Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέος γύρος αντεγκλήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εντείνονται οι πιέσεις στη Δαμασκό λόγω των υψηλόβαθμων αποσκιρτήσεων

Ο πρέσβης Ν. Φάρες (πρώην κυβερνήτης της Κουνέιτρα στα Υψώματα του Γκολάν) που πέρασε με την αντιπολίτευση

Associated Press

Ο πρέσβης Ν. Φάρες (πρώην κυβερνήτης της Κουνέιτρα στα Υψώματα του Γκολάν) που πέρασε με την αντιπολίτευση
ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΤΟΧΑ.--

Τις αποσκιρτήσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του στρατού και του διπλωματικού σώματος, τις τελευταίες μέρες, αξιοποιούν ως ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τη συριακή ηγεσία οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση, οι οποίες κλιμακώνουν και τη ρητορική τους, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Για άλλη μια φορά, όπως φαίνεται προς το παρόν, Ρωσία και Κίνα θα μπλοκάρουν πιθανότατα με βέτο το σχέδιο.

Αργά χθες άρχισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποστολή των 300 παρατηρητών. Εχει προηγηθεί η ενημέρωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν για τις επαφές του σε Δαμασκό, Τεχεράνη και Βαγδάτη. Σχέδιο απόφασης κατέθεσαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, όπου αναφέρεται ότι δίνεται περιθώριο 10 ημερών στη Δαμασκό να «συμμορφωθεί με το σχέδιο Ανάν», να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε διαδικασία πολιτικής μετάβασης, απειλώντας ότι αν αυτό δεν γίνει θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις υπό το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 7 σημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορεί να εκτείνονται από τη λήψη οικονομικών και διπλωματικών μέτρων μέχρι την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κάτι που δυτικοί διπλωμάτες απέκλειαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και η Κίνα, που έχει γνωστοποιήσει ότι θα στηρίξει το σχέδιο απόφασης που προωθεί η Μόσχα στο οποίο ζητάται η τρίμηνη παράταση της παρουσίας των παρατηρητών.

Η ρωσική διπλωματία, παράλληλα, συνεχίζει τη διπλωματική της προσπάθεια για εξεύρεση «γεφυρών» συνεννόησης με τη συριακή αντιπολίτευση, αξιοποιώντας, μετά τις άμεσες επαφές, τις δυνάμεις εκείνες που τη στηρίζουν, όπως την Τουρκία. Ετσι, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Τετάρτη μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες «και για τη Συρία», ο Τούρκος πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν στενότατες οικονομικές σχέσεις, με τη Ρωσία να είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, που εξάγει τεράστιες ποσότητες προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Αποσκιρτήσεις με σημασία

«Να εγκαταλείψουν το Μπάαθ και το καθεστώς» κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος ο, μέχρι προχθές, πρέσβης της Συρίας στο Ιράκ. Ο Ναουάζ Φάρες αποσκίρτησε και βρίσκεται πλέον στο Κατάρ, από όπου κατηγόρησε το καθεστώς ότι έχει μετατρέψει το Μπάαθ «σε όργανο καταπίεσης του λαού», δήλωσε ότι συντάσσεται με «τα δίκαια αιτήματά του» και κάλεσε διπλωμάτες και στρατό «να στρέψουν τα όπλα κατά του καθεστώτος, για να προστατεύσουν έτσι τη χώρα και από κάποια ξένη επέμβαση».

Η αποσκίρτηση του Φάρες είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του υποστράτηγου Μανάφ Τλας, διοικητή μεραρχίας της Προεδρικής Φρουράς, την περασμένη βδομάδα, καθώς και οι δύο θεωρούνται σημαίνοντα στελέχη του καθεστώτος με τεράστια επιρροή, ο πρώτος στις μυστικές υπηρεσίες και ο δεύτερος στο στρατό. Ο Τλας δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση και δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ότι «απέκτησε κάποια επαφή με την αντιπολίτευση».

Σημάδι ότι «ο χρόνος τελειώνει για τον Ασαντ» χαρακτήρισαν την κίνηση των δύο ανδρών οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιπολίτευση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση της ένωσης των δύο μεγαλύτερων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας, υπό ένα κοινό συμβούλιο. Οι δύο οργανώσεις συνεδρίασαν στο ιρακινό Κουρδιστάν και δημιουργούν έναν ακόμη αντικαθεστωτικό πόλο, που δεν συνεργάζεται με τους ισλαμιστές που κυριαρχούν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Εντός Συρίας, πάντως, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για βομβαρδισμούς και σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία της Δαμασκού Καφρ Σούσεχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ