Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

  Τα γύρω βουνά καμένα, ρέματα μπαζωμένα, ένας δρόμος  φράγμα  στα νερά  και αντιπλημμυρικά έργα μόνο στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Πώς να μην πλημμυρίσει η περιοχή;

Με «φόντο» τις καμένες πλαγιές οι λίμνες νερού που «έπνιξαν» για άλλη μια φορά την Ανάβυσσο
Με «φόντο» τις καμένες πλαγιές οι λίμνες νερού που «έπνιξαν» για άλλη μια φορά την Ανάβυσσο
Οργή για το κράτος - ηθικό αυτουργό της καταστροφής, κατεστραμμένα σπίτια και επαγγελματικοί χώροι, κόποι μιας ζωής στα λασπόνερα, κάτοικοι που μετρούν τις πληγές τους και παρακαλούν τον ουρανό να τους λυπηθεί, αφού η κυβέρνηση τούς γυρίζει την πλάτη, είναι όσα συναντά κανείς στην Ανάβυσσο δυο μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της βροχής. Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Βασίλαρο, νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και μίλησε με τους κατοίκους, αλλά και τους εκπροσώπους της κοινότητας.

Οι κακοτεχνίες στο δρόμο - «φράγμα» που κατασκευάστηκε το '75 και δεν επιτρέπει τη διέλευση των υδάτων προς τη θάλασσα, δάση που καίγονται για να «αξιοποιηθούν» στη συνέχεια, τεράστιες εκτάσεις που διαβρώνονται, κάμποι, πλαγιές και ρέματα που κόβονται σε οικόπεδα και γεμίζουν μπετόν, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα είναι οι κύριες αιτίες για την εικόνα καταστροφής στην Ανάβυσσο, μια εικόνα που οι κάτοικοι έχουν ζήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο απολογισμός της προχτεσινής βροχής, θλιβερός: Πλημμυρισμένα 130 σπίτια και τουλάχιστον 40επαγγελματικοί χώροι στην περιοχή Βόντα και τον παραλιακό συνοικισμό Αρετσού. Η εικόνα της πόλης και οι περιγραφές των κατοίκων μαρτυρούν τι συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Ανάβυσσο. Η βροχή ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα η περιοχή από την παραλία της Αναβύσσου μέχρι 1,5 χιλιόμετρο βάθος στον κάμπο είχε μετατραπεί σε ποτάμι. Οι ορμητικοί χείμαρροι που κατέβαιναν από τα βουνά της περιοχής, που έχουν καεί πάνω από δέκα φορές από το 1975 μέχρι σήμερα, παρέσυραν στο πέρασμά τους μάντρες, κτίσματα, έσπερναν τον πανικό στους κατοίκους που προσπαθούσαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Και όταν τα ορμητικά νερά έφτασαν στην παραλία, μην έχοντας διέξοδο να φτάσουν στη θάλασσα άρχισαν να γυρίζουν πίσω προς την πόλη, φτάνοντας σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από την παραλία, ενώ το νερό υπερχείλιζε από την παραλιακή λεωφόρο Σουνίου, η οποία ήταν απροσπέλαστη για αρκετές ώρες.

Μελέτες και... υποσχέσεις

Μηχανήματα και εμπορεύματα εκατομμυρίων στις λάσπες είναι ό,τι άφησαν στο πέρασμά τους οι ορμητικοί χείμαρροι
Μηχανήματα και εμπορεύματα εκατομμυρίων στις λάσπες είναι ό,τι άφησαν στο πέρασμά τους οι ορμητικοί χείμαρροι
«Τα καμένα βουνά, η άναρχη οικοπεδοποίηση, τα έργα που έγιναν στις αλυκές που βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα και ο υπερυψωμένος δρόμος που φτιάχτηκε το 1975 χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να επιτρέπεται η διέλευση των νερών φταίνε που πνιγήκαμε», εξήγησε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο τοπογράφος μηχανικός Θόδωρος Δαλάκογλου, κάτοικος της περιοχής. «Στον κάμπο της Αναβύσσου υπήρχε αρχαίο ποτάμι το οποίο μπαζώθηκε και χτίστηκε. Ο υπερυψωμένος δρόμος εμποδίζει τα νερά που πρέπει να περάσουν από δυο τάφρους, οι οποίες δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για τον όγκο του νερού», θα πει στη συνέχεια.

«Από το 1996 με πρωτοβουλία της κοινότητας έχει συνταχθεί μελέτη για την απορροή των υδάτων που θα λύσει το πρόβλημα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στη νομαρχία και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται», τόνισε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο Σάββας Ακούσογλου κοινοτικός σύμβουλος Αναβύσσου. Η κοινότητα ζητεί άμεσα να δημιουργηθούν δυο επιπλέον λεκάνες απορροής των υδάτων στην παραλιακή λεωφόρο και επέκταση των ήδη υπαρχόντων ρεμάτων, αλλά και την άμεση αποζημίωση των κατοίκων που έχουν πληγεί.

«Δεν είναι κράτος αυτό»

«Καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Τα νερά έφτασαν τα δυο μέτρα», λέει αγανακτισμένος ο Γιώργος Γεωργίου επαγγελματίας της περιοχής. Μηχανήματα και εμπορεύματα εκατομμυρίων πνιγμένα στη λάσπη είναι ό,τι απέμεινε από τη βιοτεχνία λευκών ειδών που έχτισε με κόπους χρόνων. «Δεν είναι κράτος αυτό. Πληρώνουμε τόσα χρόνια και τώρα ούτε αποζημίωση δε θα πάρουμε», λέει στη συνέχεια. Μια αγανάκτηση που γινόταν έκδηλη σε κάθε βήμα του χτεσινού οδοιπορικού του κλιμακίου του ΚΚΕ.

Την εγκληματική αδράνεια της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ κατήγγειλε ο κοινοτικός σύμβουλος Σ. Ακούσογλου
Την εγκληματική αδράνεια της νομαρχίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ κατήγγειλε ο κοινοτικός σύμβουλος Σ. Ακούσογλου
«Η νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την καταστροφή», υπογράμμισε στους κατοίκους ο Γ. Βασίλαρος και τόνισε ότι η ΝΑΣ θα θέσει έκτακτα το ζήτημα στο Νομαρχικό Συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη. Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν την άμεση αποζημίωσή τους, αλλά και την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ