ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ανοδος των ταξικών δυνάμεων

Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» αύξησε τις δυνάμεις και τις έδρες της στη νέα διοίκηση του ΕΚ Πάτρας

Ενισχυμένο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες αναδείχτηκε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Οι εκλογές έγιναν μία βδομάδα μετά το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚ και η «Συσπείρωση» συγκέντρωσε το 30% των ψήφων και ήταν ο μοναδικός συνδυασμός που αύξησε τις δυνάμεις της. Συγκεκριμένα, έλαβε 64 ψήφους από 52 που είχε στις προηγούμενες εκλογές και 5 έδρες από 4. Η ΠΑΣΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της καθώς έλαβε 110 ψήφους και 10 έδρες, όπως ακριβώς και στις προηγούμενες εκλογές. Η ΣΕΑΜ έλαβε 16 ψήφους από 25 και διατήρησε τις 2 έδρες που είχε. Να σημειώσουμε ότι τη δεύτερη έδρα την έλαβε μετά από κλήρωση που έγινε με την ΤΑΣ. Τέλος, η ΔΑΚΕ έλαβε 7 ψήφους από 15 και έχασε τη μία έδρα που είχε.

Οι δύο αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ που εκλέγει το ΕΚ Πάτρας διατηρήθηκαν στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα αποτελέσματα η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» χαιρετίζει αγωνιστικά τους αντιπροσώπους, που με την ψήφο τους ενίσχυσαν το συνδυασμό, και σημειώνει: «Δεσμευόμαστε μπροστά στους εργαζόμενους της Πάτρας ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την καθημερινή δράση για να αναπτυχθούν οι ενωτικοί ταξικοί αγώνες». Καταλήγοντας τονίζει: «Σήμερα, μπροστά στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, απαιτείται να δημιουργήσουμε ασφυκτικό κλοιό για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Να καταδικάσουμε τις μανούβρες και τους ελιγμούς της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου. Να οργανώσουμε αποτελεσματικά τη συνέχιση και το δικαίωμα του αγώνα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Απεργούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι από αύριο Τετάρτη, με κύριο αίτημα τη μη ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας

Η Διώρυγα της Κορίνθου
Η Διώρυγα της Κορίνθου
Σε διαδοχικές 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν στις 22 - 23, 25 - 26 και 28 - 29 του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στην Διώρυγα της Κορίνθου, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα τους ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, απολύοντας στην ουσία και τους 160 εργαζόμενους εκεί. Την απεργία έχουν προκηρύξει και τα δύο σωματεία των εργαζομένων στη Διώρυγα. Το Σωματείο Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων.

Εμφανής είναι όμως η διαφοροποίηση των δύο Σωματείων ως προς τα αιτήματα που θέτουν, αφού το Σωματείο Ναυτικών προβάλλει ως βασικό τη μη ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας ώστε να εξασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - «Αυτ. Παρέμβαση») αρκείται να θέτει ως κυρίαρχα ζητήματα για τους εργαζόμενους την πρόωρη συνταξιοδότηση, μετατάξεις κ.ά.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρίας (ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ) «πρόλαβε» να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται σήμερα στην Κόρινθο, ώστε να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Χαρακτηριστικό όμως της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση της επιχείρησης, είναι ότι αν και όλη την προηγούμενη βδομάδα η Διώρυγα ήταν κλειστή λόγω ρήγματος που είχε δημιουργηθεί με μεγάλο κίνδυνο κατολίσθησης, από χτες ανάγκασε τους εργαζόμενους να εργαστούν παίρνοντας η ίδια την «ευθύνη» για οτιδήποτε συμβεί...

Να σημειωθεί ότι απόφαση για τη διενέργεια διαγωνισμού πώλησης της Διώρυγας πάρθηκε στις 12 του Οκτώβρη, μετά από έκτακτο ΔΣ της εταιρίας. Το Δεκέμβρη θα λήξει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών. Το ΔΣ της εταιρίας έχει επίσης αποφασίσει την απόλυση και των 160 εργαζομένων που δουλεύουν στη Διώρυγα. Μια από τις προϋποθέσεις που θα αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, είναι να προσλάβει εργαζόμενους από το υπάρχον προσωπικό, ωστόσο δεν υπάρχει δέσμευση για τον αριθμό των εργαζομένων που θα πρέπει να απασχολήσει.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Παραμένουν χωρίς αναπροσαρμογή

  Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή  του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα των συντάξεων των ναυτεργατών, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωρά στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των ναυτεργατών για καθορισμό της κύριας σύνταξης στο 80% του μισθού, καθώς και στον καθορισμό του ύψους των επικουρικών συντάξεων στο 1,5% της ανώτατης σύνταξης για κάθε χρόνο ασφάλισης, αλλά με διάφορα προσχήματα δεν υλοποιεί ούτε καν τις δικές της προεκλογικές δεσμεύσεις για αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 60% του μισθού».

«Ετσι, συνεχίζει ο βουλευτής, έχει γίνει αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 60% του μισθού μόνο σε 13.862 από το σύνολο των 65.000 συνταξιούχων του ΝΑΤ. Με το εφεύρημα ότι δε διαθέτουν πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας αποκλείονται από την αναπροσαρμογή αυτή περίπου 23.000 συνταξιούχοι, όπως και άλλοι 28.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν ελεγχθεί οι φάκελοί τους είτε κατέβαλαν υπέρογκες εισφορές, προκειμένου να ενταχτούν σε ανώτερη συνταξιοδοτική κλάση κτλ. Ταυτόχρονα, "παγωμένες" μένουν οι παροχές των Ταμείων Πρόνοιας αξιωματικών και πληρωμάτων».

Οι βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα;

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ TVX
Να διαφυλαχτούν οι εργασιακές σχέσεις

Το θέμα των εργαζομένων στα μεταλλεία Στρατωνίου, Μαντέμ Λάκκο και Ολυμπιάδας της πολυεθνικής TVX στη Χαλκιδική, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ύστερα από την απόφαση της εταιρίας να απασχολεί 150 από τους εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Στο σχετικό κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: «η περιοχή είναι γνωστό ότι μαστίζεται από μεγάλη ανεργία και οι εξελίξεις αυτές θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αποδεικνύεται ότι με την αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση, δεν ξεπουλήθηκε στην πολυεθνική εταιρία μόνο ο ορυκτός πλούτος αλλά συνειδητά προωθεί και τις νέες εργασιακές σχέσεις (μερική απασχόληση, ελαστικοποίηση του ωραρίου κ.ά.). Επανειλημμένα όμως διάφορα κυβερνητικά στελέχη είχαν υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι δε θα θιχτούν οι θέσεις των εργαζομένων των μεταλλείων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν οι αποφάσεις της εταιρίας, να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλες οι θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της.

«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Μνημόσυνο και πορεία για τους νεκρούς

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των νησιωτών για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους. Την περασμένη Κυριακή το πρωί, παροικιακές οργανώσεις και μαζικοί φορείς νησιών του Αιγαίου τέλεσαν στη μνήμη των 81 νεκρών μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, ενώ ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Σταθμός της πορείας αποτέλεσε το λιμάνι του Πειραιά, όπου από τους διοργανωτές ρίχτηκε στεφάνι στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων κ. Βονδικάκης, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων, βουλευτές του Πειραιά, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών και άλλοι.

Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Ανδρέα Συρίγο. Η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον Α. Συρίγο σχετικό ψήφισμα και ζήτησε να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή σε άμεσο χρονικό διάστημα.

Μαζί ιδιωτικοποίηση και άρση του καμποτάζ

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση το «έγκλημα» της παράδοσης, και μάλιστα άνευ όρων, των λιμανιών της χώρας στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τη σπουδή της κυβέρνησης, να τελειώνει άμεσα με την υπόθεση των λιμανιών, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός ΕμπορικήςΝαυτιλίας Χρ. Παπουτσής, κατά την έναρξη των εργασιών του δεύτερου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λιμενικών Εργων, που διοργανώνει το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι μετά τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε Ανώνυμες Εταιρίες θα μετατραπούν και όσα ακόμα λιμάνια χαρακτηριστούν εθνικής σημασίας. Η παράδοση των πυλών της χώρας στους ιδιώτες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, θα γίνει ταυτόχρονα με την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την οποία επιβάλλει ο διαλυτικός Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92. Και αυτό θα γίνει γιατί τα λιμάνια «θα κληθούν να παίξουν - όπως ανέφερε - σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό των εταιριών»! Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει ότι τα όσα εκτρωματικά προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λιμανιών της χώρας φέρουν τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει στόχο την απρόσκοπτη κίνηση των προϊόντων των πολυεθνικών, σημειώνοντας σχετικά ότι τα ελληνικά λιμάνια, ήδη, «παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση της υλοποίησης των Διευρωπαϊκών Δικτύων συνδυασμένων μεταφορών».

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, εκτός από τα λιμάνια, θα πάρουν και επιπλέον προίκα 180 δισ. δραχμές από το Γ` Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης, τα οποία, σύμφωνα με τον Χρ. Παπουτσή, έχουν προβλεφτεί για λιμενικές υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ