Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Κοροϊδία χωρίς ... «πλαφόν»

Ορισαν ανώτατη τιμή βενζίνης, σε επίπεδα πάνω από τις τιμές που πωλούνταν στην αγορά

Mε ...πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τις τιμές με τις οποίες πωλούνταν τις προηγούμενες μέρες οι βενζίνες, κλιμακώνει η κυβέρνηση την κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Η υποκρισία είναι ολοφάνερη. Η ίδια η κυβέρνηση, αυτή που έχει επιβάλει δύο φορές αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΦΠΑ, που επιβαρύνει την τιμή τους, αυτή που έχει εξασφαλίσει το καθεστώς κερδοφορίας των μονοπωλίων του κυκλώματος διύλισης και διακίνησης των καυσίμων, σε βάρος των εργαζομένων, εμφανίστηκε ...«λάβρα» εναντίον των «κερδοσκόπων» και ανακοίνωσε πλαφόν στις τιμές, για τη δήθεν «προστασία του εισοδήματος του καταναλωτή». Αυτού, δηλαδή, που η ίδια με την πολιτική της έχει φροντίσει να προσφέρει βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και να λεηλατεί με τους δυσβάσταχτους φόρους στο όνομα της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, το πλαφόν κρίθηκε αναγκαίο βάσει των τιμοληψιών των τελευταίων ημερών που έδειξαν ότι «παρουσιάστηκε αύξηση των τιμών λιανικής που δεν δικαιολογείται από τις τιμές διυλιστηρίου». Και, ενώ με βάση τη χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, «οι τιμές του πλαφόν δεν είναι αυθαίρετες, είναι οι τιμές πώλησης της Παρασκευής 10 Σεπτέμβρη», ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με μια ματιά στο παρατηρητήριο τιμών καυσίμων ότι σε πάρα πολλά πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη Παρασκευή ήταν χαμηλότερη από το πλαφόν που επιβάλλει η κυβέρνηση για να... συγκρατήσει τις τιμές!

Με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων από χτες και για μια βδομάδα, ισχύουν ανώτατα όρια στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων), της σούπερ αμόλυβδης (100 οκτανίων), της σούπερ (LRP) και του πετρελαίου κίνησης που για τις τρεις ζώνες της χώρας και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αττική και Θεσσαλονίκη: απλή αμόλυβδη 1,473 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,701 ευρώ, LRP 1,561 ευρώ και diesel 1,282 ευρώ το λίτρο.
  • Α' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,496 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,706 ευρώ, LRP 1,566 ευρώ και diesel 1,290 ευρώ το λίτρο.
  • Β' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,545 ευρώ το λίτρο, σούπερ αμόλυβδη 1,745 ευρώ το λίτρο, LRP 1,605 ευρώ και diesel 1,326 ευρώ το λίτρο.
  • Γ' ζώνη: απλή αμόλυβδη 1,561 ευρώ, σούπερ αμόλυβδη 1,764 ευρώ, LRP 1,624 ευρώ και diesel 1,322 ευρώ το λίτρο.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή πλαφόν σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος έξω από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ