ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Ολοι στη συγκέντρωση κατά της φοροληστείας

Στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος

Μαζικό αγωνιστικό κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στη φορολογική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, των εργαζομένων παιδιών τους, των απόμαχων της δουλειάς, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη 19 του Ιούλη στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας), με προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αλλά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τονίζοντας ότι η πάλη πρέπει να είναι κοινή για τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί τμήμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών στις οποίες προσανατολίζει τις δυνάμεις που την υποστηρίζουν η ΠΑΣΕΒΕ, με αιχμή τη φοροληστεία, την περίθαλψη- υγεία και τα μεγάλα χρέη των ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η διέξοδος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους προϋποθέτει να σταθούν όρθιοι απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Να νικήσουν το φόβο και την απογοήτευση. Να σηκώσουν τη σημαία της πάλης για τις σύγχρονες και ρεαλιστικές ανάγκες τους. Εχουμε μπροστά μας πολλά μέτωπα και αποκτά πρωταρχική σημασία η πάλη για την προστασία της ζωής και της επιβίωσης μεγάλων τμημάτων εργαζομένων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ ξεπερνά τα τρία ζητήματα αιχμής, διατυπώνοντας την απαίτηση για άμεσα μέτρα ανακούφισης των εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των χρεών τους προς τον ΟΑΕΕ, που βάζουν «λουκέτο» ο ένας μετά τον άλλο, που βλέπουν να εξανεμίζονται τζίροι, κέρδη και κόποι μιας ζωής. Η ΠΑΣΕΒΕ δίνει έμφαση στην ενεργοποίηση των σωματείων, στην ανάληψη αγωνιστικών και άλλων πρωτοβουλιών, στην επαφή με τους ΕΒΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα για τη διαμόρφωση δράσεων ενάντια στην πολιτική που «τσακίζει» τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κόλπα» με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση προωθεί συνολικές ανατροπές υπέρ των επιχειρηματιών

«

Ετοιμοπόλεμη» για νέες μεγάλες αντιλαϊκές ανατροπές στον ενεργειακό τομέα, που θα αφορούν μεταξύ άλλων και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος -των οποίων είναι «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέας αύξησης μέσα στο χρόνο- εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι στόχος των αλλαγών είναι πρωτίστως «να επιβιώσει η αγορά». Μεταξύ των μέτρων είναι και η εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων, όχι μόνο της Βεύης για το οποίο ήδη «τρέχει» διαγωνισμός, αλλά και της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας στη Φλώρινα.

Παράλληλα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί τις μνημονιακές επεμβάσεις στα τιμολόγια, με τη σύνδεση λιανικών - χοντρικών τιμών και την «απελευθέρωσή» τους, εξετάζει την αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ τρίτων από τα έντυπα των λογαριασμών. Πρόκειται για φτηνό «κόλπο», όπου από τη μία ο λογαριασμός θα «ελαφρύνει» και από την άλλη θα «ξαναβαρύνει» με νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΚΩ, Δίκτυα), με την όλη διαδικασία να στοχεύει στο να μη «φανεί» το πραγματικό μέγεθος των αυξήσεων στους καταναλωτές!!! Φυσικά, οι αφαιρούμενες χρεώσεις θα εισπράττονται με άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, είναι πιθανή νέα αύξηση του ήδη τσουχτερού και πολλαπλά αυξημένου τα τελευταία χρόνια, τέλους ΑΠΕ, αλλά και η αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 για δεύτερη φορά! «Κοιτάμε να μη το αυξήσουμε, δεν είναι εύκολο», είπε ο υφυπουργός, μιλώντας καταρχήν για το τέλος ΑΠΕ και επεκτείνοντας στα τιμολόγια.

Επίσης, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μέτρα για τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με υλοποίηση μιας πρώτης φάσης από το τέλος του Ιούλη και μια δεύτερη φάση για την οποία χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις. Σύντομα θα ξεκινήσει μια διαβούλευση 4-5 μηνών με τους παράγοντες της αγοράς για το «ρυθμιστικό πλαίσιο». Εκεί αναμένονται ανατροπές σε σχέση με τιμολόγια, Οριακή Τιμή Συστήματος, αποζημιώσεις όλων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου τόσο με την Κομισιόν, όσο και με τους Ιταλούς, τους Αζέρους και την κοινοπραξία που ελέγχει το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ» στο Αζερμπαϊτζάν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ

Πάγωμα κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και της ΑΤΕ τώρα, για να κερδίσει χρόνο το κίνημα, ώστε να οργανώσει την αντεπίθεσή του και όχι για να βρει το κεφάλαιο τον «καλύτερο» αγοραστή, είναι το κάλεσμα που απευθύνει σε μικρομεσαίους παραγωγούς και εργαζόμενους η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ στο φόντο των εξελισσόμενων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα για την ιδιωτικοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανικής μονάδας.

Σχετικά με τις προτάσεις («φυσικοί φορείς», «στρατηγικός επενδυτής», «ηπειρώτικα χέρια») που εκφράστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, αιρετών και άλλων παραγόντων, πολιτικών φορέων του ευρωμονόδρομου, σημειώνει ότι κινούνται στην ίδια ρότα με την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

«Κανένας δεν κάνει λόγο, σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, για μη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (του κρατικού φορέα - αστικού βεβαίως χαρακτήρα - που βρίσκεται πίσω από τη ΔΩΔΩΝΗ) το ξεπούλημα της οποίας θα σημάνει το θάνατο του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου με τις υποθήκες γης που έχει στα χέρια της, έτσι κι αλλιώς. Για τις Ανώνυμες Εταιρείες μεγαλοεπιχειρηματιών στις οποίες μετέτρεψαν τις Ενώσεις με την ψήφιση του νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους συλλόγους και μάλιστα με διαδικασίες fast truck.

Η κουβέντα κατευθύνεται στο να μην πουληθεί τζάμπα η ΔΩΔΩΝΗ και όχι στο να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Είναι συνένοχοι. Εχουν βάλει πλάτη για να φτάσει η κατάσταση ως εδώ!

Ευθύνες έχουν και όλες εκείνες οι δυνάμεις τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλούσαν και καλούν σε στήριξη κάθε αγώνα με μόνο κριτήριο τη μαζικότητα και βέβαια, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια πνεύματος ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης στο λαϊκό κίνημα.

Το λαϊκό κίνημα όμως δεν πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής. Ούτε ώρα χαμένη! Τώρα, να ζωντανέψουμε τους αγροτικούς συλλόγους στον τόπο μας, κόντρα στους νόμους που μας θέλουν διαλυμένους και ενάντια ο ένας στον άλλον! Τώρα, οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους δίνοντας περιεχόμενο ταξικό στη δράση τους! Τώρα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ δυναμώνουμε τη συμμαχία μας από τα κάτω. Βάζουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια, την εξουσία τους και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μπορέσουμε να γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε, να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια μας, για να μπορέσει ο μόχθος μας να επιστρέψει σε εμάς και τα παιδιά μας και όχι να συγκεντρώνεται στα σεντούκια των καπιταλιστών.

Τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των φτωχών κτηνοτρόφων μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσα από τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της "ΔΩΔΩΝΗΣ". Η παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και μεταποίησης, που θα παράγουν όχι για το καπιταλιστικό κέρδος αλλά για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Με κεντρικό σχεδιασμό, καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς συνεταιρισμούς μικρομεσαίων αγροτών».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράταση μέχρι 31 Ιούλη

Την «τελευταία παράταση», μέχρι και τις 31 Ιούλη, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω διαδικτύου. Επίσης, μέχρι 31 Ιούλη παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία.

Τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Νοέμβρη δόθηκε και για την υποβολή του εντύπου Ε9, που αφορά τους φορολογούμενους που την περασμένη χρονιά είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Διακρατικές ενισχύσεις 50 δισ. ευρώ

Παζάρια για τους όρους και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θωράκιση και ενίσχυσή τους με επιπλέον 50 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Από το προβλεπόμενο ποσό έχουν ήδη εκταμιευτεί και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος τα 25 δισ. ευρώ. Η «δυστοκία» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έχει να κάνει με το εύρος του πακτωλού που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Μεγάλος χρηματοδότης είναι το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα βάλουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι σε συνεργασία με διάφορους επίδοξους «επενδυτές», ποσοστό που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ανοιχτοί παραμένουν και οι όροι ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας ξανά στους σημερινούς μεγαλομετόχους όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και η αποπληρωμή κρατικού ομολόγου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους έχουν εξαιρεθεί από κάθε διαδικασία «κουρέματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ