ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα χέρια των εργαζομένων ο αγώνας

Στη στήριξη των κινητοποιήσεων, που ξεδιπλώνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές προκλήσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου, καλεί το ΠΑΜΕ

Αγωνιστικό σφυροκόπημα δέχεται η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών. Την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικές οργανώσεις πέρασαν στην «αντεπίθεση», διατυπώνοντας νέες προκλητικές αξιώσεις, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα μέτρα.

Κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει η «ευελιξία» του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και η μείωση του εργατικού κόστους, που επιτυγχάνονται μέσα από την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και το «ψευτο-38ωρο», την απελευθέρωση των απολύσεων, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Γι' αυτό και το νομοσχέδιο συνιστά ολομέτωπη επίθεση και χτυπάει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, απαιτώντας τη συστράτευση όλων στο μέτωπο της αντίστασης και του απεργιακού αγώνα.

Στις 28 του Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο αγώνας των συνταξιούχων και ο αναβρασμός που διαπιστώνεται μέσα στους εργαζόμενους δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης και κλιμάκωσης της πάλης. Σημειώνεται ότι εκτός από την 24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) στις 28 του Νοέμβρη και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία) και η ΠΟΣΕ (εργαζόμενοι στο ΙΚΑ) έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 27 και 28 του μήνα.

Η κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων σε πανελλαδικό, κλαδικό και τοπικό επίπεδο, η οργάνωση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών στους τόπους δουλιάς, μπορούν και πρέπει να εξασφαλίσουν την επιτυχία του απεργιακού αγώνα κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Κάθε συνδικαλιστής - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του - που διαπιστώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, έχει τη θέση του στον αγώνα. Δε χωρά καμία καθυστέρηση. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της συσπείρωσης, της κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, στην πάλη για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα».

Να μην περάσουν τα μέτρα

Τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων του Πειραιά. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι στόχος της είναι η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και η μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους», τονίζει η Συντονιστική και σημειώνει: «Η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως η ΠΝΟ, το ΕΚ Πειραιά, είναι τεράστιες γιατί με τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης που προωθούν, τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, αλλά και τη σημερινή τακτική τους διευκολύνουν και ουσιαστικά συναινούν στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα». Η Συντονιστική Επιτροπή «καταδικάζει αυτή την τακτική και καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους, τη ΣΕΑ και το ΠΑΜΕ, με μαζικότητα και αποφασιστικότητα, να δώσουν τη μάχη για την ανατροπή αυτών των μέτρων και την απόσυρσή τους».

Οι Πανελλήνιες Ενώσεις Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και Κατωτέρων Πληρωμάτων («ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ») τονίζουν ότι η κυβέρνηση «επιμένει και προωθεί την κατάργηση του 8ωρου-7ωρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, την αύξηση της μερικής απασχόλησης, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Με την προώθηση του ψευτο-38ωρου προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να χρυσώσει το χάπι των βάρβαρων μέτρων».

Να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία τους, το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλεί τους λογιστές η ΠΟΛ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αναλγησία και την επιμονή της στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων. «Η κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιριών, αδίστακτα και κυνικά, επιμένει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αποκτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και αιματηρές θυσίες», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Νέες προκλήσεις

Στο μεταξύ, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκφράζοντας τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων, συμπλέει με τον ΣΕΒ και με ανακοίνωσή της εκφράζει «την πλήρη απογοήτευσή της» για τα μέτρα, απαιτώντας και νέες παραχωρήσεις. «Το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές είναι αρνητικό και αποθαρρυντικό», υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, ενώ χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα κάνει λόγο για «περαιτέρω διόγκωση της μαύρης εργασίας και κατ' επέκταση παρατεταμένη κρίση της κοινωνικής ασφάλισης». Και μιλάνε για τον κίνδυνο «μαύρης εργασίας» όλοι αυτοί που στο κυνήγι για μεγαλύτερα κέρδη έχουν επιβάλει στυγνές συνθήκες εκμετάλλευσης, καταπατώντας και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Συνάντηση είχαν χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος. Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα κυβερνητικά μέτρα «δε μειώνουν την ανεργία». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι θα υποστηριχτεί η πρωτοβουλία του Συνασπισμού για το 35ωρο, το οποίο το ζητάει χωρίς την προϋπόθεση του 7ωρου-5ήμερου, ουσιαστικά στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΠΑΜΕ
Ολοι στην απεργία!

Στα νοσοκομεία Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Αγ. Σάββας και σε άλλους χώρους της Υγείας περιόδευσαν κλιμάκια του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα του νοσοκομείου που υπολειτουργούν και να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τα οποία και βγήκαν στο φως κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης,μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης αντιπροσωπείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τους Γιάννη Σταυρόπουλο και Μπάμπη Βορτελίνο επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία Αγ. Σάββας και ΕΛΠΙΣ, καθώς και άλλους χώρους Υγείας. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδότες και τους κάλεσαν να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να συμμετέχουν όλοι μαζικά στην 48ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 27 και 28 Νοέμβρη, αλλά και στη συγκέντρωση, προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Υγεία να δώσουν δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει και που διαλύουν το χώρο της υγείας δε θα περάσουν.

Από τα σιδερωτήρια, τα πλυντήρια, τα μαγειρεία, του νοσοκομείου μέχρι τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού περιόδευσε ο Δημ. Αγκαβανάκης για να πάρει την απάντηση από τους εργαζόμενους πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πάει άλλο... «Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, εισάγεται το κίνητρο απόδοσης για να υποτάσσονται οι εργαζόμενοι στην προϊσταμένη αρχή. Η περίθαλψη από εδώ και πέρα θα γίνεται με κάρτες, θα έχουμε μια κάρτα με υγειονομικές μονάδες και μόλις τελειώσουν θα πληρώνουμε από την τσέπη μας, εκτός αν τετραπλασιάσουμε την εισφορά μας», υπογράμμισε ο Δημ. Αγκαβανάκης για να συμπληρώσει: «Εχουμε μια συνολική επίθεση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αμα δε βγούμε στους δρόμους δε θα γλιτώσει τίποτα. Δεν μπορούν να χτυπάνε μονιμότητα, εργασιακές σχέσεις, υγεία και εμείς να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά όπως είπαν, στο Ακτινολογικό προβλέπονται 40 θέσεις εργασίας για την κλασική ακτινολογία, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 20 άτομα για όλα τα τμήματα ακτινολογίας! Επίσης, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μόνο τα πρωινά, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!

Καταλήγοντας ο Δημ. Αγκαβανάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες τους και μετά την απεργία. «Πρέπει να αγωνιστούμε συγκροτημένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του χώρου της υγείας, ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Για μια δωρεάν, δημόσια υγεία για όλο το λαό», κατέληξε.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συσπείρωση στο μέτωπο αντίστασης

Οι οικοδόμοι απεργούν στις 28 Νοέμβρη και το Συνδικάτο καλεί  σε  μέτωπο αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα 

Σε μέτωπο αντίστασης καλεί όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις, με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Υπογραμμίζει ότι οι οικοδόμοι δίνουν την πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση στις 28 Νοέμβρη, πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου, με την 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Το συνδικάτο μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας που αφορούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, τονίζει ότι αυτές αποτελούν πιστό αντίγραφο των όσων είχαν αποφασιστεί τον προηγούμενο Ιούλη, από την κυβερνητική επιτροπή και στοχεύουν στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Επισημαίνει: «Η κυβέρνηση σαν πιστός υπηρέτης των εντολών της άρχουσας τάξης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, με το στημένο "ψευτοδιάλογο", που αποτελεί μοχλό υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής μένει αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις. Εμμένει στη λογική της κατάργησης της κατάχτησης του αιώνα, του 8ωρου - 7ωρου, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε ετήσια βάση με τη μάσκα του ψευτοτριανταοχτάωρου».

Το συνδικάτο αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών χαρίζοντας δισεκατομμύρια ετησίως στην αδηφάγα εργοδοσία. Ταυτόχρονα λύνει τα χέρια της εργοδοσίας με την κατάργηση του ορίου του 2% για τις ομαδικές απολύσεις, να εκβιάζει, να τρομοκρατεί, να απολύει.

«Συνεχίζουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - να διεκδικούμε πλήρη και σταθερή απασχόληση, ουσιαστική προστασία των ανέργων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με αναβάθμιση των ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό ακριβώς κλιμακώνουμε τους αγώνες μας και δε θα λείψει κανείς».

Δράση από τα «κάτω», συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρωτομάστορα του «εκσυγχρονισμού», προχωράει στη δεύτερη επίθεση - δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού το λένε οι ειδικοί- κατά της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων. Στόχος να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο, ό,τι της γλίτωσε από το πρώτο κύμα εκσυγχρονισμού με τις περιβόητες καπιταλιστικές - αναδιαρθρώσεις. Ας δούμε ένα συνοπτικό κατάλογο των επιδιώξεών:

1. «Απελευθέρωση» αγορών

2. Ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων μέχρι και την πλήρη παράδοσή τους στους ιδιώτες.

3. Ανατροπή -«ελαστικοποίηση» και ευελιξία το λένε οι ίδιοι- των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

4. Πλήρης εμπορευματοποίηση στην ΥΓΕΙΑ, ολοκλήρωσή της και στην ΠΑΙΔΕΙΑ

5. Ανατροπή του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και παράδοση στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Μέσα σ' αυτό το μαύρο φόντο των αντεργατικών, αντιδραστικών μέτρων της «αγίας οικογένειας» (κυβέρνηση - κόμματα ευρωμονόδρομου, εργοδοσία, Ευρωπαϊκή Ενωση), η εργατική τάξη καλείται να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις, το παρόν και το μέλλον της. Οι κορυφές, (πλειοψηφία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο γνωστό σούρτα - φέρτα με τους πρωταίτιους της επίθεσης, προσπαθούν σαν τη σουπιά που αμολάει μελάνι, να θολώσουν τα νερά! Ηξεις αφήξεις, «εδώ συμφωνούμε εκεί όχι», «να δούμε ετούτο να διορθώσουμε το άλλο», ξεδιπλώνονται σε μια συντονισμένη μεθοδευμένη προσπάθεια να μπερδέψουν τους εργαζόμενους, να παραλύσουν τη θέληση για δράση και αγώνα, να προβοκάρουν την όποια απόφαση παίρνουν κάτω από το βάρος του ΠΑΜΕ και την πίεση των εργαζομένων ή και δυνάμεων μέσα από τους ίδιους τους κόλπους τους. Να το πούμε καθαρά, τα μέτρα τα αντεργατικά δεν «τρώγονται με τίποτα», πρέπει να ματαιωθούν, να τα φρενάρουν οι εργαζόμενοι με όλα τα μέσα και όλες τους τις δυνάμεις!

Μπορούμε να κινούμαστε, να προσδοκούμε αποτελέσματα σ' αυτή την κατεύθυνση; Το ερώτημα αυτό προβάλλουν ακόμα και δικοί μας άνθρωποι, άλλοι εργαζόμενοι- δεν είναι λίγοι- καλής θέλησης, κάτω από την πίεση της ταυτόχρονης - με τα μέτρα- πλύσης εγκεφάλου για την αποδοχή τους ή την αδρανοποίηση των εργαζομένων. Ας το δούμε αντίστροφα. Είναι παντοδύναμοι, η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι άλλοι παράγοντες που στηρίζουν την αντιλαϊκή επίθεση; Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τα περί παντοδυναμίας τους, αναιρεί τη βασιμότητα της θέσης ότι, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν!

Πρώτο. Οι ίδιοι οι ελιγμοί, κυβέρνησης- εργοδοσίας- συμβιβασμένης πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ- και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που στηρίζουν αυτό το «δίδυμο»- δείχνουν και αποδείχνουν πως, μανουβράρουν γιατί «δεν τους παίρνει», το παιχνίδι είναι πολύ «χοντρό»!

Δεύτερο. Η απεργία της 10ης Οκτώβρη, το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 21 του ίδιου μήνα, η προκήρυξη νέων απεργιών από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επίσης μαρτυράνε πως όλο και πιο δύσκολα μπορούν να κινηθούν όπως πριν και ας έχουν την πλειοψηφία στα όργανα!

Τρίτο Οι επιθέσεις στο ΠΑΜΕ, δείχνουν και αποδείχνουν πως τους έγινε «καρφί στο μάτι», πως μεγαλώνει η απήχησή του στην εργατική τάξη, πως διευρύνονται οι δυνατότητες συσπείρωσης συνδικάτων και εργαζομένων, στον αγωνιστικό, ταξικό δρόμο που χάραξε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Τέταρτο Η γενικότερη κατάσταση, διεθνής και εσωτερική, πιέζει και αυτή την κυβέρνηση. Η ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας μαρτυράνε πως όλο και πιο δύσκολα μπορεί να προωθεί το αντιδραστικό της έργο παρά τις συνεχείς απαιτήσεις - και όχι μόνο- των εντολέων της.

Πέμπτο Διευρύνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων απέναντι στον κοινό αντίπαλο!

Εκτο Η πείρα από τη δράση «από τα κάτω», στους χώρους δουλιάς, παρά τις δυσκολίες - ανεργία, τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς κλπ. της εργατικής τάξης, είναι θετική, δείχνει πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συσπείρωση δυνάμεων και δράση κόντρα στην αντεργατική επίθεση.

Κατά συνέπεια η ίδια η ζωή δείχνει την ορθότητα της κατεύθυνσής μας, την ανάγκη για δράση στην ίδια κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή. Βέβαια, δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που κάθε μέρα και ώρα ορθώνονται μπροστά μας. Ομως μπορούμε και πρέπει να επιμείνουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια να κάνουμε πράξη το φρενάρισμα ή και τη ματαίωση των μέτρων στην πορεία της εφαρμογής τους. Οπλο μας η επίμονη δουλιά «από τα κάτω», η αμείλικτη σύγκρουση και ρήξη με τις κορυφές αυτές που παραδίνουν «τα άγια» στα «σκυλιά»! Δράση από τα κάτω λοιπόν, συσπείρωση δυνάμεων και συνδικάτων στο ΠΑΜΕ, με όλες μας τις δυνάμεις με την επιμονή και υπομονή που μας δίνουν το δίκιο και η αλήθεια!!!


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ