Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μασημένα» λόγια για τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ

Το μόνο που λένε οι κυβερνώντες είναι ότι τα τιμολόγια δεν αυξάνονται μέχρι ...το τέλος του χρόνου

Να διαψεύσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στις επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι και 48% για το οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ 2011 - 2013, επιχείρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αντιπαραθέσει τίποτα άλλο πέρα από ευχολόγια.

Την ίδια ώρα είναι γνωστές: Οι επιταγές ΕΕ - ΔΝΤ - μεγάλου κεφαλαίου για νέες αρνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και προς την κατεύθυνση των ανατιμήσεων. Οι εισηγήσεις της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα τιμολόγια της Επιχείρησης. Οι επεξεργασίες της ΡΑΕ για την αλλαγή της τιμολόγησης και την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Εκτός όλων αυτών, οι καταναλωτές έχουν πλέον βιώσει την πραγματική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε καθεστώς... «παγώματος», με τις αλλαγές του ΦΠΑ και τη συμπλήρωση νέων τελών στα τιμολόγια. Ετσι, για την κυβέρνηση το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν οι μεγάλες ανατιμήσεις, αλλά με ποια διαδικασία και με ποια χρονική κατανομή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι «η κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, την ελαχιστοποίηση ή και το μηδενισμό των επιπτώσεων από οποιαδήποτε αύξηση ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, των μικρών και μεσαίων καταναλωτών». Για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, επικαλείται 4 μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί: «Τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξάνονται, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανεστάλη η ρήτρα καυσίμου, η εφαρμογή της οποίας θα έφερνε αύξηση σε όλα τα τιμολόγια. Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν ισχύει για τους οικιακούς καταναλωτές. Θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

  • Το πρώτο μέτρο έχει ήδη καταρριφθεί στην πράξη. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση συνήθως εξειδικεύει το «μέτρο» της μιλώντας για μη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή παραμένει αμετάβλητη, αλλά αυξάνονται άλλες χρεώσεις στα τιμολόγια. Τα νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερα, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι τήρησε τη δέσμευσή της για το ηλεκτρικό ρεύμα!!! Είναι μια από τις «κουτοπονηριές» του είδους που χρησιμοποιούν ασύστολα τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτές της ΝΔ.
  • Το περιβόητο «κοινωνικό τιμολόγιο» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση έχει μελετηθεί ώστε να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του σε λιγότερους δικαιούχους.
  • Η ρήτρα καυσίμων έχει ανασταλεί, τόσο ως προς τις αυξήσεις, όσο και ως προς τις μειώσεις.
  • Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, πράγματι δεν ισχύει για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά το ίδιο το υπουργείο είχε δηλώσει ότι δε θα εφαρμοστεί «σε αυτή τη φάση» για να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις τη θερινή περίοδο με τις μεγάλες καταναλώσεις λόγω των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας μονόδρομος που επιβάλλεται από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού. Τις ζητά η ΔΕΗ με το σχέδιο μείωσης του αριθμού των διαφορετικών τιμολογίων. Δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά είναι υψηλότερα για να επιδοτούν κάποια χαμηλότερα, προκειμένου να μη χάνουν κέρδη οι μέτοχοι, είναι σίγουρο ότι η συρρίκνωσή τους θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις που θα διασφαλίζουν και πάλι τα κέρδη. Εξάλλου, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το κρύβει. Αυξήσεις ζητούν και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες, δηλώνοντας ότι «δεν βγαίνουν» και σύντομα θα ρυθμιστούν νέοι κανόνες για τη διαμόρφωση της χοντρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη θέσπιση της λεγόμενης «5ης ημέρας αναφοράς».

Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η «τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ από τις πληρωμές που πρέπει να κάνει για να αγοράζει υποχρεωτικά και σε υπέρογκες τιμές την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται όσο μπαίνουν νέα έργα ΑΠΕ στην παραγωγή και το κόστος θα πληρωθεί είτε από τους καταναλωτές απευθείας, είτε από το κράτος. Νέες επιβαρύνσεις προέρχονται όμως και από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που έχει να κάνει κυρίως με τη ΔΕΗ και τις λιγνιτικές μονάδες της. Πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που θα αρχίσουν να αποδίδονται από το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ