ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος αντεγκλήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό λόγω των υψηλόβαθμων αποσκιρτήσεων

Ο πρέσβης Ν. Φάρες (πρώην κυβερνήτης της Κουνέιτρα στα Υψώματα του Γκολάν) που πέρασε με την αντιπολίτευση

Associated Press

Ο πρέσβης Ν. Φάρες (πρώην κυβερνήτης της Κουνέιτρα στα Υψώματα του Γκολάν) που πέρασε με την αντιπολίτευση
ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.--

Τις αποσκιρτήσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του στρατού και του διπλωματικού σώματος, τις τελευταίες μέρες, αξιοποιούν ως ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τη συριακή ηγεσία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση, οι οποίες κλιμακώνουν και τη ρητορική τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για άλλη μια φορά, όπως φαίνεται προς το παρόν, Ρωσία και Κίνα θα μπλοκάρουν πιθανότατα με βέτο το σχέδιο.

Αργά χθες άρχισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των 300 παρατηρητών. Εχει προηγηθεί η ενημέρωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν για τις επαφές του σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Βαγδάτη. Σχέδιο απόφασης κατέθεσαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, όπου αναφέρεται ότι δίνεται περιθώριο 10 ημερών στη Δαμασκό να «συμμορφωθεί με το σχέδιο Ανάν», να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε διαδικασία πολιτικής μετάβασης, απειλώντας ότι αν αυτό δεν γίνει θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις υπό το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 7 σημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορεί να εκτείνονται από τη λήψη οικονομικών και διπλωματικών μέτρων μέχρι την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κάτι που δυτικοί διπλωμάτες απέκλειαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η Κίνα, που έχει γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξει το σχέδιο απόφασης που προωθεί η Μόσχα στο οποίο ζητάται η τρίμηνη παράταση της παρουσίας των παρατηρητών.

Η ρωσική διπλωματία, παράλληλα, συνεχίζει τη διπλωματική της προσπάθεια για εξεύρεση «γεφυρών» συνεννόησης με τη συριακή αντιπολίτευση, αξιοποιώντας, μετά τις άμεσες επαφές, τις δυνάμεις εκείνες που τη στηρίζουν, όπως την Τουρκία. Ετσι, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τετάρτη μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες «και για τη Συρία», ο Τούρκος πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν στενότατες οικονομικές σχέσεις, με τη Ρωσία να είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, που εξάγει τεράστιες ποσότητες προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Αποσκιρτήσεις με σημασία

«Να εγκαταλείψουν το Μπάαθ και το καθεστώς» κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος ο, μέχρι προχθές, πρέσβης της Συρίας στο Ιράκ. Ο Ναουάζ Φάρες αποσκίρτησε και βρίσκεται πλέον στο Κατάρ, από όπου κατηγόρησε το καθεστώς ότι έχει μετατρέψει το Μπάαθ «σε όργανο καταπίεσης του λαού», δήλωσε ότι συντάσσεται με «τα δίκαια αιτήματά του» και κάλεσε διπλωμάτες και στρατό «να στρέψουν τα όπλα κατά του καθεστώτος, για να προστατεύσουν έτσι τη χώρα και από κάποια ξένη επέμβαση».

Η αποσκίρτηση του Φάρες είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του υποστράτηγου Μανάφ Τλας, διοικητή μεραρχίας της Προεδρικής Φρουράς, την περασμένη βδομάδα, καθώς και οι δύο θεωρούνται σημαίνοντα στελέχη του καθεστώτος με τεράστια επιρροή, ο πρώτος στις μυστικές υπηρεσίες και ο δεύτερος στο στρατό. Ο Τλας δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση και δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ότι «απέκτησε κάποια επαφή με την αντιπολίτευση».

Σημάδι ότι «ο χρόνος τελειώνει για τον Ασαντ» χαρακτήρισαν την κίνηση των δύο ανδρών οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση της ένωσης των δύο μεγαλύτερων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας, υπό ένα κοινό συμβούλιο. Οι δύο οργανώσεις συνεδρίασαν στο ιρακινό Κουρδιστάν και δημιουργούν έναν ακόμη αντικαθεστωτικό πόλο, που δεν συνεργάζεται με τους ισλαμιστές που κυριαρχούν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Εντός Συρίας, πάντως, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για βομβαρδισμούς και σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία της Δαμασκού Καφρ Σούσεχ.


ΚΥΠΡΟΣ
Ασκήσεις Ισραήλ, Βρετανίας, Τουρκίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται από χτες πολεμικά σκάφη του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αεροναυτικές ασκήσεις, για τις οποίες θα εισέλθουν και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ισραήλ και Βρετανία πραγματοποιούν τις ασκήσεις έχοντας ζητήσει άδεια από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα από την Τουρκία, η οποία για ακόμα μία φορά επέλεξε να παρακάμψει τις κυπριακές αρχές, τις οποίες δεν αναγνωρίζει.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διεθνή διαβήματα και καταγγέλλει την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα στην περιοχή. Στις ασκήσεις της η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 2, 3, 8, 9 και 12, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ισραήλ στην ίδια περιοχή χαρακτηρίζονται ως απάντηση στην τουρκική πρόκληση, με το θερμόμετρο στη σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να ανεβαίνει, καθώς υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Ρωσίας, ΝΑΤΟ κλπ.).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ενα νεκρό και τέσσερις τραυματίες προκάλεσαν οι δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά οχημάτων στην πόλη της Γάζας και λίγο έξω από αυτήν χθες το πρωί. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε «τρομοκρατικούς πυρήνες» ενώ από την παλαιστινιακή πλευρά, και από την ηγεσία της Λωρίδας της Γάζας, τη «Χαμάς», δεν είχαν γίνει δηλώσεις μέχρι το απόγευμα σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εννιά νεκροί, 11 τραυματίες και τέσσερις αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός χιονοστιβάδας που παρέσυρε αλπινιστές, χθες τα ξημερώματα, στην περιοχή Ορο Μοντί, στις γαλλικές Αλπεις, κατά μήκος μίας από τις γνωστότερες διαδρομές ανάβασης προς την κορυφή του Λευκού Ορους, του υψηλότερου σημείου της Ευρώπης.

ΡΙΑΝΤ.-- Πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας των αλ Σαούντ αλλά και υπέρ της «ένωσης με τους σιίτες του Μπαχρέιν», μετέτρεψε σε διαδήλωση τις κηδείες δύο σιιτών στην πόλη Κατίφ, στην Ανατολική Επαρχία της χώρας. Οι δύο είχαν σκοτωθεί, πιθανότατα από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας, σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή μετά την είδηση της νέας σύλληψης γνωστού σιίτη ιεροδιδασκάλου. Χθες, κατά τη διάρκεια των κηδειών, οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμειναν σε απόσταση προκειμένου να αποφευχθεί νέα ένταση σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή.

ΧΑΓΗ.- Διακόπηκε χτες η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη καθώς ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα εάν ο Μλάντιτς αισθανθεί καλύτερα.

ΑΜΠΟΥΖΑ.- Τουλάχιστον 95 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν έσπευσαν να συλλέξουν καύσιμο από βυτιοφόρο που είχε ανατραπεί και στη συνέχεια πήρε φωτιά σε δρόμο του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία.

ΒΡΥΞΕΛΕΣ.-- Στις Βρυξέλλες ήταν χτες ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Επρόκειτο να εξηγήσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τους λόγους αποπομπής του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου καθώς έχουν εκφραστεί ...ανησυχίες εκ μέρους της ΕΕ πως η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα για την πλήρη ενσωμάτωσή της στην ΕΕ.


ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Στο επίκεντρο η διεκδικούμενη νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Με το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και τις διεκδικήσεις για αυτή να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, πραγματοποιείται η Σύνοδος της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη. Το βλέμμα στην περιοχή έχουν στραμμένο και οι ΗΠΑ, που συμμετέχουν στη Σύνοδο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να επιζητά τη συμφωνία της Κίνας σε έναν οδικό χάρτη επί της ουσίας, που θα συγκεράσει τα συμφέροντα στην περιοχή.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι της ανήκει το σύνολο της περιοχής, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες διεκδικήσεις χωρών όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, με την ένταση στην περιοχή να αυξάνεται επικίνδυνα. Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, εικάζεται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου εμπορικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον έλεγχο της περιοχής.

Οι ΗΠΑ παρά το ότι υποστηρίζουν ότι δεν παίρνουν το μέρος κανενός από τους διεκδικητές της περιοχής, συμμετέχουν στο παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη περιοδεία της Χ. Κλίντον στη Μογγολία, στο Λάος και το Βιετνάμ, πριν από τη Σύνοδο του ASEAN. Εντάσεις προκύπτουν και όσον αφορά την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, με τον ανταγωνισμό της Ιαπωνίας και της Κίνας, για νησιά της περιοχής.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση της Χ. Κλίντον και με τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις εναντίον της, επιτρέποντας τις επενδύσεις στη χώρα αυτή.

  • Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας - ASEAN πρέπει να σπεύσει να συνάψει η Ευρώπη εάν θέλει να είναι «ανταγωνιστική», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ μετά την επιστροφή της από την Ινδονησία όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Την ASEAN απαρτίζουν το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Βιρμανία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ που έχουν ξεκινήσει από το 2007 δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ