Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Διακρατικές ενισχύσεις 50 δισ. ευρώ

Παζάρια για τους όρους και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θωράκιση και ενίσχυσή τους με επιπλέον 50 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Από το προβλεπόμενο ποσό έχουν ήδη εκταμιευτεί και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος τα 25 δισ. ευρώ. Η «δυστοκία» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έχει να κάνει με το εύρος του πακτωλού που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο, προκειμένου να καλυφθούν οι νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Μεγάλος χρηματοδότης είναι το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα βάλουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι σε συνεργασία με διάφορους επίδοξους «επενδυτές», ποσοστό που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ανοιχτοί παραμένουν και οι όροι ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας ξανά στους σημερινούς μεγαλομετόχους όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και η αποπληρωμή κρατικού ομολόγου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους έχουν εξαιρεθεί από κάθε διαδικασία «κουρέματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ