ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επιφυλάξεις δικαστών του Αρείου Πάγου

Σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις θα προβάλλουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου κατά την αυριανή διοικητική ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τη δικαιοσύνη.

Αρκετά μέλη του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπώσουν έντονα ερωτήματα για την ορθότητα των αλλαγών που προωθούνται για τη δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρύθμιση που αναφέρεται στη σύνθεση των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων που δικάζουν κακουργήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστές του Αρείου Πάγου, θα διατυπώσουν ενστάσεις για την ορθότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, δηλαδή στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια θα δικάζονται κάποια από τα κακουργήματα, κατ' εξαίρεση, μόνο από δικαστές και όχι από ενόρκους. Να σημειώσουμε ότι για το ίδιο θέμα νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Π. Ασημιάδη, ετοιμάζει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, όπου προτείνει ότι αδικήματα για τρομοκρατικές ενέργειες θα δικάζονται μόνο από δικαστές και όχι από ενόρκους.

Παράλληλα, αρκετοί αρεοπαγίτες δε συμφωνούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για:

  • Την προαγωγή στο βαθμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο από αντεισαγγελείς του ίδιου δικαστηρίου, ενώ θα απαγορεύεται η μετάταξη δικαστών σε εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
  • Αντίθετους βρίσκει τους δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου και η ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει τις αποδοχές των δικαστών και εισαγγελέων.
  • Τη ρύθμιση που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει θέμα συνταγματικότητας των νόμων, τα Τμήματα να παραπέμπουν την υπόθεση στην Ολομέλεια των δικαστηρίων.
  • Σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων στην αυριανή διοικητική Ολομέλεια θα εκφραστούν επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς και αν είναι σκόπιμη η επιβολή θητείας για τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.
«ΠΕΤΡΟΛΑ» ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Εξώδικη πρόσκληση των δημάρχων του Θριάσιου

Την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της «ΠΕΤΡΟΛΑ» στο Χρηματιστήριο, ζητούν με εξώδικη πρόσκληση οι δήμαρχοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπρόπυργου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μαγούλας καθώς και ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Θριάσιου Πεδίου.

Στις 14.1.2000 εγκρίθηκε η εισαγωγή της «Πετρόλα» στο Χρηματιστήριο, αλλά οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι η εισαγωγή της «ΠΕΤΡΟΛΑ» στο Χρηματιστήριο δεν προστατεύει το επενδυτικό κοινό, το οποίο και θα βρεθεί εγκλωβισμένο.

Στη σχετική, λοιπόν, εξώδικη πρόσκληση, καλεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει υπόψη της πως η «ΠΕΤΡΟΛΑ» σε παλαιότερο δελτίο Τύπου αναφέρει ότι η επένδυση που σκοπεύει να πραγματοποιήσει αφορά την παραγωγή ντίζελ και λιπαντικών. Ωστόσο, βάσει του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις επεκτάσεις των ήδη υφιστάμενων βιομηχανιών του Νομού Αττικής, στους οποίους υπόκειται και η «ΠΕΤΡΟΛΑ».

Κατά δεύτερο λόγο, όπως αναφέρεται στην εξώδικη πρόσκληση, η εταιρία δεν έχει εξασφαλίσει καμία άδεια για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. Σε παρόμοιο πρόγραμμα για το έτος 1998, η «ΠΕΤΡΟΛΑ» δεν εξασφάλισε την αδειοδότησή του από τις αρμόδιες αρχές.

Τρίτον, η «ΠΕΤΡΟΛΑ» σκοπεύει να επεκταθεί σε αμφισβητούμενη δασική έκταση με συνέπεια μαζική αντίδραση των δήμων, μαζικών φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου. Αντίδραση που εκδηλώθηκε με πάνδημες κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση θα δικαστεί στις 17.05.2001.

Ταυτόχρονα, η «ΠΕΤΡΟΛΑ» δεν έχει εξασφαλίσει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, όπως άλλωστε νομοθετεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η εναρμονισμένη εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα με το παραπάνω σκεπτικό, ακυρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για το έτος 1991, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι τυχόν υλοποίηση του διαφημιζόμενου επενδυτικού προγράμματος της «ΠΕΤΡΟΛΑ», θα θίξει καίρια και ζωτικά συμφέροντα του Θριάσιου Πεδίου, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις, σε διάφορα επίπεδα, από τους κατοίκους της περιοχής.

Απεργούν οι συμβασιούχοι στους Δήμους

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 27 και 28 του Νοέμβρη αντίστοιχα, οι συμβασιούχοι στος δήμους.

Την απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) - η πλειοψηφία των μελών της εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων - μετά από την υπαναχώρηση του υπουργείου Εσωτερικών στα αιτήματα που του είχαν υποβάλει στα μέσα Ιούνη και στις αρχές Οκτώβρη, οπότε οι συμβασιούχοι εξήγγειλαν και πάλι κινητοποιήσεις αλλά δεν τις πραγματοποίησαν.

Οι συμβασιούχοι, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν: Να τακτοποιηθούν νομοθετικά. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000. Να τους καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας. Να αυξηθεί η εφάπαξ συνταξιοδότηση. Να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά. Να τους δοθεί η εκλογική αποζημίωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Διαμαρτυρία των πολιτικών υπαλλήλων

Την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των 2.500 πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ζητά από την κυβέρνηση με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού του ΥΔΤ. «Αλλως», επισημαίνουν, «σας γνωρίζουμε ότι δε μας αφήνετε άλλα περιθώρια επιλογής, μετά από 20 χρόνια υπομονής, εκτός από τις αλυσιδωτές και συνεχείς κινητοποιήσεις του προσωπικού προκειμένου να δείτε κατάματα το τέλμα στο οποίο μας ωθείτε».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «η ακολουθούμενη τακτική, τόσο της πολιτικής, όσο και της φυσικής ηγεσίας του ΥΔΤ, κινείται προς την κατεύθυνση της κατάλυσης κάθε ιεραρχίας για το πολιτικό προσωπικό (κατάργηση Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού κλπ.), παρακάμπτοντας κάθε νομιμότητα προκειμένου να το επιτύχει».

Οσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα, η Ομοσπονδία ζητά τη σύσταση γενικής Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού, παράλληλη με τα αρχηγεία της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, στην οποία θα προ?στανται πολιτικοί υπάλληλοι, να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη, μέχρι πρότινος, αντιστοιχία βαθμών αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων, να προσληφθεί πολιτικό προσωπικό σε συνάρτηση με τις ετήσιες προσλήψεις αστυνομικών και να συσταθούν τμήματα και αυτοτελή γραφεία πολιτικού προσωπικού στις Αστυνομικές Διευθύνσεις νομών.

Επίσης, ζητούν να δοθεί άμεσα και στους πολιτικούς υπαλλήλους η αμοιβή πενθημέρου εργασίας με αντίστοιχη απασχόλησή τους, το επίδομα υψηλής ευθύνης που χορηγείται στους πολιτικούς υπαλλήλους της ΕΥΠ και να καθοριστεί το αρχηγείο της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ως 24ωρης λειτουργίας.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον αγαπητό μας αδελφό

ΝΙΚΟΛΑΟ Δ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

θανόντα στις 18 Νοεμβρίου 2000, κηδέψαμε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Κλέαρχος και Αγνή Καραγεωργιάδου

Μαρία Αλ. Καραγεωργιάδου

Στάση εργασίας στο «Ωνάσειο»

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ μέχρι τις 12 το μεσημέρι, και έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 π.μ πραγματοποιεί σήμερα το σωματείο των εργαζομένων του «Ωνάσειου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Τα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι: Η εντατικοποίηση και επικινδυνότητα της εργασίας των εργαζομένων, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού λόγω των τελευταίων αποχωρήσεων συναδέλφων και το έλλειμμα διοίκησης του «Ωνασείου». Μισθολογική πολιτική για το 2001 και οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων από τα κλιμάκια της μισθοδοσίας του Κέντρου. Νέες εργασιακές σχέσεις και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Ζητείται ανάδοχος οικογένεια

Κατάλληλη ανάδοχος οικογένεια που θα μπορούσε να προσφέρει αγάπη στον Χάρη, ένα γλυκό αγοράκι τριών χρόνων, που λόγω της μακράς παραμονής του σε ιδρυματικό περιβάλλον έχει επηρεαστεί η ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις κ. Μιντίδου και Μπουφίδη κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα τηλέφωνα 2627.155, 2621.911 και 2611.181 - 2.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των θυμάτων, διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο την Κυριακή 26-11-2000 στις 11.30 πμ, για να τιμήσουν τη μνήμη των 118 ηρώων πατριωτών, που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι στις 26-11-1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ Τηλέφωνα επικοινωνίας: 82.34.296 και 88.31.368.
Συγκεντρώσεις
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26-11-00 στις 10.30 π.μ, καλεί τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης σε συγκέντρωση, στο σπίτι της ΕΠΟΝ, Δουκίσης Πλακεντίας 3, με σκοπό την εξέταση των προβλημάτων των Αντιστασιακών και ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων.
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, καλεί τη Δευτέρα 27-11-00 στις 5.30 μ.μ, στα γραφεία της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6, 4ος όροφος, τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες της Αττικής, σε συγκέντρωση, για την εξέταση των τρεχόντων προβλημάτων της Ενωσης, καθώς και την παρουσίαση των ενεργειών που κάνει το ΚΣ για την επίλυσή τους.
Συμπλοκή με δυο νεκρούς

Δύο λαθρομετανάστες νεκροί και ένας Ελληνας γεωργός σοβαρά τραυματισμένος είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκής που έγινε χτες στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο 57χρονος Γ. Πατζαρέλας, δέχτηκε επίθεση από δύο Αλβανούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τον ληστέψουν. Οταν αυτός αντιστάθηκε άρχισαν να τον χτυπούν με μαχαίρι. Μετά οι ληστές επιτέθηκαν στην κόρη του, ενώ ο Γ. Πατζαρέλας παρά τα τραύματα του κατάφερε να πάρει την καραμπίνα του με την οποία τους πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τα δύο νεκρά άτομα είπε ότι αυτά έφεραν τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος τους, αλλά και από μία σφαίρα στο κεφάλι από μικρή απόσταση, γεγονός που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο Αλβανοί δέχτηκαν τη «χαριστική βολή».

ΗΛΕΙΑ
«Λιγοστεύουν» το δάσος Φυλόης

Βελανιδιές ηλικίας 160-250 ετών στο δάσος της Φυλόης Ηλείας κόβονται από τις καθ' ύλην αρμόδιες δασικές αρχές, στα πλαίσια προγράμματος υλοτόμησης του δάσους.

Προσφυγή στου Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του υφυπουργού Γεωργίας, του γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δασών, του δασάρχη Ηλείας και του διευθυντή δασών της Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος της Βουλής Αγ. Μαρκόπουλος, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση της διαχειριστικής μελέτης του δασαρχείου Πύργου - Ηλείας για το χρονικό διάστημα 2000 - 2009, με την οποία προβλέπεται η κοπή χιλιάδων βελανιδιών.

Ο Αγγ. Μαρκόπουλος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο δάσος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Επίσης, ισχυρίζεται ότι γίνεται αλόγιστη υλοτομία (νόμιμη και παράνομη) και τα ξύλα από την παράνομη υλοτόμηση διοχετεύονται νύχτα στην Πάτρα και τα Καλάβρυτα.

Τέλος, στην προσφυγή του ο Αγγ. Μαρκόπουλος αναφέρει ότι η απόφαση του δασάρχη Πύργου είναι αντίθετη στις διατάξεις του Συντάγματος για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το δασικό κώδικα, δεν υπάρχει αιτιολογημένη περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις από την κοπή των δέντρων και χαρακτηρίζει «φληναφήματα» τις αιτιάσεις του δασάρχη, ότι κόβονται οι γερασμένες βελανιδιές, προκειμένου να αραιώσει το δάσος και να αναπτυχθούν τα νεαρά δέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ