Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΣΥ
Κοινή δράση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Το πλαίσιο δράσης και διεκδικήσεων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης

Από τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών της ΠΑΣΥ στην αγωνιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη ΔΕΘ
Από τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών της ΠΑΣΥ στην αγωνιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη ΔΕΘ
Η ανάγκη οργάνωσης του κοινού αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη, τους μικρούς ΕΒΕ και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, αναδείχτηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν στις 23 Σεπτέμβρη σ' όλη την Ελλάδα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Κάλεσμα κοινής αγωνιστικής δράσης απηύθυναν με τους χαιρετισμούς τους στη σύσκεψη, ο Κ. Λιαπάτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και ο Γερ. Χιόνης εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη σύσκεψη έγινε ο απολογισμός δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ και καθορίστηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων, ενώ αναδείχτηκε η νέα πανελλαδική Επιτροπή που απαρτίζεται από 53 μέλη, η οποία, με τη σειρά της, ανέδειξε νέα 12μελή Γραμματεία όπου μετέχουν οι Γιάννης Μαργαριτίδης, (Εβρος), Αλέκος Ουγγρίνος, (Πέλλα), Στέργιος Νικητόπουλος, (Σέρρες), Γιώργος Ρίσκος, (Θεσσαλονίκη), Βαγγέλης Μπούτας, (Καρδίτσα), Ρίζος Μαρούδας, (Λάρισα), Γιώργος Νταφούλης, (Λάρισα), Γιώργος Γκικόπουλος, (Βοιωτία), Νίκος Μωραΐτης, (Αιτωλοακαρνανία), Νίκος Αγγέλου, (Αργολίδα), Χρήστος Γιαννόπουλος, (Ηλεία), Δημήτρης Κολοβός, (Αρκαδία).

Αγώνες και προοπτική

Αποψη από την Πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής
Αποψη από την Πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής
Στον απολογισμό δράσης που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και η ύπαρξη και δράση της ΠΑΣΥ έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο αγροτικό κίνημα. Αν δεν υπήρχε η ΠΑΣΥ - είπε - οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι αγρότες που συσπειρώνονται σ' αυτή, αν δεν υπήρχαν αγώνες ενάντια στην ΚΑΠ, στις κυβερνητικές αποφάσεις και στις θέσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τότε οι αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς θα προχωρούσαν ακόμα πιο γρήγορα.

Πλέον, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες - συνέχισε - για να προβάλει τις διεκδικήσεις της, καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες, ξέρουν πολύ καλά ότι οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ευθύνονται για τα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους, στοχεύοντας στο βίαιο ξεκλήρισμά τους και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Σήμερα - πρόσθεσε - μας τρομοκρατούν με την οικονομική κρίση και το επικαιροποιημένο μνημόνιο για να περάσουν, με γρηγορότερους ρυθμούς, αυτό που από το 2000 έχουν προγραμματίσει, το βίαιο ξεκλήρισμά μας. Αυτοί που συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, συνεχίζουν να κερδίζουν, ρίχνουν τα βάρη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στις δικές μας πλάτες. Μας οδηγούν σε μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια.

Ο Β. Μπούτας κατήγγειλε το ρόλο των ηγεσιών του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος - ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ - καθώς και Ομοσπονδιών και Ενώσεων που έχουν συναινέσει, συμβιβαστεί και ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ, του ΠΟΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Και υπογράμμισε: Η διέξοδος βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας - Λαϊκής Εξουσίας, για να εξασφαλισθεί η εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού και οι ανάγκες της μεταποίησης, να αναπτύσσονται περιοχές και κλάδοι που έχουν μείνει πίσω, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για προστασία της υγείας, για παιδεία, για ειδίκευση - εργασία των παιδιών μας, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, ψυχαγωγία και ξεκούραση.

«Γιατί αγωνιζόμαστε ποιοι οι σύμμαχοί μας»

Στην διακήρυξη της ΠΑΣΥ, η οποία εγκρίθηκε στη σύσκεψη, επισημαίνεται ότι η οριστική λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες, συνολικά το λαό για τη διατροφή του, είναι οι ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, για έναν άλλο τρόπο παραγωγής με:

  • Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων, (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.
  • Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης.
  • Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσής της με την μεταποίηση.
  • Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.

Σύμμαχοί μας, επισημαίνεται, είναι:

  • Το ΠΑΜΕ, που αντιπροσωπεύει το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης. Εχουμε τους ίδιους ταξικούς αντιπάλου, που ληστεύουν τον κοινωνικό πλούτο που παράγουμε με τη δουλειά μας.
  • Η ΠΑΣΕΒΕ των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που παλεύουν με τις οικογένειές τους ατέλειωτες ώρες για ένα μεροκάματο όλο και πιο δύσκολο, έρμαιο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ