Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Επιφυλάξεις δικαστών του Αρείου Πάγου

Σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις θα προβάλλουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου κατά την αυριανή διοικητική ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τη δικαιοσύνη.

Αρκετά μέλη του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπώσουν έντονα ερωτήματα για την ορθότητα των αλλαγών που προωθούνται για τη δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρύθμιση που αναφέρεται στη σύνθεση των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων που δικάζουν κακουργήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστές του Αρείου Πάγου, θα διατυπώσουν ενστάσεις για την ορθότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, δηλαδή στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια θα δικάζονται κάποια από τα κακουργήματα, κατ' εξαίρεση, μόνο από δικαστές και όχι από ενόρκους. Να σημειώσουμε ότι για το ίδιο θέμα νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Π. Ασημιάδη, ετοιμάζει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, όπου προτείνει ότι αδικήματα για τρομοκρατικές ενέργειες θα δικάζονται μόνο από δικαστές και όχι από ενόρκους.

Παράλληλα, αρκετοί αρεοπαγίτες δε συμφωνούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για:

  • Την προαγωγή στο βαθμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο από αντεισαγγελείς του ίδιου δικαστηρίου, ενώ θα απαγορεύεται η μετάταξη δικαστών σε εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
  • Αντίθετους βρίσκει τους δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου και η ρύθμιση που προβλέπει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει τις αποδοχές των δικαστών και εισαγγελέων.
  • Τη ρύθμιση που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει θέμα συνταγματικότητας των νόμων, τα Τμήματα να παραπέμπουν την υπόθεση στην Ολομέλεια των δικαστηρίων.
  • Σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων στην αυριανή διοικητική Ολομέλεια θα εκφραστούν επιφυλάξεις για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς και αν είναι σκόπιμη η επιβολή θητείας για τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ