο Πολυτεχνείο 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Απέναντι στη συμμαχία εργοδοτών - κυβέρνησης και παρατρεχάμενων, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν ένα αρραγές μέτωπο αγώνων. Μέτωπο που με το περιεχόμενο των αιτημάτων του και την αγωνιστικότητά του φιλοδοξεί να κρατήσει το νήμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στην εκτίμηση αυτή του Δ. Αγκαβανάκη, που μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συμπυκνώνεται το πνεύμα της εκδήλωσης που έγινε χτες βράδυ σε αίθουσα του Πολυτεχνείου από τα συνδικάτα της Αθήνας, με θέμα τον εργάσιμο χρόνο και τις εργασιακές σχέσεις. Θέμα όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και σε πλήρη αντιστοιχία με το τρίπτυχο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Οπως ήταν φυσικό, το αντεργατικό νομοσχέδιο που πρόκειται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή δέχτηκε τα πυρά των συνδικαλιστών και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Η. Μπανάκος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για το νομοσχέδιο «είναι ο αμαρτωλός καρπός, η τερατογέννηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λευκής Βίβλου».

Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής, προωθείται η μερική απασχόληση, μοιράζοντας τη μια θέση σε δύο και τρεις εργαζόμενους. «Μοιράζουν το μεροκάματο, είπε, στα δύο και στα τρία. Μοιράζουν τη φτώχεια, πολλαπλασιάζοντας τους μισοάνεργους και μισοαμειβόμενους, αλλά οι μισοάνεργοι, οι μισοαπασχολούμενοι, οι μισοί άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι για την εργατική τάξη».

«Πέντε μεροκάματα την εβδομάδα, εφτά ώρες την ημέρα δουλιά, αυτό είναι το 35ώρο. Τελεία και παύλα». Με αυτά τα λιτά και σταράτα λόγια, ο Γ. Θεοδώρου, γενικός γραμματέας του συνδικάτου της Αθήνας και με την εμπειρία των πολύχρονων αγώνων του κλάδου του, μίλησε για το πραγματικό 35ωρο και προειδοποίησε: «Διαφορετικά ο εργάσιμος χρόνος θα γίνει λάστιχο που θα πνίξει την εργατική τάξη».

Φωτογραφίζοντας το μέλλον για το σύνολο των εργαζομένων, αν περάσουν τα μέτρα, ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαλλήλων Γραφείων, μίλησε για τα απλήρωτα δεκάωρα και εντεκάωρα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλοί υπάλληλοι. Η «υπερεκμετάλλευση» αυτή - κατήγγειλε ο συνδικαλιστής - πάει χέρι χέρι με μια άνευ προηγουμένου καταπίεση, με καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων που σε πολλές επιχειρήσεις περιλαμβάνει παρακολούθηση τηλεφώνων, σωματικούς ελέγχους, συστήματα επιτήρησης υπαλλήλων με κάμερες ακόμη και στις τουαλέτες.

Κλείνοντας την εκδήλωση η συντονίστρια της συζήτησης Χρ. Τσεντούρου, κάλεσε τους παρευρισκόμενους στη σημερινή πορεία.

Η ήττα του ιμπεριαλισμού είναι νίκη όλων των λαών

Η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές η ΚΝΕ 

Ενας λαός που αντιστέκεται με πέτρες, διεκδικώντας το δικαίωμά του να έχει πατρίδα, μια εξέγερση ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων», εκατοντάδες παιδιά της Παλαιστίνης «με κάμποσα γραμμάρια μολύβι στην καρδιά τους», που θυσιάστηκαν για την ελευθερία πριν καν τη γνωρίσουν, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΝΕ, προχτές το βράδυ, στα πλαίσια του γιορτασμού της 27ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία έγινε στο αμφιθέατρο του κτιρίου Γκίνη.

Ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ένας από τους τρεις ομιλητές της εκδήλωσης, επισήμανε τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το '73, αφού «αποτελεί οδηγό και για σήμερα. Είναι μια εξέγερση όπου συναντήθηκε η φωνή της νεολαίας και της εργατικής τάξης και μέχρι σήμερα δίνει ιστορική εμπειρία στο λαϊκό κίνημα».

Τις εικόνες φρίκης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, αλλά και τα εμπόδια που συνάντησε πριν λίγο καιρό η αποστολή με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όταν επισκέφτηκε την Παλαιστίνη, μετέφερε στους νέους, που είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο, ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο Ηλ. Λέγγερης υπογράμμισε τον οικονομικό αποκλεισμό που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό κράτος, την προπαγάνδα που γίνεται από τα ΜΜΕ προκειμένου να εξισώσουν το θύτη με το θύμα. «Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι η "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού, που την αντιπαλεύει ο παλαιστινιακός λαός. Να διαφωτίσουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει, να διαδηλώσουμε και να στηρίξουμε τον παλαιστινιακό αγώνα. Η νίκη των Παλαιστινίων θα είναι μια μεγάλη νίκη των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων».

Ούτε οι ηγέτες μας δεν μπορούν να σταματήσουν τις πέτρες...

«Ισως να βρισκόμαστε σε μια από τις αίθουσες που ξέσπασε η εξέγερση του '73. Αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι εδώ, όμως το μυαλό μας είναι κάτω, στο λαό μας, που δίνει έναν άνισο αγώνα. Από τη μια είναι οι πέτρες και οι σφεντόνες των παιδιών της Ιντιφάντα και από την άλλη τα όπλα, οι σφαίρες των Ισραηλινών. Ομως εμείς έχουμε την πίστη στον αγώνα μας. Η οργή του λαού μας δεν αντιμάχεται, η θέληση για ελευθερία δεν καταπολεμιέται. Θέλουμε ειρήνη πραγματική, ουσιαστική, δίκαιη, που, όμως, οι Ισραηλινοί δεν τη δίνουν. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, ούτε οι ίδιοι οι ηγέτες μας», είπε ο τρίτος ομιλητής, ο Ανουάρ Τσαράτ, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών Ελλάδας.

Για τα αίτια των δύο εξεγέρσεων, εκείνη του Πολυτεχνείου και αυτή των Παλαιστινίων, ο Αν. Τσαράτ είπε ότι «Το '73 από τη μια ήταν τα τανκς και από την άλλη τα μικρόφωνα και τα συνθήματα. Σήμερα από τη μια είναι οι πάνοπλοι στρατιώτες και από την άλλη παιδιά με σφεντόνες. Ο εχθρός είναι ένας, κοινός. Τα όργανα των ΗΠΑ έδωσαν τα αιματοβαμμένα διαπιστευτήριά τους στην Ελλάδα του '73, στη Γιουγκοσλαβία του '99, στην Παλαιστίνη του 2000. Ο εχθρός είναι ένας, κοινός. Ο ιμπεριαλισμός».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σήμερα ο αγωνιστικός γιορτασμός

Με συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πορείες σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα θα γιορταστεί σήμερα η επέτειος της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλία με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και θ' ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. Τις αγωνιστικές εκδηλώσεις διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Επιτροπή Ειρήνης, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών κ.ά.

Σε διακήρυξή του για την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει ότι «τα συνθήματα αυτής της εξέγερσης για ψωμί - παιδεία - ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παραμένουν και σήμερα ανεκπλήρωτα και είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε». Και τονίζει: «Οπως τότε, έτσι και σήμερα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει ν' αντιτάξουμε ένα κοινό μέτωπο πάλης εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, αγρότες, επαγγελματίες, νεολαία, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών. Ν' αντισταθούμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αυτό το δρόμο δείχνει η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Το ΕΚΛ κήρυξε για σήμερα στάση εργασίας στους εργασιακούς χώρους, καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργατοϋπαλλήλους να τιμήσουν την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σήμερα κορυφώνονται και οι διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο Βόλο, που διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, η Πρωτοβουλία «Πράγα 2000», ο Δημοκρατικός Συλλόγου Γυναικών, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες με προβολή ιστορικού ντοκουμέντου, συζήτηση για την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα στο αμφιθέατρο Κορδάτου του κτιρίου Παπαστράτου. Σήμερα στις 6 μ.μ. θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και θ' ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο Μνημείο των Ηρώων.

Στην Καρδίτσα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνονται από το Δήμο Καρδίτσας και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς του νομού, όπως η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων, σπουδαστικοί και φοιτητικές σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών κ.ά. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων σήμερα στις 8 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης. Το βράδυ, στο «Παυσίλυπον», με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης», του Δήμου Καρδίτσας και άλλων φορέων θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Μεταξύ των άλλων, θα μιλήσει ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης και θα γίνει αφιέρωμα στο ποιητή της Ειρήνης Γιάννη Ρίτσο.

Κι ενώ οι φορείς της Καρδίτσας θα τιμούν τους αγωνιστές της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται εκδήλωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με θέμα «Η απελευθέρωση των Τηλεπικοινωνιών - Θεσμικό Πλαίσιο» στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης, στην οποία θα μιλήσει ο υφυπουργός Αλέκος Βούλγαρης!!! Την πρωτοβουλία, προφανώς, ανέλαβε ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Ντ. Ρόβλιας, που κατάγεται από την Καρδίτσα και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ανακοινώθηκε αναφέρει και χαιρετισμό του δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου, ο οποίος, όμως, δηλώνει ότι θα βρίσκεται στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως έχει χρέος.

Με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ και με τη συμμετοχή άλλων 9 μαζικών φορέων θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του '73 στα Τρίκαλα. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί πορεία σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους των Τρικάλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση και πορεία στο αμερικανικό προξενείο

Σήμερα στις 6 το απόγευμα μπροστά από το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε πρόσφατο προηγούμενο συμμετοχής του λαού και της νεολαίας της πόλης.

Χιλιάδες άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, πιστοί στα ιδανικά και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θα δώσουν το «παρών» στο κάλεσμα της συσπείρωσης και του αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν. Το «παρών» θα δώσουν και εκπρόσωποι των κινημάτων και κομμάτων βαλκανικών χωρών που βρίσκονται στην πόλη για να συμμετάσχουν στη διήμερη συνάντηση που φιλοξενεί το ΚΚΕ.

Το μνημείο του Πολυτεχνείου, σκεπάστηκε από στεφάνια και λουλούδια που αποθέτουν νεότεροι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. Χτες οι φοιτητές ανάρτησαν στις πύλες της σχολής τα συνθήματα που βάφτηκαν με το αίμα των εξεγερμένων φοιτητών: «Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ».

Από τα μεγάφωνα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, καλούν σε ανυποχώρητο διεκδικητικό αγώνα, κάθε εργαζόμενο, κάνε νέο και νέα που δε συμβιβάζεται με το ανθρωποφάγο παρόν της Νέας Τάξης.

Χθες το μεσημέρι το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, μέσα από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρύτανη του ΑΠΘ, κάλεσαν τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές, όλους τους νέους, τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης να συμμετέχει στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία.

«Η εξέγερση της νεολαίας και του λαού στο Πολυτεχνείο δεν ήταν «σπορά της τύχης», αλλά «ώριμο τέκνο της οργής» του λαού μας ενάντια στην αμερικανόπνευστη εφτάχρονη δικτατορία. Εκεί που είχαν «σκάψει και σπείρει» οι παράνομες αντιδικτατορικές οργανώσεις, φύτρωσε ένα νεολαιίστικο κίνημα που ενσωμάτωνε τις καλύτερες παραδόσεις του λαϊκού κινήματος.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο και ελπιδοφόρο. Μας δείχνει το δρόμο του αγώνα για όλα όσα δικαιούμαστε, μας καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΦΕΑΠΘ και κάλεσαν τους φοιτητές να συμμετέχουν στην προσυγκέντρωση των Συλλόγων στις 5μμ στην Πλατεία Χημείου.

«Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και σε προτεραιότητα. Είναι χρέος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να διατηρήσει την ιστορική μνήμη και να διαφυλάξει την ακριβή αυτή παρακαταθήκη στην ανατολή του νέου αιώνα. Η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί την καλύτερη απόδοση τιμής σε ό,τι συμβολίζει η εξέγερση του Πολυτεχνείου», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλος.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φορείς δήλωναν τη συμμετοχή τους στη σημερινή μεγάλη διαδήλωση τιμής καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο. Μεταξύ άλλων μέχρι χτες το μεσημέρι, στεφάνι είχαν καταθέσει αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ, της ΕΣΑΚ, της ΕΔΟΘ.

Σε άλλες πόλεις

Στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία των συλλόγων σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ, αλλά και φορέων του νομού, οργανώνεται συγκέντρωση στις 8μμ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Στη Φλώρινα η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης και την οργανώνουν το Συντονιστικό των μαθητών και φορείς του νομού.

Στην Καστοριά, στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας και διοργανώνεται από τους Συλλόγους σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ.

Στο Κιλκίς στις 10πμ τα σχολεία της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στην Κατερίνη στις 6μμ η πορεία θα ξεκινήσει από Σιντριβάνι της πόλης.

Στην Καβάλα φορείς του νομού καλούν σε συγκέντρωση στις 5μμ στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Στην Ξάνθη η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 5μμ από την Κεντρική Πλατεία και θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο της πόλης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο αμφιθέατρο της σχολής.

Στην Κομοτηνή στις 5μμ έξω από τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 5μμ συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει με άλλους φορείς στη Μυτιλήνη και στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο προς την προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πάρκο της Αγ. Ειρήνης.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ο ΟΑΣΝΑ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ΕΛΜΕ Νομού Αρτας και ο Εμπορικός Σύλλογος καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς.

Το παράρτημα Αρκαδίας της ΕΕΔΥΕ, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεί τη νεολαία και τον αρκαδικό λαό να συσπειρωθούν γύρω από το μαχόμενο φιλειρηνικό κίνημα και να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη.

Στη Φωκίδα η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί με εκδήλωση στις 7.30μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφισσας.

Στην Λαμία, η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία θα ξεκινήσει την Παρασκευή από την πλατεία Πάρκου.

Στη Λιβαδειά στις 7μμ, στην πλατεία της πόλης.

Στην Χαλκίδα στις 7μμ, στα Φανάρια της Νεάπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ