Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κόλπα» με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση προωθεί συνολικές ανατροπές υπέρ των επιχειρηματιών

«

Ετοιμοπόλεμη» για νέες μεγάλες αντιλαϊκές ανατροπές στον ενεργειακό τομέα, που θα αφορούν μεταξύ άλλων και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος -των οποίων είναι «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέας αύξησης μέσα στο χρόνο- εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι στόχος των αλλαγών είναι πρωτίστως «να επιβιώσει η αγορά». Μεταξύ των μέτρων είναι και η εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων, όχι μόνο της Βεύης για το οποίο ήδη «τρέχει» διαγωνισμός, αλλά και της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας στη Φλώρινα.

Παράλληλα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί τις μνημονιακές επεμβάσεις στα τιμολόγια, με τη σύνδεση λιανικών - χοντρικών τιμών και την «απελευθέρωσή» τους, εξετάζει την αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ τρίτων από τα έντυπα των λογαριασμών. Πρόκειται για φτηνό «κόλπο», όπου από τη μία ο λογαριασμός θα «ελαφρύνει» και από την άλλη θα «ξαναβαρύνει» με νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΚΩ, Δίκτυα), με την όλη διαδικασία να στοχεύει στο να μη «φανεί» το πραγματικό μέγεθος των αυξήσεων στους καταναλωτές!!! Φυσικά, οι αφαιρούμενες χρεώσεις θα εισπράττονται με άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα, είναι πιθανή νέα αύξηση του ήδη τσουχτερού και πολλαπλά αυξημένου τα τελευταία χρόνια, τέλους ΑΠΕ, αλλά και η αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2012 για δεύτερη φορά! «Κοιτάμε να μη το αυξήσουμε, δεν είναι εύκολο», είπε ο υφυπουργός, μιλώντας καταρχήν για το τέλος ΑΠΕ και επεκτείνοντας στα τιμολόγια.

Επίσης, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μέτρα για τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με υλοποίηση μιας πρώτης φάσης από το τέλος του Ιούλη και μια δεύτερη φάση για την οποία χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις. Σύντομα θα ξεκινήσει μια διαβούλευση 4-5 μηνών με τους παράγοντες της αγοράς για το «ρυθμιστικό πλαίσιο». Εκεί αναμένονται ανατροπές σε σχέση με τιμολόγια, Οριακή Τιμή Συστήματος, αποζημιώσεις όλων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου τόσο με την Κομισιόν, όσο και με τους Ιταλούς, τους Αζέρους και την κοινοπραξία που ελέγχει το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ» στο Αζερμπαϊτζάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με χρωματιστό χαράτσι το «μαύρο» σκοτάδι στα λαϊκά σπίτια (2023-12-29 00:00:00.0)
Πιέσεις για είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών φτωχών λαϊκών νοικοκυριών (2015-11-18 00:00:00.0)
Μια «ανάσα» από τις νέες ανατιμήσεις (2013-04-21 00:00:00.0)
Σε τροχιά εκτίναξης με τριετή ορίζοντα (2010-10-10 00:00:00.0)
«Μασημένα» λόγια για τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ (2010-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ