Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα χέρια των εργαζομένων ο αγώνας

Στη στήριξη των κινητοποιήσεων, που ξεδιπλώνονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενάντια στις αντεργατικές προκλήσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου, καλεί το ΠΑΜΕ

Αγωνιστικό σφυροκόπημα δέχεται η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών. Την ίδια στιγμή που οι εργοδοτικές οργανώσεις πέρασαν στην «αντεπίθεση», διατυπώνοντας νέες προκλητικές αξιώσεις, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα μέτρα.

Κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει η «ευελιξία» του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και η μείωση του εργατικού κόστους, που επιτυγχάνονται μέσα από την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και το «ψευτο-38ωρο», την απελευθέρωση των απολύσεων, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Γι' αυτό και το νομοσχέδιο συνιστά ολομέτωπη επίθεση και χτυπάει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, απαιτώντας τη συστράτευση όλων στο μέτωπο της αντίστασης και του απεργιακού αγώνα.

Στις 28 του Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο αγώνας των συνταξιούχων και ο αναβρασμός που διαπιστώνεται μέσα στους εργαζόμενους δείχνουν τις δυνατότητες γενίκευσης και κλιμάκωσης της πάλης. Σημειώνεται ότι εκτός από την 24ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) στις 28 του Νοέμβρη και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία) και η ΠΟΣΕ (εργαζόμενοι στο ΙΚΑ) έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 27 και 28 του μήνα.

Η κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων σε πανελλαδικό, κλαδικό και τοπικό επίπεδο, η οργάνωση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών στους τόπους δουλιάς, μπορούν και πρέπει να εξασφαλίσουν την επιτυχία του απεργιακού αγώνα κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Κάθε συνδικαλιστής - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του - που διαπιστώνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις τραγικές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, έχει τη θέση του στον αγώνα. Δε χωρά καμία καθυστέρηση. Κάθε λεπτό, κάθε ώρα πρέπει να μπουν στην υπηρεσία της συσπείρωσης, της κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, στην πάλη για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα».

Να μην περάσουν τα μέτρα

Τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων του Πειραιά. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ότι στόχος της είναι η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και η μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους», τονίζει η Συντονιστική και σημειώνει: «Η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως η ΠΝΟ, το ΕΚ Πειραιά, είναι τεράστιες γιατί με τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης που προωθούν, τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, αλλά και τη σημερινή τακτική τους διευκολύνουν και ουσιαστικά συναινούν στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα». Η Συντονιστική Επιτροπή «καταδικάζει αυτή την τακτική και καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους, τη ΣΕΑ και το ΠΑΜΕ, με μαζικότητα και αποφασιστικότητα, να δώσουν τη μάχη για την ανατροπή αυτών των μέτρων και την απόσυρσή τους».

Οι Πανελλήνιες Ενώσεις Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και Κατωτέρων Πληρωμάτων («ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ») τονίζουν ότι η κυβέρνηση «επιμένει και προωθεί την κατάργηση του 8ωρου-7ωρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, την αύξηση της μερικής απασχόλησης, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Με την προώθηση του ψευτο-38ωρου προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να χρυσώσει το χάπι των βάρβαρων μέτρων».

Να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία τους, το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλεί τους λογιστές η ΠΟΛ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αναλγησία και την επιμονή της στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων. «Η κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιριών, αδίστακτα και κυνικά, επιμένει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αποκτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και αιματηρές θυσίες», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Νέες προκλήσεις

Στο μεταξύ, και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκφράζοντας τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων, συμπλέει με τον ΣΕΒ και με ανακοίνωσή της εκφράζει «την πλήρη απογοήτευσή της» για τα μέτρα, απαιτώντας και νέες παραχωρήσεις. «Το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές είναι αρνητικό και αποθαρρυντικό», υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, ενώ χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα κάνει λόγο για «περαιτέρω διόγκωση της μαύρης εργασίας και κατ' επέκταση παρατεταμένη κρίση της κοινωνικής ασφάλισης». Και μιλάνε για τον κίνδυνο «μαύρης εργασίας» όλοι αυτοί που στο κυνήγι για μεγαλύτερα κέρδη έχουν επιβάλει στυγνές συνθήκες εκμετάλλευσης, καταπατώντας και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Συνάντηση είχαν χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος. Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα κυβερνητικά μέτρα «δε μειώνουν την ανεργία». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι θα υποστηριχτεί η πρωτοβουλία του Συνασπισμού για το 35ωρο, το οποίο το ζητάει χωρίς την προϋπόθεση του 7ωρου-5ήμερου, ουσιαστικά στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκο στην αντεργατική διευθέτηση (2005-06-15 00:00:00.0)
Αγωνιστική αντεπίθεση τώρα! (2000-11-19 00:00:00.0)
Συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής (2000-11-19 00:00:00.0)
Επιμένει αντεργατικά η κυβέρνηση (2000-11-15 00:00:00.0)
Μόνο όπλο ο πανεργατικός αγώνας (2000-10-28 00:00:00.0)
Πανεργατικό προσκλητήριο συντονισμού και αγώνα (1998-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ